» Blog » Coros

4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros

Tagy: Sprievodca výberom | Coros | Inteligentné

Dominik Hok | 13.4.2022 | 4 MIN | 2x komentár

Pochybujete o značke Coros alebo o nej zatiaľ vôbec nič neviete? Dnes sa pozrieme na 4 dôvody, prečo sa oplatí siahnuť po hodinkách Coros. Alebo naopak zistíte, že Corosy vôbec nie sú niečím pre vás.

O hodinkách Coros sme napísali už niekoľko článkov, kde sme spomínali výhody ich modelov, ale aj tak si myslím, že tomu môžeme venovať o niečo viac priestoru.

Predstavujeme sériu Coros - takmer chirurgická presnosť všade, kam sa pozriete
10.3.2022 - Matěj Urbaczka
Predstavujeme sériu Coros - takmer chirurgická presnosť všade, kam sa pozriete

Príbeh Coros - S mliečnou bradou, ale ostrými lakťami
3.4.2022 - Dominik Hok
Príbeh Coros - S mliečnou bradou, ale ostrými lakťami

1. Hodinky sa zameriavajú čisto len na šport

Hodinky od Corosu nemajú bezkontaktné platenie, lifestylové funkcie alebo napríklad podporu streamovacích služieb. Môže to pôsobiť skôr ako nevýhoda, ale nenechajte sa pomýliť, nie je tomu tak. Tým, že sa k smart funkciám otočili chrbtom, môžu sa naplno venovať športovej analýze. A darí sa im to. Coros svoj analytický nástroj nazýva EvoLab.

Čo všetko hodinky Coros merajú:

  • Marathon Level – Číselné vyjadrenie vašej schopnosti rovinatého behu na vzdialenosť maratónu. Táto hodnota berie do úvahy VO2Max, laktátový prah aj vašu účinnosť behu. Čím vyššie skóre, tým rýchlejšie ste schopní ubehnúť maratón.
  • Training Load – Číselné vyjadrenie dopadu tréningu na vaše telo na základe intenzity a dĺžky cvičenia.
  • VO2 Max – Maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže športovec využiť pri športovej aktivite.
  • Running performance – Vyjadrenie, aký dobrý bol váš beh vzhľadom k vašej kondícii na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový prah – Tepová frekvencia či tempo, pri ktorom sa vo vašom tele začína vo väčšom množstve hromadiť kyselina mliečna (laktát) a rýchlejšie nastupuje únava.
  • Kľudová tepová frekvencia
  • Base Fitness – Číselné vyjadrenie schopnosti tela trénovať dlhšie a častejšie vo vyššej intenzite
  • Load Impact – Čím vyššie číslo, tým väčší bude dopad na vaše telo a obmedzenie pri tréningu na základe únavy.
  • Fatique – Rozdiel medzi Base Fitness a Load Impact. Čím väčšie číslo, tým väčšie je pretrénovanie (hodnoty nad 60 už značia pretrénovanie).
  • Race Predictor – Predpoveď výsledkov na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón na základe vašej kondície.
  • Doba regenerácie – Percentuálne vyjadrenie vašej regenerácie od posledného tréningu.

Nevravím, že všetky tieto metriky sú dôležité pre začínajúceho či hobby bežca, ale pre niekoho, kto sa chce babrať v číslach, je to lahôdka. Pre úplných číselných babrákov vydal Coros aj Training Hub, čo je desktopový variant analýzy vášho výkonu.

Poviem to na rovinu. V segmente smart hodiniek (respektíve športtesterov) nenájdete podrobnejšiu analýzu športového výkonu.

Nahráva tomu ešte ďalší fakt. Hodinky Coros merajú watty priamo zo zápästia. Watty sa považujú za budúcnosť v obore analýzy športového výkonu a predpokladá sa, že v budúcnosti by mohli silno doplniť meranie tepovej frekvencie.

2. Jednoduchosť

Jednoduchosť sa prelína úplne celými Corosmi. Či už zvonku alebo zvnútra. Corosy sa totiž snáď ako jediné športové smart hodinky dajú ovládať skutočne jedným prstom. Ovládanie je totiž riešené korunkou a dvoma tlačidlami na jednej strane.

V rovnakom duchu sa nesie aj používateľské prostredie hodiniek. Widgety medzi ktorými rollujete, menu, všetko jednoduché. Čo sa nevošlo do hodiniek, vopchalo sa do mobilnej aplikácie. A kto by to bol čakal, tá je opäť minimalistická. Štyri obrazovky, nič viac, nič menej.

"Garmin, Suunto a staršie značky začali vyrábať svoje hodinky možno pred 10 rokmi. A to bol svet PC. Ale keď sa veci presunuli do mobilných zariadení, snažili sa do malého displeja vložiť toľko funkcií z PC. Keď sme začali navrhovať náš produkt, začali sme po novom, iba od mobilu. Preto sa tak ľahko používa a je tak používateľsky prívetivý," povedal už predtým v rozhovore generálny riaditeľ Corosu Lewis Wu.

V niektorých smart hodinkách je totiž dosť ľahké sa stratiť. V Corose rozhodne nie.

3. Tá najlepšia možná spätná väzba

Coros má vo svojom tíme mnoho zvučných mien – Camille Herron, Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Eliud Kipchoge...

Okrem toho, že to vyzerá dosť dobre, keď máte vo svojom tíme také mená, to má jeden ešte omnoho väčší benefit – ten najlepší možný feedback. Keď vaše zariadenie testujú tí najlepší, ktorí sú profesionálnymi športovcami už mnoho rokov, nie je možné, aby algoritmy, celková funkcionalita, neboli výnimočné. Naviac keď títo borci nabehajú toľko kilometrov v toľkých rôznych terénoch...

Je to celkom nedávno, čo Coros vydal funkciu "Adjusted Pace". Pred vydaním Kilian ponúkol firme Coros vlastné algoritmy získané počas tréningov. Dáta boli veľmi blízke vzorcom výskumného tímu a napomohli im s ďalšou úpravou.

4. Výdrž batérie

Pokiaľ by ste si mali vystačiť s jednou jedinou informáciou, tak je to, že neexistujú Corosy, ktoré by nevydržali aspoň 2 týždne v bežnom režime smart hodiniek. A už to je nadpriemerná hodnota. Bavíme sa ale o minimálnej výdrži.

Pokiaľ sa pozrieme na titana Vertix 2, ten vydrží bez nabitia až 2 mesiace. Pri príjme signálu GPS je to až 140 hodín. Pri príjme 4 navigačných systémov naraz vydržia hodinky 90 hodín. Na duálnej frekvencii je to 50 hodín. Konkurenti sa hľadajú ťažko.

Čo povedať na koniec?

Budúcnosť Corosu vidím veľmi svetlo. Je to mladá, progresívna značka, ktorá teraz bude agresívne rýpať do trhu smart športových hodiniek. A to je len dobre! Nielen, že robia výborné zariadenia, ale ešte nútia konkurenciu, aby sa posúvali dopredu rovnako rýchlo ako oni. A len budúcnosť ukáže, kto udrží krok.

Dôvodov na kúpu by sa našlo viac, ale ja osobne beriem tieto tu ako tie hlavné. Napadajú nejaké dôvody vám? Napíšte ich do komentárov!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

jurajpred 527 dňami, reagovať
Dobry den, daju sa prevadzkovat tieto hodinky aj bez znalosti anglickeho jazyka? A je mozne nastavit vzhlad tak aby tam neboli anglicke nazvy dni, mesiacov ale iba cislice? Dakujem…
Matěj Urbaczkapred 527 dňami
Dobrý den, s ovládáním hodinek není problém i bez znalosti angličtiny a dá se plně konfigurovat vzhled hodinek.:-)