» Blog » Certina

VYBRALI SME 6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Certina

Tagy: Výber najlepších | Certina | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 23.2.2022 | 6 MIN

Keď som dostala „za úlohu“ vybrať najzaujímavejšie pánske hodinky Certina, mala som z toho radosť. U niektorých značiek si totiž nie ste úplne istí, ktoré kúsky by tam mali byť. Alebo či vyberiete fakt tie naj. Ale u Certiny som pri výberoch vždy kľudná.

Za tých pár rokov, čo mám s Certinou skúsenosti, totiž môžem povedať, že ma presvedčila o svojej hodnote, ktorú ponúka výmenou za stanovenú cenovku. Či už ide skôr o fashionové kúsky, potápky, športové chroná alebo retro kúsky, vždy u nich nájdete dobre odvedenú prácu.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Takže som sa mohla s kľudom vrhnúť do výberu medzi značkou s vedomím, že vybrané modely stoja fakt za to. A tu sú: 6 najobľúbenejších pánskych hodiniek Certina.

(1) Certina DS-1 Big Date Powermatic 80 DS Concept 60th Anniversary Edition

Certina DS-1 sú naozaj jedničky. Nádherné spoločenské hodinky s výrazným zeleným číselníkom sa krátko po uvedení na trh stali hitom. A to nepíšem preto, aby som im zdvihla kredity. Tieto hodinky skrátka priťahujú zaslúženú pozornosť a súčasne ich smelo zaradím do kategórie elegánov do spoločnosti.

Že sa stali u mužov natoľko horúcim tovarom nie len tou podarenou zelenou, ktorá v posledných rokoch nabrala na popularite, ale celkovým konceptom hodiniek. Veľkostne veľmi vyvážené, s kvalitným automatickým strojčekom vnútri – prakticky tým najlepším, čo teraz Certina ponúka. A aj cez nutnú dávku elegantných prvkov sú to prekvapivo odolné hodinky, veď týmto kúskom Certina oslavovala svoj DS Concept.

A finálny šmrnc im dodáva veľká dátumovka a oceľový mesh náramok, ktorý mi u mnohých iných modeloch nie je (u pánskych hodiniek) až tak po chuti, ale tu je to skrátka to pravé oceľové. Keby ste aj tak zelenej nepodľahli, obľúbenosť DS-1 demonštrovala Certina aj v ďalších farebných variantoch.

Double Security (DS) Concept predstavila Certina v roku 1959. V praxi to znamená, že všetky jej hodinky majú vodeodolnosť minimálne 100 metrov, zosilnené zafírové sklíčko (s výnimkou niektorých retro modelov), zosilnené dienko a špeciálne tesnenie korunky. Celý koncept skrátka zaručuje, že Certiny sú odolnejšie po všetkých stránkach tak, aby ste ich mohli bez obáv zvoliť ako každodenné hodinky.

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu
31.1.2020 - Agáta Vřeská
Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu

Certina DS-1 Big Date: recenzia oblekoviek s dymovým efektom
27.1.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS-1 Big Date: recenzia oblekoviek s dymovým efektom

DS Koncept - stručne a zrozumiteľne
12.3.2020 - Radek Vyhlídal
DS Koncept - stručne a zrozumiteľne

(2) Certina DS PH200M Powermatic 80

Keď sa tieto potápačské retrá objavili, hodinársky svet si z nich sadol na zadok. Certina že dokáže takto zaujímavé hodinky? S automatom s 80 hodinami rezervy chodu, v cool dizajne s premyslenými detailmi a do tisícky?! No to snáď…

Ale je to tak. Získali mnohé ocenenia, na ruke vyzerajú fantasticky a smelo ich doporučím každému, kto po klasických retro potápkach zatúži. Dočkali sa síce už aj upgradovanej verzie so zafírovým sklíčkom a keramickou lunetou, vďaka čomu sú asi praktickejšie a tak nejak viac „šajny“, ale pôvodná reedícia z roku 2018 s hesalitovým sklíčkom a obyčajnou hliníkovou vložkou stále víťazí.

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti
14.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

PH200M sú totiž presne tie hodinky, ktoré nekupujeme čisto z racionálnych dôvodov, ale pre lásku k hodinárskej histórii. A tu tá história z hodiniek naozaj srší. Konkrétne 60. roky, ktoré boli pre profi potápky zlomové.

Aj cez retro štýl majú ale súčasné DS PH200M potápačské kvality. Ako názov napovedá, majú 200metrovú vodeodolnosť, šrobovacie komponenty a ako príjemný bonus ich dostanete s náhradným remienkom a vo fantastickom kufríku.

Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia
10.1.2022 - Eliška Měrková
Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

(3) Certina DS Podium Big Size Chronograph Precidrive

Vraví sa, že mechanické hodinky majú dušu. A tak mnoho chrononadšencov „obyčajnými“ batériovými opovrhuje. Ale úprimne, čím viac o hodinkách viem, tým viac verím, že dať niekedy prednosť quartzovému strojčeku pred mechanickým neznamená, že nie ste milovník hodiniek.

Zvlášť, keď ide o športové chronografy. A že to sú fakt krásne hodinky. Certina ich najlepšie vie vo svojej kolekcii Sport DS Podium. Jej recept je pritom jednoduchý: prehľadné, každým prvkom športové hodinky so super presnými stopkami a strojčekom. Také, ktoré o svojom majiteľovi povedia, že so zdravým sebavedomím nemá problém. Také ako Certina DS Podium Big Size Chronograph.

Do vnútra dáva Certina batériový Precidrive. Strojček s odchýlkou do desať sekúnd za rok. Naviac s praktickou dátumovkou a stopkami. A pokiaľ sa stopky rozhodnete použiť aj v praxi, ponúknu presnosť na 1/100 sekundy. Pravdu povediac neviem, pri akej príležitosti sa vám to bude hodiť, ale znie to dobre. Ale predovšetkým, sú to proste pekné hodinky. Robustné, dobre stavané, s vysokou vodeodolnosťou, luminiscenciou a zafírom. A poriadnym šmrncom.

Strojčeky Precidrive sú „obyčajné“ batériové strojčeky, ale s vynikajúcou presnosťou ± 10 sekúnd ročne. Vďaka tomu sú 8–10x presnejšie než bežné strojčeky na batériu. Certina toho dosiahla tak, že vákuovo uzavrela oscilátor a integrovaný obvod do keramického puzdra, vďaka čomu strojček lepšie odoláva rozdielnym teplotám a vlhkosti a tým si udržuje lepšiu presnosť.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Precidrive - stručne a zrozumiteľne
18.3.2020 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručne a zrozumiteľne

(4) Certina DS Action Diver's Powermatic 80

Tieto potápky sme si interne pomenovali ako bondovky. Nie, že by ich Bond niekedy nosil. A nie, že by kopírovali rolexky. Ale svojou menšou veľkosťou a veľmi klasickým štýlom sa blížia modelom, ktoré Connery v 60. rokoch skutočne nosil. Naberajú tak na ľahkom retro pocite, ktorý je teraz veľmi aktuálny a mnohým aj blízky a vítaný.

Certina nimi rozšírila svoj rad DS Action, ktorý zahŕňa aj certifikované potápačské modely. Ale menším rozmerom z nich urobila vyložene vyhľadávanú záležitosť majiteľov subtílnejších zápästí. Pritom zostali dostatočne robustné a odolné, dokonca s 300metrovou vodeodolnosťou.

Vnútri je automatický Powermatic 80 s Nivachronovým vláskom. Vďaka tomu získavajú nielen vysokú rezervu chodu, ale aj magnetickú odolnosť. A naviac sú tak pekné, vyvážené a kvalitne spracované, že sa nevyhnuteľne radia medzi topky vo svojej kategórii.

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

(5) Certina DS Action Titanium Precidrive Chronometer

Certina patrí medzi značky, ktorá sa do titánových hodiniek nepúšťa vo veľkom, ale keď už, tak to robí solídne. Pevné Certina DS Action si obľúbili muži, ktorí majú radi veľké hodinky, ale oceňujú ľahkosť titánu alebo vyžadujú jeho antialergénne vlastnosti. Oboje spĺňajú na výbornú.

Naviac disponujú aj vysokou vodeodolnosťou a na presnosť certifikovaným strojčekom Precidrive. Ten je až 10x presnejší než bežné quartzové strojčeky, ale hlavne je to batériový strojček. Takže hodinky budú v pohode aj pri náročnom športovom výkone.

Vlastne je to práve ten model, ktorý doporučím zákazníkovi, ktorý hľadá spoľahlivé, presné, všestranne odolné hodinky, najlepšie švajčiarske a s minimálnymi nárokmi na údržbu. A dosť ľahké, aby boli v pohode aj na šport. A také sú tieto titánové „ekšny“.

Ale keď to zhrniem všetko do jedného, rovnako ako všetky hodinky v dnešnom výbere, ich obľúbenosť tkvie hlavne v tom, že sú to pekné hodinky. A od výrobcu, ktorý vie, čo robí.

Certina používa luminiscenciu Super-LumiNova. Ide o nerádioaktívnu látku, ktorá po nasvietení intenzívne žiari v tme niekoľko hodín. Vyrába sa v niekoľkých odtieňoch a troch výkonnostných variantoch. Okrem Certiny ju používajú aj ďalšie značky ako Hamilton, Tissot alebo Citizen.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

(6) Certina DS Caimano Chronograph Precidrive

Posledným kúskom je ležérne športovo-elegantný model Certina DS Caimano. Bezpochyby sa do výberu dostal svojou univerzálnosťou. Možno, že v recenziách až príliš často píšeme, že sa hodinky hodia k tomu aj onomu, ale tu je to skrátka tak. Nie sú to vyložene oblekovky, ale ani ultra športový model a tým definíciu univerzálnosti krásne vystihuje.

Športový šmrnc im dodáva funkcia stopiek, zatiaľ čo svojím jednoduchým poňatím, lešteným puzdrom a tenkou lunetou pôsobia elegantne a nevtieravo.

Nemajú žiadne prekvapivé funkcie ani parametre, napriek tomu všetko ľahko nadštandardné v tejto cenovke – vodeodolnosť 100 metrov, zafírové sklíčko s antireflexom, vysoko presný strojček. A nosia sa veľmi pohodlne vďaka tenkému puzdru v obľúbenom priemere 42 mm, ku ktorému dobre pasuje oceľový náramok aj kože. Proste každodenný univerzál.

Viac inšpirácie nájdete v našej fotogalérii hodiniek Certina:

Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
11.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Dámske hodinky Certina – Fotogaléria tých najkrásnejších
21.7.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky Certina – Fotogaléria tých najkrásnejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku