Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo

Vacheron Constantin Berkley Grand Complication – Najzložitejšie hodinky na svete dokázali nemožné

Tagy: Správy | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 1.5.2024 | 2 MIN

Prepíšte učebnice, svet má nové najkomplikovanejšie hodinky. Spoločnosť Vacheron Constantin predstavila vreckové hodinky Berkley Grand Complication so 63 samostatnými komplikáciami, čím prekonala... samu seba.

Doteraz držal status najkomplikovanejších hodiniek samotný Vacheron Constantin s modelom 57260 s 57 komplikáciami, ktorý bol predstavený v roku 2015.

O deväť rokov neskôr ukázal, že hranica je len slovo. Model s názvom Les Cabinotiers – Berkley Grand Complication má nielen neuveriteľný počet komplikácií, ale vôbec prvýkrát aj večný čínsky kalendár.

Nádherný kúsok vyrobený na zákazku bol vystavený na veľtrhu Watches & Wonders 2024 a bol jedným z mála vystavených krásavcov s radom v samotnom stánku.

Každý ich chcel aspoň na okamih uvidieť, urobiť snímku a odísť domov s tým, že nič podobné ešte nevidel. Počas tých niekoľkých málo sekúnd si ale nestihnete všetky komplikácie ani prezrieť, nie to ešte pochopiť. Na to by ale nestačili asi ani dlhé hodiny.

Vreckové hodinky, či skôr hodinky s batohom, majú priemer 90,8 mm a hrúbku 50,55 mm. Hmotnosť hodiniek je 960 gramov a puzdro je vyrobené z 18-karátového bieleho zlata.

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Pri takýchto komplikovaných hodinkách je pochopiteľné, že sú obojstranné a strojček 3752 zostáva ukrytý vo vnútri. Pracuje rýchlosťou 18 000 polofrekvencií za hodinu, má ručný náťah a rezervu chodu 60 hodín. Myslím, že ak by ste ho zabudli natiahnuť, opätovné nastavenie by bolo pre bežného smrteľníka prakticky nemožné. Len pre zaujímavosť, na ciferníkoch je celkom 31 ručičiek a strojček má 2 877 súčiastok. Jeho výroba trvala 12 mesiacov a vývoj dlhých 11 rokov.

To naznačuje, že Vacheron začal pracovať na modeli Berkley ešte pred uvedením svojho najnovšieho majstrovského diela.

Názov Barkley Grand Complication nie je náhodný. Hodinky boli vyrobené na zákazku pre miliardára Williama Berkelyho, zakladateľa poisťovacej spoločnosti WR Berkley Corporation. Mimochodom, predchádzajúci model Vacheron Constantin 57260 je tiež majetkom W. R. Barkleyho.

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie

A bol to práve tento klient, ktorý chcel, aby spoločnosť Vacheron Constantin do hodiniek zakomponovala zdanlivo nemožné: večný čínsky kalendár s presnosťou na rok 2200. Je známe, že tradičný čínsky kalendár má toľko premenných, že je veľmi ťažké preniesť ho do hodiniek, a doteraz sa o to nikto nepokúsil. Alebo aspoň nie úspešne.

Okrem večného čínskeho kalendára majú hodinky tie najpozoruhodnejšie komplikácie, aké si viete predstaviť. Či už ide o zobrazenie času, večný gregoriánsky kalendár, chronografy, budíky a gongy, tourbillon,... Áno, je ich 63. Pre podrobnejší prieskum odporúčam navštíviť priamo webovú stránku Vacheron Constantin alebo zaujímavé video o Berkley Grand Complication.

Po skončení W&W 2024 je pravdepodobné, že toto majstrovské dielo zmizne v osobnom vlastníctve pána Berkleyho. Na druhej strane... kto vie, na čom hodinári géniovia z Vacheron Constantin už pracujú.

Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon – Najtenšie hodinky s tourbillonom na svete
30.4.2024 - Agáta Vřeská
Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon – Najtenšie hodinky s tourbillonom na svete

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre