» Blog » Casio

G-Shock G-100. Než ich kúpite, toto si musíte prečítať

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Martin Koňařík | 26.5.2019 | 4 MIN

Casio vo svojom katalógu jeseň/zima 2017 uvádza, že G-100 je konzistentne jedným z najpredávanejších modelov. Pred pätnástimi rokmi to určite platilo, ale dnes sa mi tomu nejako nechce veriť.

Casio G-Shock G-100

Uznávam

Hodinky sú vzhľadovo naozaj podarené a pokojne by som sa podpísal pod iný promo-výrok z Casio katalógu: "The G-100 has an Ageless desing that lends itself well to monotone styling with stealth bezel lettering." Stealth bezel lettering - znamená luneta s reliéfnymi nápismi, bez ďalšieho farbenia (stealth = nenápadné).

Na Casio to je veľmi čisté, jednoduché a monotónne prevedenie. Kombinácia s dobre vymysleným prechodom medzi puzdrom a remienkom, akoby tam žiadny prechod nebol, robí z G-100 naozaj krásne hodinky. Navyše ak vezmeme do úvahy ich menší priemer 47,8mm (iba vo svete G-Shock, všeobecne sú všetky G-Shock monštrá), tak môžu byť ideálne pre subtílnejšie zápästia.

Ibaže

Vzhľad môže byť nadčasový, ale funkcie a technológie nie. Hodinky debutovali v roku 2000 a ich funkčnosť a intuitívnosť ovládania je navždy spojená s týmto rokom.

Predtým, než sa pustím do kritiky zastaraných funkcií, musím jednu z nich pochváliť. Elektro-luminiscenčné osvetlenie (EL) je v porovnaní s LED osvetlením súčasných best-sellerov GA-100, GA-110 jednoducho fantastické.

G-Shock GA-100 (LED) vs G-100 (EL)

GA-100 (LED osvetlenie) vs. G-100 (EL osvetlenie)

Casio od pôvodného EL osvetlenia postupne upúšťa a využíva viac technológie LED. Dôvodom pravdepodobne bude nižšia cena, vyššia životnosť a nižšie nároky na energiu a tým pádom dlhšia výdrž batérie. Skúste to ale povedať majiteľom GA-100, GA-110 a ďalších kombi modelov, keď idú večer z krčmy a mierne rozmazaným pohľadom sa snažia zistiť, za ako dlho im pôjde električka. Casio na kritiku (pri nových modeloch) reagovalo pridaním druhej LED diódy tak, aby jedna osvetľovala digitálnu časť a druhá analógovú (napr. GA-800).

K veci

G-100 ešte nemajú funkciu "upratovania ručičiek", takže kedykoľvek je minútová ručička na pozícii 25-35 minút (nedajbože o 18:25), tak na digitálny displej vidíte veľmi nedobre, pretože vám rúčka jednoducho bráni vo výhľade. Aktuálny model vie automaticky, keď používate napríklad funkciu stopiek, upratať ručičky na miesto, kde neprekážajú. Ide to aj manuálne, kedykoľvek chcete.

Gshock G100 ručky zakrývají digitální displej

Okolo pol siedmej na stopky príliš neuvidíte

Hodinky majú len jeden alarm (aktuálne modely zvyčajne 4 + 1 snooze alarm), zvuky tlačidiel sa nedajú vypnúť a nemajú svetové časy, len duálny čas. Ani jedno mi vôbec nevadí. Chýbali by mi ale odpočítavacie stopky s opakovaním, ktoré sú užitočné, keď napríklad potrebujete brať pravidelne tabletku každých 8 hodín.

Dnešné ana/digi G-Shock majú analógové zobrazenie času prepojené s tým digitálnym. Nastavíte digitál a ručičky (ak sú správne kalibrované) sa automaticky prispôsobia. G-100 majú obidva systémy nezávislé a musíte ich nastavovať samostatne. Čo ma vedie k úplne najotravnejšej vlastnosti tohto modelu.

Najväčší problém

Ľavé horné tlačidlo má jedinú funkciu. Keď ho stlačíte, tak sa minútová ručička posunie o 1/3 minúty (resp. 20sek), alebo môžete tlačidlo držať a ručička sa pomaly, ale plynule začne pohybovať dopredu. Tlačidlo jednoducho slúži na nastavenie analógového času.

Tí z vás, ktorí majú viac G-Shockov ako ja, vedia, že rôzne modely používajú pre rovnaké funkcie rôzne tlačidlá. Nie vždy si hneď spomeniem, čím sa zastavujú stopky, tak to proste skúsim. A tu je problém. Zakaždým keď stlačíte tlačidlo , tak posuniete minútovú rúčku dopredu a rozladíte si presný čas. Pritom vôbec nezáleží, v akom móde sa nachádzate. Dokonca aj pri nastavovaní digitálneho času si môžete nesprávnym klikom rozhádzať ten analógový.

Toto správanie už pri dnešných G-Shock nie je. Vždy je potrebné (ako sedliacky rozum napovedá) najskôr dlhšiu dobu podržať tlačidlo ADJUST a tak sa dostať do režimu nastavovania. Až potom môžete manipulovať s časom.

Keď sa mi to stalo prvýkrát a druhýkrát, tak to bolo úsmevné. Po niekoľkonásobnom opakovaní už to ale bolo otravné. Možno som ešte nespomenul, že pre opravu času nie je možné použiť iné tlačidlo, ktoré by ručičky posunulo späť. Treba naozaj veeeľmi dlho držať tlačidlo , kým minútový ručička 12x obletí celý číselník.

Takže záverom

Zhrnutie výhod a nevýhod

EL osvetlenie
Pekný design
Analóg nie je propojený s digitálom
Absencia odpočítávajúcich stopiek
Nedá sa vypnúť zvuk tlačidiel
Ručičky môžou zakrývať digitál a nejde s tým nič urobiť
Každým stlačením tlačidla si rozladíte čas na analógu

Verím, že keby som mal iba jediné G-Shock a boli by to G-100, tak by som si na ne veľmi rýchlo zvykol a vôbec by som v tom nevidel problém. Na druhú stranu, prečo si na niečo zvykať, keď máme veľa modelov, ktoré sú ďaleko intuitívnejšie, užívateľsky priateľskejšie, funkciami bohatšie a za takmer rovnakú cenu (napríklad G-Squad GBA-800 s bluetooth, krokomerom a stopkami pre intervalový tréning). Snáď len z nostalgie, alebo pre ten naozaj nestarnúci, nadčasový vzhľad.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre