Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky

Tagy: Sprievodca výberom | Frederique Constant | Klasické

Eduard Tomas | 7.11.2023 | 7 MIN

Poznáte ten pocit, keď si ráno zabudnete nasadiť hodinky a potom sa celý deň cítite ako nahí? Strávite hodiny blúdením po uliciach alebo na internete hľadaním "tých pravých"? Nie ste sami. Avšak hoci mnohí z nás hodinkami jedia, pijú a dýchajú, nie vždy je v našich možnostiach alebo záujme minúť na ne státisíce alebo viac. Preto vám dnes ponúkam krátky pohľad na kolekciu Slimline značky Frederique Constant, alebo "Patek Philippe Calatrava pre bežných smrteľníkov".

Frederique kto?

Frederique Constant, samozrejme! To je meno, ktoré tento nováčik na švajčiarskej hodinárskej scéne nosí. S rokom založenia koncom 80. rokov minulého storočia si síce pamätá časy socializmu v tejto krajine a jednou nohou je v kríze stredného veku, ale medzi hodinármi je úplným mladíkom. Väčšina konkurentov z krajiny helvétskeho kríža alebo susedného Nemecka sa môže pochváliť dátumom založenia z 19. storočia, niektorí dokonca z 18. storočia.

Keď holandský pár Peter Stas a Aletta Stas-Bax založili spoločnosť Frederique Constant, málokto by čakal, že na prelome nového tisícročia ich spoločnosť získa konkurenčnú Alpinu, ktorej korene siahajú do roku 1883, a na konci prvého desaťročia sa zaradí medzi popredné švajčiarske značky z hľadiska podielu na trhu. No stalo sa. A dnes tento výrobca (od roku 2016 vlastnený skupinou Citizen) vyrába všetko od minimalistických spoločenských hodiniek až po turbíny, večné kalendáre alebo dokonca inteligentné hodinky.

Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť
2.10.2023 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Od sťažejky k sťažajke

Pre nás však môže byť najzaujímavejší tak trochu prízemný rad Slimline. Na úvod je potrebné povedať, že hoci ide o vzájomné funkcie, hovoríme o celej kolekcii, a teda o mnohých rôznych hodinkách pre dámy a pánov.

Vo všeobecnosti však môžeme hodinky Frederique Constant Slimline považovať za sériu veľmi tenkých modelov s nadčasovým dizajnom a eleganciou. Niektoré hodinky majú skôr historizujúci charakter à la spomínaný Calatrava a ďalšie ikony minulého storočia, zatiaľ čo iné žijú v duchu moderného minimalizmu. Všetky však majú zmysel pre detail a vynikajúce spracovanie ciferníka.

Dominantným materiálom puzdra v rámci Slimline je zliatina nehrdzavejúcej ocele 316L. Ak vám však chýba trochu farby, švajčiarska značka nesklame a dáva možnosť aj PVD povrchovej úpravy, konkrétne zlata a ružového zlata. Dizajn korunky v tvare cibule je podarený – je to ten správny historizujúci prvok, ale stále elegantný.

Na niektorých dámskych modeloch je navyše korunka zakončená drahokamom s kabošonovým brusom, ako to robí napríklad slávny Cartier. Pokiaľ ide o veľkosť, kolekcia sa pohybuje od 30 mm do 42 mm. Zatiaľ čo obyčajné pánske hodinky Slimline merajú 40 mm v drážke a 37–38 mm v kremennej časti. Sám by som bol najradšej, keby sa veľkosť quartzov preniesla aj na automaty, pretože 40 mm a viac je už na spoločenské hodinky hraničná hodnota.

Podľa mňa prvá vec, ktorá ma na akýchkoľvek hodinkách Frederique Constant zaujme, je ciferník... a možno aj pri pohľade na akékoľvek hodinky všeobecne. Našťastie tu výrobca neurobil žiadnu chybu. Či už sa vám páči jednoduchý strieborný ciferník s ľahkou slnečnou úpravou a strohými indexmi, tlačené rímske číslice na podklade Guilloché s ručičkami v štýle Breguet (pomenovanými podľa tejto slávnej značky), alebo iskra v očiach vďaka pohľadu na strojček cez ciferník  máte si z čoho vyberať.

Pre nežnejšie pohlavie je tu tmavý a svetlý perleťový ciferník a diamantové indexy.

Z hľadiska pripevnenia k ručičke nás nič neprekvapí. K dispozícii sú dve možnosti: oceľový náramok a kožený remienok. Koža je z hovädzej kože s potlačou imitujúcou aligátora. Ponúka sa vo viacerých farbách, napríklad v hnedej, čiernej a modrej. Remienky sú zakončené tŕňovým uzáverom.

Pri náramku je situácia zložitejšia, pretože má dva varianty. Podľa môjho názoru je ten s označením Oyster ten najvydarenejší, ktorý pekne strieda leštené a brúsené povrchy. Druhý náramok sa pýši povrchovou úpravou Beads-of-rice (doslova "zrnká ryže"), povrchová úprava je jednoduchšia, ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je to najpohodlnejší typ náramku vôbec. Dokonale sedí na ruke. Hrozí však riziko vytrhávania chĺpkov, preto vždy odporúčam hodinky pred kúpou vyskúšať na vlastnom zápästí.

Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov
28.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov

A čo vo vnútri?

Ako to už býva, ani na túto otázku nebude jednoznačná odpoveď. Pohybujeme sa všade možne, od kvádra až po majstrovské in-house strojčeky. Jednou z takýchto stredných polôh sú automatické kalibre FC-306 a FC-312, ktoré vychádzajú zo strojčekov od veľkovýrobcu Sellito (oba SW-300). Hovoríme dnes o štandardnej výbave – frekvencia 4 Hz, 42 h rezerva chodu, 25 rubínov – to nie sú nijako impozantné údaje.

Nepochybne neurazia, ale ak vás pri kúpe hodiniek motivuje strojček, radšej by som sa pozrel v pohraničnom mestečku Glashütte u Nomosu a ďalších, kde za podobnú sumu dostanete oveľa "vyššiu" hodinársku kvalitu, navyše často z vlastnej dielne.

Kde už pomer cena/výkon vyzerá z technického hľadiska lepšie, sú komplikované hodinky Slimline. Za neuveriteľných 9000 eur sa predávajú hodinky Slimline Perpetual Calendar, večný kalendár, so strojčekom s referenciou FC-775. Necelý štvrť milión nie je málo peňazí! Ale iní si za túto komplikáciu bežne účtujú milióny (áno, v množnom čísle).

S príplatkom môžeme získať aj sľubovaný tourbillon a kaliber FC-980. Aj keď však zostaneme viac pri zemi, netreba zúfať. Okolo sumy 3000 eur objavíme veľmi vydarenú mesačnú fázu v podobe FC-705, ktorá je rovnako z vlastnej produkcie.

Väčšina ľudí, aj keď na to ako "chronomaniaci" často zabúdame, siahne po batériovom napájaní. A niet sa čomu čudovať. Quartz je možno bezduchý, ale praktický. Jeho údržba spočíva vo výmene batérie približne každé dva roky, je neporovnateľne presnejší ako mechanika, umožňuje príjemne tenké puzdro bez zvýšenia nákladov... Frederique Constant do hodiniek Slimline Gents Small Seconds vložil svoju upravenú verziu základne od švajčiarskej Rondy a jej kal. 1019, FC-245. Hlavnou informáciou je tu však cenovka, ktorá sa pohybuje okolo 800 eur.

Potenciálna konkurencia

Zvyčajne sa mi táto časť recenzie, keď mám vybrať pár zaujímavých alternatív, spracúva najľahšie. Priznám sa však, že tentoraz to tak nebolo. Frederique Constant prekvapivo zaberá celkom špecifický segment trhu, hlavne čo sa týka ceny. Napriek tomu verím, že sa mi podarilo nájsť niekoľko prinajmenšom dobrých konkurentov.

Konzervatívna voľba: modely Mido Baroncelli

Kde inde nájsť dobrého konkurenta ako aj vo Švajčiarsku? V porovnaní so svojím rivalom ponúka spoločnosť Mido zavedenejšie meno a priaznivejšiu cenu. Napríklad klasický model z radu Mido Baroncelli v automate na oceľovom náramku vás vyjde približne na 1200 eur.

Niektoré modely Mido sú tiež vybavené strojčekom Mido Caliber 80 s certifikátom COSC, silikónovým závitom a rezervou chodu 80 h. Sklamaním je však pomerne nevýrazný dizajn a podľa môjho názoru aj nižšia kvalita spracovania, najmä v detailoch na puzdre a indexoch.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Nemecká precíznosť: séria Meister od spoločnosti Junghans

Keď Junghans, tak Max Bill! Sám jeden vlastním. Výrobca zo Schwarzwaldu však dokáže ponúknuť viac než len túto ikonu dizajnu 20. storočia. Kolekcia Meister prináša čistejší a modernejší pohľad na školu Bauhaus.

Spolu so samotným modelom Frederique Constant Slimline je zároveň najformálnejšími hodinkami z tejto skupiny. Bohužiaľ, pre formálne hodinky už niektoré modely prekračujú ideálne rozmery, špeciálne vzhľadom na absenciu lunety, a teda gigantický ciferník. Z hľadiska rozmerov je zvláštne aj rozpätie nôh 21 mm, čo je veľmi nepraktická hodnota. Cena tých vašich sa bude pohybovať tesne nad hranicou 1200 eur.

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus
29.11.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

Divoká karta: starožitné hodinky Omega, IWC, Zenith a ďalšie

Nestáva sa často, že by som odporučil zaobstarať si namiesto nových hodiniek hodinky staršie ako veľká časť z nás, a to napriek tomu, že som veľký milovník vintage. Dnešok však bude výnimkou. Ak inklinujete ku klasickému a nenápadnému dizajnu, tradičnému hodinárstvu a osvedčeným výrobcom, potom je svet starožitných kúskov možno práve pre vás. Majme však na pamäti, že nikde inde v hodinárstve sa nedá tak ľahko popáliť ako tu. Cenovky sú naozaj lákavé, ale musíte veľmi dobre vedieť, čo robíte. Preto je táto alternatíva na poslednom mieste – je určená len pre skúsených a skúsených zberateľov!

Finálne ohodnotenie: ktoré si vyberiete?

Úprimne dúfam a verím, že som alternatívami príliš neodradil potenciálnych kupujúcich radu Slimline. To by bola veľká škoda. Málokto má dnes taký komplexný a zároveň rozmanitý sortiment ako Slimline. Aj preto nedokážem jednoznačne definovať cieľovú skupinu. Som však presvedčený, že pri darovaní tu človek nemôže urobiť chybu. A to isté platí, ak si urobíte radosť.

Napriek tomu sa môže zdať, že kolekcia Slimline je dosť neosobná, najmä v porovnaní s niektorými jej konkurentmi. O to viac však tieto modely považujem za nadčasové, čo možno oceníte predovšetkým na spoločenských hodinkách. Ak je teda váš rozpočet 600 eur alebo dokonca 20 000 eur, dajte hodinkám Slimline šancu. Myslím, že to bude prebudenie pre tých, ktorí značku odsudzujú pre jej krátku históriu. História nie je všetko, navyše Frederique Constant sa zatiaľ nemá za čo hanbiť. A teším sa, čím nás potešia ďalej, či už v rámci tejto línie, alebo niečím úplne novým.

Mohlo by vás zaujímať:

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia
19.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší