» Blog » Casio

7 dôvodov, prečo zvoliť G-Shock GBA-800 namiesto GA-100 alebo GA-110

Tagy: Sprievodca výberom | Casio | Pánske | Klasické

Martin Koňařík | 29.5.2019 | 5 MIN | 1x komentár

Model GA-100 som si naozaj obľúbil a boli to hodinky, ktoré som nosil z celej svojej zbierky najčastejšie. Všetkým som ich vychvaľoval, pretože za tie peniaze zahrali naozaj veľa muziky. Potom sa ale narodili novéGBA-800 a moje pôvodné G-Shock, aj napriek všetkej mojej láske k nim, začali ťahať za výrazne kratší koniec.

Casio G-Shock GBA-800 vs GA-100, GA-110

Týmto článkom nechcem tvrdiť, že GBA-800 sú zo všetkých uhlov pohľadu lepšie ako GA-100. Z toho racionálneho sa to poprieť nedá (krokomer, bluetooth, čitateľnosť, osvetlenie a veľa ďalších drobností). Ale mnoho z nás radšej nakupuje srdcom, a tu by GA-100 určite vyhrali svoju legendárnosťou.

GA-100 sú funkčne úplne zhodné s modelom GA-110, ktorý je tiež veľmi obľúbený, ale vďaka špecifickému dizajnu číselníka ide o jedny z najhoršie čitateľných analógových G-Shock. Všetky nasledujúce dôvody teda platia pre GA-100 aj GA-110.

(1) Za všetkých svetelných podmienok sú lepšie čitateľné

Z praxe viem, že pri nákupe väčšina ľudí o dobrej čitateľnosti neuvažuje. Ich výber je často zjednodušený na otázku: "Páčia sa mi viac tieto, alebo tamtie?". A až po dlhšej skúsenosti s hodinkami plynule zisťujú, že ich na hodinkách niečo štve.

GA-100 majú, v závislosti na farebnom prevedení číselníka a ručičiek, čitateľnosť prinajlepšom priemernú. Na ich obranu ale musím dodať, že ide o military hodinky a u tých je nenápadnosť nadradená čitateľnosti. Sniper by určite žiarivo biele a hrubou vrstvou luminiscencie pokryté ručičky na svojich hodinkách príliš neocenil. Na druhú stranu, tento článok je pre tých z nás, ktorých najväčším bojovým poľom je dlhá fronta v Kauflande.

Osvetlenie GA-100 je tiež podpriemerné. Jedna LED dióda sotva osvetlí analógové rúčky, ten digitálny v noci jednoducho neprečítate. Nájdete na obrázku nižšie u modelu GA-100 hodinovú ručičku? Za tou minútovú schovaná nie je, keby vás to napadlo.

porovnání osvětlení u G-Shock GA-100 a GBA-800

Porovnanie čitateľnosti a osvetlenia u GA-100 a GBA-800

GBA-800 sú naproti tomu excelentne čitateľné. Naozaj, nepreháňam. Už ich pár mesiacov nosím a zakaždým, keď sa na ne pozriem, cítim príliv satisfakcie. Podľa mňa sú najčitateľnejšie G-Shock. Je to jedna z tých vecí, ktoré oceníte, až keď sa s nimi stretnete. Ručičky modelu GBA-800 s luminiscenciou, sú vo vysokom kontraste s farbou číselníka, na ktorom navyše nie sú žiadne rušivé elementy sťažujúce čitateľnosť, ako tomu je u GA-110. Osvetlenie vyriešilo Casio pridaním druhej LEDky. Jedna osvetľuje ručičky, druhá digitálne displeje a funguje to skvele. Hodinky majú navyše čelné tlačidlo určené exkluzívne pre svetlo, na čo sme zvyknutí hlavne pri drahších Mudmasteroch GWG-1000 (ale aj u GA-700 a GA-800).

(2) Motivujú vás k lepšiemu životnému štýlu

G-Shock G-Squad GBA-800 majú krokomer (GA-100 nemajú). Nesnažia sa ním konkurovať profesionálnym fitness hodinkám ako sú Garmin alebo Suunto, ktoré používajú športovci tráviaci celé hodiny v posilňovni. Hodinky sú určené všetkým z nás, ktorí sa chceme viac hýbať. Na mobile, alebo priamo v hodinkách si môžete nastaviť svoj denný cieľ krokov a hodinky sledujú a zobrazujú váš progres.

GBA-800 STEPTRACKER krokoměr

Keď pomocou bluetooth spojíte hodinky s mobilom, môžete v aplikácii G-Shock Connect v kalendári sledovať, koľko krokov ste zvládli jednotlivé dni a tiež, koľko ste pritom spálili kalórií. Ja osobne pokročilejšie funkcie aplikácie nevyužívam, ale je pravda, že keď mám hodinky na ruke, tak sa snažím svoj denný cieľ krokov splniť a som motivovanejší viac chodiť pešo.

(3) Vďaka Bluetooth spojeniu s telefónom budete mať vždy atómovo presný čas

GBA-800 majú technológiu bluetooth, GA-100 nemajú. Jediným stlačením pravého spodného tlačidla sa hodinky spoja s vaším smartfónom a nastavia presný dátum i čas. K tomu je samozrejme potrebné mať stiahnutú aplikáciu G-Shock Connect (iOS aj Android) a mať zapnutý bluetooth.

G-Shock G-Squad GBA-800

Funkcia je užitočná hlavne, keď cestujete. Váš smartfón pomocou GPS spozná, v ktorej časovej zóne sa nachádzate, a preto vždy zobrazuje správny čas, nech už ste kdekoľvek. Jediným stlačením tlačidla potom tento čas môžete preniesť do svojich hodiniek GBA-800.

(4) Majú odpočítavacie stopky pre intervalový tréning

Pokiaľ je možné, že hodinky budete využívať pri športe, potom by vás mohlo zaujímať, že GBA-800 ponúka oveľa pokročilejšiu funkciu odpočítavanie stopiek než GA-100 (resp. GA-110). U starších GA-100 môžete nastaviť požadovaný čas odpočtu (max. 24h) a zvoliť, či chcete odpočet automaticky opakovať. To je všetko.

Novšie GBA-800 umožňujú nastaviť až päť rôzne dlhých odpočtov (každý max. 60 minút) a vybrať si, koľko krát sa má celá séria piatich odpočtov opakovať (max. 20x). Nastavenie je možné vykonať priamo z hodiniek, ale pohodlnejšie to je v mobilnej aplikácii a potom kliknutím na jediné tlačidlo preniesť do hodiniek.

V aplikácii môžete každému odpočtu nastaviť jeden zo 4 typov aktivity: WORK A, WORK B, RUSH, alebo REST. V kruhovom diagrame, ktorý potom znázorňuje celý tréning, sú aktivity farebne odlíšené. Užitočnejšie ale je, že pred každým typom aktivity hodinky upozorňujú iným zvukovým tónom. Pri cvičení teda nemusíte myslieť na to, či bude nasledovať fáza "pridaj", alebo "odpočinok". Hodinky začnú pípať vždy 5 sekúnd pred ukončením každého odpočtu. Ak nasleduje napríklad fáza REST (odpočinok), budete počuť 5 jednoduchých pípnutí. Ak nasleduje fáza RUSH (rýchlo), tak je zvukové upozornenie oveľa intenzívnejšie.

G-Shock Connect aplikace pro GBA-800

Odpočítavacie stopky v aplikácii G-Shock Connect

(5) Majú stopky s pamäťou na 200 nameraných časov

Všetky Casio G-Shock majú stopky. Ale len niektoré z nich majú pamäť na namerané časy. G-Squad GBA-800 majú pamäť na 200 nameraných kôl. Tie si môžete prezerať v hodinkách, alebo ich môžete importovať do svojho telefónu a pohodlne prezerať v aplikácii G-Shock Connected. Ak beháte okruhy, tak vám aplikácia zobrazí najlepšie, najhoršie a priemerný čas.

(6) Rúčky už vám vo výhľade na displej vadiť nebudú

Mnoho funkcií (stopky, timer, budíky i svetové časy) funguje cez digitálny displej. Ak sa niektorá z ručičiek nachádza zrovna nad digitálnym displejom, tak máte sťažený výhľad a informácie sa odpočítajú ťažko. To ale platí len pre model GA-100 (resp. GA-110). Novšie GBA-800 už majú funkciu "upratanie ručičiek". Kedykoľvek stlačíte súčasne a , upracú sa ručičky na miesto, kde neprekážajú vo výhľade na digitál. Ručičky so tiež upracú automaticky, ak vstúpite do režimu nastavovania.

(7) Niekoľko ďalších drobností

Ďalšie funkcie a vychytávky sú už drobnosti, ale stojí za to sa o nich zmieniť.

  • Remienok GBA-800 je mäkší, tenší a pohodlnejší než u GA-100. Pre športové aktivity je tak vhodnejší.
  • Remienok GBA-800 má viac pozícií pre umiestnenie tŕňa pracky (15 vs. 11), čo pridáva na flexibilite.
  • V prechode medzi puzdrom a remienkom sú z vnútornej strany hodiniek výstuhy (opory), vďaka ktorým GBA-800 lepšie sedí na ruke.
  • GBA-800 majú zvuky tlačidiel (je možné ich vypnúť), GA-100 nemajú.
  • GBA-800 má pre svetlo špeciálne čelné tlačidlo, ktoré je praktickejšie.

Aby som bol férový, tak ešte zoznam výhod modelu GA-100 oproti GBA-800

  • majú tachometer pre výpočet a zobrazenie priemernej rýchlosti (pre niekoho určite zaujímavá vlastnosť, ja som ju v praxi ešte nepoužil)
  • sú odolné proti magnetizmu (u quartzových hodiniek pri normálnom používaní zbytočné)
  • majú odpočítavacie stopky s kapacitou 24h a možnosťou opakovania (využijete, keď chcete pripomenúť každých 8 hodín, že si máte vziať tabletku)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Adriánpred 525 dňami, reagovať
Skvely clanok k tomu tu mate navod len ma to vsetko presvedcilo ze budu pod stromcekom https://www.hodinky-365.sk/casio-g-shock-gba-800-1a-x1160633 snad pride vianocny skriatok na hodinky 365 a urobi nejaku zlavu

Hodinky zmienené v článku

Zľava 10% do 1.5.
179,10 € skladom
Zobraziť ďalší
Novinka Február
129 € (doručíme do 3.5.)
Novinka Február
129 € (doručíme do 3.5.)
Novinka Február
139 € (doručíme do 3.5.)