» Blog » Bulova

Bulova Lunar Pilot recenzia - Moderná misia na Mesiac

Tagy: Recenzie | Bulova | Pánske | Klasické

Patrik Zdvíhal | 23.8.2023 | 5 MIN

Oživená legenda. Žiadne Speedmastery alebo Moonswatches, ale hodinky, ktoré skutočne chodili po Mesiaci. Alebo, presnejšie, ich plán. Bulova Lunar Pilot je moderná reedícia legendárneho modelu. Dodáva sa v niekoľkých verziách a my sa tu pozrieme na tú, ktorá akoby spadla z Mesiaca. Hoci ani to nie je celkom pravda. Urobte si pohodlie, predstavím vám hodinky Bulova Lunar Pilot Quartz Chronograph 98K112.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Čo tak napísať list šťastnému víťazovi aukcie originálnych mesačných hodiniek?

"Drahý objaviteľ,
som rád, že sa stávaš účastníkom tohto veľkolepého okamihu, tak ako som ním bol pred niekoľkými desaťročiami ja. Písal sa rok 1971 a my sme sa chystali na misiu Apollo 15, štvrtú misiu s ľudskou posádkou na Mesiac. Našou prvou misiou bolo preskúmať juhovýchodný okraj, známy ako Mare Imbrium, čiže Dažďové more. Lunárny modul Falcon strávil na povrchu Mesiaca 66 hodín a 35 minút.

Zdroj: www.bulova.com

Zdroj: www.bulova.com

Ja a James (James B. Irwin) 18 hodín a 35 minút. Dopravil nás Rover-1. Na povrchu sme tiež nazbierali 82 kg mesačného materiálu na ďalší výskum a pomocou Roveru sme prešli 27,5 km. V tom čase to bola najdlhšia vzdialenosť na Mesiaci. Rover nás nikdy nesklamal, bol to skvelý rover. To isté sa však nedalo povedať o mojich hodinkách. Nie že by Speedmastery neboli skvelým nástrojom, ale s rozbitým sklíčkom nie sú ani na parádu.

Hodinky Omega boli vládou schválené pre účely NASA. V tom čase sme ich balili ako súčasť našej vesmírnej výbavy. Čo viac si môžete priať? Možno pomohlo teplo zo slnka, ktoré sklo zohrialo natoľko, že pri jednom z predchádzajúcich prieskumov prasklo. Znalosť presného času bola pre nás rozhodujúca. Potrebujete ho, aby ste zistili, koľko kyslíka a vody ešte zostalo. Preto som musel siahnuť po záložnom prístroji. Americká spoločnosť Bulova mi poskytla prototyp svojich hodiniek. Chceli, aby sa počas misie otestovali.

Vtedy ešte netušili, že ich sen sa stane skutočnosťou. Možno to bol osud. Ponechal som si remienok, ktorý bol dosť dlhý na to, aby mi obopínal ruku a výstroj, a Omegu nahradili hodinky Bulova. Netušil som, že tieto hodinky sa s nami zapíšu do histórie.

Teraz máte pred sebou kus histórie. Som rád, že sa hodinky vrátili do správnych rúk. Prosím, nechajte ich patinu histórie obdivovať aj ostatným. Takto môžete vidieť mesačný prach zakaždým, keď sa na hodinky pozriete. Môžete sa vrátiť v čase, ako som to urobil ja pri písaní tohto listu.

S úctou, plukovník USAF David Randolph Scott."

Hodinky sa vtedy vydražili za 1,6 milióna dolárov na aukcii RR Auction a osobne ich odovzdal ich pôvodný majiteľ, astronaut Dave Scott. Originálne mechanické hodinky so strojčekom Valjoux 72 mali čierny ciferník, oceľové puzdro, tríciovú luminiscenčnú vrstvu, akrylové sklíčko a vládou vydaný látkový remienok na suchý zips - dostatočne veľký na to, aby obopínal skafander.

Zdroj: www.bulova.com

Zdroj: www.bulova.com

Išlo o prototyp v osobnom vlastníctve astronauta. Hodinky neboli určené na voľný predaj, takže model nebol verejnosti dobre známy. To sa zmenilo až v roku 2015. Áno, práve v tomto roku sa uskutočnila aukcia originálneho kusu.

Predstavujeme lunárnych pilotov

Opätovné vydanie "mesačných hodiniek" si zachovalo pôvodný dizajn, a dokonca aj remienok sa čo najviac priblížil originálu a niesol označenie misie.

Mladšia verzia je, samozrejme, vybavená modernými hodinárskymi výdobytkami, ako je zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou a bezpečnejšia verzia luminiscencie. Zásadným rozdielom je quartzový strojček v porovnaní s pôvodným mechanickým strojčekom. K tomu sa dostaneme neskôr.

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

V roku 2023 (2022-2023) bude vydaná druhá reedícia lunárnych chronografov. Tu je najväčším rozdielom oproti predchádzajúcej verzii veľkosť. Hoci ide stále o mohutné hodinky, namerané čísla sú už o niečo prijateľnejšie ako u predchádzajúceho kusu. Zároveň sú parametrovo blízke pôvodnému prototypu, čo sa týka rozmerov.

Veľkosť puzdra je 43,5 mm, hrúbka puzdra je 13,2 mm a rozmer od ucha k uchu je 51 mm. Hoci chronografy sedia pevne na ruke a pôsobia menším dojmom, niektorí majitelia užších zápästí už môžu mať problém. Tu by som určite odporúčal osobnú konzultáciu.

Krásne tikajú

Názov strojčeka sa hrdo nesie na strednom subciferníku tejto modro-bielej pandy. Čo však znamená spomínaných 262 kHz? Bežný quartzový strojček používa frekvenciu 32 768 cyklov za sekundu. Mimoriadne vysokofrekvenčný quartzový strojček s označením "Precisionist" kmitá osemkrát rýchlejšie, s frekvenciou 242 144 cyklov za sekundu. To je spomínaných 262 kHz, čo nám dáva maximálnu odchýlku +/- 10 sekúnd za rok! Sekundová ručička tak svojím pohybom pripomína takmer automatický strojček.

Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami
24.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami

Vyzerajú báječne

Štruktúrovaný 3D ciferník evokuje mesačný povrch.

Plastové indexy sú bohato pokryté luminiscenciou, rovnako ako jednoduché ručičky, ktoré pôsobia kompaktne s celkovým vzhľadom hodiniek.

Stopky sa ovládajú bočnými šablonami (s dostatočným odporom) a nedochádza k náhodnému zakopnutiu o zadnú stranu ručičky. V porovnaní so Speedmastermi pôsobia viac vesmírne ako športové chrono. Korunku zdobí logo Accutron a nie je skrutkovacia.

Vodotesnosť sa ustálila na 50 m, kto by sa tiež kúpal vo vesmíre, že? Ciferník je skrutkovací, a ak zabudnete, s akými legendami máte do činenia, stačí sa pozrieť na krásne gravírovanie, ktoré vám všetky informácie pripomenie.

Aby sme sa len nechválili, pri bližšom pohľade môžete tu a tam vidieť nezosúladený armorál s indexmi. Nie je to však nič, čo by sa nedalo prehliadnuť (vďaka pekne vrstvenej štruktúre ciferníka), a nepôsobí to takým faux-pas dojmom ako na zle zarovnaných potápačkách.

A univerzálne

V drevenej krabičke dostanete hodinky na oceľovom náramku s motýľovým zapínaním.

Ten je veľmi dobre navrhnutý a vďaka rýchlopisu ľahko vymeniteľný za kožený remienok NATO, ktorý je tiež súčasťou balenia.

Keby túto funkciu mali všetky oceľové náramky, nosil by som ich oveľa častejšie ako teraz, keď sú pre mňa remienky NATO prevažujúcou voľbou vďaka svojej jednoduchosti. Len tak ďalej, Bulova!

Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov
28.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov

Rozhodne stojí za to

Na trhu je veľa chronografov. V podobnej cenovej kategórii si môžete vybrať napríklad Seiko Speedtimer alebo lacnejšiu možnosť, Tissot PRS 516. Nikde inde však nedostanete tak presné quartzové hodinky, navyše s takou bohatou históriou, ako tu. Bulova Lunar Pilot je víťaz! Jedinou výhovorkou je investovať do skutočných hodiniek Omega Speedmaster.

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku