» Blog » Casio

Kovový kryt G-Shock GM-2100 recenzia – Je lepší resin, alebo oceľ?

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Agáta Vřeská | 22.3.2024 | 5 MIN

Je prekvapujúce, ako môže malá úprava materiálu zmeniť hodinky takmer na nepoznanie. Model G-Shock 2100 dostal oceľový kryt puzdra a ten ho vystrelil úplne iným smerom. A tak sa núka úvaha, či sú lepšie klasické CasiOaks GA-2100 alebo ich verzia s kovovým krytom v podobe G-Shock GM-2100.

Rodinné meno CasiOak dostal model G-Shock GA-2100 kvôli svojej "podobnosti" s hodinkami Royal Oak od Audemars Piguet. Dôvodom bol džentlmenský tvar lunety v tvare osemuholníka. Inak však boli plastové hodinky G-Shock od Royal A čo najviac vzdialené.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Casio G-Shock GA-B2100 recenzia - Hlas rozumu bol vypočutý
27.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenzia - Hlas rozumu bol vypočutý

Popularita, ktorú si získali od roku 2019 (keď boli predstavené), však nemá nič spoločné s ich prezývkou ani s podobnosťou s legendou zo 70. rokov. Áno, dizajn vzbudil veľkú pozornosť, najmä vo svete G-Shockov. Hodinky CasiOak však majú v porovnaní s nimi ako najatraktívnejší atribút nositeľnosť.

Sú tenké. Menšie. Pohodlné. Tak pohodlné! A stále neuveriteľne odolné. Majú tiež konštrukciu Carbon Core Guard, takže im nie je absolútne čo vytknúť. Netrúfam si povedať, že CasiOaks zosadili z trónu GA-100, len si vytvorili vlastný kult.

G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu
4.12.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu

Ich mladší brat s oceľovým krytom puzdra GM-2100 je potom ešte o niečo menší, hoci oceľová čelná strana môže opticky pôsobiť robustnejšie. Priemer GA je 45,4 mm, zatiaľ čo priemer GM je 44,4 mm. Hrúbka potom zostáva nezmenená. Čo sa zvýšilo, je hmotnosť, a to o 21 gramov (na 72 g), čo je však pre ruku stále zanedbateľné.

Dá sa teda povedať, že vylepšenie oceľovej konštrukcie nemalo negatívny vplyv na komfort nosenia. Pocitovo sú to však iné hodinky. A tu sa dostávam k úvahe z úvodu – trochu kovu a je na svete niečo úplne nové. Hodinky G-Shock nikdy neboli a ani nemajú byť obleky, ale akosi získali elegantnejší vzhľad. Ak ste teda neprišli na chuť plastovým CasiOakom, alebo naopak potrebujete rozšíriť svoju zbierku, kovové CasiOaky sú tou správnou voľbou.

Možno ešte stojí za zmienku, že oceľové puzdro je leštené (a teda zachytáva odtlačky prstov), ale osemuholníková luneta a boky puzdra sú v matnej úprave s jemne kartáčovanou štruktúrou.

Dizajn ciferníka zostal viac-menej rovnaký. Aspoň čo sa týka rozloženia. V pravej dolnej časti sa stále nachádza ten zvláštne vyrezaný LCD displej a ukazovateľ dňa v týždni na deviatke. Čo sa však zmenilo, je povrchová úprava ciferníka. Zodpovedá kovovej lunete a musím povedať, že má veľmi pôsobivú povrchovú úpravu pripomínajúcu vertikálne brúsenie kovu (v skutočnosti ide o metódu naparovania, ale na prvý pohľad je to nerozoznateľné). Prvok, nad ktorým sa pri pohľade na hodinky budete často pozastavovať. Ale v dobrom slova zmysle.

Okrem toho sú dobré aj farebné variácie. Strieborná je taká klasická, najelegantnejšia zo všetkých. Modrá má krásne tmavý odtieň, vyzerá takmer sivo a len z niektorých uhlov vynikne modrý odtieň. Bohužiaľ, zelená a červená sa k nám zatiaľ nedostali. Červená však rozhodne vyzerá ako dobrý odchod.

Remienok je živicový a tentoraz s oceľovou prackou na všetkých variantoch. Novinkou je mierne drsná povrchová štruktúra, ktorá je však príjemná a pre mňa veľmi vítaná. Navyše vytvára aj pekný dizajnový prvok. Rozmiestnenie dierok je stále diskutabilné, verím, že sa nájde pár ľudí, ktorí nenájdu optimálne nastavenie. Ja som mal šťastie a sedí mi, pravdupovediac, lepšie ako dámska verzia GM-S2100, kde by sa hodila menšia rozteč dierok.

Z hľadiska výbavy zostal model GM-2100 rovnaký ako jeho celoplošný predchodca. Vnútri sa totiž nachádza rovnaký modul Casio 5611. Medzi funkcie teda patria stopky (až 24 hodín) s medzičasom, jednoduché odpočítavanie, 5 alarmov, svetový čas, kalendár a režim 12/24. Nastaviť sa dá aj zvuk tlačidiel a signál celej hodiny. A samozrejme majú osvetlenie.

V skutočnosti samotná luminiscencia, ktorá je na ručičkách, nie je nič moc. Slabá intenzita a výdrž. Ale od základných G-Shockov neočakávam nič lepšie.

Podstatnejšie je osvetlenie. Na Super-Illuminator sa nemôžem sťažovať. Jedna LED dióda osvetľuje ciferník, tak akurát na prečítanie času, a potom druhá LED dióda podsvieti displej, čo je na negatívnej verzii užitočná vychytávka rovnako veľakrát ako vo dne. Svetlo zhasína celkom plynule a možno ho nastaviť na jednu alebo tri sekundy.

Polovičné lunety už nemajú typickú konštrukciu Carbon Core Guard, ale stále ide o G-Shock, takže nechýba odolnosť proti nárazu ani 200 m vodotesnosť.

Priznám sa, že doteraz som hodinky G-Shock vnímal asi hlavne vo funkčnom, praktickom zmysle. Že sú to nezničiteľné pracovné kone, ktoré si kupujeme, keď sa o hodinky naozaj nechceme starať. Samozrejme, hovoríme o základnej kolekcii Original (G-Steely a MT-G sú niekde inde). Plast tu jednoducho dáva neúprosný zmysel.

Model GM-2100 však patrí k výnimkám (ktoré sa už postupne stávajú pravidlom) a dokazuje, že estetika a funkčná odolnosť môžu ísť ruka v ruke. Táto robustná elegancia hodinkám G-Shocks pristane a od spoločnosti Casio to rozhodne nie je chybný krok.

Dámska varianta?

Po nejakom čase sa pôvodné CasiOaky dočkali aj dámskej verzie Mini CasiOak GMA-S2100. Išlo o menšiu verziu, ktorá však neubrala na funkciách a pridala na ženskej kráse. Na verziu Mini metalOak už netreba čakať. Prišli rovno s pánskou ako G-Shock GM-S2100. Sú opäť menšie – priemer je 40,4 mm, živicová verzia mala 42,9 mm.

Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky
16.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky

Pre ženy, ktoré hľadajú malé hodinky, je to vítaná správa. Koniec koncov, už sa podobajú skôr na Baby-G a majú v sebe určitú – na G-Shock – nečakanú roztomilosť. Pre mňa je to už príliš malý rozmer, ktorý spôsobil aj to, že na deviatke nenájdete ukazovateľ dňa v týždni. V skutočnosti tu nájdete niekoľko dizajnových výkvetov, ale úplne bez funkcie. Naozaj som to napísal na hodinky G-Shock? Dizajnový prvok bez funkcie?

Povrch ciferníka je teda hladký, bez brúsenej povrchovej úpravy. A luneta sa zaobíde bez popisov tlačidiel, ale to v tomto prípade nevadí. Funkčne je všetko rovnaké ako na pánskej verzii. K dispozícii je v troch farebných variantoch. Veľmi zaujímavá je zelená, najjemnejšia je asi v sivom metalickom odtieni a naopak najženskejšia je v ružovo-zlatom odtieni.

Resinové, alebo metalové?

Hodinky G-Shock GM-2100 s kovovým krytom (a ich dámsky eskový náprotivok) sú senzačné z funkčného aj dizajnového hľadiska. V oboch ohľadoch vychádzajú z modelu CasiOaks, takže sa to dalo očakávať. Čo je však na zváženie, je niekoľkonásobne vyššia cena ako u celoplošnej verzie. Oceľové puzdro a kovová brúsená povrchová úprava ciferníka je síce podarená, ale predraží sa.

V racionálnej súťaži by jednoznačne vyhrala živicová verzia. Ale ako som už spomenul vyššie, ide o estetiku a oceľ dodala hodinkám G-Shock pozoruhodnú dávku elegancie, ktorá sa v mnohých situáciách nemusí vymykať. MetalOaks sú veľmi pekným doplnkom do zbierky.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší