» Blog » FAQ

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Tagy: FAQ | Návody | Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 11.1.2022 | 9 MIN

Hodinky s jednou ručičkou nie sú rozhodne žiadny mainstream. A stavila by som sa o svoju hodinkovú zbierku, že ani nebudú. Venuje sa im len hŕstka hodinárskych značiek, ale o to zaujímavejšiu alternatívu predstavujú. Menia totiž spôsob, akým premýšľame o čase.

Obsah článku:

Ešte než sa dostaneme k tomu, ako prečítať čas na jednoručičkových hodinkách, je treba pochopiť ich hlavnú myšlienku. Prečo vlastne vznikajú hodinky len s jednou ručičkou? V dobe, kedy sa hodinári predháňajú v uvádzanej presnosti a kedy ide často o desatiny sekundy? Alebo nejde?

MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenzia – Oslňujúci zážitok
6.9.2022 - Igor Kratochvíl
MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenzia – Oslňujúci zážitok

Mrknite na naše video:

Filozofia jednoručičiek: Proste kľud

„Nie je pravda, že máme málo času, avšak pravda je, že ho veľa premárnime.“ Seneca

Je treba položiť si jednu zásadnú otázku: Aký presný čas potrebujeme poznať v bežnom živote? V spojení s hodinkami s jednou ručičkou najčastejšie zaznieva, že všetko dôležité si plánujeme vlastne vo väčších časových intervaloch.

Napríklad, keď idete do kina, film nezačína v 18:23, ale až v 18:30. Keď si dohadujete rande alebo pohovor, nepoviete „v kaviarni Čas v 9:39“, ale napríklad o tri štvrte na desať. A takto by sme mohli pokračovať.

U hodiniek s jednou ručičkou je čas menej o sekundách a minútach a viac o udalostiach. Život je v našich rukách, nie tých na hodinkách.

Môžete namietať, že keď sa ponáhľate na autobus, alebo je váš pracovný aj osobný život často nalajnovaný doslova na minúty, hodinky, ktoré nemajú ani minútovú, tobôž sekundovú ručičku, nie sú nič pre vás. A tu sa ponúka protiargument, ktorý som si nazvala „princíp mobilu“.

Pretože priznajme si, že mobily vláčime so sebou prakticky stále. A nad to sme presným časom obklopení. Na spotrebičoch v kuchyni, na prístrojovej doske auta, na počítačoch, vo verejných budovách… Je skoro ťažšie nevedieť, koľko je hodín než naopak.

„Čas si vymysleli ľudia, aby vedeli, od kedy do kedy a čo za to.“ Jan Werich

Jednoručičky tiež nie sú hodinky typické pre športové udalosti. Obvykle sa u nich stretneme s vysokou mierou elegancie a istej až éterickej noblesnosti. Tieto hodinky sa hodia skôr k obleku, decentnému svetru, než k monterkám na stavbu. A pre typ udalosti, ku ktorým sú tak nejak predurčené svojou podstatou, sa tiež hodí ich podstata vnímania času.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Súčasní výrobcovia jednoručičiek poukazujú na snahy sa pri pohľade na hodinky upokojiť, zvolniť. Vnímať, čo je skutočne dôležité. A táto myšlienka sa mi viac než pozdáva.

Jeden môj dobrý kamarát vraví, že by sme mali robiť iba to, čo je skutočne užitočné alebo to, čo nás baví. A ako ho poznám, on sa svojím presvedčením riadi. Na rozdiel napríklad odo mňa. Alebo možno dokonca od vás. Koľko času trávime tým, že robíme niečo, čo nechceme, čo nám požiera čas – to jediné, čo nám na tomto svete patrí a súčasne je najcennejším platidlom?

„Existuje tisíce spôsobov, ako zabiť čas, ale žiadny, ako ho vzkriesiť.“ Albert Einstein

A koľko času trávime náhlením sa za malichernosťami, alebo premýšľaním nad tým, čo sme vlastne chceli a nestihli?

Jednoručičky vyzývajú k tomu ako premýšľať nad tým, čo je dôležité. Čo chceme v čase, ktorý máme naozaj stihnúť. Nútia ich majiteľa vnímať daný okamžik vedomejšie. A vraví sa, že akonáhle sa ich naučíte čítať, pochopíte tú márnosť počítania všetkých tých minút a sekúnd.

Ako prečítať čas: Jednoručičky s 12hodinovým číselníkom

Čítanie času na hodinkách s jednou ručičkou je len zdanlivo komplikované. V skutočnosti dokážete len letmým pohľadom určiť, či je 8 ráno, alebo medzi poludním a jednou popoludní. Zložitejšie je to s minútami. Ako to teda presne funguje?

1 –1 – celá hodina, 2 – polhodina, 3 –trištvrte, 4 – päťminútový interval.

Ručička ukazuje (najčastejšie) 5minútové intervaly. Pokiaľ je kolmo na 12, je pravé poludnie/polnoc rovnako, ako sme zvyknutí u hodiniek s hodinovou aj minútovou ručičkou.

Každý index znamená 5 minut od vyznačené hodiny.Každý index znamená 5 minút od vyznačenej hodiny.

Každý ďalší index znamená 5 minút od zobrazenej hodiny. Môžeme teda spoľahlivo povedať, že je 12:05, alebo 12:10, 12:15… až 12:55.

Aktuální čas:Aktuálny čas: 1:42 (zhruba, ale je krátko pred trištvrte na dve)

Každá štvrťhodina je naviac často zvýraznená, čo ešte uľahčuje čítanie. A súčasne – tým, že máme len jednu ručičku medzi dvoma celými hodinami, aj rýchlym pohľadom určíte, či je ručička niekde v štvrť, v polovici alebo v tri štvrte cesty k ďalšej hodine.

Každý index znamená 5 minut. Aktuální čas:Aktuálny čas: 10:18 (možno už 10:19)

Ako prečítať čas: Jednoručičky s 24 hodinovým číselníkom

Princíp jednoručičkových hodiniek s 24hodinovým číselníkom je rovnaký ako u 12hodinového. Len s tým rozdielom, že u 24hodinového číselníka obehne ručička dokola len raz za deň.

Na tradičnej 12. hodine je skutočne pravé poludnie, na tradičnej 3. hodine je šesť večer, na 6. hodine potom polnoc. Tradičná 9. hodina teda ukazuje šesť ráno.

Indexy medzi jednotlivými hodinami ukazujú zvyčajne 10minútové segmenty. Všetko krásne ukazuje tento obrázok od značky Botta:

Jednoručičky s 24hodinovým číselníkom sú teda v praxi snáď ešte menej konkrétne čo sa minút týka, avšak pokiaľ si na tento systém zvyknete, vlastne krásne ukazujú v akej hodine a dennej dobe práve ste.

Naraz teda vidíte celý deň tak nejak pred sebou z omnoho väčšieho nadhľadu. A možno, že presne toto zobrazenie času mnohým z nás skutočne väčšinou celkom stačí.

Plynutie času je tu ešte (zdanlivo, samozrejme) pomalšie. Ručička sa pohybuje po číselníku podobne, ako Slnko obieha okolo našej planéty za 24 hodín. Táto jednoduchosť je vo svojej podstate geniálna.

Tento koncept určite nebude pre každého, pretože okrem sekundovky a minútovky sa mení aj zabehnutý 12hodinový systém zobrazenia.

Aktuální čas:Aktuálny čas: 15:40

Zatiaľ čo niekoho tento spôsob merania času upokojí, pre niekoho to bude mať presne opačný efekt. Pretože nedokážete určiť čas na minútu, v niektorých situáciách, kedy potrebujeme predsa len vedieť čas presnejšie, môže byť pohľad na hodinky skôr stresujúci. Po aplikovaní princípu „telefón máme aj tak stále pri sebe“ sa ale aj tento argument rozplýva v nekonečnom časovom horizonte…

Čo jednoručičkové hodinky poháňa?

Možnosti sú rovnaké ako u viac-ručičkových hodiniek. Buď je vnútri quartzový strojček, alebo mechanický (či už s ručným alebo automatickým náťahom).

V prípade mechanických výrobcovia najčastejšie volia dostupné strojčeky napríklad od značiek ETA, Sellita a ďalších, ktoré ale nemajú v ponuke strojčeky určené priamo pre jednoručičky. Priestor pre ďalšie ručičky teda len schovajú pod číselník.

Strojek používaný u MeisterSingers založený na Sellita SW 210.Strojček používaný u MeisterSingers založený na Sellita SW 210.

Niektorí výrobcovia si ale vyvinuli in-house mechanické strojčeky, ktoré už dopredu počítajú s jednou ručičkou. Tam je potom potreba upraviť niektoré súčiastky, aby bola zachovaná presnosť a spoľahlivosť. To sa potom samozrejme podpíše aj na cene hodiniek.

Strojek vyvinutý pro MeisterSingers Circularis.Strojček vyvinutý pre MeisterSinger Circularis.

Krátka história zobrazenia času pomocou jednej ručičky

Počiatky hodín s jednou ručičkou by sme inštinktívne hľadali u slnečných hodín, kedy tieň ručičky určoval čas podľa pohybu Slnka.

Ale za skutočného prapôvodcu musíme považovať až mechanické vežové hodiny, ktoré sa s jednou ručičkou vyrábali celkom bežne až do 18. storočia.

Dôvodov pre jednu ručičku bolo niekoľko. Hlavne, prvotné mechanické hodiny neboli ani zďaleka tak presné. Odchýlka napríklad polhodinu denne bola bežnou záležitosťou. Určovať teda čas na minútu presne, keď sa hodiny mohli odchylovať o desiatky minút strácalo zmysel.

Ale havným dôvodom aj v neskorších dobách bola čitateľnosť. Hodiny na veži boli pre mnoho ľudí v tej dobe kľúčovým ukazovateľom času. Na hodiny umiestnené zámerne na vysokých vežiach teda muselo byť dobre vidieť a nebolo zrovna chcené, aby ste si splietli hodinovú ručičku s minútovou. Takto ste videli len jednu ručičku a spoľahlivo ste tak mohli určiť približný čas.

A približný čas vtedy väčšine ľudí skutočne stačil. Máloktoré profesie potrebovali čas na minútu presne. Čas bol vnímaný tak nejak inak, vo väčších intervaloch. Bolo treba vedieť, kedy ísť do práce, alebo koľko zostáva do tmy. Ale vedieť čas na minútu, alebo snáď sekundu presne? To ľudia vtedy jednoducho nepotrebovali.

Medzi krásne ukážky slávnych hodín s jednou ručičkou, ktoré môžeme obdivovať dodnes, patria hodiny na severozápadnej veži Westminsterského opátstva v Londýne.

Westminster Abby s věžními jednoručkovými hodinami. Zdroj: commons.wikimedia.orgWestminster Abby s vežovými jednoručičkovými hodinami. Zdroj: commons.wikimedia.org

Opátstvo bolo postavené už v roku 1245, ale východná veža zostala dlho nedokončená. Zmenilo sa to až v 18. storočí. Samotné hodiny boli vyrobené a namontované hodinárom Johnom Seddonom medzi rokmi 1738 až 1745. Všetky tri číselníky majú len jednu ručičku a zostalo to tak aj po renovácii v roku 1861, kedy sa vymenil strojček.

Číselníky majú čierne pozadie s elegantnými zlátenými rímskymi číslicami, jemný kvetinový vzor a samotná ručička je tiež pozlátená.

Zdroj: www.mallardscollection.comZdroj: www.mallardscollection.com

Ešte omnoho staršie jednoručičkové hodiny nájdeme v meste Rouen v Normandii. Orloj Gros-Horloge zo 14. storočia patrí medzi najstaršie hodiny vo Francúzsku. A ďalšie by sme našli napríklad aj v Taliansku či ďalších krajinách.

Jedny z nejstarších hodin ve Francii Gros-Horloge. Zdroj: rouen.frJedny z najstarších hodín vo Francúzsku Gros-Horloge. Zdroj: rouen.fr

Ale aj vreckové hodinky sa vyrábali najskôr iba s jednou ručičkou, aj keď asi z iného dôvodu než napríklad hodiny na veži alebo dnes náramkové hodinky. Napríklad jedny z najstarších hodiniek na svete sú Melanchthonove hodinky z roku 1510 pripisované nemeckému hodinárovi Peterovi Henleinovi. Druhá, minútová ručička sa na hodinky začala bežnejšie pridávať až v druhej polovici 17. storočia.

Melanchthon's Watch jsou nejstarší časově doložené hodinky na světě. Zdroj: commons.wikimedia.orgMelanchthon's Watch sú najstaršie časovo doložené hodinky na svete. Zdroj: commons.wikimedia.org

Tie pravdepodobne najslávnejšie jednoručičky nemá na svedomí nikto menší než sám Luis Breguet. V 90. rokoch 18. storočia vytvoril vreckové hodinky Souscription. Názov získali podľa toho, že si ich budúci majiteľ predplatil štvrtinou ich ceny.

Jednoručkové hodinky z dílny Abraham-Louise Bregueta.Jednoručičkové hodinky z dielne Abraham-Louisa Bregueta.

Nie, že by už vtedy nevyrábal krásne dvoj aj trojručičkové hodinky. Ale hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť jednoduché, presné hodinky za rozumnú cenu. Vďaka jednej ručičke nedochádzalo k takému treniu a hodinky dokázal opraviť každý hodinár. Kvôli väčšiemu priemeru a jednej ručičke boli aj ľahko čitateľné, a spoľahlivosť a dostupnosť zaistila hodinkám veľký úspech.

Jednoručičky dnes

Aj dnes nájdeme u niektorých zvučných hodinárskych mien jednoručičkové hodinky. Spomeňme napríklad umelecké diela od Vacheron Constantin, Jaquet-Drozd či Audemars-Piguet. Tu sa ale budete obdivne pozastavovať nad inými vecami, než nemožnosťou určiť čas na minútu presne…

Audemars Piguet Millenary Frosted Gold Philosophique.Audemars Piguet Millenary Frosted Gold Philosophique.

Z dostupnejších značiek by som spomenula dve asi najznámejšie. Prvá je nemecký MeisterSinger, ktorý nájdete aj v našej ponuke. Vznikla len v roku 2001, ale už si vybudovala silnú pozíciu práve vďaka výhradnému zameraniu na jednoručičkové hodinky.

Druhou je rovnako nemecká značka Botta, ktorá prvé hodinky s jednou ručičkou vyrobila už v roku 1986. Stojí za nimi Klaus Botta, ktorý si práve v 80.rokoch dal za cieľ prehodnotiť svoje vnímanie času. A vznikli hodinky OSN BOTTA.

Model Botta-Design UNO 24 NEO.Model Botta-Design UNO 24 NEO.

Pre obe značky je príznačné, že sú jednak nemecké, ale aj že vo vnútri tiká švajčiarsky strojček. Ale najmä, že v ich produkcii sú iba jednoručičkové hodinky. Z ďalších, aj keď menej známych značiek spomeniem ešte aspoň škandinávsky Seizmont, ktorý má ale v produkcii aj klasické viac-ručičkové hodinky.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Pre koho sú jednoručičkové hodinky?

Zostáva posledná otázka. Tá najťažšia. Prečo si kúpiť hodinky s jednou ručičkou?

Jeden z argumentov, teda antistresový efekt jednoručičiek, sme rozobrali už na začiatku. Ako ďalší častý dôvod zaznieva „otvárač konverzácie“. Na jednoručičkové hodinky sa vás asi budú ľudia pýtať. Avšak, kupovať si hodinky len preto, aby ste mali small talk téma mi nepripadá ako kľúčový argument.

Na rozdiel od originality, elegancie a celkovej špecifickej estetiky jednoručičiek. Hodinky si predsa len vyberáme hlavne podľa dizajnu a podľa toho, ako s nami celkovo zarezonujú. A jednoručičky si svojich majiteľov pritiahnu. Keď príde čas.

Tak čo, ste pripravení sa zastaviť a vnímať prítomný okamih?

MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani
7.3.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani

Naše video o značce MeisterSinger:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku