» Blog » Casio

Casio A168 recenzia – moderné retro spájajúce generácie

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické | Retro

Dominik Hok | 20.1.2021 | 6 MIN

Je celkom málo hodiniek, ktoré prežijú dekádu. Alebo dve. V prípade tohto modelu to budú už dokonca tri dekády. A to už o niečom vypovedá, nie? Keď siahnete po Casio A168, nekupujete iba hodinky vo výbornom pomere cena/výkon, kupujete legendu a kus histórie.

Takmer tri dekády. Áno, takú dobu už sa tento model predáva. A je jedno, či sa v deväťdesiatkach predávali ako moderná vymoženosť, na prelome tisícročia ako praktické hodinky a teraz ako moderné retro či hipsterský doplnok. Dôležité je, že od roku 1991, kedy tento model prvýkrát vyšiel z japonskej linky Casio, sa stále predáva a zub času ho o obľúbenosť nepripravil.

Vzhľad, čo nenadchne, ale pritom nadchne

Aby som povedal pravdu, vzhľad A168 je pre mňa obtiažny k opísaniu. Neurazia, nenadchnú, ale pritom tak nejak nadchnú. Proste sa vo vás niečo pohne. Prirovnal by som to k pocitu, keď po dlhej dobe u niekoho uvidíte rybičku (ten nôž). Je to vreckový nožík v tvare ryby. Nič zvláštne. Ale vyvolá to vo vás vlnu nostalgie, až detskej radosti. A podobne to mám s A168.

Šírka hodiniek je 38 milimetrov, výška 35,2 milimetrov a hrúbka 9,8 milimetra. Vďaka týmto triezvym hodnotám sa tento model vyníma ako na dámskom, tak pánskom zápästí. Puzdro hodiniek je resinové (umelá živica) s povrchovou úpravou napodobňujúcej oceľ. Čo je časté negatívum recenzií týchto hodiniek. Avšak, pochrómovanie je tak podarené, že túto skutočnosť veľa ľudí zistí až doma. Keď sa však pozriem na cenu týchto hodiniek, nemôžem pochrómovaný plast Casiu vytknúť.

Ggrand z fóra Chronomagu ich porovnal s ikonickým modelom F-91W:

Jednoznačne F91 by vyhrali, pretože si narozdiel od toho pochrómovaného plastu na nič nehrajú a neoslňujú v noci iluminátorom. Keď si budem chcieť depilovať zápästie, urobím to rýchlo a nie po kúskoch, ako to dokážu tieto oldschool kovové náramky.

Oproti tomu dienko je oceľové a kovoťah tiež. Ten má u puzdra šírku 22 milimetrov s plynulým zúžením k spone hodiniek na 15 milimetrov. Kvôli pohyblivej zaklapovacej spone nie je kvôli skráteniu potrebné uberať články, ale zvládnete to aj doma.

Povedal by som, že v tejto cenovej relácii náramok vôbec nepôsobí ako lacná záležitosť. Možno sem tam vytrhne nejaký ten chĺpok, ale čo už. Aspoň sú lacné. Keby ste si kúpili drahé hodinky, trháte si vlasy. Vďaka Bohu za chlpy.

Kombináciou živice a oceli sa v Casiu dostali na váhu 49 gramov, čo je na denné nosenie viac než pohodlná váha. Na váhe sa pozitívne podpísalo aj použitie plastového sklíčka. A pokiaľ máte strach o škriabance, tak nemajte. Nič, čo by nespravila trocha leštiacej pasty. :)

Vydržia bežať sedem rokov, ale solár to nie je

Tomuto modelu sa rozhodne nedá uprieť, že je to držiak. Hoci A168 bežia na klasickú batériu, vďaka svojej úspornosti tieto hodinky vydržia v chode sedem rokov. Nech už v Tibete alebo kdekoľvek inde.

Neurčité "Water Resist" predbehne aj kdejaké stovky

Kdekoho možno prekvapí, že vodeodolnosť hodiniek nie je ohraničená akoukoľvek hodnotou. Majitelia týchto hodiniek sa budú musieť uspokojiť s prostým "WATER RESIST". Podľa výrobcu by tieto hodinky mali byť vhodné maximálne do dažďa, alebo na umývanie rúk. Avšak, na internete nájdete videá potvrdzujúce, že hodinky prekvapivo zvládnu omnoho viac. Ale odo mňa to nemáte! Takže nezaručujem!

Ve videu jsou hodinky už téměř 15 minut ve vodě. (Zdroj: Casio A168 Review, Crown & Forge)

Vo videu sú hodinky už takmer 15 minút vo vode. (Zdroj: Casio A168 Review, Crown & Forge)

Nápisy v okolí číselníka vyvolávajú hrejivý pocit nostalgie

Číselník. Rozhodne gro celých hodiniek. U väčšiny hodiniek mám pravidlo "čím viac textu, tým horšie", ale retro modely Casia a ich farebné popisky... Áno, cítite to teplo pri srdiečku tiež?

Podobne to vidí aj Lub z fóra Chronomagu:

Pre mňa sú A168 najikonickejším retro modelom, pre ten tvar a hlavne pre farebné okolie displeja. Tú farebnú kombináciu popiskov mám už od mladých čias (a že to je už dosť veľa rokov) úplne zažranú pod kožou. Proste, keď toto vidím, tak je to pravé oku lahodiace Casio.

ElectroLuminescence, Water Resist, Alarm, Chrono... A aby toho nebolo málo, celý osemhranný displej je orámovaný bielou a modrou. Gýč? Vôbec! Pre tento model je to ikonické.

Pokiaľ so mnou nesúhlasíte a necítite to teplo pri srdiečku, nebojte. Casio postupne vydávalo niekoľko verzií tohto modelu, ktoré majú nápisy v o niečo triezvejšej forme.

Model sa stal tak obľúbeným, že si Casio začalo trochu hrať so vzhľadom týchto hodiniek a prezlieklo ho do trochu modernejšieho a čistejšieho kabáta.

Legendárne črevá obohatené o Illuminator

Niet pochýb, že črevá A168 (Casio 3298) sú postavené na module 593, ktorý je v jednej z najväčších casiovských legiend – F-91W. Tá má však jedno mínus. Má hrozné svetielko. Oproti tomu A168 má elektroluminiscenciu, ktorá krásne presvieti celý displej.

Illuminator v modelu A168 (vlevo), LED dioda v modelu F-91 (vpravo).

Illuminator v modeli A168 (vľavo), LED dióda v modeli F-91W (vpravo).

Okrem kvalitnej elektroluminiscencie má tento modul automatický kalendár, stopky (s presnosťou 1/100 s) a možnosť nastavenia jedného alarmu (aj každodenne). Celkovo sa A168 pýši odchýlkou zhruba 30 sekúnd za mesiac. Nič prevratné, zároveň však nič hrozné.

Ovládanie tromi tlačidlami je na naučenie záležitosťou pár minút a návod ani nebudete potrebovať. Na úvodnej obrazovke displeja nájdete ukazovateľ času (možnosť nastavenia formátu 12/24), dátumu a dňa v týždni. Na ďalšej nájdete nastavenie stopiek a na poslednej nastavenie budíka. To je všetko. Ale čo viac môže človek potrebovať?

Samozrejme v Casiu nemohli opomenúť milovníkov zlatej.

Prečo sú A168 tak obľúbené?

Mnoho obľúbených vecí často nemá racionálne odôvodnenie ich obľúbenosti. Dosť podobne na tom je aj A168. Ale pokúsiť sa o to môžeme.

Tento model je zvláštnym medzigeneračným prechodom. Staršie generácie si ho kupujú ako pripomenutie mladých čias, kedy sa nejeden model húpal vo veksláckom vrecku, a mladí si ho kupujú ako moderné retro. A168 spĺňajú množstvo kritérií. Hodia sa k elegantnejšiemu vzhľadu, k tričku, k hipíkovi, k hipsterovi, k dedovi, k vnučke, k biznismenovi, k inštalatérovi. Jedná sa o dostupné hodinky, v ktorých si každý nájde svoje. Či už je to vzhľad, nostalgia alebo kus japonskej hodinárskej histórie.

Avšak pomyselné bodíky zbierajú aj cez výbavu. Hodinky za pár desiatok a taká výbava? Keď si to človek uvedomí, nemôže na tieto hodinky nadávať kvôli pochrómovanej živici.

Mimochodom, pokiaľ by ste chceli vážne štýlové párové hodinky s vašou partnerkou, tak kombinácia tohto modelu (pre mužov) s menšími A158 (pre ženu) vyzerá vážne skvele.

Na názor som sa opýtal tiež môjho kamaráta Martina, ktorý má tento model už štyri roky a nosí ho viacmenej každý deň:

Hodinky sú ľahké a je na ne dobre vidieť za každého počasia a prípadne v noci napomôže zabudované svetielko. Baterka drží ako drak, za tie asi 4 roky som ju ešte meniť nemusel. Čo sa týka celkového spracovania hodiniek, tak hodinky sa veľmi rýchlo poškriabu, hlavne okolo číselníka, ktorý je celý z plastu. V podstate je to plast na úrovni lacnej ochrannej fólie na telefón, takže sa neskutočne rýchlo poškriabe. Na hranách puzdra sa farba tiež zošúpala a vyliezla tam pôvodná ružová farba plastu.

Martinovy Casia po čtyřech letech nošení. Známky obnošení tam jsou, chrom se trochu oškrábal, ale jinak to není vůbec špatné. :)

Martinove Casio po štyroch rokoch nosenia. Známky obnosenia tam sú, chróm sa trochu ošúchal, ale inak to nie je vôbec zlé. :)

No, a okrem môjho kamaráta Martina tieto hodinky nosil aj Chris Pine, ktorý si vo filme Wonder Woman zahral Stevea Trevora. Hodinky predal krásnej Gal Gadot a vôbec vlastne nevadí, že film sa odohráva v roku 1984 a vyšli až v roku 1991. Sú totiž nadčasové. :)

[[M2549]]

Články, ktoré by vás ďalej mohli zaujímať:

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku