INŠPIRÁCIA: Gravírovanie pre filmových fajnšmekrov

Tagy: Fotogaléria | Klasické

Agáta Vřeská | 15.12.2021 | 5 MIN

Niektoré filmy sa stanú nesmrteľnou klasikou, z ktorej dokážeme lúsknutím prsta chŕliť jednu hlášku za druhou. Neverím, že vy také nemáte. A že niektoré nezdieľate so svojou drahou polovičkou, kamarátmi, rodinou... A presne také filmy či seriály sú podľa mňa ideálnou inšpiráciou pre dokonalý vygravírovaný text na osobný darček. Pre tých, ktorí sú Legen...počkaj si... dárni! Legendárni!

Láska nebeská

Mohla z toho byť béčková komédia, namiesto toho sa z toho stala romantická klasika, ktorá nikdy počas Vianoc v telke nechýba, Hviezdne obsadená, so scenárom, ktorý nelezie krkom a skvelým soundtrackom.

Známá scéna z filmu Láska nebeskáZnáma scéna z filmu Láska nebeská

Vo filme Láska nebeská vzniklo aj niekoľko už klasických scén a pokiaľ ste strávili krásnu chvíľku so svojou drahou polovičkou práve pri tomto filme a máte aj lásku nebeskú, tento odkaz je presne pre ňu.

Hore

Niekedy sú to bezduché skresleniny, ale občas Pixarovky stoja fakt za to. Zaujímavé nápady, príjemné scenáre a sem tam aj fakt životné múdrosti. Medzi také patrí aj film Hore, za ktorým stojí Pete Docter – rovnako ako za ďalšími vydarenými kreslenými filmami ako Príšerky s.r.o., V hlave alebo Duša – a Bob Peterson (ktorý písal scenáre napríklad k Hľadá sa Nemo).

UP!UP!

Dobrodružná púť filmu Hore môže byť inšpiratívna nielen na plátne. Dom unášaný tisíckami balónikov sa stal obľúbenou motivačnou kresbou a štýlovo dá dotyčnému jasné posolstvo – zdvihni sa z gauča, vezmi život do svojich rúk a začni si plniť svoje sny!

Malý princ

Antoine de Saint-Exupéry vytvoril majstrovské dielo. Jeho príbeh oslovuje malých rovnako ako veľkých a ide o nesmrteľnú klasiku. Postavy z Malého princa pozná snáď každý a snáď každý pozná aj nejeden citát: „Stávaš sa navždy zodpovedným za to, čo k sebe pripútaš.“

Typický grafický styl z Malého prince poznáme okamžitě.Typický grafický štýl z Malého princa poznáme okamžite.

Kniha bola mnohokrát sfilmovaná, naposledy aj ako animovaná adaptácia. Zvoľte akýkoľvek citát z knihy alebo filmu a zasiahnete milovníka Malého princa skutočne pri srdiečku. Práve vďaka jedinečnému štýlu kresieb bude ľahko rozpoznateľné, z akého veľdiela váš odkaz pochádza.

Priatelia

Niektorí nechápu, čo na „primitívnom“ americkom humore ostatní vidia, ale „tí ostatní“ legendárny seriál Priatelia bez preháňania milujú. Nie je to len o vtipných situáciách, „my ostatní“ milujeme hlavne postavy, ktoré nám prirástli k srdcu skoro ako skutoční priatelia, a atmosféru, ktorú každý diel dokázal navodiť. Proste sa s Priateľmi cítime dobre.

Musíte ovládnout umění rolky Unagi...Musíte ovládnuť umenie rolky Unagi...

Máte to rovnako? A máte k niektorému zo svojich priateľov rovnako blízko ako Priatelia? Tak zvoľte nejakú typickú hlášku, alebo to poistite prostou vetou, ktorú ale nevravíme priateľom dosť často. A ten gauč poznávate, nie?

Forrest Gump

„Život je ako bonboniéra. Nikdy nevieš, čo ochutnáš.“ Tieto slová väčšinou stačia, aby človek poznal nesmrteľný film o dosť hustom týpkovi menom Forrest Gump. Človek sa z neho priučí niečomu z histórie, ale hlavne – je to múdrosťou dosť nadupaná životná lekcia. Tieto dve hodiny nejednému možno zmenili život, alebo aspoň trochu pohľad na svet: „Mama vždy vravela, že zázraky sa dejú každý deň. Nikto tomu neverí. A aj tak sa dejú.“

Forrest počas tých dvoch hodín totiž stačí prežiť to, čo by iným trvalo niekoľko životov a povie toľko pravdivých múdier, že by to bolo na motivačnú knižku. Môžete dosť možno vybrať náhodne a aj tak to bude v danej situácii dávať perfektný zmysel. Citát z Forresta je tak ideálna voľba. „Mama vravela, že človek musí odložiť minulosť, a potom môže ísť ďalej.“ A možno proste stačí niekoho len tak povzbudiť:

Hriešny tanec

Až donedávna som žila v presvedčení, že tento film pozná fakt každý. Náš gravírnik ma presvedčil o opaku. Ale podľa mňa je len výnimka potvrdzujúca pravidlo. Osobne na film nedám dopustiť ako romantickú voľbu s hudbou, čo vás roztancuje.

"Now I've had the time of my life"

No a presne také romantické klasiky sú ideálne ako inšpirácia na gravírovaný text. Môže to byť len tak zo srandy, a možno tým fakt chcete povedať nejaký hlbokozmyselný odkaz. Napríklad že s ňou prežívate „the time of your life“. Alebo že idete na spoločnú lekciu hriešneho tanca…

Na Casio Baby-G to fakt sadlo...

Na Casio Baby-G to fakt sadlo...

Juh proti Severu

Klasika, aj keď možno trochu pre pamätníkov. Keď som totiž vyberala tento motivačný citát, skoro nikto film vôbec nepoznal – neznafilmovia! Ale pokiaľ hľadáte inšpiráciu pre niekoho znalejšieho svetovej filmografie, rozhodne sa hneď chytí. Veď išlo o prvý čiernobiely film, ktorý sa prifarboval. A získal osem Oskarov vrátane za najlepší film, réžiu aj hlavnú úlohu! Ale hlavne, išlo na tú dobu (vznikol v roku 1939) o veľkolepý výpravný snímok s krásnym, aj keď možno trochu bolestivým príbehom, ako už to tak pri veľkofilmoch býva…

Gone with the wind.Gone with the wind.

Ale ja vlastne nemám lákať na film (aj keď pokiaľ máte voľný večer, akože fakt celý…), ale ponúknuť inšpiráciu na vyrytý text. Juh proti Severu napísala spisovateľka Margaret Mitchell a táto kniha sa stala jednou z najpredávanejších kníh vôbec. To by bolo, aby v nej nebola poriadna hrsť perál.

Medzi moje najobľúbenejšie patrí „Hardships make or break people” (Ťažkosti ľudí zlomia, alebo posilnia, ale v slovenčine to tak nevyznie) a potom tiež „Možno – že chcem späť staré časy a tie už sa nikdy nevrátia a mňa prenasleduje spomienka na nich a na svet, ktorý mi presvišťal okolo uší.“ Ale vy si vyberte ten váš. Vo filme však zaznel z úst úžasnej Scarlett O'Harovej jeden, ktorý je podľa mňa veľmi výstižný a nesmrteľný:

Spoločnosť mŕtvych básnikov

O Captain, My Captain… Vzoprieť sa. Vystúpiť z davu. Nebyť ovca. Žiť tak, ako veríme, že je správne, a nie tak, ako nás konvencia naučila alebo nátlak okolia donútil. Aj o tom je dojemný (fakt vždy na konci plačem…) snímok Spoločnosť mŕtvych básnikov.

Robin Williams tuhle roli vzal, aby si zahrál takového učitele, jakého sám na škole chtěl.Robin Williams túto úlohu vzal, aby si zahral takého učiteľa, akého sám na škole chcel.

A pretože je snímok zo školského prostredia a Walt Whitman je skoro jednou z postáv, ide o veľmi poetický počin. Asi najslávnejší citát je latinské príslovie Carpe diem – Užívaj deň. Alebo možno lepšie – Využi deň. Viac netreba dodávať.

Casablanca

Ako mesto sa mi Casablanca pravdu povediac moc nepáčila, ale ako film… V koľkých iných snímkoch ste mohli počuť odkazy práve na tento vojnový a predsa romantický film s nezabudnuteľnými Humphrey Bogartom a Ingrid Bergmanovou…? V mnohých.

Z tejto čiernobielej kultovky (je aj dofarbovaná verzia, ale to už nie je ono) máme aj ďalší citát, ktorý sme zámerne dali na trochu retro Tissot Visodate. A vyzerá to fakt štýlovo, nie?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

33 € (doručíme do 15.5.)