» Blog » Coros

Coros Run POD 2 vs. Stryd – Vyplatia sa v dnešnej dobe externé snímače?

Tagy: Testy | Coros | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 16.4.2024 | 5 MIN

Tento článok nebude úplne konvenčný. Nebude to recenzia hodiniek po dlhej dobe, ale externého snímača Coros Run POD 2, ktorý postavím "tvárou v tvár" zlatému štandardu všetkých footpodov – Stryd. Ako si Coros viedol?

Skôr než sa pustíme do testu, uvediem poradie článku. Najprv sa pozrieme na to, ako tieto snímače fungujú a na čo vlastne slúžia. Rozoberieme si aj niektoré technické špecifikácie a potom prejdeme k špeciálnym meraniam + testom rýchlosti týchto externých snímačov.

Testy:

Coros Run POD 2

Druhá generácia POD od tejto značky prináša významné zmeny. A to ako vo funkciách, tak aj vo výbave a napokon aj v cene. V nástavci máme teraz možnosť pripnúť POD aj na topánku, nielen za bežecké šortky. Prvá generácia nám pomohla s wattmi, rovnováhou ľavej a pravej nohy, vertikálnou osciláciou a tiež časom kontaktu so zemou. Druhá generácia toho zvláda oveľa viac. Základné informácie získate z obrázka nižšie.

Trochu ma sklamalo, že snímač nedokáže vykonávať funkcie z "trenírok" a na chodidle. Napríklad čas kontaktu so zemou má absolútny zmysel na nohe a nie za šortkami. Ale ostatné hodnoty, ktoré pridávajú, sú celkom zaujímavé. Mám na mysli teplotu, nadmorskú výšku a prevýšenie.

119,00 € (doručíme do 15.5.)

Samotný POD má totiž v sebe niekoľko ďalších snímačov – barometer, teplomer, kompas, akcelerometer a gyroskop. A práve vďaka nim dokáže POD vyhodnotiť toľko informácií. Inak má POD 2 celkom triezve rozmery a super hmotnosť – 27,1 x 33,9 x 8,6 mm a 5,6 g bez klipu na pripevnenie.

Zastavil by som sa aj pri funkcii Effort Pace, ktorú každý pozná skôr ako GAP alebo Grade Adjusted Pace. V angličtine je to Grade Adjusted Pace, teda tempo upravené podľa stupňa. Spoločnosť Coros používala aj názov Adjusted Pace, ale odvtedy túto funkciu premenovala, pretože ju plánuje rozšíriť o ďalšie vstupy do algoritmu a ovládať tak oveľa viac ako len prepočítavanie tempa na rovinu.

Funkciu Stryd asi nebudem musieť príliš predstavovať. Wattmeter, ktorý pomáha GPS zlepšovať výsledky. Rovnako ako možnosť ponúknuť vertikálnu osciláciu, čas kontaktu so zemou a možno aj skóre zaťaženia nôh. A celkovo je Stryd braný ako zlatý štandard všetkých PODov, takže s ním budem porovnávať aj produkt Coros.

Test č. 1 – Od nulového tempa po stabilné tempo

Pri teste som postupoval nasledovne. Odbehol som niekoľko kilometrov, aby si zariadenie Stryd aj Coros RUN POD zvykli na moje tempo, kadenciu, krok, a potom som začal merať. Pri tomto teste išlo o to, aby som počas aktivity zastavil a potom bežal až do ustáleného tempa.

Výsledky boli nasledovné:

V prípade Coros môžeme vidieť, že prechod do tempa je slušne plynulý. Stryd má vždy také zvláštne prechody, ale sekundy boli rovnaké, aj keď to tak nevyzerá. Možno som graf Stryd trochu viac natiahol.

Na grafe vidíme, že Stryd reagoval na tempo za 5 sekúnd a Corosovi trvalo rovnakých 5 sekúnd, kým sa dostal do stabilného tempa.

Test 2 – Z ustáleného tempa do zastavenia

Druhý test bol presným opakom prvého – vypočítal som reakciu na zastavenie z ustáleného tempa. Tento test som pri svojich meraniach vykonal niekoľkokrát a vždy vyšiel rovnako. Coros RUN POD 2 to zvládol za neuveriteľnú sekundu a Stryd za 1,5 sekundy.

Na Coros POD 2 sa veľa ľudí hnevalo, že nedosahuje rovnaké výsledky, ale aktualizáciami Coros sa podarilo zariadenie dosť vylepšiť.V druhom prípade Stryd nerobí hanbu. Primárne sa zameriava na watty a vylepšenia v rýchlosti tempa sú len čerešničkou na torte. Škoda, že Coros POD vôbec nevie počítať watty.

Sám som však prekvapený, že výsledky nie sú zlé a odozva je blesková.

Test č. 3 – Od stabilného tempa k intervalom

Tento test bol trochu ovplyvnený tým, že vietor bol proti mne a nemohol som zrýchliť na úplne najrýchlejší interval. Napriek tomu sú výsledky celkom slušné. Coros reagoval na interval s ustáleným tempom za 5 sekúnd. Strýdovi to trvalo nejaké 4 sekundy. Zaujímavosťou tohto testu bolo odčítanie tempa. Na Garmine (Stryd) som mal tempo približne 3:50 min/km a na Corose hodinky POD opäť hlásili tempo približne 3:25. Čo je dosť veľký rozdiel.

Pri hodinkách Coros bolo vidieť miernu neistotu v "nábehu" na tempo.Pri hodinkách Garmin, alebo skôr Stryd, bolo vidieť stabilnejšie zvyšovanie rýchlosti.

Test 4 – Stabilita tempa počas rovnomerného behu

Stabilné tempo je to, čo väčšina z nás oceňuje úplne najviac. Koniec koncov, väčšinu času sa pohybujeme stabilným tempom a chceme, aby nás hodinky v tomto tempe podporovali a zostali plus mínus rovnaké.

Svoje tempo som si uzamkol niekde okolo 4:40 min/km a snažil som sa ho udržať čo najkonštantnejšie. Strýd s Garminom mali trať celkom peknú a rovnú a Coros sa tým trochu pomrvil.

Coros měl trošku výkyvy

Coros sa trochu kýval.

STRYD s Garminem se drží o něco rovněji

Stryd s Garminom drží trochu rovnejšie.

Čo sa týka výkyvov, Stryd tu vyhral a odčítanie tempa bolo pre mňa asi o niečo lepšie. V ostatných testoch sa však Coros POD bez problémov vyrovnal drahšiemu modelu Stryd.

Test 5 – Presnosť GPS

Posledným testom pre mňa bola presnosť GPS. Oba footpody by mali byť schopné presnejšie sledovať trasu a vyhladzovať krivky trasy tak, aby nedochádzalo k zubom. To bola pravda do bodky – trate sú skutočne hladšie. V oboch prípadoch som však mal pocit, že PODy nie sú stopercentné. Ale čo už v dnešnej dobe. Zámerne som vybral dva mostné prejazdy, aby boli trate zaujímavejšie.

Červená – STRYD, žlutá – Coros POD

Červená – Strýda, žltá – Coros POD.

Zdá sa mi, že Stryd je lepší v dokončovaní línií a venuje pozornosť detailom. Coros POD sem-tam "vystrelí".

Červená – STRYD, žlutá – Coros POD

Červená – Stryd, žltá – Coros POD

Oceľová konštrukcia mosta nakoniec prinútila Stryd aj trochu strieľať, ale inak sú línie celkom pekne zarovnané a PODy a hodinky pekne lemujú cestu.

Osobné hodnotenie

Tento typ testovania bol pre mňa úplnou novinkou, a asi práve preto sa mi tak páčil. A najmä z tohto testu vyplýva, že Coros RUN POD 2 rozhodne dokáže držať krok s ostatnými footpodmi a byť rovnako kvalitný. Asi by bolo fér povedať, že Coros RUN POD 2 je možné spárovať len s hodinkami Coros.

Čo sa týka výkonu, rýchlosť zastavenia a spustenia je s hodinkami Coros skvelá. RUN POD 2 bol rovnako príjemný a rýchly aj pri prechode na interval, takže si môžeme byť istí, že úsek neprepálime.

Stryd mal o niečo lepší nástup do úseku a meranie rovnovážneho tempa, ale asi by som si za tie peniaze prial o niečo väčší nápor:-). Ale presnosť je skvelá a čo sa týka wattov, ktoré som tu neporovnával, tam je to iná pesnička a iná rýchlosť. A keďže je to primárne wattmeter, tak mi to nevadí.

Tento test by potom mohol byť koncipovaný len z hľadiska wattov a presnosti oproti bežným hodinkám, čo by mohla byť tiež zaujímavá možnosť. Takže by som porovnal watty a tempá čisto z hodiniek oproti Strydu, ktorý je v tomto odvetví braný ako titán.

Páčil by sa vám takýto obsah? Dajte mi vedieť v komentároch.

Mohlo by vás to zaujímať:

Externé snímače a ich možnosti v smart hodinkách
15.3.2024 - Matěj Urbaczka
Externé snímače a ich možnosti v smart hodinkách

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

119 € (doručíme do 15.5.)