» Blog » Casio

Casio Vintage DBC-32 – Recenzia osemdesiatkových smartwatchov

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické | Retro

Jan Kalousek | 8.6.2021 | 7 MIN

OHOL SI, OSOL SI HO, OSOL. Čo majú tieto slová spoločné? Múdri už vedia. Odpoveď je kalkulačka. Tá bola a je nielen pomocníkom pri hodinách matematiky, ale tiež zdrojom zábavy pri snahe tromfnúť spolužiakov v tom, kto na nej zvládne napísať viac slov. My sa dnes bližšie pozrieme na jedného reprezentanta hodinkových kalkulačiek, model Casio DBC-32.

Hodinky s kalkulačkou boli ikonou 80. rokov, ktorú túžil na svojom zápästí nosiť snáď každý. Musím sa priznať, že ja som éru osemdesiatok nezažil, napriek tomu som ako dieťa nejedny digitálky s pýchou vlastnil. Jedny dokonca aj dnes majú v mojej skromnej hodinkovej zbierke čestné miesto. A tak som ani chvíľku neváhal, keď sa mi naskytla možnosť otestovať si na vlastnej koži legendu v podobe hodiniek s kalkulačkou.

Vzhľadom na to, kedy sa objavili prvé kalkulačkové modely, by sa dal model DBC-32 považovať za mladíka. Prvá séria tohto modelu sa objavila až v roku 2004, jedná sa tak o jedného z tých mladších zástupcov kalkulačiek z radov Casia. Snáď najmladší z tejto kategórie je model CA-53WF, ktorý sa objavil na začiatku roka 2020. Jedná sa ale skôr o reedíciu pôvodného modelu CA-53W z roku 1983.

Celkom sa DBC-32 vyrábali v 11 variantoch, pričom prvých 5 vzniklo v rokoch 2004 a 2005. Zvyšných 6 sa pridalo v rokoch 2007 a 2008. Dnes už ale bohužiaľ zostali len dva z nich. V ponuke tak nájdeme len základný čierny variant na živicovom remienku a robustnejšiu verziu s kovoťahom.

První várka DBC-32 z let 2004 a 2005Prvá várka DBC-32 z rokov 2004 a 2005

Kalkulačka na ruke

Hodinky mi po nasadení na ruku pripadali celkom veľké, ale rýchlo som si zvykol. Vďaka ich skosenému tvaru sa ruke pekne prispôsobia. Naviac sú ľahučké a nikde netlačia, takže v podstate za chvíľu ani neviete, že na ruke nejaké hodinky máte.

Druhá várka 6 odvážnějších modelůDruhá várka 6 odvážnejších modelov

Za mňa je veľkým plusom aj to, že hodinky budia pozornosť a reakcie okolia tak na seba nenechávajú dlho čakať. Stretol som sa ako s pozitívnymi reakciami, tak aj s takými, kedy sa ma ľudia natvrdo pýtali, čo to mám na ruke za hrôzu. Pokiaľ aj vy patríte medzi tých, ktorí nad hodinkami s kalkulačkou krútia hlavou, pripravil som si pre vás na koniec malé "off-topic" prekvapenie :).

Ale späť k našim hrdinom. Hodinky majú veľký čitateľný displej, ktorý dokonca zobrazuje rok. Asi preto, aby ste pri pohľade na tento retro kúsok nezabudli, v akom roku sa zrovna nachádzate :). Podsvietenie v podobe LED žiarovečky je dostatočne intenzívne, takže vás v tme nebude trápiť žiadna zdochýnajúca bludička. Na starších fotkách môžeme vidieť zelené osvetlenie. Na súčasnej verzii je už výraznejšie oranžové.

Pozor si dajte na plastové sklíčko, z hodiniek totiž trošičku vyčnieva a je tak najviac na rane. Ľahko sa tak môže stať, že sa na ňom objaví nejaký ten škriabanec. Nie je to ale nič, čo by sa nedalo jednoducho vyriešiť leštiacou pastou.

Klávesnica je tuhá a na prvý pohľad pôsobí, že je nutné tlačidlá stláčať silou, aby sa niečo stalo. Tlačidlá ale reagujú dosť dobre aj na jemnejšie zaobchádzanie, len je treba využiť skôr necht. Obával som sa, že na klávesnici zostanú vyryté stopy nechtov, tlačidlá sa ale rýchlo vracajú do pôvodného stavu bez akýchkoľvek známok otlačenia.

Občas sa stretávam s tým, že sa zákazníkom zdajú byť zvuky hodiniek nevýrazné. Za mňa to rozhodne nie je prípad týchto hodiniek. Osobne mám rád, keď majú hodinky signalizáciu celej hodiny, a tak som ju mal zapnutú aj tu. Skôr som sa potom bál, aby ma hlasité pípanie nebudilo v noci. Pokiaľ ale patríte skôr na druhú stranu, dajú sa zvuky úplne vypnúť.

Vodeodolnosť týchto hodiniek je mi tak trochu záhadou. Na hodinkách totiž nenájdeme žiadne označenie stupňa vodeodolnosti. Zo zvedavosti som teda hodinky podrobil tej najprísnejšej tlakovej skúške, akú máme u nás k dispozícií, teda do 100M. A čuduj sa svete, hodinky to bez problémov zvládli.

Hodinky zvládly tlakovku do 100M!Hodinky zvládli tlakovku do 100M!

DBC ako databanka

Už z kódu hodiniek môžeme často odhadnúť, s čím budeme mať tú česť. Tak isto je tomu aj tu. Kód DBC by sme mohli preložiť ako DataBank Calculator.

Funkcia databanky znamená, že si v prípade DBC-32 môžete do hodiniek uložiť až 25 číselných záznamov, ktoré si môžete rôzne pomenovať. Meno sa môže skladať až z 8 znakov a samotný číselný záznam je potom obmedzený na 15 číslic. Celkom hodinky ovládajú 13 jazykov a ponúkajú výber až zo 121 znakov, takže okrem klasickej latinky hodinky dokážu napríklad aj azbuku.

Vravíte si, k čomu vám toto bude, keď máte pri každej situácii vo vrecku mobil? Nuž, môže sa ľahko stať, že vášmu smart kamarátovi zrovna dôjde batéria alebo ho jednoducho stratíte, a to zrovna v nejakej zamotanej situácii. To sa vám veľmi pravdepodobne s týmto krásavcom nestane, má totiž výdrž batérie až 10 rokov. A pokiaľ si čísla nepamätáte naspamäť, je v takom prípade dobré mať "krízové kontakty" po ruke, alebo lepšie povedané na ruke.

Zároveň sa stále jedná o offline zariadenie, ktoré nikto nehackne. Napriek tomu ale jednotlivé záznamy v databanke nemajú žiadnu ochranu v podobe hesla, takže predsa len ukladanie PIN kódov, prístupových údajov a podobne by som príliš nedoporučoval.

Čo keď hodinkám predsa len dôjde šťava?

Pri deklarovanej 10ročnej výdrži batérie vyvstáva jedno veľké ALE. Všetko totiž závisí samozrejme na tom, akým štýlom hodinky používate. Napríklad už spomenuté osvetlenie je veľkým žrútom batérie. Pri jeho častom používaní, napr. so zapnutou funkciou Auto Light, tak z desiatich rokov prevádzky môžeme skončiť pri podstatne kratšom čase.

Čo sa ale stane so zadanými dátami, keď hodinkám dôjde energia a bude nutné batériu vymeniť za novú? Veľmi pravdepodobne zadané dáta bohužiať stratíte.

Prečo hovorím iba "veľmi pravdepodobne"? Casio túto informáciu totiž nikde oficiálne neuvádza, strýko Google tiež nie je moc zhovorčivý, a do rozoberania hodiniek podomácky som sa zrovna dvakrát nechcel púšťať. Predsa len sa mi ale na jednom hodinárskom fóre podarilo nájsť zaujímavú tabuľku, ktorú vytvoril jeden z fanúšikov. Z tej vyplýva, že DBC-32 bohužiaľ žiadnu ochranu dát nemá.

Fanoušky vytvořená tabulka s přehledem funkcí databankových modelů. Foto: watchuseek.comFanúšikmi vytvorená tabuľka s prehľadom funkcií databankových modelov. Foto: watchuseek.com

Tak ako tak sú hodinky rozhodne podarené. V podstate za pár eur získate kúsok histórie s nadčasovým vzhľadom. Naviac v súčasnej dobe, kedy je retro v móde, s hodinkami určite oslníte okolie.

Nadčasový retro vzhľad
Veľký čitateľný displej
Ľahučké
Vďaka skosenému tvaru dobre sadnú na ruku
Tlačidlá dobre reagujú a nezostávajú na nich odtlačky nechtov
Dostatočne hlasité tóny
Až 10ročná výdrž batérie

Zložitejšie ovládanie
Tuhšie tlačidlá na klávesnici
Pravdepodobne neuchovajú uložené dáta po výmene batérie

Kalkulačka ako Hollywoodská hviezda

Hodinky s kalkulačkou nájdeme často aj na filmových plátnach. Ponuka je ale tak široká, že samozrejme nezostane len pri modeli DBC-32.

DBC-32 ve filmu Chappie. Foto: lancettedaoscar.blogspot.comDBC-32 vo filme Chappie. Foto: lancettedaoscar.blogspot.com

DBC-32 v seriálu The Boys. Foto: the-boys.fandom.comDBC-32 v seriáli The Boys. Foto: the-boys.fandom.com

Matthias Schweighöfer má na ruce ve filmu Armáda mrtvých pravděpodobně model Casio DBC-611. Foto: deadline.comMatthias Schweighöfer má na ruke vo filme Armáda mŕtvych pravdepodobne model Casio DBC-611. Foto: deadline.com

I Mr. Bean nosil při svých patáliích hodinky s kalkulačkou. Jde bohužel o blíže nespecifikovaný model. Mohlo by se ale jednat o Casio CA-602. Foto: reddit.comAj Mr. Bean nosil pri svojich patáliách hodinky s kalkulačkou. Ide bohužiaľ o bližšie nešpecifikovaný model. Mohlo by sa ale jednať o Casio CA-602. Foto: reddit.com

Jaké hodinky používal Walter White při svých chemických výpočtech? No přece staré dobré Casio CA-53W. Foto: productplacementblog.comAké hodinky používal Walter White pri svojich chemických výpočtoch? No predsa staré dobré Casio CA-53W. Foto: productplacementblog.com

Film Návrat do budoucnosti bývá často spojován s modelem CA-53W. V prvním filmu ale Marty nosí model CA-50. Nástupce CA-53W se objevuje až v dalších pokračováních. Foto: premiumbeat.comFilm Návrat do budúcnosti býva často spájaný s modelom CA-53W. V prvom filme ale Marty nosí model CA-50. Nástupca CA-53W sa objavuje až v ďalších pokračovaniach. Foto: premiumbeat.com

Hodinky s kalkulačkou samozrejme nájdeme v iných ďalších filmoch a seriáloch. Poznáte nejaké ďalšie?

Perlička na záver alebo prehľad "šialeností" zo sveta hodiniek

Poznali ste sa na začiatku článku v človeku, ktorý by na hodinky s kalkulačkou reagoval so zhrozením? Potom verte, že svetlo sveta uzrelo plno "šialeností", z ktorých až človeku padá brada. S dovolením by som vám teraz na záver predstavil svoj výber TOP 5 hodinkových kuriozít.

Začneme zľahka. Skôr než šialenosti by som si chcel na začiatok povzdychnúť, že už sa dnes s týmto pri digitálkach bežne nestretneme. Na začiatok jeden z modelov Casio, ktorý prehrával rôzne melódie. Proste šupa.

Hodinky přehrávající melodie. Foto: PinterestCasio 82H108 prehrávajúce melódie. Foto: Pinterest

Ďalšími v poradí sú tentokrát hodinky značky Nelsonic, na ktorých ste si mohli zahrať legendárneho PacMana.

Hodinky s PacManem. Foto: fifthwrist.comHodinky s PacManom. Foto: fifthwrist.com

Teraz už sa dostávame k naozajstným lahôdkam :). TOP 3 sú pre mňa hodinky Citizen D031 Soundwich, do ktorých ste si mohli zapojiť slúchadlá a vypočuť si rádio.

Citizen D031 Soundwich. Foto: watchcharts.comCitizen D031 Soundwich. Foto: watchcharts.com

Druhé miesto, hoci tesne, obsadzuje Seiko T001. Na ňom ste si dokonca mohli naladiť televíziu.

Seiko T001. Foto: line.17qq.comSeiko T001. Foto: line.17qq.com

Pomyselné prvé miesto obsadzuje opäť Seiko, a to ako inak, než štýlovo kalkulačkou. V tomto prípade ide ale naozaj o poriadnu kalkulačku.

Seiko UC-2000. Foto: PinterestSeiko UC-2000. Foto: Pinterest

Zostávajú už snáď len tie povestné hodinky s vodotryskom. Poznáte také alebo dokonca vlastníte nejaký podobne šialený model? Určite sa pochváľte dole v komentároch, veľmi radi sa na vašu zbierku pozrieme :).

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku