» Blog » Seiko

Seiko Astron GPS – Akonáhle im dáte šancu, dostanú vás

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 3.5.2023 | 8 MIN

Seiko Astron sú celkom jedinečné. Svojimi funkciami, ale aj zariadením. Zvyčajne viete, že Astrony GPS existujú, ale vlastne neviete moc ako fungujú, alebo či stoja za tie peniaze. O tom všetkom bude dnešný článok.

Pritom samotné Seiko má v hodinárskej komunite neuveriteľne silné postavenie. Povedala by som dokonca tak silné a rozsiahle, ako to len ide. Fanúšikovia riešia na fórach prakticky každú novinku a videla som už toľko upravených verzií, že niet pochýb o hračičkovskom ume seikárov.

Naše video:

Ale väčšinou ide o mechaniky. Od potápok, Pätiek až po elegantné presážky. Astrony sa tomuto spojeniu s komunitou akoby vyhýbali. Majú bližšie k tým smart, než klasike. U týchto hodiniek nejde o historický odkaz, nenútia k dohadom o presnosti. Neriešite, či je odchýlka +5 alebo -5 sekúnd a v akej polohe. Neriešite, akou rýchlosťou uháňa sekundovka, alebo ako dlho pobežia než ich bude treba natiahnuť.

Nie, u Astronov nestačí láska k mechanickým hodinkám. Tu je to o nadšení pre technologicky dokonalé hodinky. A dizajnovo často agresívne, ale rafinovane moderné.

Napriek tomu, alebo práve preto, som presvedčená, že rovnako ako mňa vás dostanú, akonáhle im dáte šancu. Jeden deň na zápästí, možno aj pár minút strávených s Astronmi a budete vedieť, že ich v zbierke nielen chcete, ale dosť možno potrebujete.

Na svoje prvé ozajstné stretnutie so Seiko Astron si pamätám, ako by to bolo včera. Stála som vonku a bola kosa až praskalo. V skrehnutých prstoch som držala Seiko Astron. A modlila sa k bohu Chronos, aby sa hodinky nastavili fakt tak rýchlo, ako sľubujú. Stlačenie tlačidla… 1, 2, 3, 4. A bolo to tam. Vtedy som žasla nad magickosťou Astronov a vlastně nad ňou žasnem dodnes.

Možno si vravíte „ženská bláznivá, to v ruke nemala nikdy hodinky s Bluetooth, alebo nejaké smartwatche, že je z toho tak paf?“ Mala. Ale kto hľadá nezávislosť na telefóne alebo nabíjačke, kto hľadá eleganciu s vrcholom technológie, ten mi bude rozumieť. A tu je príbeh Seiko Astron a pár neskromných dôvodov, prečo sú hodinárskym snom.

Seiko Astron byly dlouho spojovány s ambasadorem Novakem Djokovićem.Seiko Astron boli dlho spájané s ambasadorom Novakom Djokovićom.

1) Príbeh Astronov

Keď som v úvode písala, že u Astronov nejde o historický príbeh, nie je to úplne pravda. Seiko Astron sú vlastne jedny z najslávnejších hodiniek, ktoré zmenili hodinárstvo už navždy. Ale to bolo ešte dlho pred modelmi Astron s GPS.

Ako je známe, 25. decembra 1969 predstavilo Seiko hodinky s názvom Astron. Boli to prvé quartzové hodinky na svete. Mnohonásobne presnejšie než mechanické hodinky a ako sa čoskoro ukázalo, aj lacnejšie na výrobu. Luxusným mechanickým hodinkám nastali v 70. a 80 rokoch zlé časy. Pre niekoho quartzová revolúcia, pre mnohých ale quartzová kríza.

Seiko Astron byly první quartzové hodinky a začaly cestu k absolutní přesnosti.Seiko Astron boli prvé quartzové hodinky a začali cestu k absolútnej presnosti.

A s príchodom digitálnej podoby quartzových hodiniek prichádzali aj vychytávky. Od kalkulačky, databanky, mini televízie až po navigáciu. Tým hlavným motorom inovácií bola ale vždy snaha presného času. Najlepšie absolútne presného času.

V 90. rokoch sa k tomu dosť priblížili hodinky Junghans, keď prišli s prvými rádiovo riadenými modelmi. Tie dnes ponúka mnoho značiek a stále patria medzi obľúbené riešenie, ako si udržať presný čas aj aktuálny dátum.

Avšak hodinárskym veľmociam to nestačilo. Rádiový signál nebol dostupný všade, keby ste cestovali po Amerike alebo sa potulovali po Austrálii či objavovali zákutia Južnej Afriky, aktuálna časová zóna by pre vás bola tajomstvom.

Využiť GPS (Global Positioning Systém) bol logický krok, ale nie zrovna ľahko aplikovateľný. Seiku sa to podarilo v roku 2012, keď uviedlo na trh model Seiko Astron GPS so solárnym napájaním.

První Seiko Astron GPS z roku 2012.Prvé Seiko Astron GPS z roku 2012.

Aj keď sa často stretnete s informáciou, že práve Seiko Astron boli prvé GPS hodinky, nie je to úplne pravda. Prvé solárne hodinky so synchronizáciou času pomocou GPS predstavil Citizen, a to v roku 2011. Nevedeli ale ešte zistiť informáciu o časovom pásme a synchronizácia prebiehala len ručne.

Atómový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách
20.8.2018 - Petr Borovec
Atómový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách

Seiko Astron, ktoré prišli o rok neskôr, už funkciu rozpoznania časového pásma mali. Faktom ale zostáva, že obe japonské spoločnosti tlačili túto technologickú novinku vpred a vylepšujú ju dodnes.

Keby sme chceli byť v tom historickom okienku úplne presní, tak prvé náramkové GPS hodinky predstavila iná japonská firma. Casio. Svoj model Casio Protrek Navi uviedla na trh dokonca už v roku 1999. Avšak GPS tam neslúžila k zisteniu času, ale polohy, a išlo tak o prvé hodinky s GPS navigáciou na svete.

Ale späť k Astronom.

V dobe, kedy začínal vývoj náramkových hodiniek so synchronizáciou času prostredníctvom GPS ešte neexistovali čipy GPS pre príjem vysokorýchlostného signálu, ktoré by sa dali do hodiniek zabudovať. Spoločnosti si ich tak museli vyvinúť samy.

Orieškom bolo aj to, ako do hodiniek zabudovať anténu pre príjem signálu tak, aby nebola vidieť a nerušila dizajn. Musela sa zmenšiť a rozptýliť po celej ploche.

Makalo sa aj na rýchlosti synchronizácie. Prvé GPS hodinky vedeli prijať signál za minimálne 6 sekúnd. Aj to je vysoká rýchlosť v porovnaní napríklad s rádiovkami, ale stále to nebolo dosť. Od tej doby aj v tomto ušli kus cesty a príjem je dnes bežne okolo 3 sekúnd.

A príbeh neustáleho zdokonalovania pokračuje dodnes.

GPS synchronizácia času - nejčastejšie otázky
20.8.2018 - Martin Koňařík
GPS synchronizácia času - nejčastejšie otázky

2) Maximálne pohodlie

Na Astronoch je podľa mňa úžasné predovšetkým to, že sa o nich nemusíte starať. Akože vôbec. Keď ich vybalíte z krabičky, stane sa kúzlo a ručičky sa premiestnia na presný čas (teda podľa poslednej uloženej pozície).

A nie je to len aktuálny čas, je to úplne presný čas. Bez odchýlky jedinej sekundy. Dokonca idú tak presne, že rozpoznajú aj prestupnú sekundu. A k času pridajte aj aktuálny dátum (rozpoznanie letného času) a možnosť duálneho času.

Presný čas si strážia niekoľkokrát denne a vyvolať synchronizáciu môžete aj manuálne. Pokiaľ ste nezmenili časové pásmo, stačí stlačenie jediného tlačidla a u Astronov máte synchronizáciu obvykle do 4 sekúnd. Pokiaľ potrebujete zistiť aj časové pásmo, obvykle je to okolo 40 sekúnd. Ale nemusíte nič nastavovať. Urobia to samy. To je tá bezstarostnosť o ktorej hovorím.

Na klasickú batériu by to ale neutiahli, preto je s GPS hodinkami spojené solárne napájanie. Tým, že Astrony majú solárny článok, odpadá nutnosť výmeny batérie. Také solárne články v hodinkách bežne vydržia aj desať dvanásť rokov a potom sa dajú samozrejme vymeniť.

3) Pocit luxusu

Podľa mňa Seiko navrhuje Astrony pre tých, ktorí chcú to najlepšie. Ich modely sú totiž vždy na top úrovni spracovania.

Nesnažia sa byť len pekné, ale vyložene dokonalé v každom smere. Od precízne upravených ručičiek a indexov, až po takmer neviditeľné zafírové sklíčko, ktorého dosahujú dvojitou antireflexnou vrstvou. Tá pohlcuje odlesky s účinnosťou až 99 %, takže máte skoro pocit, akoby tam to sklíčko ani nebolo. Ale hlavne sú vďaka tomu čitateľné z akéhokoľvek uhla.

Aj v materiáloch ponúka to najlepšie. Či už zvolíte oceľ alebo ľahučký titán, na každom milimetri hodiniek môžete pozorovať precíznu úpravu. Veď sa Astrony aj leštia meódou Zaratsu, ktorá sa v Japonsku používala na samurajské meče. A majstrov, ktorí môžu leštiť hodinky Seiko touto metódou, pomocou ktorej je povrch až zrkadlovo lesklý, je ako šafranu.

Každé Astrony sú naviac chránené super-hard coatingom, neviditeľnou vrstvou, ktorá zvyšuje ochranu proti poškriabaniu. A všetky majú vodeodolnosť minimálne 100 metrov.

Takže aj keď majú pôsobiť (a pôsobia) luxusne, ide o hodinky, ktoré zvládnu neuveriteľnú škálu situácií a nemusíte s nimi zachádzať tak povediac v rukavičkách. Budú to len hodinky k obleku? Môže byť. Stanú sa každodennými hodinkami? Tým lepšie.

4) Dizajn

Celkom dlho Seiko ponúkalo Astrony v podobnom dizajne, s akými sa objavili prvé Astrony v roku 2012.

A bežné boli aj väčšie rozmery. Zvyčajne dokonca s priemerom 47 mm. V novších už je to ale nositeľnejších 43 mm.

Naviac Seiko v poslednej dobe zaradilo aj viac elegantné a menej športové modely, u ktorých upustilo od subčíselníkov, označení miest na lunete apod. Tým dostali minimalistickejší vzhľad a tiež menšie rozmery, takže sa o to viac hodia k formálnym stretnutiam.

Seiko do Astronov dává to najlepšie aj z hľadiska dizajnu a hrá sa, ako má vo zvyku, aj s číselníkmi. Hlavne u limitiek je vidieť farebná škála a zaujímavé štruktúry.

5) Cestovateľský zázrak

Áno, Astrony si zamiluje každý, kto má rád pekné hodinky, technológie, presný čas a chce hodinky, ktoré urobia dojem.

Avšak pre jednu kategóriu ľudí sú doslova ako stvorené. A síce pre častých cestovateľov. Či už v rámci objavovania alebo pracovných povinností, Astrony sa k tomu hodia ako žiadne iné.

Nielen, že je čas možné synchronizovať fakt kdekoľvek a fakt rýchlo, ale majú tiež často špeciálny „mód lietadla“, ktorým sa preruší príjem GPS a hodinky tak nerušia palubné prístroje.

Rovnako tak sa hodí aj možnosť sledovať duálny čas alebo ukazovateľ dopoludňajších a popoludňajších hodín. Keď človek často lieta, je fajn vedieť, koľkého je, čo je za deň a či sú štyri poobede alebo ráno.

Záverečné myšlienky a myšlienky na konkurenciu

Začnem tou konkurenciou. Pretože tam je to vlastne celkom jednoduché. Pokiaľ vás fascinujú klasické hodinky s GPS synchronizáciou, máte 3 voľby: Seiko, Citizen, Casio.

Casio ich ponúka vo svojej najvyššej kolekcii MR-G. Cenovo sa pohybujú ako Astrony (okolo 3 400 euro) a čo im chýba na spoločenskej elegancii, to doháňajú na odolnosti. Ale aj u nich platí, že Casio si dáva záležať na tých najlepších materiáloch aj spracovaní.

Casio MRG-G1000Casio MRG-G1000.

Citizen má Sattelite Wave modely dá sa povedať v dvoch kategóriách. Jednej dosť podobnej našim Seikám, ktoré ale slovenský distribútor na náš trh dováža sporadicky. A druhá kategória sú modely so silno športovým duchom, často v leteckom štýle so všemožnými stupnicami, vrátane logaritmickej, takže pôsobí komplikovane a robustne.

Citizen Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54ECitizen Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E.

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Ďalšia možnosť je siahnuť po smartwatchoch alebo hybridoch, ktoré vídame čím ďalej častejšie aj u tradičných značiek ako Breitling alebo Tissot T-Touch.

Pokiaľ ale nechcete spoliehať na nabíjačku, nechcete prepojovať hodinky s telefónom, a chcete hodinky, ktoré vyzerajú pekelne dobre aj k obleku, Seiko Astron je tu pre vás. A to je vlastne aj záverečná myšlienka.

Akonáhle im dáte šancu, dostanú vás.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou

Citizen, Seiko, Casio - kto zvláda GPS korekciu času najlepšie?
22.8.2018 - Martin Koňařík
Citizen, Seiko, Casio - kto zvláda GPS korekciu času najlepšie?

Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre