Ako smart hodinky počítajú vystúpené poschodia?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 21.3.2024 | 2 MIN

Počítadlo vystúpených poschodí – funkcia, ktorá sa do smart hodiniek dostala už pred nejakou dobou a je dosť obľúbená. Ako vlastne funguje a prečo je dobré chodiť alebo behať po schodoch?

Ako smart hodinky počítajú vystúpené poschodia?

Inteligentné hodinky potrebujú na výpočet vystúpaných poschodí dva snímače – barometer a akcelerometer.

Barometer funguje tak, že počíta nastúpané alebo zostúpané metre na základe zmien atmosférického tlaku. Čím sme vyššie, tým je tlak nižší (pretože je nad nami menej vzduchu), a keď klesáme, tlak opäť stúpa (je nad nami viac vzduchu).

V jednom metri vzduchu je tlak 0,12677457 hPA. Ak teda tlak vzduchu klesne o 1,2677457 hPA, pridáme 10 metrov výšky.

VŠETKO NA TÉMU: Barometer – Prečo je v smart hodinkách?
14.7.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Barometer – Prečo je v smart hodinkách?

Akcelerometer zase zaznamenáva zrýchlenie v určitom smere a najčastejšie v troch osiach (X, Y, Z). Laicky povedané, akcelerometer vie, či sa pohybujeme určitým smerom alebo stojíme na mieste.

Akcelerometer – Prečo je v smart hodinkách?
20.3.2024 - Dominik Hok
Akcelerometer – Prečo je v smart hodinkách?

Tieto dva snímače spolupracujú, aby počítanie stúpania podlahy fungovalo správne. Ak teda inteligentné hodinky zistia zmenu tlaku a zároveň pohyb ruky (aby nepočítali napríklad v aute alebo vo výťahu), začnú počítať vertikálne metre. Potom sa použije jednoduchý prepočet, pri ktorom sa každé 3 metre výšky rovnajú jednému poschodiu.

Takto to hodinky zaznamenávajú počas dňa, ako aj počas monitorovania športovej aktivity, ktorá prebieha.

Úplne úprimne, aj keď na výpočte poschodia pracujú dva snímače, existujú odchýlky. Často sa mi stáva, že počítam poschodia v aute alebo niekde, kde sa jednoducho nepohybujem "po vlastných".

Aké značky smart hodiniek počítajú vystúpené poschodia?

Dá sa povedať, že túto funkciu ponúkajú v drvivej väčšine prípadov všetky modely renomovaných značiek, ktoré sú vybavené barometrickým výškomerom. Z našich značiek majú túto funkciu inteligentné hodinky s barometrom od týchto značiek – Garmin, Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Coros a Amazfit (nepočíta poschodia, ale schody). Bohužiaľ, táto funkcia sa nedostala do inteligentných hodiniek od spoločností Polar a Suunto.

Prečo je dobré chodiť po schodoch?

Hlavne preto, že ide o intenzívnejšiu aktivitu ako napríklad chôdza. Intenzívnejšou činnosťou môžete znížiť svoju telesnú hmotnosť, znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a tiež zlepšiť pomer "dobrého" cholesterolu.

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Chôdzou po schodoch si tiež posilňujete svaly a kĺby. Preto napríklad bežci často kombinujú beh po rovine s behom do kopca, pretože sa tým veľmi posilňuje pohybový aparát. Viaceré štúdie sa dokonca zhodujú v tom, že chôdza po schodoch je účinnejšia ako pomalý beh.

Obzvlášť dobré je využívať schody vždy, keď môžete, pretože pri modernom "sedavom" spôsobe života sa oplatí tento stereotyp narušiť, kedykoľvek sa dá. Najmä keď sa odporúča cvičiť aspoň 30 min denne alebo aspoň 150 min týždenne.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre