Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo

Alpina Startimer Heritage Pilot – Recenzia hodiniek, ktoré vás vezmú sto rokov späť

Tagy: Recenzie | Alpina | Pánske | Klasické | Letecké | Retro

Agáta Vřeská | 1.6.2021 | 6 MIN

Keď mi kolega poslal odkaz na Alpina Startimer Pilot Heritage, povedala som si no, sú pekné. To dienko je zaujímavé. A išla som si po svojom. Ale akonáhle k nám dorazili a ja som ich mala v ruke, vyvolali tie vzácne údivné emócie, tak, ako už sa mi to dlho nestalo. Áno, táto limitka si zaslúži recenziu a vystihnúť každučký detail.

Nemajte mi za zlé, že sa budem chvíľkami rozplývať. Veď Alpina je moja srdcová záležitosť. Dokonca bola predmetom vôbec prvej recenzie, ktorú som pre náš magazín písala. :) Zdá sa to dávno, a chcela by som veriť, že toho viem o hodinkách o dosť viac. Ale vlastne mám skôr dojem, že toho je čím ďalej viac, čo neviem.

Práve Alpina na mňa vtedy mala silný vplyv. Pre niekoho, kto hodinky nosil sporadicky, kto nemal pojem o tajomstvách japonského umenia, nečítal o hodinárskych príbehoch z pohoria Jura, to bol malý zázrak. Dramatická história Alpiny sa v mojich neznalých očiach javila ako by vypadla z románov. Ale to najkrásnejšie na tom je, že tak pôsobí dodnes.

Alpina – švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila
22.11.2019 - Agáta Vřeská
Alpina – švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila

A keď som objavovala limitovanú edíciu Alpina Startimer Pilot Heritage, naraz som rozumela rozprávkovým prirovnaniam kolegu Igora, ktorý sa rozplýval nad iným historickým kúskom. Áno, Alpina si vás dokáže podmaniť. Z produktových fotiek sa zdá nenápadná, ale s každým naozajstným stretnutím podľahnete o niečo viac.

Poďme sa teda na jeden z 1883 kúskov limitovanej série Heritage Pilotiek od Alpininy pozrieť.

Návrat hunter case alebo francúzskeho mydla

Je netypické začínať odzadu, ale v tomto prípade je dienko hodiniek určite veľkým lákadlom a špecifikom. Pod korunkou sa totiž nachádza malé tlačidlo, ktorým otvoríte kryt dienka. Pripomína to vreckové hodinky s tzv. hunter puzdrom.

Vreckové hodinky mali totiž často cez číselník kryt, ktorý chránil sklíčko a celkovo hodinky pred nečistotami. Viečko sa potom niekedy otváralo práve špeciálnym tlačidlom. Existujú tiež modely, ktoré mali viečko práve na zadnej strane, aby sa mohol majiteľ pozrieť na strojček vnútri, alebo modely s viečkami z oboch strán.

Názov „hunter case“ pochádza údajne z Anglicka, kde tento typ puzdra s tlačidlom pre otváranie hodiniek používali lovci líšok. Bolo pre nich dôležité otvoriť hodinky jednou rukou a pozrieť sa na čas, zatiaľ čo v druhej ruke mali pušku. Niekedy sa im tiež vraví savonnette, podľa francúzskeho slova „savon“, teda mydlo. Okrúhly tvar totiž pripomínal klasické okrúhle mydielka.

U Alpiny tento typ puzdra predstavuje pre náramkové hodinky unikátne divadlo. Nemyslím, že budúceho majiteľa niekedy prestane baviť otvárať viečko a pozrieť na strojček.

Ten je mimochodom automatický AL-525 postavený na Sellite SW200 (rovnocenná konkurencia ETA 2824-2). Ponúka modernú frekvenciu 4Hz, 26 kamenných uložení a príjemnú rezervu chodu 38 hodín. Samozrejme nechýba hacking a možnosť ručného náťahu.

Pravda, nie je nijak okrasne zdobený, ale Alpina pridala vlastný rotor s vykrojením a zdobenie dostalo práve otváracie viečko. Na vnútornej strane nájdeme perlage, na vonkajšej strane potom pavučinovo jemné sústredné kruhy.

Alpina už hodinky v limitovanej edícii s hunter puzdrom vydala v roku 2015. Išlo o model AL-435B4SH6, ktorý mal mimostrednú sekundovú ručičku a mechanický strojček AL-435 postavený na Unitas 6498 bežiacom na 18000 polokmitoch za hodinu. Priemer puzdra bol tuším 50 mm a rovnako ako naša dnešná limitka, bol obmedzený na počet 1883 kusov.

Dnešné pilotky sú v istom ohľade vďaka automatickému strojčeku praktickejšie, a vďaka menšiemu priemeru puzdra aj nositeľnejšie, a pritom nestrácajú nič zo svojho vintage dizajnu. Na ten sa musíme zamerať omnoho podrobnejšie.

Ako byť pilotom pred sto rokmi

Alpina je s letectvom spojená veľmi silno. Jej väzby začali už v 20. rokoch minulého storočia, keď dodávala hodinky predovšetkým kontinentálnym armádnym pilotom. Na toto obdobie Alpina nadviazala radom Startimer, kde nájdeme na prvý pohľad typické retro modely. A z dizajnu leteckých hodiniek prvej polovice 20. storočia vychádza čo najvernejšie aj model Heritage Pilot.

Dizajn vtedajších typických leteckých hodiniek bol najmä jednoduchý, pretože hodinky museli byť perfektne čitateľné. Puzdrá boli na vtedajšie pomery veľké, robustné a predovšetkým sa uplatnila veľká korunka s drážkami, aby sa hodinky dobre ovládali letcom v rukaviciach. Odolnosť potom bola nutnosťou, pretože hodinky museli zvládať výkyvy teplôt, prach aj magnetizmus v kokpitoch.

Pri pohľade na dnešného recenzovaného hrdinu budete mať pocit, že ste späť v dobe veľkej hospodárskej depresie. Napriek tomu ide skôr o kúsok pre milovníkov hodinárčiny a zberateľov, než o hodinky určené do akcie.

Puzdro má priemer 44,5 mm, s korunkou 48 mm. Je teda väčšie, ale na ruke budú sedieť veľmi pekne. Nožičky sú krátke, zaoblené a veľkosť lug to lug je 52 mm. Naviac ide o pilotky, takže veľkosť je skôr vítaným prvkom. Na mňa boli samozrejme už trochu veľké, ale asi ani to by ma pravdu povediac neodradilo. Väčšina mužov bude vyložene nadšená.

Recenzia: Alpina Alpiner Pilot Automatic AL-525
24.10.2019 - Agáta Vřeská
Recenzia: Alpina Alpiner Pilot Automatic AL-525

A keď nie z veľkosti samotnej, tak zo spracovania rozhodne. Možno by stačilo napísať, že puzdro je proste v kombinácii brúsených a leštených plôch, ale nie, tu to naozaj nestačí. Alpina je v tomto veľmi precízna a po tejto stránke možno hodinkám sotva čo vytýkať.

Vrchná časť puzdra je brúsená, ale tenké okružie okolo zafírového sklíčka je vo vysokom lesku. Spodná časť puzdra je potom leštená. Nožičky sú z hornej strany brúsené a nadväzujú tak esteticky na puzdro, ale prechádzajú do leštenej hrany a bokov. Detaily, ktoré budete pri nosení obdivovať.

Alpina sa pri modeli vracia tiež k zdobenej korunke s výrazným drážkovaním, odkazu na časy, kedy boli hodinky Alpina obľúbeným pomocníkom aviatikov.

Vodeodolnosť je iba 30 metrov, čo ma celkom sklamalo. Aj keď sa nejedná o hodinky, s ktorými asi budete lietať v oblakoch, trochu vyššie číslo by športovo ladenému modelu rozhodne svedčalo. Nie každý si ich totiž bude škrečkovať vo vitríne.

Remienok je z teľaciny, tak úžasne mäkký a poddajný! Z oboch strán je hladký, s jednoduchým prešitím iba pri puzdre. Sponu potom Alpina zvolila klasickú tŕňovú s výrazným podpisom Alpiny. Z remienka som naozaj nadšená, pretože je neskutočne príjemný. Ručne spracovaná koža naviac bude časom získavať patinu a stane sa ukazovateľom chodu času.

A nakoniec číselník. Ak otváracie viečko dienka ma jednoducho baví, tak číselníku sa nemôžem nabažiť.

Je presne v tom alpinistickom duchu, ktorý nájdeme v rade Startimer. Indexy v podobe arabských číslic sú ohraničené jemnou oceľovou linkou a vyplnené luminiscenciou. Z čierneho podkladu číselníka tak krásne vystupujú a hodinky získavajú výnimočný dojem plastickosti. Luminiscencia je ale aj na ručičkách. Lístkové ručičky ma však pri pilotkách Alpiny vždy zaujmú. Sú elegantné, čo zdanlivo kontrastuje so športovou povahou hodiniek, ale kombinácia je to hravá a najmä funkčná.

Keď som pri tej luminiscencii. Ide o švajčiarsku Super-LumiNovu, ale to hlavné, Alpina ju zvolila v nažltnutom odtieni, čím dodáva hodinkám ešte väčší retro nádych, pretože evokuje patinu na historickej luminiscencii. Tu si Alpina naviac vyhrala aj s detailmi a luminiscenčné nie sú len indexy a ručičky, ale aj indexy u číslic, body na 24 hodinovej stupnici a dokonca aj logo Alpina nesie luminiscenčný náter. Asi chápete, aké nadšenie to v noci vyvolá.

Spomínané logo Alpina je potom v retro štýle, presnejšie fonte, ktorý Alpina používala práve v najslávnejšej pilotnej ére 20. a 30. rokov. Je to dôležitý detail, pretože dokresľuje celkový pocit z hodiniek.

Sekundová ručička je zakončená červeným trojuholníkovým protizávažím, ktoré je práve pri Startimeroch typickým dizajnovým prvkom. Ide o jediné farebné oživenie inak farebne tlmeného modelu. Na 12. hodine samozrejme nechýba typický znak Alpiner, trojuholník s vnútorným kruhom, ktorý pilotom naviac uľahčoval orientáciu pri čítaní času.

A tá čitateľnosť! Tá je úžasná aj na pilotky. Nielen, že sa s odstupom nezhoršuje, ale vlastne ešte vynikne. Nie, tu s čítaním času nebudete mať najmenší problém.

Záver

Asi žiadne zo slov nedokáže vystihnúť moje nadšenie pre Alpinu Startimer Heritage Pilot. Je to obdiv získaný a podľa môjho aj zaslúžený. Neoslnia na prvý pohľad, ale až po čase strávenom v ich spoločnosti.

Spolu s unikátnym typom puzdra a spracovaním, ktoré nie je v žiadnom ohľade nijak honosné, ale zato precízne a vkusné, získavate nádherný kúsok pripomínajúci historické obdobie, kedy z platne hral Benny Goodman.

Edícia má presne 1883 kusov, na počesť roku založenia Alpiny a pokiaľ hľadáte niečo jedinečné do svojej zbierky, čo ale nezaťaží rozpočet astronomickou čiastkou, pilotky od Alpiny sa priamo núkajú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre