» Blog » Huawei

Huawei Watch D recenzia – Merajú tlak pomocou manžety v remienku

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 6.12.2022 | 7 MIN

Nie je tomu tak dávno, čo sme na tieto hodinky písali predstavenie a teraz ich konečne máme v ruke. Huawei Watch D – prvé hodinky s tlakomerom na svete. V dnešnom článku mrkneme, ako to teda funguje a či to dokáže nahradiť lekársky prístroj.

Hodinky od značky Huawei ma neprestávajú prekvapovať. Ich smartwatche sa totiž snažia zapísať do všetkých kategórií. Či už športtesterov (Huawei Watch GT Runner) alebo práve do zdravotných smartwatchov ako sú práve Watch D.

Najväčšie prednosti modelu:

  • Meranie tlaku cez nafukovaciu manžetu
  • EKG
  • Nízka váha
  • AMOLED Displej
  • Slušná výdrž batérie

Watch Fit po Vianociach

Puzdro hodiniek D mi pripomína tak trošku puzdro modelu Huawei Watch Fit 2. Ale po vianočnom obžerstve. Rozmery 51 x 38 x 13,6 mm naozaj nemusia sadnúť každému. Ako sám výrobca píše – výška tohto modelu je meraná v jeho najtenšom mieste, a tak napríklad nie je zahrnutý snímač tepovej frekvencie. So snímačom je potom celková výška hodiniek 15,85 mm. Určite poteší, že puzdro je tvorené z hliníka a tým je napríklad odolnejšie než plast a ľahšie, než keby bolo z ocele.

Váha modelu sa pohybuje okolo 40,9 g bez remienka a 91 g s remienkom veľkosti L. To nie je tak strašné v závislosti na tom, že hodinky majú špeciálnu manžetu (poduštičku) pre meranie tlaku. Váhu mierne mení veľkosť remienka. V balení sú totiž dve veľkosti, pre správne meranie tlaku. Mko by malo zvládnuť ruku od 13 do 16 cm a Lko potom od 16,1 do 20 cm.

Remienok, ako u každého modelu Huawei, je z vysoko akostného polyméru menom Fluoroelastomer. Je príjemný, nie je to mucholapka a nemám problém ho nosiť celý deň. Upína sa na klasickú preklápaciu sponu, ktorá funguje spoľahlivo. Nastavenie dĺžky tiež nie je nijak zložité. Remienok má šírku 29 mm, a tak je na ruke trošku objemnejší.

Miernu nevýhodu vidím v remienku pri športovej aktivite. Hoci krásne hreje (manžeta na meranie tlaku je dosť teplá), remienok sa nedá úplne 100% utiahnuť na ruku práve kvôli preklápacej spone a meranie tepu nemusí byť presné.

Klasický AMOLED od tejto značky

Pokiaľ raz začne robiť firma kvalitné displeje, je potom ťažké prekonať svoj výrobok niečím ešte viac WOW. Tu máme AMOLED s rozlíšením 456 x 280 pixelov a veľkosťou 1,64". Jemnosť je 326 PPI a nech už len neopisujem dáta, tak poviem, že displej je pekne pozerateľný a prekreslený do detailu.

Možnosť nastavenia Always-on módu určite niekomu urobí radosť a môžete si vybrať, či chcete mať digitálny alebo analógový mód Always-on displeja.

Potešia aj meniteľné číselníky, kedy v aplikácii ich je habadej a vyberie si naozaj každý. V základe tam je nejakých 5, ktoré zobrazujú tie najdôležitejšie veci.

Sklíčko je tu zakrivené 2,5D Gorilla Glass, a tak sa môže poškriabať. Doporučil by som teda prekryť displej ochrannou fóliou alebo silikónovým ochranným puzdrom.

Senzorová výbava

Základ tvorí akcelerometer, gyroskop, optika (pulzný oxymeter, tepák), tepelné čidlo meriace teplotu kože a senzor okolitého svetla. Rozšírenie potom prichádza s Hallovým senzorom (magnetické pole), EKG, tlakomerom a za mňa aj GPSkou, ktorú som tu možno ani nečakal. Hlavnou dominantou sú zdravotné funkcie, a tak som si myslel že GPSku opomenú.

Napriek tomu je tu a meria perfektne. Pri behu s dátami nebol problém. Hodinky sa zhodovali ako v dĺžke trás, tak vykreslenie tiež nebolo vôbec zlé.

Černá – Huawei Watch D, Žlutá – Garmin Fenix 7XČierna – Huawei Watch D, Žltá – Garmin Fenix 7X

Tlakomer a EKG ako najväčšie lákadlo tohto modelu

Keď som sa prvýkrát dozvedel o tom, že hodinky majú mať tlakomer, celkom som jasal nad novou technológiou. A nadšenie... Pretrváva.

Tlakomer je založený na báze nafukovacej manžety, ktorá je zabudovaná do remienka. Pokiaľ chcete merať tlak, ruku dajte k srdcu (ako je v manuále a na animácii v hodinkách ukázané) a manžeta sa potom malým kompresorom (pumpičkou) začne nafukovať. Potom už meria tlak podobne ako pri klasickom tlakomeri, ktorý všetci poznáme.

Úplne úprimne, zdieľam s vami len moje testovanie. Mne to na ruke fungovalo takto, nemôžem povedať, že to niekomu inému nebude fungovať lepšie. Pri testovaní som používal klasický tlakomer, Huawei Watch D a kalibrované Samsung Galaxy Watch 5 PRO. Pre prehľadnosť som dal výsledky do tabuľky.

Meranie / Hodinky

Samsung Galaxy Watch 5 PRO
Huawei Watch D
Klasický tlakomer
1. meranie
127/73
126/73
122/70

2. meranie

133/76
117/76
129/77
3. meranie 132/75
118/72
129/75

Huawei hovorí, že meria s presnosťou +-3 mm Hg. Z tejto tabuľky vidíme, že diastolický tlak by celkom ušiel, ale ten systolický úplne nezodpovedá. Perfektná je ale skutočnosť, že hodinky nemusíme nijak kalibrovať a zvládnu to len za pomoci mažety. Dôležité je mať vhodný remienok a správne pri meraní držať ruku.

Keďže sa očakáva, že hodinky prejdú ešte mnohými aktualizáciami, tak nebudem vynášať žiadny rozsudok. Technológia je úplne nová, a tak sa očakáva mnoho vylepšení. Už teraz to nie je zlé, ale do budúcna si od toho sľubujem veľa! :-)

V aplikácii potom môžete vyhodnotiť vaše výsledky merania tlaku, kedy vám sám Huawei napíše, či ste v norme alebo máte zvýšený či znížený tlak. Okrem denného vyhodnotenia, môžete vyhodnotiť aj týždenne či mesačne. Tiež si môžete zadať, koľkokrát vás majú hodinky upozorniť cez deň na meranie tlaku.

EKG je potom taká už klasika u značiek, ktoré chcú hodinky niečim obohatiť a urobiť ich doslova "fancy". Bohužiaľ, je to ale asi jediný senzor, ktorý ma proste nenadchne. Nezdá sa mi vôbec presný a pridaním tohto senzora len môžete povedať, že v hodinkách je niečo naviac.

Je pekné, že vás po cvičení vyzve na zmeranie (pretože 30 minút po cvičení je najlepší čas). Ani raz ma prístroj neposlal k doktorovi, ako sa stáva u ostatných, takže má malé a tiež bezvýznamné plus.

Kto bol vlastne prvý?

Dá sa povedať, že Huawei urobil prvé verejne známe hodinky na meranie krvného tlaku. Ale prvé hodinky s integrovaným tlakomerom boli vyrobené už v 11. mesiaci roku 2020 s názvom BP Doctor MED.

Hodinky fungujú na trošku inej technológii a tak sa nedá hovoriť o plagiátorstve zo strany Huawei, ale určite je fajn spomenúť aj túto firmu.:-)

Nezabúdajte sa hýbať

Hoci sú hodinky zamerané primárne na zdravotné funkcie, na šport tiež nezabudli. V hodinkách nájdeme viac ako 70 športových aktivít, vrátane stálic ako je beh, bicykel, jóga, posilňovanie, cardio a tak ďalej. Po tréningu vám hodinky vypľujú nejaké základné dáta a zvyšok potom nájdete v aplikácii Zdravie od Huawei.

Zobrazení tréninku v aplikaci Huawei ZdravíZobrazenie tréningu v aplikácii Huawei Zdravie

Pokiaľ ste leniví si zapnúť cvičenie, Watch D za vás dokáže poznať 6 aktivít a spustí ich sám. Tie aktivity sú: Outdoor a indoor chôdza, beh, beh na páse, eliptický trenažér a veslovací trenažér.

Hodinky se mnou prošly i test v podobě přeběhnutí Smrku a Lysé hory najednou. 50M voděodolnost zajišťuje možnost plavat, či nosit hodinky 3 hodiny v naprostém dešti a sněhu :-)Hodinky so mnou prešli aj test v podobe prebehnutia Smrku a Lysej hory naraz. 50M vodeodolnosť zaisťuje možnosť s nimi plávať, či nosiť hodinky 3 hodiny v totálnom daždi a snehu :-)

Batéria je na Huawei menšia, na ostatné značky štandard

Akýmsi štandardom už je sedemdenná výdrž hodiniek v režime smartwatch. Vo väčšine prípadov sa u Huawei stretávame aj s väčšou výdržou.

U modelu Watch D nakoniec dodržali zlatý štandard a hodinky by pri šiestich meraniach denne a ďalších x pravidlách mali vydržať 7 dní v režime smartwatch.

Baterka ma prekvapuje. V tom milom slova zmysle. Aj pri športových aktivitách dlhších než dve hodiny drží krásne a aj keď som sa s nimi hral (neustále meral tlak), dal s nimi 5 hodín tréningu, vydržali nabité 5 dní, čo je naozaj slušné!

Fitness funkcie – Dostačujúci základ

V hodinkách nájdeme základ ako kroky, kalórie, spánok, meranie tepu a meranie SpO2. Ako takú rozšírenejšiu funkciu beriem inteligentného pripomínača, ktorý vám cez deň vraví, že by ste si mali ísť zacvičiť, napiť sa, ísť spať atp.

Pokiaľ máte kamarátov alebo rodinu, ktorá používa hodinky Huawei tiež, môžete s nimi zdieľať vaše výsledky z tlakomera, nadmerných tepov atp., aby vždy boli vaši blízki informovaní o vašom zdravotnom stave.

Menší mudrlant než Huawei býva

U Huawei je štandardom telefonovanie v dosahu telefónu, úložisko pre hudbu a prednastavené odpovede na správy.

Tu sa budeme musieť zmieriť s miernym osekaním služieb a môžete sa teda tešiť len na notifikácie, ovládanie hudby z telefónu, počasie a to je tak všetko. Veľmi potešia prednastavené odpovede na notifikácie pre telefóny Android. Hodinky majú aj hlasového asistenta, ale bohužiaľ ten pre Slovensko nie je dostupný. Chápem ale Huawei vo svojom počínaní v tom, že hodinky sú primárne stavané ako zdravotný prístroj.

Záverom

Hodinky Huawei Watch D majú rozhodne pridanú hodnotu a nie sú to vyhodené peniaze. Tlakomer sa dá na orientačné meranie naozaj použiť a pre ľudí s ťažkosťami je toto cesta, ako mať všetko pod kontrolou.

Páči sa mi, že hodinky majú všeobecné použitie vlastne kdekoľvek. Tým, že si z nich prečítate správu, odpoviete prednastavenou odpoveďou, prepnete skladbu v telefóne, zabeháte si s nimi... Nie je to len zdravotný prístroj, ale plnohodnotné smart hodinky so všetkým a slušnou výdržou batérie!

Ako alternatívu by som potom videl jedine Samsung Galaxy Watch 4 či Watch 5, ktoré po skalibrovaní pomocou klasického tlakomeru vedia merať tlak tiež. Mierna nevýhoda je v prvotnej kalibrácii a potom aj v tom, že hodinky je treba kalibrovať častejšie. A tiež to, že musíte mať iba telefón Samsung, aby ste mohli merať tlak a EKG. Má ale viac smart funkcií a napríklad platbu kartou.

A čo si myslíte o nových Huawei Watch D vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku