» Blog » Polar

4 dôvody, prečo si kúpiť smart športové hodinky od Polaru

Tagy: Sprievodca výberom | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 16.2.2023 | 6 MIN

Myslíte si, že hodinky od Polaru sú mŕtve? Ja nie, a preto sa dnes pozrieme na niekoľko dôvodov, prečo si tento kvalitný športtester kúpiť.

Priznajme si, Polar je prvá značka, ktorá kedy predstavila hodinky pre šport a potom aj kompatibilné príslušenstvo ako napríklad hrudný pás. To všetko podtrhla meraním variability srdečného tepu a v novodobej histórii aj pridaním wattmetra pre bežecké účely. Ale to bolo len v skratke a teraz poďme na tie dôvody:

  • Jedinečný vzhľad
  • Zamerané len na jednu vec, ktorú robia skvele
  • Presné meranie tepovej frekvencie zo zápästia
  • Kvalitné dáta (športové aj fitness)

Príbeh značky Polar – Značka, ktorá vyrobila prvé smart hodinky na svete
15.6.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Polar – Značka, ktorá vyrobila prvé smart hodinky na svete

Dnešný článok bude ešte zaujímavejší tým, že pod každou kapitolou bude osobná skúsenosť Aloisa Kunu – bežca a kanoistu, ktorý je každodenný používateľ hodiniek tejto značky a naozaj sa v nich vyzná. A ja mu týmto ďakujem za spoluprácu na článku.

Musím povedať, že pre mňa je Polar srdcová záležitosť. Keď som aktívne pretekal v kanoistike, tak športovci mali len Polar, u športového lekára používali merače tepu Polar, tak to vo mne zostalo. Tento rok je to 11 rokov, čo behám a postupne som sa prepracoval cez Garmin, Suunto a skončil som u Polaru. Musím po všetkých skúsenostiach povedať, že pre aktívny tréning je Polar podľa mňa najlepší. (A. Kuna)

Vzhľadom tieto hodinky určite vynikajú

Všetko by nasvedčovalo tomu, že hodinky sú podľa podtitulku vyššie tie najkrajšie. Ale tak to nemyslím. Polar vyniká jedinečným vzhľadom a nesnaží sa ísť smerom outdoorových skrutiek a okázalých lunet okolo displeja ako je tomu napríklad u Garminu alebo Corosu.

Jedna z ich vlajkových lodí sa volá Vantage V. Teraz už teda druhá generácia Vantage V2. Vzhľadovo sa ale nič nezmenilo – minimalistické puzdro z ľahkého hliníka a len ľahká lunetka okolo displeja (tiež z hliníka). Na puzdro dolieha aerodynamicky pripevnený remienok. A to je všetko. Polary skrátka poznáte na prvý pohľad.

397,01 € skladom

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Mojim osobným favoritom je ale Polar Grit X PRO, ktorého rád prirovnávam k modelu Garmin MARQ. Eleganciou sú na tom modely veľmi podobne a Grit X PRO ma svojou čistotou a azimutálnou lunetou dostáva do kolien. Takže znova, Polary poznáte na prvý pohľad.

Je to drobnosť, na ktorú veľa ľudí nemyslí, ale je nás mnoho s alergiou na kovy. Výhodou hodiniek POLAR je, že zadná časť puzdra je z nekovových materiálov (okrem merača tepu). U Vantage V2 sa jedná o hliníkovú zliatinu a u ostatných hodiniek o polymér. Drobnosť, ale pre niekoho dôležitá. (A. Kuna)

Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenzia – Športovec na entú s elegantnými prvkami

Zamerané len na jednu vec, ktorú robia skvele

Skoro každý druhý okolo nás má na ruke smart hodinky nabité všemožnými funkciami, ktoré neustále potrebujeme. Telefonovanie, prístup na emaily, Wi-Fi alebo napríklad hry do hodiniek... Nechám na každom z vás, či to sú dôvody, prečo hodinky máte alebo je to len cool povedať, že môžete hrať hru na svojom zápästí.

Avšak, v tomto svete "závislákov" na smart funkciách si ide Polar svojim smerom a miesto aby makal na telefonovaní v hodinkách, maká na dôležitejších funkciách pre vaše zdravie.

Polar nepridáva smart funkcie, ale stále sa zameriava čisto na športové a fitness funkcie, ktoré nám môžu život urobiť trošku sladším po stránke mentálnej a fyzickej. Polar má aj svoj program smart coachingu, ktorý komplexne podchytí celý váš deň. Ich slogan "Trénujte múdrejšie, nie tvrdšie," všetko zhrnul do jednej vety. Znamená to, že sa Polar snaží maximálne podchytiť efektivitu celého dňa.

Funkce FitSpark, která navrhne trénink přímo vám na míru.Funkcia FitSpark, ktorá navrhne tréning priamo vám na mieru.

Polar rozdeľuje tri časti monitoringu vašej aktivity – tréningové jednotky, spánok a aktivitu počas dňa. Všetky dáta z hodiniek sa potom zaznamenávajú do všemožných grafov a čísel, ktoré pomáhajú "tuniť" váš výkon na možné maximum.

Pokiaľ máte hodinky primárne na šport, je Polar jasná voľba. Všetky produkty Polar sú zamerané na 100% nasadenie pri športe od záznamu a vyhodnocovania tréningu, cez monitorovanie dennej aktivity a jej vplyv na regeneráciu, po asi najdokonalejší monitoring a diagnostiku spánku medzi hodinkami na trhu.(A. Kuna)

Keby vás zaujímali do podrobna rozobraté možnosti tréningu, môžete mrknúť na smart coaching na Polar stránkach.

Presné meranie tepovej frekvencie zo zápästia

Tepová frekvencia zo zápästia asi nikdy nebude mať presnosť EKG ako hrudné pásy (ktoré sa jej blížia), ale pre základné účely (či nás niekde "netrafí šľak") to absolútne stačí. A Polar je v tomto meraní jeden z najpresnejších.

Svojim snímačom s názvom Precision Prime (10 diód s troma farbami) ničí svojich súperov na poli tepovej frekvencie už niekoľko rokov a stretol som mnoho ľudí, ktorí vraveli, že síce používajú hodinky inej značky, ale presnosť Polaru by si veľmi želali.

Dosť som sa ponoril do technológie a niektoré články vravia, že tri farby sú každá pre meranie inej tepovej frekvencie. Že jedna farba je na športové aktivty a druhá napríklad na spánok. Nie je tomu tak. Svetelné diódy rôznych farieb tam sú skôr na pokrytie celého spektra a spresnenie výsledkov najmä s prechladnutou rukou.

A práve vďaka tejto technológii sa Polar stal takmer celosvetovou jednotkou v meraní tepu zo zápästia. Suuntu či Corosu sa v minulosti (sem tam aj v prítomnosti) stane, že uletí napríklad o +- 5 až 10 tepov v priemere. Suuntu niekedy aj viac... Polar sedí +- o dva tepy nehľadiac na počasie a okolnosti behu.

A hoci je toto skôr o hodinkách, musím poznamenať, že ich hrudné pásy sú fenomenálne a najpresnejšie na trhu, čo o nich hovoria aj zdroje mimo výskumy Polaru. Ako napríklad uznávaný tester hodiniek The Quantified Scientist.

Sám tiež používam hrudný pás od Polaru a nemôžem si ho vynachváliť.

Můj nejoblíbenější hrudní pás Polar H10+Môj najobľúbenejší hrudný pás Polar H10+

Hodinky Polar Vás zaručene nesklamú. Jedná sa o rokmi preverenú značku (založená 1977), ktorá vyrába produkty najvyššej kvality a po celý čas svojej existencie je priekopníkom vývoja najkvalitnejších športtesterov. Tomu zodpovedá aj jej obľuba vo svete. Za 46 rokov svojej existencie má POLAR viac než 450 patentov a má milióny aktívnych používateľov. Polar ponúka dokonca balíčky pre športové kluby a tímy. Túto službu využíva cez 200 profesionálnych futbalových tímov, 19 národných futbalových asociácií, 16 tímov NHL a 13 tímov NFL. (A. Kuna)

Veľmajster dát a jeho spracovanie

Pokiaľ hľadáte hodinky, z ktorých dostanete maximum použiteľných dát, ste u Polaru správne. Nepoznám rozsiahlejšiu štatistiku ako športových aktivít, tak bežných fitness dát. Samostanou odnožou je potom spánok, ktorému Polar venuje po športových aktivitách asi najviac času.

Najviac asi budete sledovať vašu hodnotu VO2 Max, ktorá je v Polare pomenovaná ako Running Index. Ale inak hodinky vyhodnocujú vašu svalovú záťaž a kardio záťaž. Užitočnou funkciou ako pre začiatočníkov, tak pre pokročilých je vyhodnocovanie spotreby tukov a cukrov. Potom viete, či chudnete alebo ste napríklad v anaeróbnej časti, kde by ste byť nemali.

Pokiaľ ste trailoví bežci, turisti, cyklisti atp., určite oceníte aj štatistiky, koľko ste toho odbehli do kopca, z kopca a rozdelenie kopcov a ich presné parametre (funkcia Hill Splitter).

Ako som naťukol na začiatku kapitoly, Polar sa venuje dosť spánku. Okrem klasického merania spánku máte tiež možnosť merať posilnenie spánku a tiež cirkadiánny rytmus, kedy Polar sleduje, kedy je pre vaše telo najlepšie odpočívať a riadi vaše "vnútorné hodiny".

Na hodinky samozrejme nadväzuje priamo aj aplikácia – Polar Flow. O aplikáciách som písal samostatný článok, a tak sa nebudem moc rozpisovať. V rozsahu dát je ale naozaj jedna z najlepších.

Porovnanie aplikácií športových hodiniek – Coros, Suunto, Polar a Garmin
24.1.2023 - Matěj Urbaczka
Porovnanie aplikácií športových hodiniek – Coros, Suunto, Polar a Garmin

Nejde len o samotný strojček na ruke, ale aj o webovú a mobilnú platformu POLAR FLOW. Až v POLAR.FLOW objavíte kúzlo analýzy a plánovania tréningu. Všetko je v aplikácii krásne stručne vysvetlené pre každý uvedený údaj a doplnené o odkazy na blog POLAR, kde všetky funkcie podrobne vysvetľujú. Na blogu nájdete mnoho článkov o tréningu, cvičení a všetkom možnom – športovaní, strave, odpočinku a spánku. (A. Kuna)

Ako to vidím ja

Nevravím, že to sú hodinky pre širokú verejnosť... Pretože proste nie sú. Všetci chcú milión smart funkcií a na športové a fitness funkcie veľa ľudí kašle. Pokiaľ ale hľadáte naozaj presný prístroj na všetky merania, hodinky od Polaru vás zaručene nesklamú.

Ako už som povedal, môj favorit je model Grit X Pro, ktorý kombinuje maximum funkcií od Polaru, slušnú výdrž batérie a elegantne outdoorový vzhľad, ktorý ja mám rád.

A čo vy? Aké hodinky od Polaru sa vám páčia najviac a čo si o tejto značke myslíte?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 17%
397,01 € skladom
214 € skladom
Zľava 17%
397,01 € skladom
214 € skladom
Zľava 18% do vypredania
432,67 € skladom
Zobraziť ďalší
Zľava 30% do vypredania
337,09 € skladom
309 € (doručíme do 13.5.)
484 € (doručíme do 13.5.)
309 € (doručíme do 13.5.)
214 € (doručíme do 13.5.)
333 € (doručíme do 13.5.)
309 € (doručíme do 13.5.)
357 € (doručíme do 13.5.)
214 € nedostupné
II. Akosť, zľava 16%
509,10 € nedostupné
II. Akosť, zľava 10%
290,70 € nedostupné
Rozbalené, zľava 9%
299,56 € nedostupné