» Blog » Invicta

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

Tagy: O značke | Invicta | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 6.4.2021 | 16 MIN

Invicta. Vraví sa, že ju buď musíte zbožňovať, alebo ňou pohŕdať. Nič medzi tým. Ale prečo toto tvrdenie vzniklo? A čo je Invicta, jedna z najkontroverznejších značiek súčasnosti, vlastne vôbec zač? Poďme si vypočuť príbeh o švajčiarskej tradícii, ťažkom páde na dno a prudkej ceste na vrchol. A kto vie, možno vás pár vecí aj prekvapí.

Obsah článku:

Dizajn
História
Nová éra Invicty
Typické parametre
Invicta (skoro) vo vesmíre
Prečo je Invicta kontroverzná?

Do článku boli tiež vložené názory Vás, zákazníkov a čitateľov nášho blogu, za ktoré ďakujeme!

Prvý pohľad vyrazí dych – Dizajn

"Urážka hodinárskeho dizajnu!" "Predávajú hodinky alebo Happy Meal?" "Oplzlosť!" "Prečo si radšej na ruku rovno nenamotať veľkú guču alobalu?" – zarytí tradicionalisti a ortodoxní chronomaniaci majú jasno. Invicta je diabol a jej dizajnérske vylomeniny by sa mali pomaly kropiť svätenou vodou. Človek sa tomu až musí smiať. Invicta, ty výmyselník!

Foto: Hodinky-365.cz

Invicta, ako je známe, totiž stavia dizajn na prvé miesto. A nie je to dizajn len tak hocijaký. Je to dizajn odvážny, prehnaný a nádherne šialený. Úžasne hrozný a dokonalo zvrátený. Je slobodnou dizajnérskou hrou fantázie a aj najobjektívnejší pozorovateľ pri pohľade na neho musí cítiť zvláštnu zmes hrôzy a potešenia. A že je tých superlatívov nejak moc? Veď Invicta je stelesnený superlatív, tak čo.

Niektoré modely majú doslova obludné, ale podľa mňa je dobré, že v tak konzervatívnom priemysle ako je ten hodinkový existuje aj zabehnutá značka, ktorá sa kontroverzie a risku nebojí. – Rožeň

Invicta vo svojej najšialenejšie podobe – Fotogaléria TOP 11 crazy modelov
29.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta vo svojej najšialenejšie podobe – Fotogaléria TOP 11 crazy modelov

Povestná (a úplne zámerná) Invicťácka dekadencia pramení z niekoľkých charakteristických čŕt, aké môžeme v rôznej miere spravidla nájsť na všetkých hodinkách tejto značky (snáď až na pár výnimiek pri niektorých dámskych modeloch). Prvý bod sa týka naozaj nadštandardných, až monštruóznych rozmerov, ktoré hodinky robia doslova neprehliadnuteľnými.

Foto: Hodinky-365.cz

S neprehliadnuteľnosťou súvisí aj častá trblietavá povrchová PVD úprava a nápadné farby v odvážnych kombináciách.

Foto: Hodinky-365.cz

Najdôležitejším bodom je však kreativita a fantázia, ktorá spočíva v až diabolskom lipnutí na detailoch, ako dizajnových, tak mechanických. Aj preto Invicta vo svojom slogane hrdo hlása, že je "Invincible in detail." (neporaziteľná v detailoch). Aj na tých najjednoduchších hodinkách od Invicty totiž môžete nájsť niečo, čo vás zaujme. Či už sa jedná hoc o použitie názvu radu S1 namiesto prvého indexu pri hodinkách z modelového radu S1 Rally.

Či o vyložene "našľapaný" a veľmi premyslený vzhľad, ktorý má za úlohu autenticky vystihnúť nejakú danú tému – najčastejšie je to vidieť pri rôznych limitovaných edíciách (ale nielen tam).

Foto: Hodinky-365.cz

Invicty skrátka zabavia. A len tak mimochodom, ak by ste mali napríklad dlhú chvíľku v čakárni u doktora alebo v rade na úrade, môžete sa tajne pod rukávom baviť objavovaním nových a nových zaujímavých detailov, ktoré Invicty skrývajú. ;)

Pri veľa hodinkách Invicta ale platí, že väčšina ľudí by ich pravdepodobne nenosila (či už kvôli veľkosti, strachu z toho, že budú pútať príliš mnoho pozornosti či jednoducho preto, že nie sú zrovna pekné), ale pravdou je, že aspoň pozerať na ne je pre mnohých také "guilty pleasure" a kto ich má, tomu proste robia radosť. A takých osôb nie je zrovna málo.

Invicta je v produkcii aj predaji svojich hodiniek naozajstný gigant. Pýši sa tým, že dokázala predať aj 13 tisíc (!) hodiniek za hodinu a každý rok vyprodukuje až 4000 nových verzií dizajnu... Neuveriteľné. Väčšina značiek také číslo nedosiahne ani počas svojej storočnej existencie. A vraj práve zo žiarlivosti na tieto úspechy Invicta schytáva toľko jedu. Ale to je len obyčajná špekulácia.

Invicta za svoj dizajn tiež získala prestížne ocenenie Red Dot a je vlastníkom 50 dizajnových a mechanických patentov.

Ocenění Red Dot získaly hodinky Subaqua Noma V. Zdroj: www.red-dot.orgOcenenie Red Dot získali hodinky Subaqua Noma V. Zdroj: www.red-dot.org

A kto za neošúchanými dizajnmi stojí? Šikovný chlapík menom Sandy Lee, šéfdizajnér tímu Invicta. V krátkom videu môžete nahliadnuť na jeho prácu:

Nie je to ale len dizajn, ktorý z hodiniek Invicta robí neuveriteľne dobre predajné kúsky. Bez nemenej nápadnej propagácie by taký úspech značka pravdepodobne nikdy nedosiahla. Tá je podobne okázalá – často sa podobá trailerom na filmové trháky alebo používa staré dobré lákadlo na modelky v plavkách.

Invicta má pod sebou stajňu značiek (preto ten skupinový názov Invicta Watch Group): jedná sa o tri menšie švajčiarske firmy, ktoré odkúpila: značka Glycine, zameriavajúca sa na vojenské hodinky, S. Coifman s klasickými spoločenskými hodinkami a TechnoMarine, produkujúca hodinky v módnom potápačskom štýle.

Posúďte sami, nechcete po zhliadnutí niektorých promo videí proste "vidieť viac"?

A dizajnovo nie sú u Invicty zaujímavé len hodinky. Invicta myslí aj na to, kam budú zákazníci svoje hodinky ukladať, a tak ponúka aj škálu naozaj originálnych kufrov na hodinky.

Ako začal (a takmer nadobro skončil) príbeh Invicty? – História

Invicta nebola vždy stelesnením dizajnérskych divočín a marketingovej agresie. Dnes už len málo ľudí vie, že Invicta bola pôvodne tradičnou švajčiarskou značkou, ktorej korene siahajú hlbšie, než by ste povedali. Je staršia než známi švajčiarski velikáni ako Rolex (1901), Tissot (1853) alebo aj Certina (1888). Ale poporiadku...

Písal sa rok 1837 a v švajčiarskom meste La Chaux-de-Fonds hodinár Raphael Picard založil novú hodinársku spoločnosť, ktorej (možno s istou predtuchou) daroval hrdé meno Invicta, vychádzajúce z latinského "Invictus", teda "neporazený", ktorého samotný zvuk spoločnosť predurčoval k veľkým veciam.

Prostredníctvom Invicty (inak tiež Invicta Watch Company) si chcel Raphael Picard splniť dlho zamýšľaný sen – vyrábať kvalitné švajčiarske hodinky, ktoré by boli dostupné aj širokej verejnosti. Prvých sto rokov si potom Picard a jeho potomkovia postupne a neúnavne budovali dobrú reputáciu vo svete hodinárčiny a ich snaha neprišla navnivoč. Invicta sa stala veľmi žiadanou hodinárskou firmou, špecializujúcou sa na kvalitné, dostupnejšie mechanické hodinky a na ich vývoj.

Kapesní hodinky Invicta z 90. let 19. století. Zdroj: www.reddit.com/r/Watches/Vreckové hodinky Invicta zo 14k zlata z 90. rokov 19. storočia. Zdroj: www.reddit.com/r/Watches/

Prvý veľký míľnik nastal presne po sto rokoch od vzniku Invicty, v roku 1937 (sídlo firmy je stále v La Chaux-de-Fonds). Vtedy Invicta vynašla a potom patentovala vlastný mechanický strojček s automatickým náťahom. Od tej doby sa snažila technologicky rozvíjať ešte vehementnejšie než kedykoľvek predtým a následkom toho Invicta len kvitla a ďalej rástla.

Nasledujúce roky Invicta nezaspávala na vavrínoch, pokračovala vo svojom technologickom rozvoji a začala sa tiež viac venovať športovým hodinkám – mechanickým automatickým chronografom, ktorých éra nastala v 60. a 70. rokoch. Tou dobou sa to začínalo vo svete hodinárčiny automatickými chronografmi len hemžiť. Zoberte si napríklad Hamilton a jeho Chronografy A a B z roku 1968 či Tissot Navigator z roku 1973.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Invicta Chronograph z 60. let s pozdrem z 18k zlata a mechanickým strojkem Landeron kalibr 48. Zdroj: www.hodinkee.comInvicta Chronograph zo 60. rokov s puzdrom z 18k zlata a mechanickým strojčekom Landeron kaliber 48. Zdroj: www.hodinkee.com

Ukážka pretekárskych hodiniek Invicta "Surfboard" Chronograph zo sedemdesiatych rokov.

Mechanické (Valjoux 7733) závodní hodinky s chronografem ze 70. let.Zdroj: www.gearpatrol.com

Všetci už však asi tušia, kam tento príbeh povedie ďalej. Dostávame sa do rokov 1974–82, ktoré boli pre tradičné švajčiarske hodinárstvo naozaj zlomové a hlboko zdrvujúce. Následkom tzv. quartzovej krízy (ako sa prezýva japonskému prívalu mnohonásobne lacnejších a presnejších náramkových hodiniek na batériu) sa vo svojich základoch otriasla väčšina tradičných švajčiarskych spoločností.

Mnoho hodinárskych firiem, ktoré sa nedokázali quartzovej vlne akýmkoľvek spôsobom prispôsobiť, vtedy zaniklo. A tak bola v roku 1982 pôvodná Invicta v podstate mŕtva. Zvyšné švajčiarske hodinárske spoločnosti (600 z pôvodných 1600) bojovali o zachovanie vlastnej existencie. Zlomku z nich sa podarilo pretrvať aj so stálou výrobou kvalitných mechanických hodiniek. Niektoré potom prežili vďaka zlúčeniu do niekoľkých hodinárskych konglomerátov (ako napr. Swatch Group).

Je zaujímavé, že ešte predtým, než sa dve najväčšie švajčiarske holdingové spoločnosti spojili a vytvorili Swatch Group, v hrubých tržbách predaja švajčiarskych hodiniek obsadzovala pôvodná Invicta tretie miesto. A áno, aj napriek tomu vtedy zlyhala.

Ako Fénix z popola – Invicta a nová éra

Keď anjel padol na dno, stvoril pekelné kráľovstvo, pred ktorým sa každý smrteľník musí triasť. Že je to príbeh ako z Biblie? Tesne vedľa.

"Poháňaná stále rovnakou vervou, sa kedysi malá hodinárska spoločnosť stala ohnivým drakom, ktorého zberatelia uctievajú a hodinársky priemysel sa pred ním trasie." – Invicta

Áno, pokora je asi to posledné, čo súčasná "diabolská" Invicta má... A aj to posledné, čo potrebuje. Príbeh Invicty teda v osemdesiatych rokoch skončil len z časti a dnes spoločnosť naozaj "ide ako drak". Invicta (po novom Invicta Watch Group) je teraz jedna z najrýchlejšie rastúcich hodinárskych spoločností. Ale ako sa jej to podarilo?

Foto: Hodinky-365.cz

S bankrotom a následnou likvidáciou bolo meno Invicta samozrejme na predaj. V roku 1991 Invictu odkúpila americká banková investičná spoločnosť, ktorá sídlila v americkom meste snov – v Hollywoode, kde Invicta prebýva dodnes. Spoločnosť tvrdí, že nákup bol prevedený dedičmi originálnej spoločnosti Invicta Watch Company, avšak táto informácia je verejnosťou pokladaná za nepotvrdenú.

Príbuznosť pôvodnej Invicty a Invicty novej by si totiž od pohľadu tipol len málokto. Na svoju tradičnú minulosť dnes odkazujú len sloganom "Invincible in detail since 1837", kolekciou Swiss Made a nakoniec pretrvala aj snaha o cenovú dostupnosť a hodinky dostupné pre každého.

Vzkriesenie Invicty teda prišlo v roku 1991, a to práve slávnymi hodinkami Pro Diver, ktoré vyšvihli meno spoločnosti opäť na vrchol a ešte vyššie. Stali sa totiž okamžitým predmetom rozhorčených diskusií a skrátka... Budili veľkú pozornosť. A čím? Sú totiž naozaj podozrivo podobné mnohonásobne drahším hodinkám Rolex Submariner.

Foto: Hodinky-365.cz

Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...
24.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...

Ďalším dôležitým rokom bol rok 2000. Po prvé v ňom Invicta založila spoločnosť na výrobu vlastných strojčekov, ktorej dala meno Technica Swiss Ebauche (napriek tomu "Swiss" sa však šušká, že sa strojčeky vyrábali v Číne). Do tej doby používala len švajčiarsku ETU či japonskú Miyotu. A po druhé, Invicta vtedy prvýkrát definovala svoj "neštandardný" dizajn unisex hodinkami Lupah, ktoré disponovali nadrozmerným hranatým puzdrom, zaobleným sklíčkom, výrazným číselníkom a farebnými remienkami. Hodinky sa stali senzáciou.

Hodinky Lupah z roku 2000. Zdroj: www.pinterest.com/Hodinky Lupah z roku 2000. Zdroj: www.pinterest.com

O päť rokov neskôr na svet prišiel ďalší dôležitý model – Russian Diver, ktorý bol inšpirovaný hodinkami posádky ruského vojnového loďstva v 50. rokoch. Invicta sa tu pokúsila o autentické vystihnutie ducha pôvodných hodiniek (na ktorého odkazuje motívom prilby skafandra a azbukou), avšak pridala niečo vlastné – veľkosť puzdra, ktorá aj s korunkou bola 60 mm.

Zdroj: www.keepthetime.com/Zdroj: www.keepthetime.com/

Zaujímavosťou je, že hodinky Russian Diver vlastní a hrdo nosí herec Arnold Schwarzenegger, na ktorého mohutnej svalnatej ruke vyzerajú veľké Invicty vážne dobre.

Úžasná je veľkosť a váha, najmä pri modeli Subaqua Noma. Držím sa príslovia Arnolda Schwarzeneggera "Keď nosím hodinky Invicta, nemusím už cvičiť biceps." – Radek

V roku 2011 sa Invicta dostala na svetovú hodinársku výstavu Baselworld, čím sa konečne poriadne predstavila hodinárskemu svetu. Výstavy sa nasledujúce roky účastní pravidelne.

Nasledujúci rok priniesol Invicte novú maloobchodnú predajňu na Floride a úžasný výlet na hranicu vesmíru (nebojte, o tom si ešte niečo povieme). A potom? V roku 2013 uzreli svetlo sveta internetom pretriasané hodinky Invicta Bolt Zeus Tria Reserve, ktoré si rozhodne neberú žiadne dizajnové servítky a každému vpália do tváre svoj oslnivý lesk, naozaj naozaj masívne krivky a dva bočné číselníky ukazujúce odlišné časové pásma.

Zdroj: www.mediatwinkle.comZdroj: www.mediatwinkle.com

V roku 2015 sa objavujú aj ďalšie technologicky a dizajnovo unikátne modely (Transatlantic s dvojitým otočným číselníkom a masívny model Reserve Time Universe s piatimi číselníkmi ovládanými korunkami na lunete a tlačidlom na dienku). V tom istom roku Invicta rozširuje sieť predajní aj v Južnej Amerike a Európe, po ktorých úspechu nasleduje nová zmluva s Disneym v roku 2016, ktorá odštartuje jednu z najslávnejších limitovaných edícií s Mickey Mousom: Invicta Disney.

Foto: Hodinky-365.cz

Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov

Po tomto už je to len krôčik k ostatným Disney licencovaným limitkám: Star WarsMarvel. Zmluva s DC Comics univerzom prišla v roku 2018, a tak má teraz Invicta celú škálu "geekovsky" ladených hodiniek, ktorými svoju fanúšikovskú základňu rozšírila ešte viac.

V súčasnosti je Invicta skutočný hodinársky gigant, ktorej veľkosti sa môžu rovnať snáď len konštrukcie jej vlastných hodiniek. Je to úspešná značka produkujúca technologicky aj dizajnovo unikátne kúsky, z ktorých niektoré nezvládnu ani doraziť na predajne a už sú vypredané. Tiež je svojím vlastným pánom, nespadá pod žiadne veľké firmy, a tak si môže robiť doslova, čo chce. Mimo hodiniek sa teraz venuje aj predaju šperkov, slnečných okuliarov a nástenných hodín, ktoré pripomínajú zväčšené puzdrá ich hodiniek a dokonca majú aj vlastný unisex parfém Invicta.

Invicta bez obalu – Typické parametre

Aj najväčší kritici Invicty často nakoniec kapitulujú a uznajú, že Invicta hodinky nie sú žiadne lacné hrkálky, ale kvalitné hodinky, ktoré spracovaním často vyniknú aj v porovnaní s ďaleko drahšími hodinkami. Invicte v tomto totiž záleží na vlastnej hodinárskej reputácii a najmä potom na spokojnosti zákazníkov.

S danou značkou nemám skúsenosť, ale dizajnovo sa mi mnohé páčia. Niektoré sú síce celkom excentrické, ale v každom prípade si z výberu tejto značky vyberie každý. Pôsobí na mňa kvalitne a dosť luxusne. – Pavlína S.

Všetky hodinky (s výnimkou hodiniek vreckových a niektorých dámskych modelov) vynikajú tzv. invicťáckou veľkosťou, ktorá sa pohybuje priemerne okolo 52–56 mm. Nájdu sa však aj kúsky s priemerom 60 mm a je zaujímavé, že hodinky s 48mm priemernou veľkosťou považujú za unisex... (Pri bežných hodinárskych značkách je priemerná veľkosť pánskych hodiniek medzi 38 a 44 mm). Uznajme však, že enormné rozmery dávajú vyniknúť práve všetkým tým dizajnovým vychytávkam, ktoré na hodinkách môžeme nájsť.

Foto: Hodinky-365.cz

Invicta najčastejšie zhotovuje svoje hodinky z ušľachtilej ocele. Keď si to teda dáte dohromady so spomínanou veľkosťou, máte naraz naozaj ťažké mohutné hodinky, z ktorých tie najťažšie dosahujú váhy až 500 g. Nájdu sa však aj modely v titáne či plaste, je ich však naozaj minimum.

Do hodiniek Invicta zasadzuje najčastejšie sklíčka minerálne a menej často zafírové. Práve minerálne sklíčka Invicta často (ale nie spravidla) vybavuje antireflexnou zafírovou vrstvou, ktorá je odolná proti oderu. Také sklíčko potom nájdete pod obchodným názvom Flame Fusion.

Ručičky a indexy Invicta najčastejšie osvetľuje luminiscenciou Tritnite, ale stretneme sa aj so Super-LumiNovou.

Foto: Hodinky-365.cz

Čo sa týka vodeodolnosti, Invicta pracuje s naozaj veľkým rozpätím. U dámskych drobnejších hodiniek a hodiniek vreckových sa jedná väčšinou o vodeodolnosť do 30 M. V ponuke majú aj hodinky do 50 M a 100 M, ale najčastejšie sa stretneme s vodeodolnosťou do 200 M. Avšak hodinky do 300 M a dokonca 500 M nie sú žiadnou výnimkou. Najvyššie hodnoty dosahujú hodinky s vodeodolnosťou do 1000 M. Aj cez tieto vysoké hodnoty sa však nestretneme s jedinými skutočnými Diver's, ktoré by niesli certifikáciu ISO 6425 (hoci myslím, že s hodinkami do 1000 M sa pod vodu kľudne odvážiť môžete).

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Invicta je, čo sa týka technológií, veľmi pokroková a nebojí sa rôznych mechanických hračiek (ako sme mohli vidieť pri modeloch s niekoľkými číselníkmi či otočnou konštrukciou). A tak je snáď takmer zbytočné hovoriť, že sa pri jej hodinkách bežne stretneme tiež s mnohými klasickými funkciami, ako je chronograf, dátum, GMT, duálny čas, fáza mesiaca... a tak ďalej. Zaujímavosťou je, že v ich ponuke nájdeme aj hodinky pre ľavákov.

Vnútri hodiniek sú často strojčeky z Číny, za čo je Invicta síce kritizovaná, ale na druhej strane sú práve vďaka tomu hodinky od Invicty tak cenovo dostupné. Nie všetky Invicta hodinky však majú tento "nedostatok", u väčšiny sa stretáme s japonskými strojčekmi Seiko a v Swiss Made kolekcii so švajčiarskou Rondou či Sellitou.

Foto: Hodinky-365.cz

V ponuke Invicty nájdeme hodinky mechanické s automatickým aj ručným náťahom a samozrejme aj quartzové. Solárny pohon v nej však nehľadajte.

Invicta (skoro) vo vesmíre!

Invicta má rozhodne prostriedky na to, aby sa mohla púšťať do zaujímavých a unikátnych projektov. Tak prečo nevyraziť rovno na okraj samotného vesmíru?

Invicte sa tento plán rodil v hlave už celkom dlho, kým 8. decembra 2012 reálne odštartovala celkom fantastický projekt Invicta: Edge of Space (Invicta: Okraj vesmíru), v ktorom odborníci doslova vypustili 36 Invicta hodiniek do horných vrstiev stratosféry, aby otestovali ich kvalitu a odolnosť. Nutné podotknúť, že hodinky naozaj neboli ničím chránené a na okraj vesmíru leteli len tak, ako ich Sandy Lee stvoril.

Zdroj: www.youtube.comZ toho ide až závrat. Hodinky na pozadí zakrivenia Zeme. Zdroj: www.youtube.com

V stratosfére, čo je vrstva atmosféry nachádzajúca sa v 11 až 50 km nadmorskej výšky, je tlakové, tepelné a radiačné prostredie takmer totožné ako vo vesmíre. Hodinky tak museli vzdorovať extrémnym záťažovým podmienkam, tiež cestovali rýchlosťou 1240 km/h a čelili teplotám okolo -53 °C.

Hodinky putovali vzduchom asi 3 mesiace, než sa 1. marca vrátili supersonickou rýchlosťou späť na Zem. Na nejedno prekvapenie bola nadpolovičná väčšina (24 z 36) stále funkčná a nezdeformovaná – čo sa však nedalo povedať o vybavení, na ktorom boli hodinky pripevnené. V stratosfére strávili celkom 3 hodiny a 34 minút, dosiahli nadmorskej výšky 35 km a najdlhšia "prejdená" trasa bola 354 km.

Výskumný tím aj celá Invicta jasala: "a dream mission accomplished!" (vysnená misia splnená). Projekt bol viac než úspešný a Invicta tak celému svetu dokázala, že ich masívne hodinkové konštrukcie nie sú len na ozdobu...

Viac o projekte v nasledujúcom videu:

Invicta na pranieri – Prečo tá kontroverzia?

Hovorí sa, že negatívna reklama je najlepší marketing. A tak asi pre Invictu paradoxne nie je úplne na škodu, že sa môžeme stretnúť s názormi v štýle: „Pravdu povediac by som si radšej nakreslil hodinky na zápästie, než by som nosil čokoľvek od tohto nepriateľa verejného blaha." Prečo schytáva Invicta toľko jedu a nenávisti? Má to hneď niekoľko dôvodov:

Svet milovníkov hodiniek je skrátka konzervatívny a reputáciu si v ňom hodinárska značka musí budovať po stáročia. Keď teda na scénu vrazil horlivý a neortodoxný nováčik Invicta so sebavedomým prehlasovaním, že sa veľmi skoro stane zabehnutou a prosperujúcou hodinárskou značkou (pričom nešetril ani veľmi smelou propagáciou), chronomaniaci sa tomu v lepšom prípade nonšalantne posmievali, v tom horšom chŕlili nadávky a slová pohŕdania. A čo vlastne dnes, keď Invicta svoje ambície do bodky splnila.

Trochu snobskí jedinci (áno, chronomaniaci priznávajú, že sú v tomto ohľade trochu snobovia) Invicte nemôžu odpustiť ani ono odkúpenie americkou bankovou investičnou spoločnosťou, ktorá sa v prvom rade zaujímala len o výrobu najdostupnejších hodiniek a nie o švajčiarsku tradíciu, vysokú hodinárčinu a ozajstnú hodnotu značky. Zaujímala ich len tá trhová. Podľa týchto názorov tak súčasný marketing znásilňuje pôvodný solídny švajčiarsky odkaz.

Ďalší bod na zozname nenávisti sú samozrejme čínske strojčeky, o ktorých tu už bola reč, a produkcia hodiniek Pro Diver, ktoré "kopírujú" slávne Rolex Submariner. Do dizajnu inšpirovanom slávnym rolexovským modelom sa však púšťa veľké množstvo (aj tradičných) značiek, takže toto nie je doménou len Invicty. Je ale pravda, že Invicta to urobila asi najvernejšie...

Foto: Hodinky-365.cz

Tu by sme sa však museli pustiť do neustávajúcej debaty o korektnosti tzv. homage watches – o produkovaní hodiniek, ktoré sa verne inšpirujú slávnymi historickými modelmi, ale za zlomok hodnoty, ktoré ich vzor má (pre porovnanie, Rolexky stoja asi 7 700 eur, Pro Diver okolo 230 eur a to sa ani nebavíme o "urážlivých" modeloch v quartze). Uspokojme sa teda so záverom, že také hodinky nie sú žiadna kópia, inšpirácia nie je nezákonná a aj zákazníci s priemernou mzdou získajú hodinky so super slávnym dizajnom, ktorý ich hreje na zápästí a pri srdiečku a spoločnosť má slušný výťažok a dobrý pocit z uspokojenia klientely.

Ďalším tŕňom v oku je šialený vzhľad, z ktorého sa konzervatívnym jedincom ježia vlasy. Také názory si však Invicta vôbec nepripúšťa, na tom premakanom šialenstve je totiž založený celý jej úspech a zákazníci ich za to proste zbožňujú. "Kto hovorí, že sú veľké šialené hodinky škaredé? Toto je rok 2021, každý na tieto dedkovské názory kašle. Kukli ste sa niekedy v poslednej dobe von? Farbené vlasy, tetovanie, piercingy, pestrofarebné oblečenie... Veď dnes je v podstate každý kreslená postavička. Do toho Invicta!"

Foto: Hodinky-365.cz

Posledný čierny bodík sa týka amerického trhu a nekorektného marketingu. Tu je Invicta často kritizovaná za (klamné) nadhodnocovanie ceny hodiniek. Tie sú často vo "flash sale" a zľavách, ktoré dosahujú až 90 % (to napr. urobí z hodiniek za osemsto eur hodinky za sto eur, čo odhaľuje akýsi mrzký zámer nalákať ľudí na naozaj podozrivo výhodnú zľavu).

Súvisí to hlavne s inzerciou na typicky americkej nákupnej televíznej stanici ShopHQ Price –poznáte také tie telemarketingové stanice, kde sa predávajú šperky, predmety na chudnutie, spotrebiče do kuchyne a podobne za naozaj neuveriteľné a úžasné ceny, ktoré obdržíte len keď zavoláte a objednáte ihneď? – Tak ShopHQ Price je štedro sponzorovaná práve tou istou investičnou spoločnosťou, ktorej najväčší predajca je práve Invicta.

V nasledujúcom videu sa môžete mrknúť, ako to vyzerá v praxi.

Áno, Invicta má pár vrúbkov, ale aj cez tie väčšie aj menšie nešváry sa jej musí nechať niekoľko nepopierateľných pozitív. Ich hodinky sú skutočne unikátne a nereplikovateľné (spomeňte, že má na konte 50 dizajnových patentov) a oplývajú jedinečnou, ľahko vyšinutou charizmou, ktorá fanúšikov tak baví. Tiež ponúka veľmi dobré spracovanie a kvalitné materiály za priaznivé ceny. A nakoniec... Invicty vydržia tikať aj v stratosfére.

Čo sa mi na nich páči? Ten marketing či už názvom značky tak aj logo, ktoré hovorí, nie som obyčajný... Proste sú to hodinky pre ľudí čo chcú povedať, že majú svoj názor. – Stanislav

Invicta sa nechystá nijak tlmiť vlastnú agresívnu povahu a jej štýl (pretrvávajúci bezmála 30 rokov) určite nie je otázkou trendu, ona taká proste bola, je a bude. Neporazená.

Invicta Angel – Fotogaléria anjelských hodiniek od Invicty
3.8.2022 - Agáta Vřeská
Invicta Angel – Fotogaléria anjelských hodiniek od Invicty

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre