» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 255/255S recenzia – Športová nálož strednej triedy

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 1.6.2022 | 10 MIN | 1x komentár

Forerunner 255 – toto sú najlepšie smart športové hodinky do 400 eur. Je to informácia s ktorou si vystačíte? Že nie? Tak vydržia 14 dní, majú navigáciu po krivke, bezkontaktné platenie a toľko tréningových funkcií, že by sa aj športový kanonier Coros mohol začať hanbiť.

Poviem to hneď na začiatok. Forerunner 255 (FR 255) sa veľmi podaril a už ani nevidím dôvod, prečo kúpiť Forerunner 745, ktorý je vyšší, ale starší model. Každopádne sa jednalo o jedny z najlepších bežeckých hodiniek strednej triedy. Teraz tento titul preberá FR 255.

Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy

Keď to vezmem tak nejak všeobecne, FR 255 sa hrozne posunul v analýze tréningu, či nedochádza k pretrénovaniu, aká je reakcia nášho tela na tréning, ako zdarne regenerujeme v noci a ako podľa toho upraviť náš tréning. Hlavne k tomu používa variabilitu srdečného tepu (HRV), čo je hodnota, ktorá sa v poslednom čase dosť posúva do popredia. Na rovnakom princípe je postavený napríklad konkurenčný mySassy.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Horúce novinky u FR 255:

  • dva priemery puzdra – 45,6 a 41 mm
  • skoro dvojnásobná výdrž batérie oproti predošlej generácii
  • nový snímač tepovky
  • nový multifrekvenčný prijímač GPS
  • bezkontaktné platenie Garmin Pay
  • ranné reporty – zhrnutie spánku, HRV (variability srdečného tepu), stavu tréningu a doporučený tréning pre dnešný tréning
  • detailná analýza správania HRV v noci
  • navigácia po krivke
  • barometer a gyroskop
  • podpora merania wattov pri tréningu

FR 255 sa zavďačí mužom aj ženám

V skutočnosti urobiť dve veľkosti bol veľmi múdry krok. Pre chlapov tieto hodinky boli proste moc malé. Naopak, pre ženu s útlym zápästím, mohli byť trochu veľké.

Forerunner 255 má priemer 45,6 mm a hrúbku 12,9 mm. S touto veľkosťou majú bližšie skôr k vyššiemu modelu FR 955, čo je len dobre. Nechcete si priplácať za FR 955, ale vyhovuje vám ich veľkosť? Tu je FR 255.

Výstřižek z naší videorecenze, když jsem natáčel na Valašškém hrbu. :)Útržok z našej videorecenzie, keď som natáčal na Valašskom hrbe. :) Ideálna veľkosť, že?

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Oproti tomu FR 255S schudli na priemer 41 mm a hrúbku 12,4 mm. Vďaka tomuto sa stávajú snáď úplne prvými rýdzo dámskymi multišportovými hodinkami. Dal sa za nich považovať FR 745, ale ten bol skôr unisexový.

Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 255S
Garmin Forerunner 255
Garmin Forerunner 955
Priemer puzdra 42,3 mm 41 mm 45,6 mm 46,7 mm
Výška puzdra 12,2 mm
12,4 mm
12,9 mm
14,4 mm
Šírka remienka 20 mm 18 mm 22 mm 22 mm
Veľkosť displeja 1,1" 1,1" 1,3" 1,3"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 218 x 218 px 260 x 260 px 260 x 260 px
Hmotnosť
38,5 g
39 g
49 g
53 g

Obvod hodiniek lemuje farebná linka, ktorá hodinkám dodáva taký športový šmrnc. Prvýkrát sme ju našli pri triatlonovej edícii FR 945.

Zároveň na lunete pribudli drážky u tlačidiel. Tlačidlo "START" je ako už tradične farebne zafarbené podľa toho, akú farebnú kombináciu ste zvolili. Ako jediné má toto tlačidlo dva stupne stlačenia, aby nedošlo k nechcenému pozastaveniu tréningu. Pri rade Forerunner je to taký štandard.

SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255
26.7.2022 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255

Všeobecne k tlačidlám. Neviem prečo, ale u staršieho modelu FR 245 mi prišli kvalitnejšie. Neboli tak "vychechtlané". Ale zasa sa mi páči, že si Garmin pohral s takým detailom, že obvod tlačidiel je lesklý a predná strana matná. Zároveň sú tlačidlá trochu zapustenejšie, čo je len dobre, pretože keby FR 245 bol človek, tak mu odstávajú uši.

Garmin Forerunner – Sprievodca výberom
27.7.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner – Sprievodca výberom

Prechod puzdra na nožičky je teraz perfektne spracovaný. U FR 245 bol síce prechod jemný, ale u nového modelu je proste štýlový.

Hradbička chráni optický snímač tepovej frekvencie

To je novinka, ktorú Garmin predviedol pri nových Fenix 7 a potom aj pri Tactix 7. V okolí snímača je teraz hradbička do ktorej je snímač tepovej frekvencie zapustený. Doteraz totiž pri každom odložení hodinky stáli priamo na snímači a hrozilo jeho poškriabanie. Teraz hodinky stoja na hradbičke. Snímač tepovky je po novom skrytý pod sklom, a nie pod plastom. Takže ďalšia vlastnosť zabraňujúca poškriabaniu. :)

Dobíjací konektor sa potom z pre mňa neznámeho dôvodu presunul na ľavú stranu a pod sériovým číslom je ukrytý vývod na barometer. Zvyčajne je tento vývod na boku puzdra, tak mám trochu strach, že koža bude tento vývod upchávať a výsledky barometra to bude skresľovať.

Možno som nebol ďaleko od pravdy. Tu je porovnanie meraní výškových metrov z FR 245, FR 255 a Tactix 7.

FR245 – červená, Tactix 7 – fialová, FR 255 – modrá

Remienok je k puzdru uchytený pomocou systému Quick-Release, čo je celkom veľká výhoda oproti FR 955, kde je klasický pánt.

Okrem toho má remienok celkom peknú mriežkovanú štruktúru.

Ja som testoval väčší variant a musím uznať, že sa mi nosil veľmi dobre. Nie sú tak malé ako predchádzajúce FR 245 a ani tak tučné ako napríklad FR 955.

Garmin, siahneš niekedy po inom displeji?

Možno ma trochu začína mrzieť, že Garmin neustále používa rovnaký typ displeja. Áno, transflektívny LCD displej je odskúšaný, funguje skvele a dosť možno práve v rade Forerunner dáva najväčší zmysel, ale... Tiež už máte chuť na nejakú inováciu? Garmin tam nutne nemusí mrsknúť AMOLED displej, ten by som ani nechcel, ale nejaký vylepšený LCD?

Zásadným rozdielom oproti FR 955 je, že na FR 255 nie je displej dotykový.

Každopádne, displej chráni Corning Gorilla Glass 3 a určite doporučujem nalepiť ochranné sklo. Ľahké zapustenie sklíčka si to vyslovene pýta.

Ale Gorilla má jednu obrovskú výhodu. Proste nemá toľko odleskov ako zafír a hodinky sú pri pohybe omnoho čitateľnejšie.

Kamera mi síce zaostruje na topánky, ale vidíte, ako displej krásne žiari?

Čo je ale krok vedľa, je čierny rámček okolo displeja. Ten bol u FR 945 príšerný, u FR 955 tak isto a teraz sa k tomu približuje aj FR 255.

Snímačová výbava dorovnala najvyššie modely od Garminu

Snímač tepovky je úplne rovnaký ako u titanov ako je napríklad Fenix 7 alebo Tactix 7, čo sú hodinky so skoro trikrát vyššou cenovkou. Nová generácia Elevate 4 sníma naozaj veľmi presne, ale FR 255 nahráva do kariet váha. Kým kovové hodinky majú tendenciu na ruke skákať, plasťáčiky držia ako prikované. Vďaka tomu je potom meranie omnoho presnejšie.

Nový GPS prijímač – ten je proste perfektný. Posun je to obrovský. A to hlavne vďaka tomu, že GPS prijímač teraz neprijíma len GPS + Galileo / GLONASS, ale všetky satelity naraz a ešte na niekoľkých frekvenciách. Čo to znamená? Na čím viac frekvenciách komunikujú, tým väčšia je šanca na predanie informácie o polohe a tým presnejšie je snímanie a výkres trasy.

Z režimov GPS máte na výber – iba GPS | GNSS | GNSS viac pásiem | Ultra Trac (príjem každú minútu).

Z takej tej klasiky tam máme akcelerometer a pulzný oxymeter. Pribudol aj gyroskop (výborná vec pre záznam preplávaných bazénov a štýlu plávania) a barometer. Ten počas dňa počíta vystúpané poschodia a napríklad pri trailovom behu vystúpané metre v reálnom čase.

Výdrž batérie vystúpila až na 14 dní

Keď pred rokom a pol vyšiel perspektívny model FR 745, mal jednu veľkú nevýhodu. Vydržal len 5 dní. A to je proste málo.

FR 255 to v režime smart hodiniek dotiahne až na 14 dní a pri aktívnej GPS až na 30 hodín. Je teda super, že hodinky sú pripravené na dokončenie nielen Ironmana (17 hodín), ale aj napríklad 24 hodinovky. Všeobecne je pre mňa výdrž GPS, ktorá preklenie 25 hodín, takým ukazovateľom, že už to pre náročnejšieho vytrvalostného športovca má zmysel.

Len pre predstavu – keď som s hodinkami išiel behať, podľa získaných dát majú FR 255 pri multifrekvenčnom príjme všetkých navigačných systémov spotrebu 3,43 % za hodinu.

To vychádza ľahko cez 29 hodín pri multifrekvenčnom príjme!

Je tu jedno ALE. FR 255 nemám spárované s Connectom a teda spotrebu neovplyvňuje Bluetooth a prichádzajúce notifikácie.

Pre porovnanie – staršie FR 245 majú pri príjme všetkých navigačných systémov spotrebu 8,57 %/hod. Prémiový model Tactix 7 má pri rovnakom nastavení ako FR 255 spotrebu 1,71 %/hod.

Používateľské prostredie? Raketa medzi Garminmi!

Neviem, ako sa to Garminu podarilo, ale FR 255 sú proste rýchlejšie. Pohyb hodinkami je ako strela. Neviem, či to súvisí s displejom (ktorý som predtým hanil) alebo s rýchlejším procesorom, ale zlepšenie tam je.

Inak je to štandardný Garmin. Editovateľné menu vo forme zoznamu, 5 tlačidiel a všade sa dostanete maximálne na tri kliky. Klasický Garmin.

Ranné reporty sú... božské!

FR 255 majú také tie klasické garminovské lifestylové funkcie – monitoring spánku, Body Battery (nabitie tela na škále od 0 do 100), počítadlo krokov, spálených kalórií, celodenné meranie tepovky, stresu... Ale poďme sa skôr zamerať na novinky.

Úplnou novinkou je ranný report, ktorý sa síce objavil napríklad v náramku Vívosmart 5, ale rozhodne nebol tak podrobný.

Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?
12.5.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Vívosmart 5 - Krok vpred alebo bokom?

Ranný report je súhrnom vášho spánku (dĺžka, pomery fáz, ohodnotenie), doby regenerácie, stavu tréningu, stavu HRV (priemerná variabilita a nočný graf) a denného tréningového doporučenia.

Celonočná analýza HRV posúva sledovanie zdravia na inú úroveň

HRV určuje napätie organizmu na základe rozdielu dĺžok intervalov medzi jednotlivými údermi srdca. Pokiaľ sú rozdiely veľké (veľa milisekúnd), je to známka pohody. Pokiaľ sú rozdiely malé (málo milisekúnd, dosť pravidelné údery srdca), je to známka toho, že telo (a teda srdce) je v napätí.

Osobne používam HRV už dlhú dobu, ale súčasne mi v tom vyšla v ústrety len snímka zdravia, ktorá zahŕňala aj hodnotu HRV. Tým, že to je teraz automatické a meranie prebieha celú noc, je to perfektné. Môžem sa prehľadne pozrieť na vývoj môjho HRV v noci a teda aj vydarenosť regenerácie.

Vylepšenie merania HRV považujem za úplne najväčší posun v rámci FR 255.

Stav tréningu sa tiež dočkal zlepšenia

Garmin si uvedomil, ako veľmi nebezpečné je pretrénovanie. Preto zaviedli novú funkciu Acute Load, ktorá hodnotí vaše týždenné zaťaženie a povie vám, či sa neprepínate. Táto funkcia je obzvlášť dôležitá, pretože pretrénovanie vás môže dohnať k niekoľkomesačnej, ak nie niekoľkoročnej pauze. Nedajbože, keď dôjde k únavovej zlomenine.

Na základe vašej kondície vám hodinky vyhodnotia ideálny rozptyl záťaže. Pre niekoho to môže byť 100-200. Pre niekoho napr. 500-700.

Trochu ma mrzí, že do Forerunneru 255 sa nedostala pripravenosť k tréningu, ktorá je vo vyššom modeli FR 955. Tá na škále od 0 do 100 zobrazí vašu pripravenosť na základe doby regenerácie, tréningového zaťaženia alebo VST.

Toto je widget připravenosti k tréninku. Ani byste nepoznali, že se jedná o FR 955 a ne FR 255, co?Toto je widget pripravenosti k tréningu. Ani by ste nepoznali, že sa jedná o FR 955 a nie FR 255, že?

Keď sa bavíme o tom čo chýba, FR 255 stratil aj funkciu Real Time Stamina, čo je výpočet, ktorý vám pri zahájení behu ukazuje ako dlho alebo koľko kilometrov v takom zaťažení vydržíte.

Tepová frekvencia – Hrudný pás vs. FR 255 vs. Tactix 7

Keď to vezmem tak nejak v celku, nie je to vôbec zlé. Nová generácia tepáku meria proste skvele. Obvykle platí pravidlo, že čím sú hodinky ľahšie, tým lepšie je aj meranie tepovky. Pretože ťažšie hodinky na ruke proste viac skáču.

 

Fialová – Tactix 7, Modrá – FR 255, Červená – hrudný pás

Keď si to trochu priblížime, je vidieť, že Tactixy 7 merajú o niečo lepšie. Vysvetľujem si to jednoducho – FR 255 ešte nemajú finálny software (v dobe testovania ešte hodinky neboli oficiálne na trhu) a teda ani algoritmy, ktoré lúskajú dáta získané zo snímača. Nedotiahnutý software pravdepodobne vytvoril tieto "pahorky". :)

GPS – FR 245 vs. FR 255 vs. Tactix 7

U GPS je rozhodne vidieť rozdiel medzi starou a novou generáciou. FR 245 dosť vyhadzuje z cesty, zato FR 255 a Tactix 7 by sa dali považovať za jednu linku, pretože takmer celý beh merali úplne totožne.

FR245 – červená, Tactix 7 – fialová, FR 255 – modráFR245 – červená, Tactix 7 – fialová, FR 255 – modrá

FR 255 po novom podporuje aj Running Power

Niektorí športovci teraz do analýzy svojho tréningu zahŕňajú aj výkon vo wattoch. Keď si spárujete napríklad Stryd, môžete si teraz priamo na hodinkách zobraziť váš aktuálny výkon. Ale pozor, iba v kombinácii s hrudným pásom HRM PRO!

Menšou (pre niekoho obrovskou) zmenou je, že Garmin teraz podporuje tréningy priamo od Strydu postavené na výkonnostných zónach.

Race Widget – aký pretek a za ako dlho?

Race Widget je vlastne skôr taká informatívna funkcia – je to widget, kde svieti informácia o dôležitom preteku. Jeho názov, detaily trate, vysnený čas a koľko dní zostáva do jeho štartu. Zároveň tam vložíte GPX súbor a vypočíta sa vám predikcia najlepšieho možného výsledku. A ten sa môže upravovať na základe navyšovania vašej kondície. Celkom motivačné, však?

Aký je ale hlavný zmysel? Pekne vám dať zožrať, že už sa to blíži a máte makať! Takže makaj, šalát!

Konečne poriadna navigácia

To bol jeden z najväčších rozdielov medzi prémiovými a základnými modelmi – typ navigácie.

Do FR 255 sa teraz dostala navigácia po krivke. Môžete teda priamo do hodiniek nahrať GPX súbor a nechať sa navigovať. Nie je to tak prehľadné ako u hodiniek s mapovým podkladom, ale spĺňa to najdôležitejšie... Dostanete sa tam, kam potrebujete. :)

Možno najväčšou výhodou je, že Gorilla Glass sklíčko je omnoho lepšie z hľadiska čitateľnosti. Dátové polia alebo napríklad navigácia sú perfektne vidieť.

S FR 255 teraz aj zaplatíte

Áno, toto je veľmi príjemná novinka. Vôbec už nemusíte riešiť peňaženku pri behu. Proste len priložíte zápästie k terminálu a máte hotovo.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Hudobný prehrávač má iba verzia Music

Do FR 255 sa zmestí až 500 skladieb alebo môžete využiť streamovacie služby ako je Deezer, Amazon Music alebo Spotify. Ale pozor, je treba mať premium účet, aby ste si do hodiniek stiahli svoje playlisty.

Zhrnutie – aký je Forerunner 255?

Jednoducho perfektný. Mám k tomu pár jasných dôvodov.

Majú perfektnú snímačovú výbavu.

Majú smart funkcie ako hudobný prehrávač a bezkontaktné platenie.

Majú navigáciu po slepej mape.

Až na pár výnimiek majú všetky tréningové funkcie od Garminu.

Majú naozaj dlhú výdrž batérie.

A teraz ten hlavný – stoja pod 400 eur.

Viete, ani by som sa nečudoval, keby sa z Forerunneru 255 stali druhé najpredávanejšie hodinky od Garminu s cenovkou pod 400 eur. Venu 2 je ťažký súper a prvenstvo sa mu bude ťažko brať.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Ale pokiaľ sa budeme baviť o športových smart hodinkách s cenovkou pod 400 eur, tak to je jednoznačne Forerunner 255.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 713 dňami, reagovať
Chlapci opravte si v tabuľke rozlíšenie displeja u F255S ( na 1,1 palca ) a v obchode priemer puzdra na 41 mm ( máte 46 ) ...

Hodinky zmienené v článku