» Blog » Orient

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Tagy: Sprievodca výberom | Orient | Pánske | Potápačské | Tradičné

Eliška Měrková | 8.3.2023 | 7 MIN

Viete, ako sa pozná, že sú hodinky vyslovene kultové? Jedným z dôležitých faktorov je podľa mňa schopnosť hodiniek vybudovať okolo seba komunitu, ktorá o nich hovorí nielen s láskou, ale aj pomocou vlastných familiárnych prezývok. V hodinkovom povedomí už mnoho rokov pohodlne hniezdia potápky od Orientu a úprimne... vyznať sa v ich prezývkach už chce riadny fištrón. Dnes si stručne preberieme, ako ich medzi sebou rozoznať a aké príbehy za nimi stoja.

Mako, Ray, Kamasu, Kanno, Triton... v rade Sports od Orientu sa to len hemží morskými potvorami (na rozdiel od ikonických potápok od Seika a ich prezývok, kde je inšpirácia trošku pestrejšia).

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

V porovnaní so spomínanými Seikami a ich často dosť odlišnými tvarmi a dizajnmi, vďaka ktorým ich prezývku ľahko určíte, sú si Orienty podobné ako vajce vajcu. Často sa totiž jedná o verzie a generácie rovnakého modelu (preto je mätúce, keď pod rovnakým kódovým označením nájdete viacero orienťáckych morských potvor) a rozlišovať ich rôznymi názvami a prezývkami ich začali až fanúšikovia.

Do povedomia potom vstupujú ako poctiví pracanti, ktorí sú s:

  • in-house automatickým strojčekom F6922 (ktorý má hacking, 40h rezervu chodu a ručný náťah)
  • dostupnou cenovkou viacmenej do 400 eur
  • naozaj klasickým, funkčným dizajnom potápok bez zbytočných príkras
  • robustnejším puzdrom, chránenou šrobovacou korunkou a dienkom
  • vodeodolnosťou do 200 M (žiadne nemajú oficiálne ISO 6425)
  • s minerálnym sklíčkom (až na Kamasu a drahšie Tritony) a v chirurgickej oceli
  • s dvoma delfínmi v postavení "jin a jang" na dienku alebo aj na remienku

Ich obľúbenosť potom neleží len v týchto výborných parametroch ponúkaných za viac než rozumnú cenovku, ale aj v tom, že dokážu konkurovať legendárnym Seiko SKX. A vzhľadom k tomu, že sa tieto Seiká už prestali vyrábať, potenciál Orientov stať sa podľa fanúšikov najlepšími dostupnými potápkami (do 400 eur) značne vzrástol.

Orient Mako – delfín alebo žralok?

Keď sa po kríze v roku 2004 Orient rozhodoval, čo ďalej robiť, poriadne a zároveň dostupné potápky boli jasnou voľbou.

Zrodila sa prvá generácia hodiniek, ktoré hneď dostali prezývku, za ktorou stojí trošku popletený príbeh: Mako.

Legenda vraví že prezývka Mako (podľa žraloka Mako, najrýchlejšieho žraloka na svete) vznikla vďaka fanúšikovi na hodinkovom fóre. Ten si údajne zobrazenie delfína na remienku poplietol so žralokom. A tým k hodinkám prezývku nadobro prišil.

Mako I

Prvá generácia sa potom od tej druhej, súčasnejšej, líši hlavne strojčekom. Než sa do Maka dostal spomínaný F6922, ich chod zaručoval caliber 46943, ktorý nemá hacking ani možnosť ručného náťahu. Pre všetky modely prvej generácie je typické tlačidlo na druhej hodine, ktoré slúži k nastaveniu dňa v týždni.

V našej ponuke sa z prvej generácie nachádza už iba verzia XL, ktorá nedostala arabské číslovanie (čo platí aj u XL verzie II. generácie Mako) a celkový dizajn číselníka a lunety je odlišný. Merajú v priemere väčších 45 mm s hrúbkou 13,3 mm.

Mako II

V druhej generácii Mako už samozrejme búši F6922 s hackingom a ručným náťahom. Vyrábajú sa v štandardnej veľkosti (42 mm a hrúbka 13mm) a veľkosti XL, ktorá má iný dizajn, ostro rezané nožičky a impozantných 50 mm v priemere s 15 mm hrúbky.

Ani jedna verzia Mako II už nemá tlačidlo na druhej hodine. Štandarné Mako majú potom jemnejší tvar puzdra a číslovanie s typickým hranatým fontom. Luneta je značená drobnými číslicami v desaťminútových intervaloch s medziľahlými "výkusmi" a mečové ručičky sú na potápačské hodinky pomerne štíhle. Náramok je v štýle oyster.

Mako III

V marci 2023 pribudli do rodiny Mako nové modely RA-AA08 so zafírovým sklom. Ich dizajn je viditeľne príbuzný s modelom Mako II (len čísla na lunete sú o niečo väčšie), ich prezývka je Mako III.

[[237582]]

[[237584]]

[[M4034]]

Mako 40

Menšie hodinky sa vracajú (a podľa nášho redakčného názoru je to dobre).  Dobrým príkladom je zatiaľ najnovší (u nás v júni 2023) potápky v 40 mm puzdre, ktorý si vyslúžil prezývku Mako 40.

[[241085]]

Zaujmú nielen menšou veľkosťou, ale aj netradičnými, modernými farbami.

[[241086]]

V ponuke sú však aj klasické, nadčasové varianty.

[[241083]]

Sklo je zafírové a zatiaľ to vyzerá, že sa bude používať na všetkých novších ponoroch od spoločnosti Orient.

[[241084]]

Vnútri je základný automatický strojček F6722 s dátumovkou, tentoraz bez ukazovateľa dňa v týždni.

[[241082]]

Orient Ray II – skaza lovca krokodílov

Tieto raje vyšli z dielne Orient v roku 2010 ako mladší brat Mako.

Jeho spracovanie je však pevnejšie, ručičky sú väčšie a hrubšie a luminiscencia je silnejšia. Hodinky Ray údajne dostali prezývku Ray pre svoje zaoblenejšie črty, ktoré fanúšikom pripomínali telo raja.

Ray mal tiež dve generácie. Prvá už nie je k dispozícii, takže sa budeme zaoberať len Rayom II. Rovnako ako Mako majú priemer 42 mm a hrúbku 13,3 mm a spoločný je aj tvar puzdra a medzipodstavcov na lunete.

Okrem spomínaných ručičiek je číslovanie na lunete väčšie a čitateľnejšie, zatiaľ čo číslovanie indexov bolo nahradené veľkými okrúhlymi indexmi (vďaka čomu Ray získal šmrnc Rolex Submariner). Väčšie indexy 12, 6 a 9 sú tiež zaokrúhlené. Rovnako ako telo raja. Náramok typu ustrica potom dostal leštený dekor stredového článku a celkovo hodinky vyzerajú o niečo elegantnejšie ako Mako.

Extra tip: niektorých fanúšikov zaujal dizajn ciferníka Ray, ale nie až tak stredový náramok a uprednostnili by čistú klasiku, ako je Mako. A keďže puzdrá Ray a Mako sú proporčne rovnaké, môžete si k hodinkám Mako jednoducho objednať náramok a prispôsobiť ho hodinkám Ray, aby ste získali ešte športovejší vzhľad.

[[167636]]

Orient Kanno alebo Mako III?

Keďže ide o neoficiálne prezývky, je okolo nich trochu zmätok. Takže keď spoločnosť Orient neskôr vydala ďalšiu verziu grebeníkov, niektorí sa rozhodli nazvať ich Mako III, iní im dali úplne novú prezývku -  Kanno. Líšia sa veľkosťou aj dizajnom, a preto bolo potrebné ich rozlíšiť.

[[180947]]

Do priemeru sa dostali moderné 44 mm, od pätice k pätici 50 mm a hrúbka puzdra sa dostala na pekných 12,9 mm. Puškohľad je bez záberu (a bez luminiscenčného nulového bodu), len s klasickým ozubením. Vďaka tomu vyzerajú elegantnejšie, rovnako ako písmo číslic a štíhlejšie ručičky a indexy. Čistý ustricový náramok má jednoduchý strih.

Kolega Dominik ich vo svojej recenzii nazval "také normálne potápky", čo celkom pekne vystihuje skutočnosť (a to je asi sila všetkých spomínaných grebenov z Orientu, nemyslíte?). A ako vznikla táto prezývka?

Kanno mi pripadá ako trochu umelá prezývka. Ani na internete neviem vystopovať pôvod a v trochu voľnejšom preklade by sa to dalo preložiť ako boh vody alebo možno mora. To je dosť silná prezývka pre relatívne cenovo dostupný stroj na potápanie. - Dominik, šéfredaktor časopisu Hodinky 365

[[M3907]]

Kamasu – dravá ryba mezi potápkami

Zafír. Najdôležitejším rozlišovacím znakom a dôvodom, prečo sa Kamasu krvopotne chytajú všetky vyššie spomenuté greeny v tejto cenovej kategórii, je... Dobre, možno som to s tým prirovnaním trochu prehnal, ale ich prezývke som uveril! Kamasu alebo barakuda je dravá ryba s takým desivým úsmevom, že by odradil nejedného potápača.

Ak sa barakude pozriete do hrdla, zistíte, že má veľa ostrých zubov. Teraz sa skúste znova pozrieť na ciferník hodiniek. Indexy hodiniek svojim prevedením totiž nápadne zubaté monštrum pripomínajú. Najväčšiu zásluhu na tom má trojuholníkový index na dvanástke, ale ani okolité indexy nezaháľa. Aj keď to nie je úplne na prvý pohľad vidieť, aj ony sa smerom do stredu číselníka zužujú, a naozaj pri troche predstavivosti pripomínajú zuby. Celý dojem potom dopĺňajú do špičiek vymodelované rúčky. – Jano, machr cez hodinky.

[[M3772]]

[[185556]]

Tvar lunety je rovnaký ako v prípade Mako alebo Ray (s kúskami) a s luminiscenčným nulovým bodom. Kamasu vyzerá pomerne robustne aj s pekným priemerom 41,8 mm a hrúbkou 12,8 mm. Povrchová úprava puzdra je kombináciou lesklého a matného prevedenia, náramok typu oyster je len matný.

Kamasu II

Okrem prvej generácie Kamasu RA-AA00 je na trhu už aj druhá generácia – RA-AA08, známa ako Kamasu II. Parametricky ponúka presne to isté ako prvý Kamasu (zafír a rovnaké rozmery a v podstate rovnaký tvar puzdra). Dizajn ciferníka sa zmenil a neviem, či k lepšiemu. Ostré zúbky Barracudy zmizli a zostali len okrúhle otvory... teda indexy.

[[228920]]

Dokonca aj štýlový špicatý ukazovák na 12 Orient má odbrúsenú špičku. Škoda, aká je to teraz barakuda... Samozrejme, keďže táto prezývka nikdy nebola oficiálna, nemôžete z toho obviňovať hodinky. Kamasu II sa teraz oveľa viac podobá na Raya. Aspoň že zachovali špicaté ručičky. Povrchová úprava puzdra bola nakoniec prispôsobená praktickému brúsenému náramku a je celá matná.

Triton – proste boží

Triton sú poslednými potápačmi nášho výberu, hoci ich nenájdete v cenovej kategórii do 10 000 eur. Nedá mi však, aby som ich aspoň slovom nespomenul. Svoju fanúšikovskú prezývku si tiež vyslúžili a pri hodnote do 11,5 tisíca sú stále jedným z najdostupnejších a výborných potápačov.

[[212065]]

Pozn: Hovorím tu len o modeli RA-AC0K, ktorý je označovaný ako "menší brat" pôsobivejšieho modelu Triton RA-EL00 za takmer 17k, ktorý má iný pohyb, indikátor rezervy náťahu, odolnosť voči magnetizmu a hlavne oficiálnu potápačskú certifikáciu ISO 6425 (tiež Orient M-Force).

[[M3401]]

Dizajn mi pripadá ako zmes Ray (ciferník), Kanno (tvar lunety) a Kamasu (ručičky a zafírové sklo). Majú iný stroj - F6722 bez indikátora dňa v týždni. Tritony spoznáte podľa chránenej korunky na 4. hodine, ktorá obsahuje aj okienko s dátumovkou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre