Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo

Amazfit GTR Mini recenzia – Prvá miniatúra medzi GTR

Tagy: Recenzie | Amazfit | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 24.4.2024 | 5 MIN

U hodiniek Amazfit sme vídali modely "mini" len u hranatých puzdier. U okrúhlych nie. To sa ale s nástupom hodiniek Amazfit GTR Mini mení a malé sú naozaj len puzdrom. Zvyškom prevyšujú svojich rivalov minimálne o triedu.

U Amazfitu GTR a GTS sme zvyknutí, že hodinky vyzerajú, funkčnosť je "plus-mínus" a celkové skóre je dobré. Nové GTRká sú v tomto smere game-changerom a hneď na úvod musím vyzdvihnúť pár vecí:

  • Vzhľad
  • Presnosť GPS a tepovej frekvencie
  • Výdrž batérie
  • Správcu batérie

Čo ma veľmi nenadchlo, je rýchlosť a plynulosť systému. Ale stále je treba brať ohľad na cenu hodiniek.

Hliník sa vracia z Humpolca

Zo začiatku, keď som hodinky vybral z krabičky, neoslnili ma. Taký strieborno-čierny plavecký čip na ruku. Postupne som si ale začal zvykať a pri položení na dámsku ruku (kde hodinky teda patria najviac), to už nie je také zlé. Dizajn je dosť minimalistický, rovnako ako priemer 42 mm. O narušení čistých línií sa stará v tomto prípade jedno tlačidlo na druhej pozícii, ktoré je celkom vystúpené. Trošku mi evokuje staré stopky, ale v konečnom výsledku mi vôbec neprekáža.

Inak sú hodinky dostatočne tenké, ľahké a na ruke ich naozaj necítite. Hmotnosť aj so silikónovým remienkom je totiž 36,2 g.

Remienok je príjemný a zapína sa na klasickú sponu. Jediné, čo ma trošku hnevá, je systém alá Apple Watch, kedy sa koniec prevlieka dovnútra a je treba remienok utiahnuť o jedno menej, aby sa vám neodkrvila ruka.

Displej neprekvapí, ale ani neurazí

Displej s veľkosťou 1,28", využívajúci technológiu AMOLED s rozlíšením 416 x 416 pixelov, sa dá označiť za takú klasiku. Díva sa na to pekne a s čitateľnosťou nie je problém pri akomkoľvek svetle. Proste taká tá čínska klasika, na ktorú sme všetci zvyknutí.

Sklíčko je tu 2,5D Gorilla Glass s AF povlakom, ktorý sa stará o to, aby neboli na displeji vidieť ťapance, pretože displej je ako inak než dotykový. Celkovo asi niet čo vytknúť, len by som použil nejakú fóliu, nech si sklíčko niekde neodriete.

Slušný výkon na poli tepovej frekvencie

Čo sa senzorovej výbavy týka, nemôžeme od mestských hodiniek čakať zázraky. Máme tu pulzný oxymeter, tepovku, GPSku, akcelerometer, geomagnetický senzor a senzor okolitého svetla. Takže opäť a znova, taká mestská normálka.

Čo ale nie je stopercentné u všetkých mestských hodiniek je tepovka a GPS. Tu ale oba snímače vykazujú presnosť rovnajúcu sa napríklad mojim Fenix 7X. Bol som až (ne)milo prekvapený, ako veľmi to sedelo. Keď porovnám jeden z behov, tak priemerná tepovka na Garmine bola 134 tepov a na Amazfite to bolo 132 a možno by som dal aj za pravdu Amazfitu. Oboje bolo totiž merané z ruky.

V prípade GPSky to bolo ďalšie milé prekvapenie, že sa trasy nelíšili takmer o nič. Najväčší problém robil Amazfitu les a prevýšenie, pretože toto nemá ako merať. A tento údaj vám hodinky nevydajú ani v aplikácii.

Rozpätie batérie 7 až 14 dní rozhodne poteší

U batérie v pomere k telu hodiniek sa Amazfit celkom predviedol. Hodinky dajú 14 dní v režime smart hodiniek pri bežnom používaní a 7 dní pri náročnom používaní. Nie, že by som ich nosil 24/7, ale baterku som vlastne za celé testovanie nenabíjal. Pár behov, pár notifikácií, spánok, a za 8 dní mám ešte 32 %. To ma dosť prekvapilo.

Skvelý je aj správca batérie, ktorý vám povie všetko o využívaní vášho zariadenia. Respektíve vám rozpíše, koľko % baterky vám zožrali notifikácie, tréning, denný monitoring atď. Máte tu aj možnosť nastavenia úsporného režimu, ktorý trošku oseká funkcie, ale za to hodinky vydržia celú večnosť.

Parťák na šport? Áno.

Keď pominieme 120+ športových aktivít, ktoré sa vám určite všetky budú "hodiť", základ v podobe bicykla, behu, posilky atp. tu sú. A v prípade behu je to celkom slušný parťák, ktorý vám dokáže vyhodnotiť aeróbny / anaeróbny prínos, VO2 Max či dobu regenerácie. A na to, že ma hodinky nepoznali, tak zrovna VO2 Max mi vyhodnotili takmer rovnako ako moje Garminy.

Dosť som kukal na to, že hodinky majú rovnakú funkciu ako Garmin, že pri pozastavení môžete klepnúť na tlačidlo "neskôr" a aktivita sa skryje. Rovnako ako to, že si môžete nastaviť budíky na jedlo / pitie a tiež napríklad virtual pacera (virtuálny protivník v určitom tempe). Wow!

Používateľské prostredie šetrí, kde sa dá

Jediné, s čím mám na hodinkách trošku problém, je používateľské prostredie. Aby získali väčšiu výdrž batérie, osekali prechody a je vidieť, že sa hodinky niekedy trošku "seknú" pri prechode na inú obrazovku. Hodinky vlastne ovládate pohybmi doľava doprava, kde sú widgety. Posledný je súhrnný widget, kde vidíte v dlaždiciach všetky widgety. Tak nejak si vravím, že by stačil len ten jeden, kde sa dá nastaviť všetko...

Avšak, tlačidlom sa dostanete do menu, kde sú ďalšie možnosti, aplikácie a nastavenia. Pokiaľ chcete späť na hlavnú obrazovku, slúži na to swipe na obrazovke alebo tlačidlo.

Dýchaš? Dýcham

Fitness funkcie sú vo všetkých modeloch u Amazfitu podobné. Máme tu základ v podobe krokov, kalórií a tepovej frekvencie (každú minútu) a spánku. Čo musím vyzdvihnúť, je one-tap-measuring, ktorý vám zmeria všetky hodnoty čo potrebujete za jednu minútu a vypľuje vám priemery. Ďalším rozšírením je napríklad dýchacie cvičenie či menštruačný kalendár.

Nezavoláte si, ale vyfotíte sa

Hodinky, po vzore GTS Mini, nevedia telefonovať. Dalo sa to vlastne očakávať, že to musia nejak rozlíšiť. Notifikácie ale fungujú ako majú a na Androide funguje aj možnosť rýchlych odpovedí. Super funkcia je diaľková samospúšť z hodiniek, ktorá funguje aj na iPhone. Inak z klasiky tu máte budík, stopky, odpočítavacie stopky a napríklad kalendár.

Z Amazfitej klasiky je tu sústredenie Pomodoro alebo vychytané počasie. Čo ma celkom prekvapilo, je prítomnosť kompasu, ale asi keby som sa stratil v meste, tak využijem aj ten.:-)

Zhodnotenie

Za mňa dobré. Chcete počuť viac? Páči sa mi prevedenie hodiniek, kde sú proste tvorené nenápadne a tak nikto nemusí poznať, že máte smart zariadenie na ruke. Vďaka presnej tepovke, dlhej výdrži batérie a ďalším super funkciám, sú tieto hodinky ideálnym parťákom ako na šport, tak na celodenné nosenie.

Keby som sa mal pozrieť na konkurentov tohto modelu, zvolil by som Huawei Watch GT 3 42 mm, ktorý je možno o trošku atraktívnejší farbami a možnosťou telefonovania. Ako ďalšie by som pridal Garmin Venu 2S, ktoré sú svojou cenovkou o niečo vyššie a sú viac športovejšie ladené.

Ako sa páči prvá generácia okrúhlych Mini hodiniek vám?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre