» Blog » Xiaomi

Xiaomi Watch S3 recenzia – Chameleón na slovo vzatý

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 5.4.2024 | 6 MIN

Xiaomi Watch S3 sú prvým modelom Xiaomi, ktorý má prispôsobiteľné puzdro. Okrem toho však zaujme aj dlhou výdržou batérie, telefonovaním a ďalšími vychytávkami.

Táto značka ma v poslednom čase veľmi prekvapuje. Či už svojimi lacnými modelmi, alebo napríklad Xiaomi Watch 2, ktoré postavili opäť na operačnom systéme Google Wear OS. Ale vymeniteľné lunety a samonastaviteľný dizajn len tak? To je celkom slušná inovácia, ktorú zatiaľ veľa spoločností nepredstavilo. Ak vlastne vôbec nejaké.

Čo je teda na tomto modeli ešte zaujímavé?

  • Možnosť zmeniť dizajn pomocou vymeniteľnej lunety
  • 1,43" displej AMOLED
  • vysokokvalitná senzorová výbava
  • 15-dňová výdrž batérie
  • Telefonovanie cez Bluetooth
  • ukladanie hudby
  • športové a fitnes funkcie

Zmeniť dizajn len tak lusknutím prstov

Vzhľad je na prvý pohľad veľmi obyčajný. Jednoduché okrúhle hodinky s priemerom 47 mm. Skvelé je hliníkové puzdro, ktoré im dodáva trochu dôstojnosti. Výrazné nožičky upútajú pozornosť svojím miernym vykrojením.

Ak sa však pokúsite lunetou krútiť, pravdepodobne vám zostane na ruke. A to preto, že je užívateľsky vymeniteľná. Ak ju teda zničíte alebo budete chcieť, aby hodinky vyzerali inak, môžete si kúpiť iné. A to nie je všetko! Prekvapilo ma, že hodinky reagujú na výmenu lunety aj zmenou svojho vzhľadu. Takže v závislosti od lunety sa vždy zmení aj ciferník.

V číslach sú však rozmery celkom triezve a viem si hodinky predstaviť na žene: 47 x 47 x 12 mm naznačuje, že hodinky sa zmestia pod lem košele a dizajn určite neurazí s oblekom (niektorým). Hmotnosť puzdra je nejakých 44 g a hodinky sa dodávajú s 22 mm širokým silikónovým remienkom so systémom Quick Release.

135,00 € skladom

Celkovo sa mi dizajn páči, len okrem vymeniteľnej lunety ničím neohromí, ale na druhej strane ani neurazí.

AMOLED displej – Kvalitná klasika od Xiaomi

AMOLED displej od Xiaomi bol vždy kvalitný a krásny. Displej má veľkosť 1,43" a rozlíšenie 466 x 466 pixelov. Čo znamená, že aj keby ste namiesto klasického vzhľadu chceli dať fotografiu, stále bude vyzerať veľmi dobre. Jemnosť displeja je 326 PPI a svietivosť je neznáma, ale nitov je určite dosť do každého počasia.

Objektív je mierne vyvýšený nad displejom, takže o nejakej ochrane sa dá hovoriť. Stále by som však zvažoval ochrannú fóliu so sklom Gorilla Glass.

Senzorová výbava poskytuje všetko, čo potrebujete

Ak sa pozrieme na senzory, nič tu nechýba. Akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, teplomer, snímač srdcového tepu, pulzný oxymeter a dvojpásmové GPS. A myslím, že neklamem, keď poviem, že hodinky Watch S3 sú jedny z najlacnejších hodiniek s dvojpásmovým GPS.

Zaujímavá anekdota (a poučenie pre vás) – na snímači srdcového tepu je biela nálepka, ktorú musíte odlepiť, inak snímač nebude merať. A potom nemusíte riešiť, prečo to z nejakého dôvodu nemeria:-).

Ale čo sa týka skutočných meraní, sedí to veľmi pekne. GPS sa odchýlilo len o 20 metrov a priemerná tepová frekvencia podľa pásu sa odchýlila len o jeden úder za sekundu. Čo sú celkom skvelé výsledky.

Na městskou povahu hodinek toto hodnotím jako nadprůměrný výkon

Na mestský charakter hodiniek to hodnotím ako nadpriemerný výkon.

Celkovo ide za tieto peniaze o vyslovene zlatú baňu, čo sa týka senzorovej výbavy. Pri barometri bolo vidieť, že sa hodinky mýlia o 13,5 vertikálneho metra, keď namerali o toľko viac, ale to je problém všetkých čínskych hodiniek v súčasnosti. Ak však hľadáte skutočne presné hodinky za pár drobných, toto môže byť ono.

Batéria – Čo chcete viac?

Hodinky vynikajú výdržou batérie. Musím uznať – 15-dňová výdrž batérie v režime inteligentných hodiniek je celkom slušná. Možno ma trochu mrzí, že nemajú uvedenú výdrž batérie ako napríklad Huawei, ktorý vám presne povie, koľko môžete písať, cvičiť, počúvať hudbu a podobne. Ale aj keď sa nakoniec dostaneme s výdržou batérie na 7 dní, stále je to super.

Hodinky nemajú nastavený režim GPS, čo je taká klasika čínskych modelov. Ale trúfam si povedať, že to bude viac ako 24 hodín, takže sa na nich dá robiť nejaká ultra alebo dlhšia turistika.

Telefonovanie, NFC, hudba... Chýba len vodotrysk

Inteligentné funkcie sú celkom slušné. Jediné, čo sa do hodiniek nedostalo, je volanie z telefónu nezávislé od Bluetooth. Ale to by sme naozaj veľmi chceli. Nájdete tu však volanie s podporou Bluetooth, platbu cez NFC (mBank a ČSOB), možnosť nahrávania hudby do úložiska hodiniek a samozrejme notifikácie, budíky, stopky, kalendár a ďalšie vychytávky.

Funkcia, ktorú na hodinkách nevidím často, je funkcia záznamníka. Hádam ju majú len niektoré čínske značky a potom už len Apple Watch a Samsung. Zvuk je celkom fajn a dá sa naň nahrať nákupný zoznam a/alebo rýchla poznámka.

Fitness funkcie stále rovnaké

Hodinky dokážu zaznamenávať srdcovú frekvenciu (buď inteligentné, minútové alebo 10-minútové meranie), spánok, pulzný oxymeter, kroky, kalórie atď.

Rozšírenie beriem tak, že pridávajú takzvanú funkciu Vitality, ktorú tak trochu vykradli z Amazfitu, ktorý má vlastné PAI skóre. Vitalita funguje na rovnakom princípe - za aktívny životný štýl dostávate body a tie by mali byť vyššie ako 100. Ak máte viac ako 100, ste podľa hodiniek zdravý a aktívny človek. Nezabúdajte teda na hodinky na šport a/alebo na celodenné nosenie, aby ste si udržiavali čo najlepšie zdravie.

135,00 € skladom

Ďalším vylepšením je spánok, ktorý dokáže merať aj fázu REM (musíte si ju zapnúť v nastaveniach) a po týždni vám hodinky dokonca dokážu povedať, aké spiace zviera si myslia, že ste.

HyperOS – je tak Hyper?

HyperOS je systém vyvinutý priamo spoločnosťou Xiaomi. Bežia buď na ňom, alebo, ako som spomínal na začiatku recenzie, na Google Wear OS. Hyper OS má tú výhodu, že sa s ním dá spárovať Android aj iOS. S Wear OS sa dá spárovať len Android.

Inak je ovládanie také klasické. Vľavo a vpravo sú widgety a hore a dole sú notifikačné lišty a rýchle skratky. Tentoraz sa Xiaomi rozhodlo pre dve tlačidlá namiesto korunky, horným tlačidlom sa dostanete do a z menu a spodné tlačidlo je programovateľné. Na začiatku tam však nájdete športové aktivity. Menu v podobe mriežky je na nič, ale dá sa zmeniť na klasický zoznam, takže za to im body strhávať nebudem.

Systém je solídne rýchly a ovládanie funguje tak, ako má, čo je u inteligentných hodiniek fajn a žiaduce.

Tréner na zápästí

Športové funkcie opäť nie sú zlé. Nájdete tu stolný futbal, púšťanie draka či dokonca senzomotorické hry, ale aj bežné športové aktivity, ako je plávanie, beh, bicyklovanie alebo dokonca turistika.

Páčia sa mi vopred nahraté bežecké tréningy pre všetky príležitosti. Spaľovanie tukov, intervaly, beh hiit a ďalšie. Čo sa týka behu, hodinky potom dokážu vypľuť vašu týždennú záťaž, VO2 Max, čas na zotavenie, predpoveď pre rôzne vzdialenosti (5 km, 10 km, polmaratón, maratón) a pomer anaeróbneho a aeróbneho výkonu.

Hodinky pak přehledně vyplivnou vaše hodnoty

Hodinky potom jasne "vypľujú" namerané hodnoty

Podľa mňa sú tieto hodnoty dostatočné pre takmer každého športovca. Možno ma trochu mrzí, že na rozdiel od Amazfitu Xiaomi do svojich hodiniek "neinštaluje" žiadny typ navigácie. Mať tam stále navigáciu po krivkách, sú to ideálne hodinky snáď pre každého.

Zhrnutie pocitov z hodiniek Xiaomi Watch S3

Xiaomi bolo vždy vnímané ako lacnejšia značka v oblasti inteligentných hodiniek a v tomto trende pokračujú. Úprimne, nemám proti nim nič, pretože sa im darí a vyrábajú kvalitné a cenovo dostupné hodinky.

Pre mňa sú tieto hodinky naozaj slušné pre začiatočníkov (keď začnete športovať) alebo do mestských podmienok, kde môžete skvele využiť telefón alebo hudobný prehrávač. Na horské použitie mi tam trochu chýba odolnosť. Ale samozrejme, hodinky sú pripravené aj na to a ich špecifikácie spĺňajú všetky požiadavky na outdoorové hodinky.

Medzi alternatívy by som zaradil mestské modely Huawei Watch GT 4, ktoré majú trochu elegantnejší vzhľad, a možno Samsung Galaxy Watch 6 alebo Apple Watch 9, čo sú mega inteligentné alternatívy.

Mohlo by vás to zaujímať:

Xiaomi Watch 2 Pro recenzia – Čínsky chytrolín s eSIM
8.12.2023 - Matěj Urbaczka
Xiaomi Watch 2 Pro recenzia – Čínsky chytrolín s eSIM

Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?
19.4.2023 - Dominik Hok
Xiaomi Redmi Watch 3 recenzia – Neprehnali to trochu čínski inžinieri?

Redmi Watch 4 recenzia – Hybrid medzi všetkým
21.3.2024 - Matěj Urbaczka
Redmi Watch 4 recenzia – Hybrid medzi všetkým

Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti
19.9.2023 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti

Apple Watch 9 recenzia – Moje prvýkrát s Apple Watch
27.11.2023 - Matěj Urbaczka
Apple Watch 9 recenzia – Moje prvýkrát s Apple Watch

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Február
135 € skladom
Novinka Február
135 € skladom