» Blog » Festina

Festina Mademoiselle Swarovski - módny lesk vyvážený čistotou

Tagy: Recenzie | Festina | Dámske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 15.12.2020 | 8 MIN

Na pomyselnej oblohe žiarivých Festín Mademoiselle Swarovski vysvitlo niekoľko nových hviezdičiek. A hoci do tohto radu svojím vzhľadom aj zameraním zapadajú dokonale, predsa medzi zástupom podobných, kryštálmi posiatych hodiniek, rozhodne nezaniknú. Pokiaľ hľadáte decentnejší elegantný šperk vo forme hodiniek, s ktorým môžete s kľudom vyraziť z práce rovno na párty, sú pre vás práve nové Festiny tou správnou voľbou.

Festiny presvecujú každodennú realitu svojím oslnivým hviezdnym leskom

„Totálne úchvatná kolekcia dámskych hodiniek plná jemných ženských tvarov, zmyselných zaujímavých detailov, príjemných módnych farieb a výraznej ženskosti."

Takto takmer podmanivo znie charakteristika, ktorú dala značka Festina svojej kolekcii Swarovski, patriacej do čisto dámskeho modelového radu Mademoiselle. O tom, že všetky dámske hodinky značky Festina tento popis do bodky spĺňajú, niet pochýb.

Najobľúbenejšie dámske hodinky Festina
18.1.2024 - Eliška Měrková
Najobľúbenejšie dámske hodinky Festina

V kolekcii Swarovski nájdeme prevažne zdobené číselníky posiate stovkou kryštálov v krásnych, populárnych odtieňoch zlatej, striebornej aj výrazne modrej. Napokon premýšľanie o hodinkách ako o šperku je pre Festinu príznačné, z toho dôvodu sa tiež stala jednou z najobľúbenejších značiek hodiniek pre ženy, ktorým pojmy ako elegancia, štýl a móda nie sú ľahostajné a ktoré ocenia kvapku hviezdneho lesku aj v každodennej realite. Festina dáva nositeľom jej hodiniek pocit noblesnosti a výnimočnosti a na tom, že je práve toto hlavným predajným argumentom značky, nie je vôbec nič zlé.

124,00 € (doručíme do 27.6.)

Je pravdou, že toto „módne zacielenie" býva vnímané negatívne, zvlášť z radov hodinkových fajnšmekrov. Skrýva sa za najnovšími modelmi Festina Mademoiselle Swarovski niečo viac než len klasická „festinovská" trblietavá pozlátka? Mohli by toto stigma niečim prekonať? Poďme sa na najnovšie kúsky pozrieť zblízka.

Kontrast dekoratívnosti a čistoty

Hovorí sa, že každá žena by vo svojej šperkovnici mala mať aspoň jeden šperk s kryštálmi Swarovski. Pokiaľ by však siahla po hodinkách Festina Swarovski, prepojila by krásne s užitočným. U nových modelov tejto kolekcie je osadenie kryštálmi prevedené citlivo: jedná sa o zdobenie vo forme dvoch radov po šiestich drobných kryštáloch, ktoré rámujú miesta, kde sa k puzdru pripája oceľový ťah. Pod sklíčkom po obvode číselníka vedie trojradový pás drobných ozdobných oceľových prvkov, ktoré síce neodrážajú svetlo tak krásne ako zirkóny na puzdre, ale celkový trblietavý vzhľad dotvárajú veľmi umne.

Zdobení u hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Zdobenie u hodiniek Festina Mademoiselle Swarovski.

Ozdobnosť hodiniek čiastočne vyvažuje stred číselníka, ktorý je inak ponechaný úplne čistý a chýbajú u neho indexy aj sekundová ručička, čo môže trochu sťažovať čitateľnosť času. Voľbu čistého číselníka ale úplne chápem a musím ju podporiť. Kombinácia dekoratívnosti a  formálnej čistoty pôsobí veľmi elegantne a prvky ako indexy a číslice či výraznejšie ručičky by celkový obraz rozbili. Horšia čitateľnosť je tiež iba dočasná, ja sama som si už za pár chvíľ nosenia na číselník bezpečne zvykla.

Diamanty pre každého: 7 najobľúbenejších hodiniek s krištáľmi Swarovski
6.11.2019 - Agáta Vřeská
Diamanty pre každého: 7 najobľúbenejších hodiniek s krištáľmi Swarovski

Na číselníku môžeme vidieť aj logo Festiny, ktoré neruší, pretože jeho geometrickosť kontrast ozdobnej-čistej len podporuje. „Nenápadne" môže pôsobiť aj samotná veľkosť hodiniek, puzdro je síce strednej veľkosti 30,2 mm, ale hodinky aj na mojom štíhlom zápästí pôsobili drobne a jemne.

Číselník u hodinkek Festina Mademoiselle Swarovski.

Číselník u hodiniek Festina Mademoiselle Swarovski.

Malé dámske hodinky pre drobné zápästia - Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Malé dámske hodinky pre drobné zápästia - Fotogaléria

Na dienku se nachádza rytina loga firmy. Na rozdiel od loga na číselníku je však veľmi dekoratívna a majestátna.

Dýnko hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Dienko hodiniek Festina Mademoiselle Swarovski.

Ťah zhotovený z nerezovej ocele sa tiež pýši elegantným prevedením jemnej pleteniny v štýle obľúbeného milánskeho náramku. K nevýhodám oceľových náramkov všeobecne patrí vyššia hmotnosť, ktorá môže potenciálne znižovať užívateľský komfort. Z vlastnej skúsenosti s novými Festinami ale musím povedať, že ich ťažoba na zápästí pri nosení diskomfortná určite nebola. Pravdepodobne tak bolo preto, že ťažobu ocele vykompenzovalo ako jemné prevedenie pleteniny náramku, tak jeho malý priemer - len 11,95 mm. Hodinky sa na zápästí uchytávajú posuvnou preklápacou sponou.

Tah a spona hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Ťah a spona hodiniek Festina Mademoiselle Swarovski.

Vybrať si môžete zo šiestich farebných variácií: puzdro a náramok je k dispozícii v striebornom, zlatom, ružovo zlatom alebo čiernom prevedení a číselník vo farbách klasicky bielej, čiernej, ale aj vínovo červenej či kráľovsky modrej. Týchto farebných odtieňov je dosiahnuté pomocou tzv. PVD metódy, najčastejšieho spôsobu povrchovej úpravy hodiniek.

PVD (alebo Physical Vapour Deposition) funguje na princípe vysokotlakového nanášania povlakového materiálu, ktorý je vo vákuu prevedený do formy plynných mikročiastočiek. Farebné mikročiastočky sa týmto  procesom spoja priamo s východzím materiálom hodiniek, na ktorý sú nanášané. Farba teda nie je len fóliou alebo ľahko olúpateľným náterom. Práve vďaka PVD metóde farebné tóny kompletne kopírujú povrch a stávajú sa samotnou súčasťou kovu.

Barevné variace nových hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Farebné variácie nových hodiniek Festina Mademoiselle Swarovski.

Kam sa hodia a s čím idú dohromady?

Jedná sa o kvalitné módne quartzové hodinky s minerálnym sklíčkom a bez pridaných funkcií. Ako už to u Festiny býva, ich cenové rozpätie sa pohybuje na dostupných cifrách a je počítané s tým, že ich môžete mať viacero ako na rôzne spoločenské príležitosti, tak na denné nosenie. Skoro sa ponúka povedať, že sa hodia skrátka ku všetkému. Na to by som ale dala pozor.

Hodinky samé o sebe pôsobia ako šperk, je teda potrebné zvýšene dbať na kombinovanie so šperkami inými. Všeobecne sa doporučuje voliť minimálne rovnakú farbu kovu a s množstvom doplnkov to nepreháňať. Chybu rozhodne neurobíte, keď hodinky zladíte s inými šperkami s kryštálmi Swarovski. Opäť však platí pravidlo o nepreháňaní, inak by sa mohlo stať, že budete vyzerať ako trblietavá diskoguľa. Všetko je ale samozrejme individuálne, pretože voľba šperkov je slobodnou záležitosťou a je len a len na vás.

Elegantné hodinky budú dokonalým spoločníkom k spoločenským aj divadelným šatám. Môžu ale rozžiariť aj šeď bežného denného či pracovného outfitu. Tu je kombinovanie ešte volnejšie, nepatrné nebezpečie môže hroziť len pri zle zvolených farbách oblečenia k farbe číselníku. U nových Mademoiselle Swarovski sú však farebné možnosti len kráľovsky modrá a vínovo červená, ktoré dlhodobo patria medzi populárne módne farby, a tak ich väčšina žien iste nebude mať problém zladiť so svojím obľúbeným kúskom v šatníku.  (A keď si nie sme isté, vieme, že s čiernym, bielym či šedým outfitom k farebnému doplnku nikdy nešliapneme vedľa).

U vínovo červeného modelu hodiniek sa ponúka doporučenie zladiť ich s tmavším, vínovo červeným rúžom, ktorý je obzvlášť na jeseň veľmi trendy.

Ako sa o hodinky starať a na čo si dať pozor

Hodinky sú označené vodeodolnosťou 50M, čo znamená, že by mali zvládnuť bežnú vlhkosť, striekance, dážď, umývanie rúk a sprchu. Na kúpanie a plávanie ich však radšej dajte dole. Voda (myslené horúca) tiež nesvedčí lepidlu, ktoré drží kryštály.

Čo sa týka náramku, oceľ je všeobecne stály a odolný materiál, avšak vplyvom nielen času a nosenia, ale aj vystavením ľudskému potu, parfémom, krémom a chemickým prostriedkom môže stratiť svoj lesk. Pokiaľ budete chcieť náramok vyleštiť, doporučuje sa jemne pretrieť handričkou s mydlovou a potom s čistou vodou a dôkladne vysušiť. Ak sa s hodinkami sprchujete, je isté, že sa nevyhnú kontaktu so šampónmi a sprchovými gélmi. Ani tu sa ale nejedná o žiadny problém, hodinky stačí len starostlivejšie opláchnuť, aby na nich sprchový gél či šampón nemal možnosť uschnúť.

Pokiaľ ide o kryštály: pri umývaní rúk, nanášaní parfémov,  telových mliek, krémov a podobne je doporučené sa kryštálom vyhýbať, pretože by mohlo dôjsť k strate ich lesku alebo
k odlepeniu pôsobením chemických látok na priľnavosť lepidla. Kryštál však môže vypadnúť aj sám v dôsledku nárazu alebo vplyvom času. To sa nestáva bežne, ale ak áno, cenovo dostupné kryštály Swarovski je možné dokúpiť.

Jednoduchosť a podpora udržateľnosti

Priznávam, pojmy ako „jednoduchosť" a „podpora udržateľnosti" sú v tomto kontexte trochu prehnané a znejú skôr ako vtip na záver. Keď som však nové hodinky Mademoiselle Swarovski vzala do ruky prvýkrát, na myseľ mi okamžite zišlo očividné, teda to, že v porovnaní s ostatnými kusmi z tejto kolekcie sú aj cez svoju krásu a eleganciu vzhľadovo prekvapivo jednoduché, skoro sa mi až derie na jazyk „na Festinu minimalistické", hoci nejaký minimalizmus u Festiny musíme brať s rezervou, tieto dva pojmy sú totiž takmer protikladné. Môj prvotný úsudok zrejme ovplyvnil aj fakt, že som mala k dispozícii strieborný model, ktorý je podľa môjho názoru formálne najčistejší.

Pre porovnanie, u predchádzajúcich modelov kolekcie Swarovski je obvykle k videniu číselník celkom pokrytý krásnymi žiarivými zirkónmi, ktorými sú doplnené a prekryté tiež indexy. Narozdiel od nich u nových hodiniek nájdeme ďaleko skromnejšie zdobenie a úplne čistý číselník bez kryštálov či dokonca indexov. Podobný „čistejší" štýl potom môžeme nájsť napríklad aj u niektorých iných Festina hodiniek z radu Mademoiselle (napríklad Hodinky Festina Mademoiselle 20307/1).

Swarovski nedefinuje iba lesk a kvalita, ale aj trvalá udržateľnosť

Je všeobecne známe, že kryštály značky Swarovski sa pýšia bezkonkurenčným leskom. Sú zhotovované zo surovín najlepšej možnej kvality a samotné meno spoločnosti sa dokonca stalo synonymom pravého kryštálu. Čo ale mnohí nevedia, a čo je (teda aspoň pre mňa) dôležité, je to, že firma Swarovski disponuje titulom „trvalej udržateľnosti", čo značí pozitívny prístup naprieč odvetviami, zodpovednú výrobu a údajne najzodpovednejšie získavané kryštály na trhu.

Podstatné je, že k udržateľným hodnotám a ku dbalosti zároveň nabádajú a vyzývajú všetkých, ktorí jej kryštály využívajú. O udržateľných projektoch a svojej vízii firma Swarovski viacej pojednáva na svojich stránkach.

„We are committed to applying imagination and vigor to growing our business in a way that respects people and the environment" - Výkonná rada firmy Swarovski

Pre mňa, ako pre potenciálneho zákazníka Festiny, je spolupráca so značkou nabádajúcou k hodnotám trvalej udržateľnosti minimálne zaujímavá a práve tá by sa mohla stať maličkou pridanou hodnotou k onej „fashion" nálepke, ktorú  na sebe Festina má.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku