» Blog » Casio

SÚBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Tagy: Súboj | Casio | Pánske | Klasické | Vojenské

Agáta Vřeská | 12.5.2023 | 8 MIN

Dvaja velikáni. Dvoje veľmi podobné, a napriek tomu úplne iné hodinky. Dnes sa pozrieme na porovnanie dvoch extrémne odolných modelov od G-Shocku Mudmaster GG-B100 a Rangeman GW-9400. Ktorý je lepší? Ktorý si vybrať? Ideme na to.

Súboj na život a na smrť budú viesť zástupcovia Master of G v týchto kategóriách:

Nech zvíťazí ten lepší.

Dizajn, spracovanie, materiály

To je veľmi ťažká kategória, a hneď na úvod. A už teraz je jasné, že víťaza asi mať nebude. Avšak Mudmaster víťazí u mnohých ľudí tým, že má analógové ručičky aj displej. Ale aj tak – pre niekoho je prednosťou digitálny displej.

Rangemany potešili oceľovým pútkom, Mudmastery ale celkovým spracovaním. Pri takom internom dotazníku v našej redakcii si Mudmastery vybrali 4 z 5 mužov – Pokiaľ by teda vyberali čisto podľa vzhľadu. A moje osobné preferencie tiež smerujú k Mudmasterom… :)

Na menšie zápästie sa ale lepšie prispôsobí Rangeman, pretože remienok tak neodstáva od puzdra. Oba modely majú minerálne sklíčko silno chránené lunetou, u oboch je 200metrová vodeodolnosť, odolnosť proti nárazom a podobná je aj váha.

Mudmastery majú ale naviac Carbon Core Guard, kedy je živicové puzdro vystužené uhlíkovými vláknami, ktoré dopomáhajú ešte väčšej odolnosti a pritom odľahčeniu. (V dobe, kedy vyšli Rangemany CCG ešte nebol v Casiách implementovaný, takže dáva zmysel, že ho nemajú. Aj tak vydržia oboje aj tie najdrsnejšie podmienky, ale test prejdenia sme teda neskúšali.) Mudmastery, ako názov napovedá, majú tiež deklarovanú odolnosť voči blatu.

Carbon Core Guard struktura.Carbon Core Guard štruktúra.

Víťaz: Čo sa dizajnu týka, tu nie je jasný víťaz. Oboje sú robustné, na zápästí vyzerajú skvele, a je to teda o preferenciách. Materiálovo dostáva bod naviac Mudmaster vďaka zapracovaniu karbónu do lunety a celkovo vizuálne lepšiemu spracovaniu. Druhý bod získava Mudmaster za vyššiu odolnosť vďaka štruktúre Carbone Core Guard.

Řemínek Mudmasterů.Remienok Mudmasterov má drsnejšiu povrchovú úpravu.

Řemínek Rangemanů.Remienok Rangemanov je hladší a s kovovým pútkom.

Senzorová výbava a funkcie

Čo majú rovnaké:

  • Ukazovateľ východu/západu slnka
  • Triple Senzor (Barometer a výškomer (altimeter), Teplomer a Kompas)
  • Stopky, odpočet, budíky (vrátane signalizácie celej hodiny), svetový čas
  • LED podsvietenie

Merané hodnoty boli u oboch modelov veľmi podobné, ale pár odchýlok sa našlo.

Ukazovateľ východu/západu slnka je nastavený podľa dátumu a časovej zóny. U Mudmasterov je teda výhodou, pokiaľ si prepojením s telefónom hodinky vezmú ako časovú zónu Prahu, kedy sa čas východu/západu spresní (je to ale v rádoch do 5 min.) a napríklad oproti hodnotám z Garmin Fenix 7 alebo údajom z internetových staníc sa líšili opäť do niekoľkých málo minút. Presnejší je ale Mudmaster, vďaka presnejšej lokalizácii.

Barometer aj výškomer ukazovali prakticky rovnaké hodnoty (po kalibrácii, kedy odchýlka bola u barometra napr. 1hPa) a fungovanie bolo bezproblémové.

Hodnoty barometru včetně grafu za poslední hodiny a aktuální teploty u Rangemanů.Hodnoty barometra vrátane grafu za posledné hodiny a aktuálne teploty u Rangemanov.

Aktuální výškové metry, které se dají případně sklalibrovat ručně.Aktuálne výškové metre, ktoré sa dajú prípadne naklalibrovať ručne.

Tak isto kompas, kde niekomu môže vyhovovať, že u Rangemanov vidí zároveň číselnú hodnotu aj smer. Napríklad 84 stupňov východne.

Díky velkému a rozdělenému displeji vidíte stupně, směr i aktuální čas současně. Jako kompasová ručka pak slouží subčíselník vlevo.Vďaka veľkému a rozdelenému displeju vidíte stupne, smer aj aktuálny čas súčasne. Ako kompasová ručička slúži subčíselník vľavo.

Kdežto u Mudmasterov vidíte na displeji buď číselnú hodnotu (84) alebo smer (východne) a musíte medzi nimi prepínať. Naviac je u Mudmasterov čas zobrazený ručičkami, ktoré môžu prekrývať displej (pokiaľ ich neposuniete), kdežto u Rangemanov vidíte v dátovom poli aj čas.

Mudmastery využívají sekundovou ručku jako ručku kompasu, na displeji jde měnit údaj o stupních nebo směru.Mudmastery využívajú sekundovú ručičku ako ručičku kompasu, na displeji sa dá meniť údaj o stupňoch alebo smere.

Teplomer mal presnejší Mudmaster. Oproti stolnému teplomeru sa odchýlil o zanedbateľných 0,2 stupňov, kdežto Rangeman v priemere o 1°C.

TeploměrTeplomer bol o niečo málo presnejší u Mudmasterov. Odchýlka od stolného bola zanedbateľná.

Podsvietenie. Oba modely majú LEDkové podsvietenie, samozrejme je rozdiel, či podsvecujete celý displej, alebo ana-digi, ale oba modely majú podsvietenie ukážkové. U Rangemenov je podsvietený celý displej, a aj napriek tomu, že ide o LED, je veľmi rovnomerné. U Mudmasterov zasa prečítate údaje na displeji aj ručičkách (ktoré majú naviac aj senzačnú luminiscenciu).

Podsvícení u Mudmasterů.Podsvietenie u Mudmasterov (a hodnoty barometra vrátane grafu).

Oba modely majú auto light (teda že sa rozsvietia náklonom ruky), Rangemany potom dokonca full auto light, takže sa rozsvietia len keď nie je dostatok svetla. Takže bodík pre Rangemany.

Podsvícení u Rangemanů.Podsvietenie u Rangemanov (a mód budíka).

Čo má Mudmaster naviac:

  • Krokomer (na základe toho približná spotreba kalórií)
  • Zaznamenanie aktuálnej polohy (v dosahu telefónu)
  • Funkcia „nájsť telefón“

Funkcia krokomera je príjemný bonus, ale je naozaj dosť približná, rozhodne to neslúži k presnému záznamu hodnôt. Hodiť sa ale môže zaznamenanie polohy alebo „prezvonenie telefónu“. Nie sú to asi funkcie, ktoré by u väčšiny ľudí rozhodli, ale…

Mudmaster má Triple senzor obohacený ještě o krokoměr.Mudmaster má Triple senzor obohatený ešte o krokomer.

Čo má Rangeman naviac:

  • Tough Solar

Rangeman má naviac solárne napájanie. Tým odpadá výmena batérie (ktorá vás u Mudmasterov čaká cca po dvoch rokoch). Rangemany vám naviac ukazujú stav nabitia akumulátora, takže si môžete strážiť, že ich nemáte vybité.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Víťaz: Mudmaster má rovnakú senzorovú výbavu a ešte niečo málo naviac. V meraní mal presnejšie aj hodnoty okolitej teploty a údaj o východe/západe slnka. Rangeman mal naviac full auto light a naviac vďaka digitálnemu displeju zobrazuje viac údajov naraz. Veľkou výhodou je solárne dobíjanie. Je to teda veľmi tesné, ale čisto na body víťazí Mudmaster.

Technológie synchronizácie času. Kto je presnejší?

Oba modely majú okrem ručného nastavenia času tiež možnosť synchronizácie pomocou modernej technológie. Ale obaja zvolili iný spôsob.

Mudmaster GG-B100

  • Bluetooth konektivita (aplikácia Casio Watches)

Výhody Bluetooth sú jasné – akonáhle ich raz pripojíte k appke telefónu, máte presný čas aj dátum. A to s rýchlosťou blesku, kedykoľvek (automaticky párkrát denne). Je to moderné, pohodlné a hlavne dostupné skutočne kdekoľvek na svete.

Nevýhodou je, že pokiaľ nechcete mať hodinky spojené s telefónom, alebo ani smart telefón nepoužívate, prípadne majú byť hodinky skutočné outdoorovky, kde smartwatch nemá šancu prežiť, nejaké Bluetooth vám bude vy viete na čo.

Naviac si musíte appku stiahnuť, vytvoriť účet a hodinky prepojiť, a už to môže niekoho odradiť, hlavne, keď nie je v slovenčine. Výhodou ale je, že vďaka appke nemáte len presný čas, ale môžete si tam nastaviť pohodlne úplne všetko – všetky budíky, pozrieť sa na záznamy stopovaných časov, ale napríklad aj uložených pozícii, zázname o hodnotách tlaku, výšky apod. Získavate aj presnú polohu podľa telefónu, teda aj časová zóna sa mení na Prahu a tým sa spresní napríklad záznam o východe/západe slnka.

Rangeman GW-9400

  • Rádiový príjem (Multi Band 6)

Výhody rádiovej synchronizácie je samozrejme nezávislosť na telefóne. Naviac dlhovlnný signál zvyčajne pretrváva bez ohľadu na výpadky čohokoľvek.

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál
16.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál

Najväčším problémom u RC je, že je dostupný len niekde (severná pologuľa a len v dosahu vysielačov). Ani v dosahu nemáte istotu, že signál chytíte (rušivé okolie, počasie,...). Druhým problémom je doba príjmu. Hodinky sa síce automaticky synchronizujú v noci, kedy vám je jedno, ako dlho to zaberie, ale keď vyvoláte manuálny signál, trvá to aj desiatky minút.

Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne
6.3.2020 - Martin Koňařík
Multi Band 6 - stručne a zrozumiteľne

Víťaz: Pre moderného človeka, ktorý nepredpokladá, že bude na mesiace odstrihnutý od smart telefónu je voľba modelu Mudmaster s Bluetooth jasná. Je to rýchlejšie, nemusíte sa strachovať, či ste v dosahu rádiového signálu a funkcia ponúka mnoho praktických vecí naviac.

Ovládanie

Dve tlačidlá naľavo, tri napravo, a čelné pre svetlo. Ovládanie je veľmi podobné, aj keď inak riešené.

Mudmaster má vpravo rýchle spustenie kompasu a výškomeru. Stredné pravé tlačidlo slúži k rýchlej synchronizácii času s telefónom, alebo celkovému prepojeniu s telefónom.

Rangeman spolieha na rýchlejšiu potrebu spustenia napríklad stopiek (nemusíte ísť do módu stopiek, ale rovno spustíte spodným pravým tlačidlom stopky). A pravé stredné vás smeruje na senzorovú výbavu.

Tlačítka Mudmasterů jsou více vystouplá a ovládání je v pohodě i v rukavicích.Tlačidlá Mudmasterov sú viac vystúpené a ovládanie je v pohode aj v rukaviciach.

Tlačidlá sú viac vystúpené u Mudmasterov, a tak sa aj lepšie stláčajú. Hlavne v rukaviciach, alebo pokiaľ máte väčšie prsty. To si mohol Mudmaster dovoliť práve vďaka technológii Carbon Core Guard, ktorá hodinky lepšie chráni a tlačidlá nemusia byť tak zapustené do tela hodiniek. U oboch modelov ale platí, že vďaka vrúbkovaniu nekĺžu.

Tlačítka Rangemanů jsou více zapuštěná, ale ovládají se dobře.Tlačidlá Rangemanov sú viac zapustené, ale ovládajú sa dobre.

Čo je ale hlavné, u Mudmasterov si všetko môžete nastaviť pohodlne cez telefón. Jednotky, budíky, zmeniť časovú zónu, druhý svetový čas, ktorý chcete sledovať, kalibráciu ručičiek, výškomera,… všetko.

Víťaz: U oboch je ovládanie jednoduché, intuitívne a spôsob nastavenia tlačidiel bude u každého asi o preferenciách. Avšak bod naviac získava Mudmaster za pohodlnejšie ovládanie tlačidiel a jednoduchšie nastavenie v mobilnej appke.

Cena

O tom, že je cena adekvátna asi nie je potreba písať dlhé odstavce. Čisto na eurá je to ale jasné. Mudmaster sa pohybuje okolo 420 euro, Rangemana kúpite do 340.

Víťaz: Rangeman.

Kto je víťaz?

Rangeman zvíťazí u všetkých, ktorí chcú proste dobre čitateľné, skvele outdoorovo vybavené digitálky, ktoré vydržia aj prejdenie kamiónom. Oproti Mudmasterom má naviac predovšetkým solárne dobíjanie, pre niekoho bude výhodou aj rádiová synchronizácia času. Ponúka rýchle spustenie stopiek v režime času a lepšie sa prispôsobí menším zápästiam. Plusové body získal aj za full auto light. Rangeman je naviac cenovo o niečo nižšie než Mudmaster.

Mudmaster má ideálne vyvážený pomer analógového a digitálneho zobrazenia. Synchronizácia času prebieha moderným spôsobom cez Bluetooth. Naviac majú senzor krokomera, ale chýba im solárne napájanie. Už na prvý pohľad majú lepšie spracovanie, dobre pôsobí tá karbónová luneta a odolnosťou by mali byť ešte o chlp lepšie vďaka Carbon Core Guard štruktúre. Plusové body získal aj za pohodlnejšie ovládanie a nastavovanie.

Víťaz: Oba modely sú outdoorovky telom aj dušou, ktoré sa nemusíte báť vziať na záhradu aj na zálesácky trip. Majú dobrú senzorovú výbavu a bezkonkurenčnú výbavu. Čisto na body víťazí Mudmaster, ale je cenovo o niečo drahší.

Rozhodne sú to ale porovnateľné modely, ktoré si vzájomne možno ani nekonkurujú, ako sa skôr doplňujú. Kto chce našlapané digitálky a preferuje solár, berie Rangemany. Kto radšej modernejšie pojaté hodinky s ručičkami, chňapne po Mudmasteroch. Tam vonku obstoja obaja.

Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko
28.4.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GW-9400 recenzia – Rangeman zvládne všetko

G-Shock Mudmaster GG-B100 predstavený na Baselworldu 2019
24.5.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 predstavený na Baselworldu 2019

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre