» Blog » Garmin

5 dôvodov, prečo nosím inteligentné hodinky

Tagy: Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 19.1.2024 | 4 MIN

Už nejaký čas nosím inteligentné hodinky a povedzme, že počet hodiniek, ktoré som vyskúšal, dosiahol pravdepodobne trojciferné číslo. Preto som si povedal, že sa zamyslím nad tým, prečo ich vôbec nosím. Tu je teda 5 dôvodov.

1. Chcem mať kvalitný a dlhý život

Niekto možno nerád kvantifikuje svoju životnosť, ale ja s tým nemám problém. Technológie idú dopredu a hoci sa niektorí môžu cítiť nimi zviazaní (najmä fanúšikovia filmovej série Terminátor), pri triezvom používaní môžu byť užitočné.

Čoraz viac životných funkcií je merateľných. Osobne sledujem priebeh svojej srdcovej frekvencie a najmä jej variabilitu (VST). Podľa týchto údajov môžete zistiť, či sa blíži choroba, pretrénovanosť alebo stres. Ak chcete vedieť, aká by vlastne mala byť vaša srdcová frekvencia a čo je to vlastne VST, určite si prečítajte nižšie uvedené články:

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Samozrejme, nejde len o životné funkcie. Moje hodinky počítajú aj aktívne minúty a kroky, ale aby som bol úprimný, až tak veľa ich nesledujem. Osobne ma najviac zaujíma tepová frekvencia, takže si neviem predstaviť, že by som mal inteligentné hodinky bez merania každej sekundy počas dňa (takéto hodinky majú najviac relevantných údajov).

Nechcem sa hrať na Ferdu Donutila, ale apelujem na vás v jednej veci – nenechajte sa ovládať číslami. Psychosomatika je ludra. Poznám ľudí, ktorí sa pozrú na inteligentné hodinky a povedia si: "Tyjo, ja mám furt vysoký stres, cítim sa na nič" alebo "Mal som nízke hodnotenie spánku, dnes bude mizerný deň". Tu je viac než vhodné sledovať, že hodinky sú dobrý sluha, ale zlý pán. Dajte na svoj vnútorný pocit.

Takže na záver: čas a zdravie sú mojou najcennejšou komoditou a nemám problém (aspoň čiastočne) zveriť svoje zdravie do rúk číslam.

2. Hovoria mi, ako dobre som sa vyspal

Znie to paradoxne, ale spánok je v súčasnosti fenomén. A prečo paradoxne? Pretože je základom dobrého života a mnoho ľudí spánok podceňuje. Niektorí by dokonca mohli povedať, že je to strata času alebo že si ho nemôžu dovoliť, pretože sú zaneprázdnení. To však nie je dobrý dôvod na to, aby sme nespali.

V krátkosti. Spánok je ako brúsenie sekery. Venujte viac času jej ostreniu a prácu urobíte rýchlejšie. Ak budete spať veľa, budete produktívnejší, vaša hlava bude pracovať oveľa rýchlejšie a navyše budete mať lepšiu náladu.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Samozrejme, monitorovanie spánku je skôr lepší odhad, pretože hodinky nie sú schopné zaznamenať naše mozgové vlny, ale aj tak predstavujú údaje, ktoré sa aspoň približujú realite. Vtedy viete, koľko času ste strávili v jednotlivých fázach spánku, koľko času ste celkovo prespali a niektorí výrobcovia dokonca ponúkajú aj ďalšie ukazovatele, ako je celkové hodnotenie spánku, hodnotenie kontinuity spánku alebo porovnanie s inými používateľmi vo vašom veku.

Osobne som so spánkom bojoval a odvtedy sa stal azda najdôležitejším pilierom môjho života. Rovnako ako jeho "analýza". Ako kvalitu môjho spánku ovplyvnila športová aktivita deň predtým alebo možno alkohol, jedlo atď.

3. Strážia mi všetko dôležité ohľadom môjho tréningu

Niekedy ocením beh, pri ktorom len bežím a nič nemeriam, ale úprimne povedané... Väčšinu času chcem merať. Chcem len vedieť, aká bola moja tepová frekvencia, aké bolo moje tempo a koľko som ubehol. Možno ste si všimli slovíčka MAL. Priznávam, že hodinky nesledujem priamo počas aktivity, ale skôr sa pozerám na celkové vyhodnotenie po jej skončení.

Celkovo ma však najviac zaujímajú hodnotenia, ktoré sa netýkajú priamo tréningu, ale skôr celkového pokroku.

Veľa hodiniek sleduje čas regenerácie, tréningovú záťaž a to, či trénujete vo všetkých zónach srdcovej frekvencie. A dokonca vám dávajú aj tréningové odporúčania. Zvyčajne je jedným z najväčších problémov tréningový stereotyp. Čoraz viac inteligentných hodiniek má dokonca funkciu, ktorá vám povie, ako ste pripravení na tréning. Zohľadňujú váš športový výkon aj životný štýl – kvalitu spánku, srdcovú frekvenciu, jej variabilitu, stres atď.

A čuduj sa svete, tí vývojári šikovných hodiniek nie sú vôbec blbí a keď sa tým človek riadi, vedie to väčšinou k progresu. Netvrdím, že človek by sa mal riadiť číslami a ak vám napríklad povedia, že nemáte trénovať (ale cítite sa pri tom výborne), nemali by ste ísť. Opakujem – pocit predovšetkým.

Pri športe oceňujem aj výdrž batérie. Ignorujúc fakt, že na jedno nabitie dokážu monitorovať desiatky a desiatky hodín outdoorovej športovej aktivity, niekto často argumentuje tým, že GPS v telefóne je rovnako kvalitné, a preto s ním môže monitorovať šport. Áno, ale ak si pôjdete zabehať a niečo sa stane (napríklad v horách), budete vďační za nabitý telefón. Ak budete monitorovať aktivitu pomocou telefónu, rýchlo to žerie batériu a ohrozujete svoju bezpečnosť.

4. Mám prehľad o tom, kto mi čo píše

Priznám sa... Veď poznáte tých ľudí, ktorí vám odpisujú aj niekoľko dní a väčšinou ani nezdvihnú telefón, keď im zavoláte? Rád vás spoznávam.

Avšak hoci neodpisujem hneď alebo nutne nezdvíham telefón, sledujem to. Viem, kto mi čo píše, a ak ide naozaj o niečo naliehavé (vo valnej väčšine samozrejme nie), môžem hneď odpovedať.

Notifikácia / Upozornenie z telefónu – Čo to je?
21.3.2024 - Dominik Hok
Notifikácia / Upozornenie z telefónu – Čo to je?

5. Viem, koľko je hodín

Zdá sa to ako kopa hlúpostí, však? Ale je to tak. Inteligentné hodinky na mojom zápästí nahradili tie tradičné, ale stále plnia jednu z najdôležitejších a základných funkcií – sledujem čas. Vďaka prepojeniu s telefónom mám neustále k dispozícii presný čas a okrem toho aj odpočítavanie, stopky a rôzne budíky. To sa môže hodiť napríklad v kuchyni.

Nie som typ, ktorý by sa pozeral na čas na telefóne – vždy si inštinktívne otočím zápästie.

A aké inteligentné hodinky vlastne nosím? Moje srdce nakoniec zostalo pri Garmine, konkrétne pri modeli Tactix 7. Funkčne je dosť podobný veľmi obľúbenému modelu Fenix 7X, ale... Už ste si ho pozreli? Sú jednoducho iné, krajšie.

Tactix 7 má všetko, čo od inteligentných hodiniek potrebujem – všetky inteligentné (okrem telefonovania), lifestylové a športové funkcie, dlhú výdrž batérie (takmer 30 dní), navigáciu a LED baterku.

Aké sú dôvody, prečo nosíte alebo by ste chceli nosiť inteligentné hodinky?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre