» Blog » Tissot

Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších vintage automatických chronografov

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 22.4.2021 | 4 MIN

Čo sa týka cestovania do minulosti, Tissot sa rozhodne nedrží späť a zas a znova dokazuje, že to s vintage hodinkami proste vie. A tak keď v roku 2017 na Baselworlde predstavil hodinky Tissot Heritage 1948, spôsobil tým medzi milovníkmi hodiniek nemalý rozruch – samozrejme v dobrom slova zmysle. V ponuke ich máme aj my, tak sa na nich poďme aspoň v krátkosti pozrieť.

Foto: Hodinky-365.cz

Nádych vlastnej histórie

Hodinky Tissot Heritage 1948 zapadajú do stáleho radu Heritage, ktorým švajčiarsky velikán Tissot odkazuje na vlastnú tradíciu, ktorá trvá takmer 170 rokov.

V tomto prípade hodinky čerpajú inšpiráciu z modelov s chronografom (stopkami), ktoré Tissot produkoval v druhej polovici 40. rokov. Vtedy sa vyrábali hodinky len s mechanickým chronografom, pretože sa komplikácia automatického chronografu etablovala až v 60. rokoch. Popularita samotného (neautomatického) chronografu však začala prudko stúpať práve už v rokoch štyridsiatych.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Původní model, kterým se Tissot inspiroval u současných Tissot Haritage 1948. Zdroj: www.watchtime.comPôvodný model, ktorým sa Tissot inšpiroval u súčasných Tissot Heritage 1948. Zdroj: www.watchtime.com

Hoci hodinky nesú meno "1948", mnohé z ich rysov bolo k videniu už na hodinkách z trošku skoršej doby. Práve najpodobnejší kúsok (viď obrázok vyššie) pochádza už z roku 1946. A inšpirácia je tu naozaj zrejmá.

Dnešní Tissot Heritage 1948 jsou oproti původnímu modelu opatřeny již mechanickým chronografem.Dnešné Tissot Heritage 1948 sú oproti pôvodnému modelu už automatickým chronografom.

Ducha čias minulých dnešný model zrkadlí predovšetkým vypuklým hesalitovým sklíčkom, ktoré má vždy nemalý podiel na požadovanom vintage nádychu, a drobnejšími rozmermi (39,6 mm), ktoré pri moderných pánskych hodinkách nachádzame čím ďalej tým menej.

Detailom, ktorý je však pre model z roku 1946 najcharakteristickejší, sú (samozrejme okrem subčíselníkov chronografu) ozdobne štylizované nožičky, pri ktorých Tissot zvolil nezvyčajný tvar ľahko skrúteného hranola. Rovnako boli inšpirované tlačidlá chronografu po bokoch puzdra, ktoré dostali formu zúženého oválu.

Podobnosť je zrejmá aj pri indexoch, ktoré sú tvorené drobnými oceľovými bodmi, a štíhlych elegantných ručičkách lístkového tvaru. Pekný drobný detail prevzal model aj pri zakončení tenkej sekundovej ručičky. Neprehliadnuteľná je potom aj kresba minútovej stupnice a retro štýl písma drobných číslic. A nakoniec aj pôvodné logo Tissotu, ktoré od tej doby zmenilo svoju podobu na ďaleko odľahčenejšiu, menej "vyzretú" verziu.

Foto: Hodinky-365.cz

Čo sa naopak zmenilo?

Dizajnéri Tissotu sa pri súčasnom modeli rozhodli pre čistejší a odľahčenejší vzhľad, ktorý hodinkám vzhľadom na drobnejšie rozmery vyhovuje (podľa môjho skromného subjektívneho názoru) o niečo viac, a odobrali rušnú tachymetrickú stupnicu vedúcu po obvode číselníka. Zlatá luneta sa premenila na chladnejšiu oceľovú, korunka "splaskla" do priliehavejšieho plochšieho tvaru, arabská číslica 12 bola nahradená formálnejšou rímskou a pribudla aj komplikácia ukazovateľa dátumu, ktorá sa nachádza medzi štvrtým a piatym indexom.

Zdroj: www.hodinkee.comZdroj: www.hodinkee.com

Aké modely sú k dispozícii?

Tissot Heritage 1948 Tissot navrhol iba v jednom farebnom variante puzdra – oceľovo striebornom. Vyberať je však možno z dvoch farieb koženého remienka zhotoveného z kvalitnej hovädziny a z modelu na milánskom náramku.

Model na hnedej prešívanej koži s embosom aligátora bude tvoriť dôstojný a reprezentatívny doplnok – najmä, keď ho zladíte s hnedými koženými doplnkami, ako sú topánky či opasok.

1 021,30 € Predaj ukončený

Model na čiernom koženom remienku bude zasa výborne ladiť s koženými doplnkami čiernymi. V ponuke ho očakávame už čoskoro.

1 409,00 € Predaj ukončený

Posledný kúsok je dnes už ikonický model s náramkom z oceľovej spleteniny.

Vo vnútri Tissot Heritage 1948 búcha švajčiarsky mechanický strojček s automatickým náťahom ETA 2894-2 s rezervou chodu okolo 38h, hackingom a možnosťou ručného náťahu.

Ako som písala vyššie, vypuklé sklíčko je z hesalitu. Jedná sa o upravené akrylátové (plastové) sklíčko, ktoré v porovnaní so sklíčkom zafírovým síce nazbiera nejaké tie škriabance, ale zato je omnoho odolnejšie proti rozbitiu. Škriabance sa dajú naviac ľahko preleštiť a hodinky je tak možné znovu dať do pôvodného stavu. Hesalit tiež oproti zafíru toľko neodráža svetlo – preto pri ňom nie je treba náter antireflexnou vrstvou, ktorá by hneď zvýšila cenu hodiniek.

Materiál hesalit je najviac spájaný so slávnymi hodinkami Omega Speedmaster, ktoré boli súčasťou šiestich lunárnych misií. Preto pri nich NASA požadovala materiál sklíčka, ktorý sa pri náraze v žiadnom prípade nerozbije. Črepy v prostredí s nulovou gravitáciou by totiž spôsobili značné problémy a použitím odolného hesalitu sa problému predišlo.

Švajčiarske a cenovo dostupné automatické chronografy

Hodinky Tissot Heritage 1948 sú v súčasnosti jedny z najpopulárnejších vintage automatických chronografov, ktoré sa môžu pýšiť nielen dobre znejúcim švajčiarskym rodokmeňom, ale aj prijateľnou cenovkou, ktorá je považovaná za taký "vstupný level" do sveta automatických chronografov. Automatické chronografy nikdy neboli zrovna lacná záležitosť, a tak keď sa objaví kúsok s cenovkou pod 2000 dolárov, ktorého k tomu istí záruka švajčiarskej kvality a dobrého mena značky, zahraničné recenzie ho neváhajú vychvaľovať do nebies.

Podobne je na tom aj druhý vintage automatický chronograf od Tissotu, ktorý si berie inšpiráciu zo 70. rokov – Tissot Heritage 1973 s retro športovým vzhľadom a vtedy populárnym panda číselníkom.

Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická
21.2.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot Heritage 1973: Príťažlivosť takmer magická

Keď sa poobzeráme po inej švajčiarskej značke, ktorá má v ponuke dostupnejší vintage automatický chronograf, ponúkne sa Hamilton. Najprv americká značka, dnes patriaca (rovnako ako Tissot) pod krídla koncernu Swatch Group, v nedávnej dobe predstavila dizajnovo veľmi autentický mechanický model z konca 60. rokov – Hamilton Chrono-Matic Chronograph H.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre