» Blog » Orient

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenzia – Ešte viac vintage Bambina

Tagy: Recenzie | Orient | Klasické | Spoločenské

Jiří Hons | 12.12.2023 | 6 MIN

Už tak dosť rozvetvená rodina úspešnej kolekcie Orient Bambino sa nám rozrástla opäť o nového členaOrient Sun & Moon RA-AK08. Medzi svojich príbuzných zapadá dokonale, rodinná podoba sa nezaprie na prvý ani na druhý pohľad, a napriek tomu dáva najavo vlastný, svojbytný charakter. Je to Bambino, ktoré rado retro – a nebojí sa tým pochváliť.

Orient Bambino z rýchlika

Nejako bližšie si predstavovať Orient Bambino zrejme netreba – spoločenské hodinky člena japonskej svätej trojice Citizen-Orient-Seiko, vyznačujúce sa tým správnym retro (alebo vintage, ak chcete) dizajnom, ste už určite museli niekde stretnúť. V cenovej relácii do desať tisíc zrejme nič kvalitnejšieho a osadeného in-house strojčekom nenájdete, hovorí sa – a nie je dôvod tento výrok spochybňovať. K tomu, ako sú Bambina obľúbená, prispieva aj veľké množstvo variantov, v ktorých sa vyrába.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Momentálne poznáme dve generácie. Prvá už sa síce nevyrába, druhá nám ale donedávna ponúkala desať verzií, z ktorých sme si mohli vyberať, pokiaľ medzi ne započítavame aj modely Small second a Open heart. A aby to nebolo málo, tak pribudla ďalšia, Orient Classic Sun & Moon Automatic.

Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend
18.12.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend

Bambino, Sun & Moon, alebo niečo medzi?

Pre istotu si radšej hneď na začiatku upresníme to „Bambino“, ktoré pridávam k oficiálnemu názvu. Áno, vzhľadovo a priemerom (41,5 mm) dosť pripomínajú rad Sun & Moon. Ale design ciferníka nás rozhodne nenechá na pochybách (budeme sa o ňom ešte baviť) odkiaľ vietor veje. Toto jednoducho sú Bambina, nejde o ďalší model radu Sun & Moon a ani o nejaký medzičlánok.

Vintage na prvú dobrú

Akonáhle nová Bambina Sun & Moon zbadáte, hneď budete mať jasno, že tieto hodinky nepatria do telocvične alebo na trek, ale pekne pekne pod manžetu slušivé košele. Dobre, pri košeli s krátkym rukávom odvedú svoju službu tiež, ale primárne určenie je úplne zrejmé. Máme pred sebou elegantný časomerač s rímskymi číslicami na ciferníku, dvojitou dátumovkou a až verneovsky riešenou dvadsiatimi štvorhodinovou komplikáciou, znázorňujúcu fázu dňa pomocou obrázkov Mesiaca a Slnka.

A pokiaľ to nie je verneovské riešenie, tak mi verneovky rozhodne pripomenulo – určite by som si tieto hodinky dokázal predstaviť na zápästí napríklad Cyrusa Smitha pri prieskume ostrova, pri pobreží ktorého stroskotal s balónom… Bez ohľadu na to, že Verneovi hrdinovia samozrejme vlastnili hodinky vreckové a nie náramkové. Vintage odkaz k tejto dobe ale nová Bambina rozhodne dávajú najavo a hanbu by vám v storočí páry neurobili – a bezpochyby vás budú vkusne prezentovať aj dnes.

Štyri bratia

Nebola by to snáď ani spoločnosť Orient, keby neponúkala hneď niekoľko verzií, z ktorých si môžete vybrať. K dispozícii sú tak tri farby ciferníka – čierna, biela a „béžová“ alebo „zažltnutá“ (poskytujúca bezpochyby najviac vintage efekt).

Čiernu a béžovú verziu dostanete v striebristom puzdre a na čiernom koženom náramku, biela je potom k dostaniu buď v zlato/bronzovom prevedení (tu je remienok hnedý, predsa len tak lepšie ladí k púzdru), alebo opäť so striebrolesklým povrchom puzdra. Práve túto poslednú verziu, označovanú ako Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK0802S10B, som mal k dispozícii ja.

Rodina sa nezaprie

Ciferník týchto hodiniek vám bude okamžite pekelne povedomý. Aby tiež nie – základom sa stal číselník druhej generácie Orient Bambino, konkrétne ide o verziu dve. Alebo o verzii osem, ktorá sama o sebe z druhej verzie vychádza. Vlastne by sa dalo povedať, že sa pozeráte práve na ôsmu verziu, kde dvadsiatich štyroch hodinovú rúčku nahradilo obrázkové znázornenie Mesiaca a Slnka. A to je zase vypožičané od modelov radu Sun & Moon… Áno, gény sú tu úplne zreteľné a nepopierateľné.

Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani
23.3.2022 - Martin Balabán
Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani

Retro, ako má byť

Pozeráme sa na Bambina, takže nás neprekvapí priemer 41,5 mm (nositeľný v podstate pre všetkých), vodeodolnosť testovaná na 30 m, vypuklé minerálne sklíčko a mierne vypuklý ciferník. Ten lemuje dvojitý číselne/indexový raster pre presný odpočet času a kraľuje mu, niekde medzi pozíciou štvrtej a piatej hodiny, už spomínaná komplikácia Sun & Moon, podľa ktorej neomylne rozpoznáte, v ktorej fáze dňa sa momentálne nachádzate.

Určite zaujmú aj modrené rúčky s centrálne umiestnenou sekundovkou a u desiatky subciferníkov ukazovatele dňa v týždni. Poradie dňa v mesiaci potom odčítate v menšej apertúre vedľa pozície čísla tri.

Na tretej hodine nájdete aj klasicky umiestnenú korunku. Ako inak, ide o spoločenské hodinky, na výstrelky tu nie je priestor. No a logo výrobcu? To sa nám uhniezdilo niekam medzi jedničku a dvojku. Na lumi sa tu nikto nehrá av tomto prípade je to aj dobre, hodinky tohto určenia sa bez nej rozhodne zaobídu – a možno by tu aj vyzerala ako zbytočnosť navyše. Celkovo sa jedná o pekne prevedený retro model. A vďaka komplikácii Sun & Moon dostávate do rúk (a na ruku) ešte o niečo väčší vintage efekt ako u iných Bambin.

Čo tá štvorka?

Áno, na to som sa pýtal od prvej chvíle, kedy som prvýkrát zbadal Bambina druhej verzie z druhej generácie. U nich totiž, rovnako ako pri ôsmej verzii, vás totiž musí trknúť, že rímska štvorka tu nie je znázornená obvyklým symbolom IV, ale štyrmi zvislými čiarkami, teda IIII.

Za to by som dostal v škole cez prsty... A predsa je to správne. Pomerne jednoducho sa dá dohľadať, že Rimania používali obe verzie zápisu – a tú, ktorú vidíte na ciferníku, dokonca preferovali pri výpočtoch, aspoň nejaký čas. Prečo nám to v škole neprezradili, pre mňa zostáva záhadou.

Bez priehľadu to nejde

Skoro som naňho zabudol, ale bez zmienky o priehľade by pohľad na nová Bambina nebol úplný. Takže áno, samozrejme, že majú priehľad na strojček. Oceľová časť dynka okolo neho je venovaná informáciám o použitom kalibre, odolnosti proti vode a ubezpečení, že vo vnútri nájdete japonský strojček. A nechýba samozrejme logo EPSON.

Pod (opäť minerálnym) sklíčkom sa predvádza in-house kaliber Orient F6B24, okrem plochy rotora nijako zdobený. Čo nevadí, strohosť strojčeka vyvažuje gravírovanie práve tejto plôšky. Aj keď je jednoduché (alebo možno práve preto), v podstate len jeden minimalistický vzor v spoločnosti s logom výrobcu decentne ladí so zvyškom strojčeka.

Ako si vedie strojček

Vnútri je už spomínaný kaliber Orient F6B24 – to znamená 22 kameňov, ručný aj automatický náťah, hacking a ako rozumnú rezervu chodu, tak aj slušnú presnosť. Pri 21600 bph (3HZ) sa uvádza odchýlka od +25 do -15 sekúnd za deň, ja som priemerne nameral zhruba sedem sekúnd denne pri bežnom nosení – a potešujúce je, že to boli vždy odchýlky do plusu. Za týždeň sme tak len na takmer minúte dopredu, v cenovej relácii, v akej sa pohybujeme, by som sa asi nebránil spojeniu „zlatý štandard“.

Po dôkladnom natiahnutí vydrží odmeriavať čas rozhodne dlhšie, než je deklarovaných 40 hodín, a to dokonca oveľa. Pri testovanom kuse som nameral o viac ako dve hodiny dlhšiu výdrž – realita je tak rozhodne lepšia ako garantované parametre… Ako často toto vídame v iných oblastiach? Áno, máte úplnú pravdu – v podstate nikdy.

Retro, ktoré poteší

A sme pri konečnom zhodnotení. Iste, nebavíme sa o hodinkách pre každého a každú príležitosť. Žiadna Bambina nebola, nie sú a ani nikdy nebudú „univerzálmi“. Snáď len pre levy spoločenských salónov. Ale pre nás, bežných užívateľov? Ani pre nás rozhodne nebude na škodu mať v hodinkovnici vintage model vhodný na oficiálne príležitosti.

Na plese, svadbe alebo bankete s nimi urobíte oveľa viac parády, než s dnes toľko obľúbenými (a takmer kdekoľvek nosenými) šikovnými hodinkami. Ja osobne mám Bambina rád kvôli ich retro designu. Najmä sa to týka ciferníka a priehľadu na strojček, na oboje sa jednoducho veľmi pekne pozerá.

Počas chvíle vás naladí na mierne nostalgickú vlnu a komplikácie dňa a noci v podaní RA-AK08 dodá ešte viac vintage efekt, než sme u Bambin normálne zvyknutí… A aj keď si s nimi nemôžete ísť zaplávať av noci si na ne musíte posvietiť, tak si dovolím vyhlásiť, že sú situácie, kedy sa budú hodiť nielen staromilcom a milovníkom retra.

Rozumne presné, kvalitne spracované hodinky s prijateľnou cenovkou od rokmi prevereného výrobcu si tak iste nájdu cestu k mnohým po nostalgii bažiacim srdciam.

Orient Bambino Version 8 predstavenie – Spoločenská klasika po ôsme
4.5.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino Version 8 predstavenie – Spoločenská klasika po ôsme

Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky
7.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku