» Blog » Coros

Coros Pace 3 recenzia – Malý, ľahký a šikovný

Tagy: Recenzie | Coros | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 9.11.2023 | 5 MIN

Coros Pace 3 si nehrá na inteligentné hodinky s množstvom funkcií. Čím však skutočne vyniká, sú športové funkcie zabalené do miniatúrneho puzdra. A tiež sa môže pochváliť doslova šialenou výdržou batérie. Mohol by to byť najlepší športtester v pomere cena / výkon?

Už Coros Pace 2 bol mojím najobľúbenejším modelom tejto mladej americkej značky a veľmi oceňujem, že všetky "neduhy" modelu Pace 2 boli v trojke odstránené. Čo sa mi na nich páči?

  • Minimalistický dizajn a hmotnosť 30 g s nylonom
  • Transflektívny displej
  • Športové aktivity (pribudli aj tie outdoorové)
  • 24-dňová výdrž batérie
  • Krivočiara navigácia
  • Slušné fitnes a inteligentné funkcie

K týmto hodinkám mám však niekoľko výčitiek. Jednou z najväčších je pridanie dotykového displeja, ktorý mi vôbec nedáva zmysel. Ďalšou je klasická Corosova blbosť, ktorou sú obmedzené jazykové možnosti.

Pierko je v porovnaní s Pace 3 kovadlina

Puzdro hodiniek sa oproti minulej generácii vôbec nezmenilo. Rovnaký plastový čip na zápästí, rovnaká korunka a spodné tlačidlo, rovnaká nízka hmotnosť. Hodinky majú celkom unisex rozmery – 41,9 x 11,7 mm a veľmi príjemných 30 g s nylonovým remienkom. Niekomu sa môžu zdať rozmery dosť malé, ale na ruke sedia dobre. A hmotnosť je naozaj ako prd vo vetre.

Pri remienku by som sa rád zastavil, pretože Coros si vybojoval prvenstvo za "mix" klasického sťažňa so systémom Quick Release. Takže na jednej strane je pevný stožiar a na druhej strane rýchloupínací. S nylonovým popruhom to funguje skvele.

Nylonový popruh je vyrobený trochu inak. Zdá sa mi mäkší a pohodlnejší a menej nasáva vodu. Môžete si však kúpiť aj hodinky so silikónovým remienkom s klasickými rýchloupínacími stožiarmi na oboch stranách. Hmotnosť sa potom zvýši o 9 g.

Konštrukcia rozdeľuje "smartwatch" na dve strany. Jedna strana ho miluje a druhá ho nenávidí. Nič medzi tým.

Dotykový dotykový displej a ja sa pýtam prečo?

Coros chcel ísť s týmto modelom s dobou a vybavil model klasickým transflektívnym displejom, ale dotykovým. Dotykový displej mi vlastne trochu vadí. Nedáva to zmysel a hodinky sa oveľa ľahšie ovládajú cez korunku, pretože displej sa pri dotykovom ovládaní zasekáva. Najviac ma pobavilo, že hodinky môžete ovládať prúdom vody, na ktorý dotykový displej reaguje.

V technických špecifikáciách sa však uvádza, že hodinky majú 1,2" displej a rozlíšenie 240 x 240 pixelov. Je krytý sklom Gorilla Glass, takže by som hodinky vybavil buď silikónovým krytom, alebo ochranným sklom.

Senzorovo plné hodinky

Dávalo by zmysel, že vzhľadom na cenu hodiniek a veľkosť puzdra pôjde o trochu podarený kúsok. Pre mňa to však rozhodne neplatí. Nájdeme tu akcelerometer, barometer, výškomer, gyroskop, teplomer, snímač srdcového tepu a dokonca aj pulzný oxymeter, ktorý je v sérii Pace novinkou. GPS je tiež upravené na DualBand.

Snímaču tepovej frekvencie nie je čo vytknúť a jeho presnosť je naozaj slušná. Pri GPS mám opäť zmiešané pocity, pretože kilometre pípali rovnako ako Garmin, ale krivka išla úplne mimo. Po chvíli sa to však "vrátilo na trať" a bolo to v poriadku. Dúfam, že ide o ojedinelý problém, ktorý sa dá vyriešiť aktualizáciou, podobne ako pri Coros Apex 2 / Apex 2 PRO.

Modrá – Coros Pace 3, Fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – Garmin Fenix 7X PRO, fialová – Coros Pace 3

GPS boli nastavené identicky na všetky možnosti satelitného systému a fialová presne kopíruje trasu.

Hodinky s ultravýdržou

Opäť nadviažem na puzdro hodiniek, ktoré sa môže zdať malé pre ultra výdrž batérie. Opak je však pravdou a hodinky vydržia v režime smartwatch až 24 dní! Rozprávka, však? Tak trochu je. Má to však svoje "ale". Hodinky musíte nechať v základnom nastavení, v ktorom merajú srdcovú frekvenciu raz za minútu a nie nepretržite. Ale aj keď sa dostanete na 15–20 dní, stále je to veľa a nemusíte každých pár dní riešiť nabíjačku.

Solídne je to aj s GPS a hodinky vydržia 38 hodín za sekundu s GPS a až 15 hodín na DualBand. V nejakom rozumnom režime tak môžete spustiť prakticky čokoľvek. Všetky hodnoty vám však pre istotu nechám v tabuľke (porovnanie s Fenix 7X).

Coros Pace 3
Garmin Fenix 7X
V režime inteligentných hodiniek
24 dní
28 dní (37 dní)
Režim úspory energie
-
90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
38 hod.
89 hodín (122 hodín)
Príjem všetkých satelitov
25 hod.
63 hodín (77 hodín)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
15 hodín (multifrekvencia)
36 hodín (41 hodín)
Príjem všetkých satelitov + hudby
7 hod.
16 hod.
GPS (max. úsporný režim)
-
213 hodín (578 hodín)

Celkom dobré, čo poviete?

Viva la Trail!!!

Športové funkcie prešli veľkými zmenami, z ktorých najdôležitejšou je pridanie trailových aktivít. Takže konečne nájdeme trailový beh, pešiu turistiku, ale možno aj lyžovanie, boarding alebo bežecké lyžovanie. Klasikou zostáva, že Coros nemá viac ako 100 aktivít, ale presne tie, ktoré človek potrebuje, a všetky majú špecializované metriky.

A hodinky vám také řeknou, jak dlouho máte po tréninku regenerovat, jaké jsou předpokládané časy na různé vzdálenosti a například vaše VO2 Max. Nemal by som vynechať ani "raj čísel" Coros Training Hub a EvoLab, ktoré uspokoja nejedného bežeckého maniaka na čísla.

Kyslík v krvi teraz aj v drobcovi

V prípade zdravotných funkcií sa toho veľa nezmenilo. Teda okrem pridania pulzného oxymetra. Ten tu nebudem rozoberať, máme o ňom článok:

VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)
6.5.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Okrem novinky hodinky obsahujú osvedčenú klasiku v podobe krokov, vystúpaných poschodí, srdcovej frekvencie počas dňa, spánku, kalórií... a to je asi tak všetko.

Hudba pre všetkých

Ak počas športových aktivít radi počúvate hudbu a občas necháte telefón doma, z hodiniek Pace 3 si ju môžete jednoducho pustiť. K dispozícii je nové 4gb úložisko pre skladby, ktoré musíte do hodiniek nahrať ako empétrojky. Škoda, že nepodporujú streamovacie služby, ale možno sa toho časom dočkáme.

Okrem hudby je tu osvedčená Corosiho klasika v podobe notifikácií, kompasu, výškomeru, správcu batérie, budíkov, stopiek a možno aj prehľad satelitov nad hlavou. Pace 3 obsahuje aj navigáciu po krivkách, ktorá vám môže pomôcť na pretekoch alebo pri objavovaní nových bežeckých či cyklistických trás.

Najlepší športtester v pomere cena / výkon zo všetkých?

Hodinky Coros Pace 3 som si zamiloval od prvého momentu, keď mi prišli na zápästie. Nevadila mi hmotnosť, veľkosť... vlastne nič. Ak chcete kvalitný športtester so všetkými dôležitými senzormi, kvalitnými tréningovými údajmi a obrovskou výdržou batérie, ste na správnom mieste. Dôležitým aspektom pri výbere hodiniek je často cena, ktorá tu nepresahuje 6 tisíc, čo je vlastne neskutočné – aby zariadenie, ktoré vie všetko a nestojí šialenú sumu.

Ak by som sa mal pozrieť na nejaké alternatívy, pozrel by som sa na Suunto 5, ktorému síce chýba barometer (aj tak ukazuje nastúpané metre), ale inak je veľmi podobný. Mohol by vás zaujímať aj Garmin Forerunner 255 alebo Instinct 2 od rovnakej značky. Garmin je známy svojou športovou dušou a kvalitou, ale v porovnaní s Corosom si priplatíte osemdesiat eur.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku