» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 28.4.2023 | 5 MIN

V roku 2023 oslavuje svoje 10. narodeniny model Casio G-Shock GW-9400, ktorý je ideálnou vstupnou bránou do radu Master of G. Poďme sa spoločne pozrieť, prečo je tento model legendou vo svete značky Casio.

Pred desiatimi rokmi, teda v roku 2013 prišiel na svetlo sveta model GW-9400, inak prezývaný Rangeman. V preklade ranger, alebo pohraničník vznikol u špeciálnych jednotiek americkej armády, a tak si možno jednoducho domyslieť, kam tieto hodinky vždy smerovali a k čomu boli predurčené.

Rangeman je ideálna vstupná brána do radu Master of G. Tento rad sa zameriava na používanie a predstavenie tých najnovších technológií, ktoré má Casio v rukáve. Naviac u modelov z tohto radu môžeme vypozorovať aj ešte väčšiu posadnutosť vysokou odolnosťou.

Aj preto sú hodinky z tejto kategórie tak obľúbené medzi ozajstnými profesionálmi, ktorí potrebujú bezchybný prístroj na svoje zápästie. Veľkú obľubu má hlavne medzi vojakmi, policajtami, záchranármi alebo hasičmi.

Tieto hodinky majú gule

Keď si dáte viac G-Shockov vedľa seba, asi sa vám budú zdať všetky rovnaké. A za mňa sú si všetky tak podobné, až sú iné. Rangemany majú niečo špeciálne, čo ma uchvátilo. A ona to nebola len jedna vec, ale čriepky, ktoré dohromady urobili dobrý celkový dojem.

Veľmi sa mi páči spracovanie Rangemanov. Na prvý pohľad veľmi odolné hodinky s outdoorovým spracovaním, pretkané materiálmi zo živice a kovu.

Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia

Oceľové tlačidlá s celkom silným vrúbkovaním vyzerajú výborne. Práve vďaka vrúbkovaniu tlačidiel sa hodinky veľmi dobre ovládajú v zhoršených podmienkach, či už v daždi, v rukaviciach alebo iných nástrahách. S tlačidlami sa dobre manipuluje, čo býva u hodiniek od Casia často orieškom. Nehýbu sa, ale nie sú ani prehnane tuhé a tak akurát je aj ich veľkosť. Preto sa hodinky pomocou tlačidiel suprovo ovládajú.

Hodinky sú ako už je u G-Shocku známe veľmi odolné. Priemer puzdra je u tohto modelu 54 mm a radia sa do kategórie veľkých hodiniek. Vďaka použitým materiálom sú ale ľahké a vážia 93 gramov.

Štyri skrutky v lunete super spevňujú puzdro a sú ďalším dielom prvkov, ktoré vyzerajú dosť dobre a z praktického hľadiska vykonávajú svoju potrebu, ktorou je odolnosť.

6 NAJ: Hodinky do apokalypsy
2.4.2024 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Hodinky do apokalypsy

Farebné prvky? Fíííha, to mi učarovalo. Konkrétne čierno-žltý variant ma totálne dostal. Žlté krúžky okolo tlačidiel a na displeji. Žltá farba k čiernemu puzdru náramne sadne. A presne preto Rangemany nevyzerajú vôbec nudne.

GW-9400 nájdeme aj v kombinácii s červenou farbou. Tu už mi z dizajnového hľadiska chýba šmrnc... No posúďte sami.

U tohto modelu je farebných detailov trošku menej a musím povedať, že ma už tak (čo sa vzhľadu týka) nezaujal. Je vidieť, ako veľmi môžu urobiť aj naozaj malé detaily. Avšak pre niekoho, kto chce menej výrazné hodinky je to dobrá alternatíva.

Zaujímavosťou je aj zobrazenie mačky na dienku hodiniek. Podľa známych informácií sa má jednať o kriticky ohrozený druh mačky Irimotskej, ktorá žije na japonskom súostroví Jaejama.

Zobrazenie tejto mačky má podľa všetkého vyzdvihnúť charakteristickú podobu týchto dvoch spomínaných. Rovnako ako Iriomotská mačka si aj Rangeman poradí s nástrahami drsného okolia, pre ktoré je perfektne stvorený.

Prvé Casiá s technológiou Triple Sensor

Rangemany si získali svoje meno a veľkú popularitu vďaka využitiu technológie Triple Sensor. Z radov Casia boli historicky úplne prvým modelom, ktorý dostal túto vychytávku do svojej výbavy.

Triple sensor je technológia zahŕňajúca kombináciu troch senzorov, a to barometra/výškomera, teplomera a kompasu.

Práve to sú senzory, ktoré pri brúzdaní v prírode alebo nepriaznivom teréne každý ocení.

Kompas perfektne poslúži k určeniu svetových strán alebo k nájdeniu smeru k cieľu vašej cesty.

Barometer je naviac schopný upozorniť na základe zmeny tlaku aj na blížiacu sa búrku. Barometer je kalibrovaný pri zostavení hodiniek a Casio dokonca uvádza, že už ho nie je treba nikdy kalibrovať. Pokiaľ však zaznamenáte, že sú hodnoty barometra chybné, možno ho aj ručne skalibrovať.

Pri výraznej zmene tlaku vás hodinky upozornia pípnutím a všetky grafické hodnoty začnú blikať, aby vás upozornili na zmenu.

Pri spustení barometra a teplomera vám hodinky počas sekundy ponúknu aktuálne hodnoty. Následne merajú v intervale každých 5 sekúnd prvé 3 minúty a potom každé 2 minúty. Namerané hodnoty potom môžete uložiť do pamäte hodiniek spoločne s časom a dátumom záznamu.

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Mimo senzorovú výbavu v podobe Triple Sensoru sú Rangemany vybavené už takou G-Shock klasikou. Tá ponúka funkcie v podobe alarmu, odpočítavacích stopiek, svetových časov, zobrazení východu a západu slnka, automatického kalendára (až do roku 2099) a stopiek s neuveriteľnou kapacitou 1000 hodín.

GW-9400 poháňa modul 3410 a je vybavený technológiou Tough Solar alebo solárnym dobíjaním, ktoré hodinkám absolútne sadne. Ani si nedokážem predstaviť, že by takto vybavený model túto funkciu nemal. Vďaka solárnemu dobíjaniu sú hodinky o niečo bezstarostnejšie a hlavne ekologickejšie, pretože nemusíte každých pár rokov meniť batériu.

Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne
6.3.2020 - Martin Koňařík
Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne

Bezstarostnosť sa viaže aj na nastavenie času rádiovým signálom. Rangeman je vybavený technológiou Multi Band 6, teda je schopný prijať signál až zo 6 rádiových staníc po celom svete a nastaviť podľa neho čas.

S technológiou Multi Band 6 nemusíte čas nastavovať ručne, pretože si ho hodinky nastavia automaticky pomocou signálu vysielaného z pozemnej rádiovej stanice, vybavenej dokonale presnými atómovými hodinami.

Casio si dobre poradilo aj s displejom, ktorý je rozdelený do troch dátových polí. Veľmi dôležité je to, že sú údaje zobrazené na svetlom pozadí a čitateľnosť je teda dosť dobrá (vyrábajú sa tiež modely s tmavým pozadím, tam je čitateľnosť znatelne horšia). Podarené je aj LED podsvietenie displeja. Často sa stáva, že je podsvietenie kvôli umiestneniu LEDky nerovnomerné. Avšak u Rangemanu to náramne vychytali a ani toto tu nie je problém. Celý displej je potom pokrytý minerálnym sklíčkom.

Doba podsvietenia je nastaviteľná na časové intervaly v dĺžke 1,5 alebo 3 sekundy. GW-9400 majú aj funkciu full auto light, ktorá hodinky rozsvieti, keď na seba hodinky natočíte. Ideálna funkcia pre prípad, že zrovna nemáte možnosť podsvietiť hodinky ručne.

Osvetlenie spustíme stredným tlačidlom na pozícii šiestej hodiny, ktoré si mnoho používateľov G-Shockov obľúbilo a aj mne to veľmi sedí.

Zahrali si aj vo filme na Netflixe

Svoju úlohu zohrali Rangemany aj na filmových plátnach. Nosil ich napríklad Chris Hemsworth v netflixovom akčňáku Extraction 2, kde vlastne bez akýchkoľvek ďalších slov povedali, čo všetko vydržia.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Chris Hemsworth vo filme Extraction 2.

Išiel by som do nich?

Rangemany sú taký tichý zabijak. Svojim vzhľadom vyložene nerazia vo svojom okolí, ale s každou nepriaznivou situáciou si hravo poradia a doslova ju zabijú. Možno aj preto spojitosť s japonskou mačkou, ktorá je tichým zabijakom s mnohými životmi.

Model GW-9400 je zaujímavým a dobrým vstupom do radu Master of G. Za mňa aj vzhľadom k vybavenosti cenovo dobre dostupný. Vysoká odolnosť, solárne dobíjanie, Multi Band 6, Triple sensor a skvelé podsvietenie mi nedáva inú možnosť, než hodinky doporučiť každému, kto hľadá nabúchané G-Shocky.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

SÚBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
12.5.2023 - Agáta Vřeská
SÚBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenzia – Kráľ je tu
3.3.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenzia – Kráľ je tu

Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu
13.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre