» Blog » Casio

Casio Edifice so zafírom, slušnou vodeodolnosťou a cenou do 200 eur

Tagy: Sprievodca výberom | Casio | Pánske | Klasické

Lukáš Lenart | 13.1.2021 | 5 MIN

Pokiaľ vás láka predstava quartzových hodiniek so zafírovým sklom, praktickou vodeodolnosťou do 100 metrov a cenou, ktorú nebudete musieť doma ospravedlňovať, ste na správnom mieste. V rade Casio Edifice môžeme totiž občas naraziť na kúsky s parametrami, ktoré by sme čakali vo vyššej cenovej kategórii. A práve dva také modely si dnes predstavíme.

Casio EFR-S567D. Maskulínne chronografy

Na prvý pohľad tieto hodinky zaujmú hneď dvoma prvkami. Prvým je prítomnosť štyroch skrutiek umiestnených vo výrezoch lunety, ktoré hodinkám dodávajú veľmi technický vzhľad. Druhým ťažko prehliadnuteľným prvkom je dobre zvládnuté brúsenie povrchu, ktoré je na týchto hodinkách takmer všadeprítomné. Vertikálne brúsenie si dokonca našlo svoju cestu aj na ciferník, kde sprostredkuje veľmi vkusný pohľad.

Čo sa týka ciferníka, zjavne tu platí pravidlo, pozorovateľné naprieč takmer celým radom Edifice: „čím viac prvkov,m viac Edifice“. Samozrejme s tromi subciferníkmi nemám najmenší problém. Naopak si ale nie som istý nutnosťou informačného oznámenia „SAPPHIRE" priamo na ciferníku. Všeobecne by som volil skromnejšiu cestu v podobe loga značky, zvlášť u chronografov, kde sa toho na ciferníku už tak deje dosť. Ale ide len o môj osobný názor.

Za čo však musím Casio pochváliť, je voľba strojčeka. Ide o modul 5619, ktorý nemá ručičku pre stopovanie času umiestnenú centrálne, ale na jednom z subčíselníkov (na pozícii dvanástich hodín). Ak teda nepoužívate funkciu chronografu, „neprekáža“ vám ručička jemu venovaná v strede už tak rušného ciferníka.

K spočítaniu minút stopovaného času tak slúži subčíselník na pozícii šiestich hodín. Tu by som podotkol, že maximálny stopovaný úsek je len 30 minút. To síce nie je málo, ale osobne preferujem chronografy, s ktorými je možné stopovať čas po dobu 60 minút. Posledný subčíselník zobrazuje sekundy priebežného času, na čo vás upozorní malý vkusný nápis „second“ v jeho blízkosti.

Ciferník tohto modelu získava príjemnú hĺbku vďaka chapter ringu, ktorý nesie tlačené minútové indexy a zároveň sú do neho z časti ponorené indexy hodinové. Tie sú na povrchu ako inak než brúsené, avšak vďaka lešteným hranám si krásne hrajú s dopadajúcim svetlom.

Plastickému výzoru tiež prispieva mierne zapustenie koncentricky vybrúsených subčíselníkov. Zaujímavým vizuálnym doplnkom sú polkruhové útvary aplikované okolo dvoch subčíselníkov. Na pozícii štyroch hodín potom nájdeme pomerne drobnú dátumovku. Jej nutnosť je síce diskutabilná, avšak čierno zafarbený dátumový veniec ju činí takmer neviditeľnou, teda nijako nenarušuje celkový vzhľad ciferníka.

Sklamaním u takto športovo naladených hodiniek môže byť mizerná luminiscencia, ktorá sa stáva už tradičným znakom radu Edifice. Útechou nám môže byť skutočnosť, že luminiscenčné farbivo pri tomto modeli zbytočne nezaberá väčšinu povrchu hodinových indexov a nekazí tak ich kovový vzhľad.

Puzdro modelu EFR-S567D má priemer 46 mm bez korunky, čo ho zaraďuje medzi väčšie kúsky. Avšak nožičky puzdra majú príjemný sklon, ktorý zaistí, že hodinky krásne obopnú vaše zápästie a nebudú „vyčnievať“ do priestoru. Príjemnému noseniu hodiniek tiež prispieva hrúbka puzdra 10 mm a hmotnosť 136 g.

Model EFR-S567D má rovnakú konštrukciu náramku, ako zvyšné dvoje hodinky, ktoré si ešte predstavíme. Jeho články sú síce oceľové, ale duté. Očividnou výhodou tohto prístupu je odľahčenie hodiniek. Na druhej strane hodinky s týmto typom náramku môžu mať tendenciu na zápästí „chrastiť“ (a niekedy sa stretnete aj s nemilou konštrukčnou vlastnosťou "uštipnutia" chlpov).

Zo svojej skúsenosti sa však môžem Edifice v tejto oblasti zastať. Náramok niekedy síce uštipne nejaký ten chlp pri nasadzovaní hodiniek na zápästie, ale akýkoľvek hluk pochádzajúci z jeho pohybu po ruke je celkom minimálny. Náramky na týchto hodinkách teda nie sú tak dobré ako náramky tvorené článkami zo solídnej ocele. Avšak sú omnoho pohodlnejšie a tichšie než tie, ktoré používalo Seiko vo svojom starom Seiko 5 rade (napr. modely SNKL). Pozitívne tiež hodnotím prítomnosť mikroregulácie na spone náramku, ktorá vám umožní drobné úpravy jeho dĺžky bez nutnosti odoberať jednotlivé články.

Casio EFR-S108D. V jednoduchosti je krása

Keď som na tento model narazil prvýkrát, napadlo mi, že ide o mladšieho brata modelu Casio EFR-S107D. Na prvý pohľad by ich človek mohol považovať za dvojčatá, ale keď s nimi strávite viac času, dôjde vám, že ide o relatívne odlišných súrodencov. Rad vlastností tieto dva modely zdieľajú – prítomnosť zafírového skla, vertikálne brúsenie ciferníka, chapter ring s čiastočne zanorenými hodinovými indexmi a veľmi kompaktnú hrúbku puzdra, ktorá je iba 8 mm.

Rozdielov však nájdeme celý rad. Model EFR-S108D je s priemerom puzdra 40 mm naozaj menším bratom (model EFR-S107D má priemer puzdra 43 mm). Za zmenu k lepšiemu považujem presunutie skrutiek, ktoré boli pri modeli EFR-S107D integrované do lunety. Teraz tieto skrutky sedia na puzdre bližšie nožičiek a sú mierne prekryté lunetou. Hodinky tiež dostali nový, ešte viac hranatý nádych.

Ďalšou veľkou zmenou je integrovaný náramok. Aj keď je kvalita náramku pre túto cenovú kategóriu dostačujúca, je ťažké povedať, či ide o zmenu pozitívnu. Pokiaľ ste totiž zvyknutí na hodinkách divoko striedať NATO či iné remienky, môže vás tento model mierne sklamať. Avšak hranaté puzdro v kombinácii s integrovaným náramkom vo mne naraz vzbudilo dojem, že sa dívam na veľmi finančne dostupnú variantu Audemars Pigeut Royal Oak :).

V porovnaní s vyššie uvedeným chronografom je ciferník modelu EFR-S108D prehľadnejší, ak chcete čistejší. Tiež vďaka neprítomnosti subciferníkov viac vyplynie vertikálne brúsenie, ktoré tak môže do istej miery pripomínať Railmaster od Omegy. Aj keď nejde o povrchovú úpravu prevedenú s dokonalosťou a jemnosťou Omege vlastnej, stále ide o veľmi príjemnú zmenu, zvlášť pokiaľ ste sa už presýtili ciferníkov so sunburst efektom.

Pri tomto modeli už Casio na luminiscenčnom farbive nešetrilo a pokrylo ním väčšinu plochy hodinových indexov. Aj tak je však luminiscencia zúfalá a skôr by som ocenil rovnaký typ indexov, aký bol použitý na modeli EFR-S567D. Naopak ma potešilo zlaté sfarbenie sekundovej ručičky, ktorá tak krásne ladí s okrovým nápisom „SAPPHIRE“ v dolnej časti ciferníka a zároveň dodáva hodinkám elegantnejší nádych.

Verdikt: veľa muziky za málo peňazí

Osobne si myslím, že rad Edifice od Casia býva podceňovaný. Vyššie spomenuté modely sú tak dôkazom toho, že neprávom. Tieto hodinky síce zaujmú parametrami už na papieri (zafírové sklíčko, vodotesnosť do 100 metrov a priaznivá cena), avšak precíznosť, s akou bolo prevedené spracovanie ich puzdier a ciferníkov je tým, čo vyrazí dych nejednému obdivovateľovi.

Avšak nájdu sa drobnosti, ktoré by som vytkol. Napríklad by som si mohol želať, aby hodinky boli vybavené oceľovým náramkom so solídnymi článkami. Taký upgrade by sa však celkom určite odrazil na ich cene. Zároveň ma pri týchto troch hodinkách prekvapili detaily, na ktoré pri mnohých ich kolegoch v rovnakej cenovej kategórii nenarazíte. Napríklad podpísaná korunka a spona náramku. Hoci nejde o rozhodujúci faktor pri kúpe, ide o drobnosť, ktorá hodinkám dodáva pocit dotiahnutia.

Modely EFR-S567D a EFR-S108D by som doporučil všetkým, ktorí hľadajú trošku nevšedne vyzerajúci kúsok, ktorý sa bude hodiť ako k tričku, tak ku košeli.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku