» Blog » Festina

Festina Boyfriend "Rainbow" – štýl ako od Rolexu a svetová Misska z Třinca

Tagy: Recenzie | Festina | Dámske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 2.6.2022 | 4 MIN

O Festinách sa toho bežne zas tak moc napísať nedá. Sú pekné, módne, obľúbené, cenovo dostupné... a to je viacmenej všetko. Májová novinka Festina Boyfriend 20606, ktorú sme si pracovne nazvali "Rainbow", si však v našom magazíne krátku zmienku zasluhuje. Kukneme sa nielen na hodinky, ale aj na inšpiráciu, ktorá mohla aj nemusela byť zámerná a nakoniec aj na novú Českú Miss.

Festina ala Rolex Daytona Rainbow?

Dúhové Rolexky sú hodinkovým srdciarom dobre známe, a tak sme možno neboli jediní, komu prvý letmý pohľad na novinku od Festiny spôsobil malé déjà vu. Porovnanie samozrejme musíme brať viac než s rezervou, tieto dve značky nehrajú len každá inú ligu, ale skôr aj iný šport, ale jedno ich predsa len spojuje – v tom, čo robia, vo svojej kategórii naozaj vynikajú.

Najobľúbenejšie dámske hodinky Festina
18.1.2024 - Eliška Měrková
Najobľúbenejšie dámske hodinky Festina

2012 Rolex Daytona Rainbow 116599RBOW (white gold)Rolex Daytona Rainbow 116599RBOW z bieleho zlata z roku 2012.

Dúhové Rainbow Daytona Rolex prvýkrát uviedol v roku 2012 (vo verziách v bielom a žltom zlate), ich predaj však následne zasa zastavil. Aj tým si okamžite získali kultový status a ako sa dalo očakávať, ich hodnota bola na sekundárnom trhu dvojnásobná (a v súčasnosti sa cena pohybuje v prepočte okolo 24 tis. euro). A záujem o nich javili ako muži, tak ženy.

Rainbow vychádzali z pre fanúšikov "posvätných" Rolex Cosmograph Daytona, ktoré slávili debut už v roku 1963. Tieto hodinky boli odjakživa spájané s motoristickými pretekmi a mužmi ako je Paul Newman, a tak ich mladšia obmena, ktorá vymenila športovú tachymetrickú stupnicu za rôznofarebné zafíry, vyvolala hodinkovým puristom menšiu závrať.

Rok 2018 potom znamenal návrat tohto klenotníckeho zázraku, keď Rolex na bazilejskom veltrhu predstavil Rolex Cosmograph Daytona 116595 RBOW v ružovom zlate Everose. Rovnako ako pri svojich predchodcoch dostali aj tieto hodinky lunetu osadenú 36 farebnými zafírmi a zmena potom nastala u indexov, ktoré tu po novom tvorilo ďalších 11 zafírov v bagetovom bruse.

Fotografie použita s laskavým svolením monochrome-watches.comFotografia použitá s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Obmedzovanie výroby je jedným zo skvelých spôsobov, ako vyvolať dopyt (viď rolexovské nekonečné čakacie listiny). Tu však obmedzenie vzniklo z trošku ušľachtilejšieho dôvodu – je totiž nesmierne ťažké získať farebné zafírové kamene, ktoré by k sebe tak presne pasovali, aby spolu vytvorili dúhu.

Tak, ale teraz k tým Festinám. U módnej značky, ktorá sa často a rada prezentuje zdobenými, lesklými hodinkami, nebol tento dizajnérsky koncept nijak zvlášť kontroverzný. Trúfam si však tvrdiť, že na rozdiel od Rolexiek oslovia pravdepodobne hlavne ženy (hoci som na sociálnych sieťach narazila aj na otázky pánov, ci sa chystá aj pánska verzia). Aj preto Festina zvolila o niečo menšie puzdro 38 mm (Daytony majú 40 mm), čo je veľkosť, ktorú si v posledných rokoch privlastnili skôr ženy.

Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria
3.5.2021 - Eliška Měrková
Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

166,00 € (doručíme do 17.5.)

Podobnosť rozloženia dúhového farebného schématu je tu nepopierateľná a aj tvar jedenástich indexov akoby pripomínal podlhovasté zafíry v bagetovom bruse. Nejaké zlato, zafíry a diamanty tu však samozrejme očakávať nemôžeme a hodinky sú zhotovené z "obyčajnej" chirurgickej ocele osadené sklenenými kamienkami. Festina ale svoje dúhovky po vzore (?) Rolexu vybavila stopkami a 100M vodeodolnosťou, ktorá je nadštandardná a typická skôr u športových hodiniek.

Na hodinkách so stopkami (chronografom) spravidla nájdeme niekoľko subčíselníkov (najčastejšie tri), ktoré majú za úlohu odčítať sekundy, minúty aj hodiny, pričom rozloženie subčíselníkov sa potom môže u jednotlivých hodiniek rôzniť. Typické sú dve tlačidlá po bokoch korunky, ktorými sa stopky spúšťajú a zastavujú. Spravidla slúži horné tlačidlo na spustenie a zastavenie stopiek a dolné potom na ich vynulovanie.

A nechýba im samozrejme ani luminiscencia.

Festina nám dala na výber z ďaleko viac farebných variantov, z ktorých nám padli do oka ako vyššie ukázané Festina Boyfriend 20606/3 v celooceľovom prevedení s čiernym číselníkom, tak ich variant Festina Boyfriend 20610/3 na čiernom silikónovom remienku, ktorý zaujme dámy so športovejším štýlom obliekania.

151,00 € (doručíme do 17.5.)

A pre dámy, ktoré dizajn hodiniek oslovil, ale ich štýl je menej odvážny, pripravila Festina aj jemnejší, nedúhový variant v oceli Festina Boyfriend 20606/1. Dúhový efekt tu "nahrádza" perleťový číselník, ktorého povrch má schopnosť krásne odrážať svetlo v rôznych farebných obmenách.

166,00 € skladom

Vo vnútri beží batériový (quartz) strojček, ktorý je zo svojej podstaty praktickejší než mechanický. Hodinky sú presnejšie, nemusia sa doťahovať a stačí u nich iba každý rok či dva vymeniť batériu.

Festina a Česká Miss – ako to spolu súvisí?

Festina sa prezentuje krásnymi a žiarivými hodinkami, a tak niet divu, že sa stala partnerom ikonickej súťaže krásy Miss. Ako francúzskym, tak českým kráskam zdobia zápästia práve kúsky od Festiny.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Je vidieť, aký dôraz Festina na svoju novú Rainbow kolekciu kladie, keďže tým, ktorí súťaž krásy sledujú, asi neunikla pútavá reklama lákajúca práve na dúhové hodinky od Festiny.

Českou kráľovnou krásy sa stala sympatická Krystyna Pyszková z neďalekého Třinca. 23ročná blondýnka očarovala porotu nielen svojou krásou, ale aj inteligenciou (je študentkou dvoch vysokých škôl). A tiež srdcom na pravom mieste, keď na seba prezradila, že sa aktívne venuje charite. Zaistila si tiež účasť na prestížnej svetovej súťaži krásy Miss World. My jej samozrejme prajeme veľký úspech.

Na Krystyninom štíhlom zápästí však dúhové hodinky neuvidíte, dievčatá si totiž mohli vybrať doplnok podľa vlastného výberu. Kráľovná zvolila veľmi jemný model v bicolor úprave, ktorý len podtrhuje jej prirodzenú krásu.

Tieto hodinky (máme za to, že sa jedná o model Festina Mademoiselle 20241) však už v ponuke nemáme. Pokiaľ by sa vám však štýl Českej Miss pozdával, doporučujem pozrieť sa na podobné Festina Mademoissele 20595 v bicolor úprave kombinujúce striebornú a ružovo-zlatú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

166 € (doručíme do 17.5.)
151 € (doručíme do 17.5.)