Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

Tagy: Fotogaléria | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Eliška Měrková | 3.5.2021 | 5 MIN

Nadvláda moderných veľkých hodiniek je trend, ktorý hodinársky svet sprevádza už od prelomu tisícročí. Ale prečo sa tak stalo? A čo vôbec pojem "veľké hodinky" znamená? Dnes sa tomu pozrieme na zúbok. Pripravili sme výber elegantných a cenovo dostupných dámskych hodiniek s priemerom od 38 mm.

Minimalistické

Najobľúbenejším modelom z našej ponuky sú hodinky Festina Boyfriend. A nielen čo sa týka kategórie veľkých dámskych hodiniek. Celkovo.

Ale ako to? Veď na nich "nič zaujímavé" predsa nie je, môže niekomu preletieť hlavou. A to je práve ono.

Festina Boyfriend – V jednoduchosti je sila
17.5.2021 - Eliška Měrková
Festina Boyfriend – V jednoduchosti je sila

Keď sa bavíme o veľkosti hodiniek, máme na mysli priemer puzdra. Podľa klasických zvyklostí sú všeobecne pre priemerné ženské zápästie (okolo 16 cm) za ideálne považované hodinky do 38 mm. Trend veľkých hodiniek však velí neklesať pod túto hodnotu a naopak vyberať hodinky od 38 mm vyššie. Aj tu však existujú jednoduché pravidlá, ktoré určujú, či je konkrétna veľkosť hodiniek na konkrétnu veľkosť zápästia ešte "módne veľká" (používajme termín oversize) alebo už len jednoducho príliš veľká, a tým pádom nevhodná.

Na Festina Boyfriend naozaj nič moc nevyniká, nevystupuje, nebije do očí a nestrháva pozornosť – a to je ich kúzlo. Kúzlo nadčasovej univerzálnosti.

90,00 € (doručíme do 6.5.)

K rifliam aj malým večerným šatám? Elegancia čistého brúseného číselníka a jednoduchých štíhlych línií podtrhne vzhľad každého odevu, ktorý v ten deň zvolíte, a nadpriemernou veľkosťou 38 mm pridáte dávku moderného švihu.

Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria

Jemne preplietaný oceľový náramok je len čerešničkou na torte minimalistického vzhľadu hodiniek. Pokiaľ by pre vás nebol to pravé, tieto Festina Boyfriend sa ponúkajú aj na koži.

Kritériá, ktoré určujú, či sú hodinky oversize či nevhodné, sú naozaj individuálne a vymenovávať priemerné číselné hodnoty by bolo zbytočné (nezáleží len na obvode zápästia, ale aj na jeho tvare). V každom prípade je ideálna skúška na vlastnej koži. Sedia vám hodinky na zápästí pekne a aj cez ich veľkosť nožičky tesne priliehajú k okrajom a ani rohom neprečnievajú? Potom vám sadnú, sú trendy oversize a pravidlá štýlu zostanú neporušené. Vytvorí sa vám medzi uchytením náramku a zápästím medzera? Potom bohužiaľ...

Model Guess Nova, ktorý korunuje drobný diamant na 12. pozícii, tiež ťaží z módneho minimalizmu, takže prekvapuje relatívne nízka cena hodiniek.

So svojím priemerom 40 mm poteší milovníkov veľkých hodiniek aj dámy so širším zápästím.

Prečo sú u žien obľúbené nadrozmerné hodinky? Odpovede na túto otázku nie sú úplne jednoznačné, ale všeobecne sa predpokladá, že s tým, ako sa ženy dostali na úroveň mužov, prijali aj pôvodné veľkosti pánskych hodiniek (hovorí sa, že to čiastočne spôsobilo následnú mužskú reakciu – skokový nárast veľkosti pánskych modelov). A ženy priťahuje aj schopnosť veľkých hodiniek opticky zoštíhliť zápästie. V kontraste s veľkými hodinkami vyzerá ženské zápästie malé a éterické, a ktorá žena by to neocenila?

Vo svete módy žiari aj kolekcia Pyper od Michaela Korsa.

178,00 € skladom

Jemný vzhľad jemne dopĺňajú trblietavé kamene ukryté za indexmi.

143,00 € skladom

Kedy sa začal trend veľkých hodiniek? Nezabúdajme, že trendy sa netýkajú len dámskeho sveta. V hodinárstve dominujú muži, a tak sa história tohto moderného trendu týka práve ich. Približne do 90. rokov 20. storočia sa typická veľkosť pánskych hodiniek pohybovala v rozmedzí 37–39 mm, v nasledujúcich rokoch sa zvýšila na 41–44 mm a vrchol dosiahla okolo roku 2015, keď sa bežne vyskytovali hodinky s priemerom 45–48 mm. Dnes tento údaj mierne klesá a mnohé značky dokonca hlásia návrat k retro vlne menších hodiniek.

Pre svoj minimalistický dizajn je charakteristický pre hodinky Bering Classic, ktoré vlastní dánska značka Bering.

188,00 € skladom

Páči sa mi Beringova tmavomodrá farba, ktorá vytvára takmer opojný pocit na jej čistom dizajne, ktorý je premyslene kontrastovaný s jednoduchými úchytkami minimalistického loga značky Bering.

169,00 € skladom

Švajčiarska značka Wenger tiež prepadla zvláštnemu čaru veľkých jednoduchých hodiniek Wenger Metropolitan Donnissima (priemer 38 mm).

Ak nepôjdeme do Švajčiarska v trochu vyššej cenovej kategórii, nemali by sme vynechať tradičnú značku Tissot, ktorá ponúka tieto 40mm minimalistickú krásu a zlato (PVD úprava).

Najobľúbenejšie dámske hodinky Tissot
26.10.2020 - Eliška Měrková
Najobľúbenejšie dámske hodinky Tissot

Prečo trend vznikol? Koncom 80. a začiatkom 90. rokov 20. storočia, po obrovskej vlne lacnejších hodiniek na batérie, sa na piedestál vrátili klasické mechanické hodinky. Švajčiarske značky to dokázali tým, že povýšili status mechanických hodiniek na luxusný tovar, ktorý kontrastoval s utilitárnymi lacnejšími hodinkami. V 90. rokoch tak boli hodinky viac ako inokedy symbolom stavu a vkusu nositeľa, než iba ukazovateľom času. To znamenalo väčší dôraz na to, aby ľudia videli, že nosíte hodinky. A tak sa puzdrá začali zväčšovať...

Veľké, elegantné a so športovým šmrncom

Jednoduché nie je nič pre vás? Veľké, robustnejšie a pútavé hodinky má opäť na konte Festina.

Športový štýl a módne veľkosti Festina používa u hodiniek Festina Boyfriend, ktoré sú vo vitríne neprehliadnuteľné. A ich veľkosť nie je to jediné, čo vás upúta.

154,00 € (doručíme do 18.6.)

Dominantnými hodinami je diamant, ktorý dopĺňa podkladový ciferník.

154,00 € skladom

Tieto elegantné prvky tvoria spolu so subčíselníkmi stopiek a robustnou lunetou nevšedný kontrast, ktorý ocenia najmä energické ženy so športovo-elegantným štýlom obliekania. V prípade hodiniek Michael Kors Parker to nie je inak.

214,00 € skladom

Nebo u značky Invicta exceluje so svojou kolekcí Angel v tejto kategórii.

Tie sú na pomery značky Invicta, ktorá je známa pre svoje naozaj masívne a mnohokrát diabolsky prepracované hodinky, vlastne drobné, decentné...

V rozmeroch klasických dámskych hodiniek je však ich veľkosť 38 mm nad ani konštrukciou, aby neboli nijako malé.

Prehliadku veľkých hodiniek ukončíme na veselú notu – hodinkami s veselým myšákom Mickeym, Invicta Disney s veľkým priemerom 43 mm.

Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov

Jedna z prvých spoločností, ktorá začala zväčšovať priemernú veľkosť svojich hodiniek, bola svetoznáma značka Rolex, ktorou sa následne inšpirovali aj iné hodinárske spoločnosti. A tak bol moderný trend veľkých hodiniek na svete.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku