» Blog » Citizen

Citizen Sports CA0810-88 recenzia – Vkusný hybrid klasických prvkov a modernej technológie od Citizenu

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Tradičné

Lukáš Lenart | 21.12.2022 | 6 MIN

Mnoho súčasných hodiniek značky Citizen nesie na číselníku termíny „Eco-drive“ a „Titanium“, ktoré sú predzvesťou moderného charakteru týchto kúskov. Avšak japonský hodinársky kolos nám už skôr ukázal, že solárny pohon a titánové puzdro môžu využiť aj klasické aj retro ladené hodinky. Teraz sa Citizen vracia s prepojením moderných technológií s klasickým dizajnom v modeloch Citizen Sports CA0810-88.

Keď by ste sa pozreli na ponuku športových chronografov značky Citizen pár rokov späť, uvideli by ste veľmi jednoliaty ekosystém, ktorého obyvatelia sa vyznačovali veľmi podobnými znakmi. K typickým vlastnostiam patrila veľkosť puzdra, za ktorú by sa nemusela hanbiť väčšina budíkov či dokonca nástenných hodín, a číselník pretekajúci množstvom subciferníkov a rôznorodých stupníc, ktoré vám umožňovali stanoviť pozíciu svetových strán či vypočítať koľko paliva vám zostáva pre dolet k najbližšiemu letisku.

Citizen BM7480 recenzia – Klasika nielen pre pilotov
10.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenzia – Klasika nielen pre pilotov

Hoci ide o funkcie bezpochyby nutné pre bežnú kancelársku prácu, niektoré chronografy sa pomaly stávali pre niektorých používateľov nečitateľnými bez použitia lupy. Citizen sa nad nami zľutoval a do svojej ponuky chronografov začal opatrne pridávať jednoducho čitateľné, často vojenskými a leteckými prvkami inšpirované kúsky, medzi ktoré patria aj modely CA0810-88.

Práve dizajn týchto hodiniek upútal moju pozornosť. Výrazné číslice, indexmi husto posiaty armovák a silne leštená luneta ktorá nedosahuje na okraj zreteľne okrúhleho puzdra – to všetko sa podieľa na dojme, že sa jedná o akési už dlho nevyrábané letecké chronografy.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Na druhej strane subciferníky a náramok hodiniek sú koncipované skôr moderne. Ku kombinácii klasických a moderných prvkov som bol spočiatku skeptický, keďže mi pripomenuli pomyselných predchodcov modelov CA0810-88. Reč je o modeloch AT2480-81, ktoré tiež ašpirovali na moderné chronografy silno inšpirované klasickými prvkami. Bohužiaľ výsledkom bol z môjho pohľadu skôr dizajnový a farebný rozvrat odohrávajúci sa na relatívne preplnenom ciferníku.

Citizen Sport Chronograph AT248 recenzia – Poľné retro a moderné technológie
20.8.2021 - Eliška Měrková
Citizen Sport Chronograph AT248 recenzia – Poľné retro a moderné technológie

Naopak modely CA0810-88 využívajú takmer monotónnu farebnú paletu, ktorú príjemne spestruje červená špička chronografovej ručičky. Triezvosti modelov CA0810-88 tiež prispieva jednotne pôsobiaci vzhľad subciferníkov a prízemný font čísel značiacich hodiny.

Zanechajme však porovnávanie a poďme si priblížiť materiály a funkcie modelov CA0810-88. Ich technickú špecifikáciu by totiž nebol problém zhrnúť do dvoch slov – technologické terno! To je napokon v súlade so skutočnosťou, že ide o modely patriace do radu Sports, teda športových hodiniek Citizenu.

Puzdro aj náramok sú vyrobené zo Super Titania. To je rovnaké ako „bežný“ titán o zhruba 40 % ľahšie než oceľ, ale vďaka špeciálnej povrchovej úprave Citizenu, známe pod názvom Duratect (konkrétne u tohto modelu metóda IP TIC), je tiež päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu než bežná oceľ. Odolnosť voči poškriabaniu potom zaručuje aj zafírové sklíčko chrániace číselník.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Okrem spomínaného titánu sa na veľmi nízkej hmotnosti relatívne veľkých hodiniek podieľa quartzový strojček poháňaný solárnou energiou. Presnejšie ide o strojček B612 od Citizenu, ktorý zobrazuje dátum formou dátumovky a medzi tri subciferníky rozdeľuje následujúce funkcie: zobrazenie sekúnd priebežného času, ukazovateľ času v 24hodinovom formáte (zodpovedá času zobrazovanému centrálnym párom ručičiek) a 60 minútové stopky náležiace chronografu.

Po spustení chronografu horným tlačidlom môžete pozorovať plynulejší chod chronografovej ručičky než je tomu zvykom u mnohých iných batériových chronografov. Táto ručička sa posunie päťkrát za sekundu, teda je možné stopovať čas v rozsahu 60 minút s presnosťou 0,2 sekundy. Po zastavení a reštartovaní chronografu sa spomínaná centrálna ručička presunie do základnej pozície veľmi uspokojivým plynulým pohybom, nie prudkým skokom.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Vedľa chronografu, alebo stopiek ak chcete, považujem za veľmi užitočnú funkciu indikátor nízkeho stavu nabitia batérie. Podľa Citizenu vydrží strojček B612 po plnom nabití v chode celých 7 mesiacov.

Samozrejme pokiaľ sú hodinky denne vystavované svetlu, bez ohľadu na jeho zdroj, je chod hodiniek teoreticky neobmedzený. Predstavme si ale situáciu, kedy necháte hodinky dlhšiu dobu v šuplíku, alebo sa budete celú polárnu noc vyhýbať pouličnému osvetleniu, čím zabránite priebežnému dobíjaniu batérie.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Akonáhle dôjde k poklesu predtým naakumulovanej energie pod kritickú hranicu, začne sa sekundová ručička posúvať po dvoch sekundách. Tento abnormálny pohyb sekundovky značí nutnosť hodinky v najbližších 7 dňoch vystaviť buď prirodzenému či umelému zdroju žiarenia a umožniť tak ich plné dobitie.

Na dobrej čitateľnosti aj za horších svetelných podmienok sa podieľa luminiscenčný náter Super-LumiNova, ktorým sú vyplnené hodinové indexy a centrálny pár ručičiek spolu so špičkou chronografovej ručičky. Nanesená vrstvička luminiscenčného pigmentu je síce tenšia, ale aj tak hodnotím luminiscenciu ako výrazne lepší priemer, hlavne pokiaľ vezmeme do úvahy, že sa nejedná o potápky, ale o športové chronografy.

A keď už som spomínal termín „potápky“, nemôžem inak než vyzdvihnúť vodeodolnosť do 100 m, ktorá vám umožní vziať modely CA0810-88 nielen do sprchy, ale aj do bazéna.

V neposlednom rade by som sa chcel vyjadriť k dostupným farebným variantom. Pôvodne boli k dispozícii modely s čiernym a modrým ciferníkom, čo sa dá považovať za bezpečný ťah zo strany Citizenu, keďže ide o dva najžiadanejšie odtiene u moderných mužských hodiniek.

Moju pozornosť však upútal neskôr pridaný model CA0810-88X, ktorého ciferník sa na ilustračnej fotografii Citizenu javil ako zelený. Zelený čísleník je totiž o dosť zložitejšie doladiť k šatníku, čo môže byť pre mnoho používateľov „deal breaker“, teda dôvod k nezakúpeniu hodiniek. Avšak ak ma pri rozbalení modelu CA0810-88X niečo ohromilo, bol to práve odtieň ciferníka, ktorý osobne považujem za antracitový. Nemôžem však poprieť, že pod určitými uhlami a v správnom svetle poskytne ciferník očarujúci tmavozelený odlesk.

Pokiaľ mám teda zhrnúť farebnú paletu modelov CA0810-88, je naozaj z čoho vyberať. Na čiernom modeli CA0810-88E vás asi nič neprekvapí ale ani nesklame. Naopak modrý variant CA0810-88L má veľmi príjemný temnejší nádych, ktorý ladí s odtieňom titánového puzdra a náramku. Ak hľadáte hodinky s nevšedným odtieňom ciferníka, doporučujem model CA0810-88X. Tu by som chcel tiež upozorniť menej pozorných čitateľov na hodinové indexy modelu CA0810-88X, ktoré sa mierne líšia od modelov CA0810-88E, CA0810-88L viď fotografia.

Ak nie ste fanúšikom chronografov, nezúfajte. Citizen sa už nejakú dobu u svojich športových hodiniek drží zaujímavého trendu, kedy pre takmer každý chronograf existuje aj nepatrne menší klasický trojručičkový variant, teda bez chronografovej funkcie. Inak tomu nie je ani u modelov CA0810-88, ktorých menším náprotivkom sú modely BM7570-80.

Vďaka neprítomnosti subciferníkov, môžu na niekoho modely BM7570-80 pôsobiť príliš jednoducho. Na druhej strane čitateľnosť u týchto hodiniek dosahuje absolútneho maxima a čistý dizajn ciferníka umožní krásne vyniknúť „sunburst“ efektu.

Z vyššie napísaných riadkov si nejeden čitateľ môže všimnúť, že sa mi modely CA0810-88 pozdávajú, pričom rovnakú náklonnosť chovám pre modely BM7570-80. Avšak pre oboje mám pár výčitiek. Keďže ide o športové hodinky, uvítal by som na spone prítomnosť troch mikro regulačných otvorov, namiesto dvoch, ktoré nám Citizen doprial. Na druhej strane aj táto obmedzená mikroregulácia umožňuje presnejšie nastavenie dĺžky náramku. Ďalej by som uvítal nepatrne dlhšie centrálne ručičky, ale tu ide predovšetkým o osobné preferencie.

Aj tak podľa môjho názoru klady modelov CA0810-88 a BM7570-80 mnohonásobne prevyšujú ich protiklady. A hoci cenovku týchto hodiniek nemožno prehlásiť za ľudovú, prítomnosť použitých technológií a materiálov ju definitívne ospravedlňuje. Keď opomenieme totiž zvyšok ponuky Citizenu, budete v ríši titánových hodiniek len ťažko hľadať obstojného konkurenta, hlavne pre chronografy CA0810-88.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku