Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?

Tagy: Technológie a pojmy

Martin Koňařík | 27.3.2024 | 7 MIN

Je zafírové sklo naozaj odolné voči poškriabaniu? A aká je jeho nevýhoda v porovnaní s minerálnym? Vedeli ste, že pre niektoré hodinky môže byť najlepšou voľbou aj starý lacný plast? Dúfame, že na konci tohto článku budete mať trochu viac jasno v tom, aké sklo si vybrať pre svoje hodinky.

Hodinkové sklíčko

Sklo je jemná vonkajšia časť, ktorá svojím vzhľadom a vlastnosťami dotvára charakter a celkovú hodnotu hodiniek. Ich úlohou je poskytovať maximálnu ochranu ciferníka alebo displeja. Najčastejšie sa vyrábajú z plastu, minerálneho skla alebo syntetického zafíru.

Ktoré sklo je najlepšie?

Zafírové. Takto by som odpovedal ja, keby som nechcel robiť veľké haló a keby moja odpoveď mala byť stručná. Zafírové sklíčko skutočne víťazí vo vlastnosti, ktorá je medzi sklami na hodinky najžiadanejšia – odolnosť proti poškriabaniu.

tissot se safírovým sklem

Tissot Visodate Quartz so zafírovým sklíčkom "odolným proti poškriabaniu"

Ak sa však na typy skiel pozrieme podrobnejšie, zistíme, že odpoveď na túto otázku nie je taká jednoduchá ani jednoznačná. Každý materiál má iné mechanické a optické vlastnosti, tvrdosť, krehkosť a čírosť, a preto je vhodný pre iné použitie, cenovú kategóriu a typ hodiniek. Túto otázku si kladie aj výrobca počas procesu vývoja a zvyčajne nám ju úspešne zodpovie použitím najvhodnejšieho materiálu pre každý konkrétny model.

Ďalšie hypotetické úvahy zatiaľ nechajme bokom a namiesto toho sa pozrime na jednotlivé materiály a ich vlastnosti. Zaujíma nás najmä odolnosť voči poškriabaniu a prípadným nárazom, cena, ale aj vplyv na čitateľnosť ciferníka alebo displeja.

Hodinky s plastovým sklom letia do vesmíru a sú ideálne pre detské hodinky

Kedysi to boli najbežnejšie sklíčka. Nazývajú sa aj organické alebo akrylové. Sú lacné, vyznačujú sa nízkou odolnosťou proti oderu, ale pomerne vysokou pružnosťou. Preto sa v súčasnosti montujú do hodiniek, pri ktorých je odolnosť sklíčka proti nárazu dôležitejšia ako jeho odolnosť proti poškriabaniu alebo trvanlivosť.

Majú horšie optické vlastnosti a časom sa matnia. Najmä ak je väčšina jeho povrchu už pokrytá jemnými vlasovými škrabancami. Tie sa však dajú pomerne dobre vyleštiť špeciálnou pastou, prípadne aj zubnou pastou.

Ako vyleštiť sklo hodiniek (plastové, minerálne a zafírové)?
5.4.2023 - Dominik Hok
Ako vyleštiť sklo hodiniek (plastové, minerálne a zafírové)?

Ak sa plastové sklíčko rozbije, roztriešti sa na väčšie neostré kúsky. Táto vlastnosť spolu s nízkou cenou robí z plastového sklíčka najlepšieho kandidáta na detské hodinky. Pri nich nám až tak nezáleží na ich životnosti a bezchybnom stave sklíčka. Prioritou je bezpečnosť v prípade rozbitia, a keďže sú zvyčajne na niekoľko rokov, tak aj ich cena.

Plastové sklá na detské hodinky používa napríklad značka Flik Flak. Mnohé ďalšie značky však používajú minerálne (Bentime, JVD, Lorus,...).

Ako vybrať detské hodinky? 6 vecí, ktoré by ste mali zvážiť pred nákupom
22.6.2022 - Agáta Vřeská
Ako vybrať detské hodinky? 6 vecí, ktoré by ste mali zvážiť pred nákupom

hodinky cannibal s plastovým sklíčkem

Pre detské hodinky je ideálne plastové (akrylové) sklo

Švajčiarske hodinky Omega Speedmaster Moonwatch Professional sú už mnoho rokov vybavené sklíčkom z akrylátu, ktoré nesie obchodný názov Hesalit. Dostalo sa až na Mesiac na zápästí Neila Armstronga. Dodnes sú na zozname hodiniek schválených NASA nielen na vesmírne lety, ale aj na použitie vo voľnom vesmíre.

Plastové sklíčka klasických hodiniek sa často používajú na retro edíciách v snahe o čo najväčšiu autenticitu. Krásnym príkladom sú hodinky Certina DS PH200M.

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti
14.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

Najbežnejšie sú minerálne sklíčka

Stali sa takmer štandardom. Vyznačujú sa oveľa vyššou odolnosťou proti oderu, a teda aj životnosťou ako akrylátové sklíčka. Sú tiež pružnejšie a odolnejšie voči tlaku ako sklíčka zo syntetického zafíru. Ich tvrdosť zodpovedá Mohsovmu stupňu tvrdosti 6. Majú veľmi dobré optické vlastnosti a nie sú náchylné na oslnenie. Ich cena je vyššia v porovnaní s plastovými sklíčkami a len tretinová v porovnaní so zafírovými sklíčkami.

Niektorí výrobcovia používajú "vylepšené" tvrdené minerálne sklíčka so špeciálnou povrchovou úpravou.

  • Hardlex je značka tvrdeného minerálneho skla s povrchovou úpravou proti poškriabaniu, ktorú vyvinula japonská hodinárska spoločnosť Seiko Watch Corporation. Má vyššiu tvrdosť ako bežné minerálne sklo a zachováva si odolnosť voči tlaku. Na Mohsovej stupnici má stupeň 7. Je ním vybavená väčšina modelov hodiniek Seiko. Všetky hodinky Seiko s minerálnym sklom majú sklo Seiko Hardlex.

  • Sapphlex je značka minerálneho skla, ktoré je potiahnuté tenkou vrstvou syntetického zafíru. Spája v sebe najlepšie vlastnosti zafírového sklíčka a Hardlexu. Používa sa v niektorých športových modeloch Seiko.

  • Sapphire Coated Crystal je sklo podobné sklu Sapphlex, ale s iným názvom značky, ktoré používa švajčiarska hodinárska spoločnosť Wenger.

  • Flame Fusion je obchodný názov spoločnosti Invicta, ktorý označuje minerálne sklo vytvrdené syntetickou zafírovou vrstvou.
Seiko Prospex Sea Automatic Diver´s SRP777K1 seiko hardlex

Seiko Hardlex – vylepšené minerálne sklo (Seiko SRP777K1)

Zafírové sklo, ktoré sa "nedá" poškriabať

Sú vyrobené zo syntetického zafíru, ktorý je veľmi odolný voči poškriabaniu. Jeho tvrdosť je len o jeden stupeň nižšia ako tvrdosť diamantu. Majú vynikajúce optické vlastnosti, ale sú veľmi náchylné na odlesky. Preto sú niekedy vybavené antireflexnými vrstvami. Sú o niečo menej odolné voči nárazom ako minerálne a najmä plastové sklíčka. Pri rozbití sa rozbijú na malé ostré úlomky, ktoré môžu poškodiť ciferník hodiniek alebo mechanický strojček.

Antireflexná vrstva môže byť jednostranná alebo obojstranná. V prípade jednostranného puzdra je umiestnená na vnútornej strane. Pri obojstrannej antireflexnej vrstve sa množstvo odleskov zníži na 99 %, takže môžete mať pocit, že sklo tam takmer ani nie je. Zlepšuje tiež viditeľnosť na priamom slnečnom svetle. Bohužiaľ, vonkajšia vrstva antireflexnej úpravy sa môže poškriabať.

Zafírové sklo sa často označuje ako odolné voči poškriabaniu. Je to viac-menej pravda, pretože je veľmi zriedkavé prísť do kontaktu s materiálom, ktorý by mohol zafír poškriabať. Na Mohsovej stupnici tvrdosti má zafír stupeň 9 z 10 (diamant má stupeň 10). Odolnosť voči poškriabaniu však nemôže zaručiť žiadny výrobca hodiniek a poškriabanie zafírového sklíčka nie je dôvodom na reklamáciu. Ak sa tak stane, fyzikálne zákony hovoria, že hodinky sa zrazili s materiálom, ktorý je rovnako tvrdý alebo tvrdší. Ako sa to môže stať v praxi?

Ako sa dá zafírové sklíčko poškriabať?

Niekoľko príkladov z praxe, ako možno zafírové sklíčko poškriabať:

  • Kontakt s diamantovým prsteňom. Pri chôdzi, napríklad v dave ľudí, môžete naraziť hodinkami o niekoho diamantový prsteň. To navždy zanechá na zafírovom sklíčku nepríjemnú stopu. Alebo keď si odložíte hodinky s diamantovými cvočkami, prípadne si hodinky zložíte cez prstene.
  • Diamantový pilník na nechty. Niektoré lepšie pilníky môžu obsahovať diamantový prášok ako brúsivo. Pravdepodobne sa nestane, že vaše hodinky prídu do kontaktu s pilníkom, ale drobné čiastočky diamantu môžu zostať na stole po manikúre vašej manželky a tu je kontakt dosť pravdepodobný.
  • Diamantové brúsne kotúče v dielni. Podobný problém ako pri pilníku.

A čo sklo Gorilla Glass?

Priehľadné, odolné a najmä lacné sklo Gorilla Glass sa v nie príliš vzdialenej budúcnosti môže stať materiálom, ktorý sa bude používať na väčšinu skiel náramkových hodiniek. Spoločnosť Corning, ktorá vyvíja chemicky spevnené sklá od 60. rokov minulého storočia, nedávno predstavila nový typ skla s označením Gorilla Glass SR+, ktorý je určený špeciálne na použitie v inteligentných hodinkách a fitness trackeroch. Počas plne automatizovanej výroby sa toto sklo chemicky spevňuje prostredníctvom procesu iónovej výmeny, ktorý na jeho povrchu vytvára ochrannú vrstvu s hlbokým stlačením. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou proti poškriabaniu, hladkým povrchom a vynikajúcimi optickými vlastnosťami.

Neviditeľné sklíčka s antireflexnou úpravou

Takmer neviditeľné z určitého uhla pohľadu sú sklíčka, ktoré majú špeciálnu antireflexnú úpravu, ktorá minimalizuje vznik odleskov na ich povrchu. Ide o priehľadné nanovrstvy špeciálnych látok, ktoré sa nanášajú chemickým pôsobením alebo naparovaním pri veľmi vysokých teplotách.

Najčastejšie sa aplikujú na zafírové sklíčka, ktoré majú vysokú odrazivosť. Nanášajú sa v jednej alebo viacerých vrstvách, najlepšie na vnútornú stranu povrchu, aby sa zabránilo prípadnému poškriabaniu. Poskytujú jasný pohľad na ciferník alebo displej hodiniek, ktorý nie je rušený odleskami alebo odrazmi.

Čo s rozbitým sklom?

Cena nového sklíčka závisí najmä od typu materiálu použitého na jeho výrobu, jeho tvaru, veľkosti a prípadného použitia antireflexných vrstiev. Vo všeobecnosti sa ceny porovnateľných veľkostí a tvarov skiel pohybujú v týchto cenových reláciách: plastové 8 eur, minerálne 20 eur, zafírové 60 eur.

K týmto cenám je potrebné pripočítať cenu práce a prípadne ďalších servisných úkonov. Napríklad čistenie a nastavenie hodinového strojčeka alebo obnovenie vodotesnosti hodiniek. Problém môže nastať v prípade atypického tvaru a veľkosti skla, najmä pri starších modeloch hodiniek.

V každom prípade je najlepšie rešpektovať výber materiálu sklíčka výrobcom, dbať na jeho odporúčania a v prípade potreby sa obrátiť na príslušný autorizovaný servis.

 

Mohsova stupnica tvrdosti

Azda najdôležitejším parametrom sklíčka je jeho tvrdosť, ktorá zabezpečuje vysokú odolnosť voči poškriabaniu. Definuje ju desaťstupňová stupnica, ktorú v roku 1812 zostavil nemecký geológ a mineralóg Friedrich Mohs.

Táto stupnica je veľmi dobre použiteľná nielen pre prírodné minerály, ale aj pre syntetické materiály používané pri výrobe sklenených sklíčok. Poskytuje nám aspoň základnú predstavu o ich tvrdosti.

Stupeň tvrdosti Minerál Ekvivalent Sklenené sklíčko
1 mastenec

2 kamenná soľ, sadra klinec
3 kalcit, vápenec medená minca
4 fluorit (fluorit)

5 apatit nôž, sklenený úlomok
6 ortoklas (živec) oceľový klinec minerál
7 kremeň
tvrdený minerál
8 topás vrták do muriva Gorilla Glass SR+
9 Korund
zafír
10 Diamant

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre