Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo

Žiariaca minulosť, žiarivá budúcnosť alebo Prim Orlík v modernom podaní

Tagy: Recenzie | Prim | Pánske | Klasické | Retro

Jakub Pitucha | 1.5.2024 | 4 MIN | 5x komentár

Dnes budeme hovoriť o jednej z najväčších legiend českého, ba dokonca československého hodinárstva. Pozrieme sa na hodinky Prim Orlík, konkrétne na ich modernú reedíciu Orlík 38 Manufacture 105-001-487-00-1. Okrem toho si povieme aj jeho veľmi zaujímavý príbeh, ktorý bude najmä mojím voľným prerozprávaním hodinárskej biblie Libora Hovorku.

Zákazka ministerstva národnej obrany

Zrod hodiniek Orlík sa datuje na prelom 50. a 60. rokov minulého storočia, keď vtedajšie Ministerstvo národnej obrany Československa potrebovalo vyrobiť odolné a najmä vodotesné hodinky pre armádnych potápačov. Tejto úlohy sa nakoniec ujal závod Chronotechna Nové mesto nad Metují.

Zdroj: http://photowatches.eu

Staré Orlíky. Zdroj: http://photowatches.eu

Orlík musel v tom čase spĺňať niekoľko náročných požiadaviek, ako napríklad zvýšenú mechanickú odolnosť a odolnosť voči teplotným výkyvom, vodotesnosť do 60 M, dobrú viditeľnosť v tmavej a kalnej vode či výdrž pri preťažení 8 G.

Pôvodný model poháňal upravený kaliber 50 (typ 0-51), ktorý mal v Orlíku krivku Breguet a bol okrem iného vybavený na svoju dobu nevídanými prvkami, ako napríklad tlmičom Incabloc alebo špeciálnym tlmiacim krúžkom, v ktorom bol kaliber uložený.

Zdroj: http://photowatches.eu

Zdroj: http://photowatches.eu

Na noc zložiť!

Číselníky a lunetový hrot prvých Orlikov boli potiahnuté svietiacou rádioaktívnou farbou RSB-3, ktorá bola aplikovaná v Ústave pre výskum, výrobu a využitie rádioizotopov v Prahe (ÚVVVR) a neskôr v Mikrotechne Jablonec nad Nisou.

Současné hodinky mají zdravotně nezávadnou a kvalitní fotoluminiscenci.

Súčasné hodinky majú zdravotne bezpečnú a kvalitnú fotoluminiscenciu.

V roku 1964 bol experimentálne použitý vysoko rádioaktívny prvok prométium, ktorý údajne svieti viac ako 100-krát silnejšie. Tento prvok je taký nebezpečný, že predstavitelia Ministerstva národnej obrany (MND) odmietli vydať prototypy vybavené týmto prvkom a urobili tak až po nátlaku Ministerstva národnej obrany (MND).

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

O sile použitých náterov tiež vypovedá to, že budúci majitelia Orlíkov boli inštruovaní, aby si na noc hodinky dávali dole a nenosili ich nepretržite.

Grál zberateľov

Hoci pôvodná požiadavka MNO bola na 600 náramkových hodiniek – nakoniec sa ich vyrobilo len 300. Dôvodom boli najmä problémy s dodávkami špeciálneho typu ocele, ktorá sa používala na výrobu hodiniek Eagles.

Aby sme sa však dostali k reálnym číslam, musíme toto číslo ešte trochu zredukovať– zachovalo sa len niekoľko desiatok kusov, a to najmä kvôli tvrdému zaobchádzaniu, ktorému sa náramkové hodinky Orlík v armáde vystavovali. Práve preto sú dnes jedným z najžiadanejších historických modelov rodiny Prim. A tomu zodpovedá aj ich cena - tá sa v poslednej mnou dohľadanej verejnej aukcii z roku 2014 vyšplhala na 6100 €.

Dostála reedícia svojmu menu?

Ako vyzerajú Orly dnes? Hneď po otvorení krabice na mňa dýchol duch dávno minulých čias – pravého a nefalšovaného Orlíka zo 60. rokov som v rukách nikdy nedržal, ale môžem povedať, že na prvý pohľad sú tie moderné naozaj verné svojmu vzoru.

Vynikajú kompaktnými rozmermi 38 mm na šírku a 49 mm na dĺžku. Výška je 14 mm, a to aj s vynikajúco vypuklým zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou. Práve to by som chcel pochváliť, pretože podobný dizajn som ešte nikde nevidel a jeho vzhľad je takmer na nerozoznanie od vtedajších akrylových (plastových) skiel. Osobne by som však uvítal, keby bolo puzdro "zapustené" trochu nižšie a hodinky sa priblížili k pôvodnej hrúbke 12 mm.

Pod sklom nájdeme ciferník (veľmi verný originálu) s nápismi "EAGLE" a "24 RUBIES" označujúcimi počet kameňov použitých v strojčeku. Pokiaľ ide o strojček; nájdeme tu in-house kaliber 105, ktorý bol, rovnako ako celé hodinky, navrhnutý a vyrobený v Novom Meste nad Metují. Samotný strojček Kalibr Prim 105 pracuje na frekvencii 3 Hz s rezervou chodu 48 hodín. Samozrejmosťou je aj manuálne naťahovanie a hackovanie. Čo strojčeku bohužiaľ chýba, je obojstranný automatický náťah.

Krása sa skrýva pod dynkom

Pre mňa je práve strojček hodiniek ich najväčšou pýchou. Cez presklený ciferník môžeme vidieť modré skrutky a niekoľko ďalších častí vyvedených v zlate.

Vynikajú aj mostíky kalibra, ktoré sú zdobené kruhovým brúsením, alebo rotor, ktorý je zdobený ženevskými (či skôr novomestskými) pruhmi. Na rotore nájdeme aj motív českého leva a hrdý nápis CZECH MADE.

HyCeram – materiál budúcnosti?

Za zmienku stojí aj 60-stupňová ľavostranná luneta hodiniek, ktorá je vybavená nezvyčajnou vložkou vyrobenou technológiou HyCeram; tú Prim používa aj v ciferníkoch – napríklad v modeloch Traktor alebo v najnovšej limitovanej edícii s holubicou.

Prim ART 2024 LE predstavenie – Prim s holubicou
16.4.2024 - Šimon Šesták
Prim ART 2024 LE predstavenie – Prim s holubicou

Luneta hodiniek má vynikajúci pohyb sprevádzaný charakteristickým tlmeným "kliknutím" bez nepríjemného viklania v jednotlivých polohách.

Verdikt na záver

Stoja nové Orly za hriech a nerobia hanbu svojim predchodcom?

Mne osobne sa nový Orlík páči a vnímam ho ako skvelú príležitosť uloviť kus československej hodinárskej histórie. Za primeranú cenu dostávame hodinky s legendárnym príbehom vyrobené kompletne v Česku, vrátane vlastného kalibru vychádzajúceho z pôvodného strojčeka Prim.

Ak teda naozaj túžite po Orlikoch a nemáte trpezlivosť čakať, či sa v aukčných sieňach neobjaví iný exemplár (nehovoriac o minimálne dvojnásobnej cene) – tento kompromis je pre vás a nie je na čo čakať. Aj vy môžete na svojom zápästí nosiť armádnu legendu československého hodinárstva...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

kretenpred 18 dňami, reagovať
čo je na reedícii tohto modelu take zaujimave ? pýtam sa preto, lebo vlastním pôvodny model a hneď aj odpoviem: NIČ ! Za 90 000 Kč dostanete retro, pri ktorom ak sa len trochu vyznate v hodinarčine tak zaplačete ! Žiadne extra materialy, žiadny extra kaliber, žiadne extra spracovanie ... Extra je iba cena za ktoru obdržíte hodiny s vodotesnosťou už uplne bežnou a zastaralým kalibrom, kde na rotor vycapili českeho lva aby sa mohli pochvaliť že je to ,,in hause,, strojček. Ako bolo v článku spomenute, rotor nema obojstranny naťah. To by museli sudruhovia inovovať kaliber a doplniť vystrednikovy menič. A navyše s 3 Hz frekvenciou a rezervou chodu 48 hod už v súčastnosti nikoho neohurite ...
markuspred 17 dňami, reagovať
hmm... : prečo môže napr. spoločnosť Tissot v kolekcii Ballade Powermatic 80 (chronometer) ponuknuť svojím zakaznikom antimagneticky kremikovy vlasok a navyse certifikat presnosti COSC s cenovkou pod 1000 eur ? Súhlasim s predchádzajúcim názorom: predražene a bez žiadneho bonusu za danu cenu !
Lukáš Hamříkpred 13 dňami
Dobrý den, vážený pane, Řekl bych, že to bude především tím, že Tissot (a ETA) tyto hodinky a strojky vyrábí masově, v obřích kvantitách. Dynamika uvnitř takto oblíbené světové značky bude zcela jiná, než u poměrně skromné manufaktury v Novém Městě nad Metují. Nechat vyrobit Powermatic 80 a vložit ho do hodinek bude pro Tissot řádově levnější, než obdobný úkon pro PRIM. Nehledě na spoustu dalších detailů, jako způsob obrábění, ručního leštění a kompletování atd...je to jako srovnávat domácí pečivo s pečivem ze supermarketu. Obojí je dobré, obojí má využití a obojí se dělá za úplně jiných podmínek a nákladů. S pozdravem, Lukáš Hamřík
markuspred 13 dňami, reagovať
zdravím p.Lukáš. Tak ma prosím poučte aka je dynamika vo vnutri manufaktury Prim ? Prešľapujú na mieste a ponukaju retro predražene modely ! Žeby som nezachytil nove trendy a ich vývoj ? Ich najvyššou hodinárskou komplikáciou je zrejme datumove okienko, inač neponúkaju žiadnu komlikáciu, nič ! žiadne bonusy ktorymi by prilakali zákaznikov ! o mizernom servise Vám môžem porozrávať celkom dosť, podobne ako ich kecy o vlastnom prispôsobeni hodiniek.
Lukáš Hamříkpred 6 dňami
A co třeba HyCeram barevný číselník u modelu Art 2024 LE? Nebo Orlíky v kolaboraci s videohrou Arma 3? Nebo novinka Nokturno s pouzdrem z damaškové oceli? Za mě je tam spousta zajímavých kousků, na kterých se dost experimentuje s použitím nejrůznějších materiálů atd. A jak již bylo řečeno, cena je vyšší, ovšem z velké části za to může malá výrobní kapacita a nadstandardní přístup k výrobě - ruční leštění a kompletace, třískové obrábění aj. A ten nejhlavnější argument - je to zkrátka naše jediná tradiční hodinářská značka! Osobně bych něco takové vždy radši podpořil, než hanil. Samozřejmě i konstruktivní kritika značce prospěje, tu zde ovšem nevidím.