5 dôvodov, prečo si kúpiť smart hodinky

Tagy: Recenzie | Sprievodca výberom | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 7.3.2023 | 5 MIN

Má ho slečna, ktorá sedí v MHD ob sedačku, kolegovia v práci, vidíte s ním platiť niekoho v obchode a vy stále odolávate. Dnes sa pozrieme na 5 dôvodov, prečo mať v tejto dobe na ruke smart hodinky.

Dôvody, prečo mať smart zariadenie na zápästí:

  • Kontrola nad notifikáciami z telefónu
  • Zdravotný monitoring
  • Športové zariadenie
  • Bezpečnosť vás či vašich blízkych
  • Zábava na zápästí

Stále v obraze

Hoci nerád, tak priznávam, že sociálne médiá vládnu svetom a všetci chcú byť v obraze a najlepšie vedieť všetko hneď. Pokiaľ máte pripojený smartwatch k vášmu telefónu a máte patřičné povolenie, váš mikrosvet môžu tvoriť práve smart hodinky, ktoré vám povedia všetky správy.

Samozrejme to nemusia byť len správy zo sveta, ktoré vám chodia na telefón, ale aj SMS správy a hovory. Z niektorých hodiniek dokonca zo zápästia vybavíte hovor alebo odpíšete na správu.

Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek
17.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenzia – Zvládli aj 100km pretek

Za mňa je to fajn. Nič sa nemá preháňať, ale mrknúť sa na hodinky, či je to dôležité a či musíte siahnuť po telefóne, je uľahčenie života. Jedna z častých funkcií, ktorú používam, je rýchla odpoveď na hovor.

Keď mi niekto volá v nevhodný čas, pošlem cez hodinky prednastavenú správu, že nemôžem a zavolám za chvíľu. No a keď mi volá šéf, tak len stíšim hovor a telefón zvoní spokojne ďalej a mňa nič neruší. :-)

Kedysi dávno som sa ponáhľal v Prahe na električku a potom na vlak. Nebol čas otvárať aplikáciu IDOS a frajerka mi posielala správy kedy čo ide, kde to stojí a ja pri behu a kľučkovaní medzi ľuďmi som nemusel ťahať z vrecka telefón, ale len som mrkol na obrazovku hodiniek a áno, bol som v obraze.

Hlavne všetko prežiť v zdraví

Ďalšia vec, ktorá ľudstvo sužuje, sú rôzne choroby. Veľa ľudí má vysoký tlak, problémy so srdcom, obezitu a ďalšie bežné choroby 21. storočia.

Hodinky nás môžu v mnohých smeroch strážiť a povedať nám, kedy máme dosť a je treba spomaliť a strážiť sa. Už je štandardom, že hodinky majú snímač tepovej frekvencie, ktorý vás celý deň stráži, nech sa neprepínate a u väčšiny hodiniek si môžete nastaviť aj alarm na vysoký tep.

Pokiaľ sa chcete začať hýbať, môže byť skvelou motiváciou denný počet krokov a napríklad koľko aktívnych minút ste cez deň mali. Hoci je to mýtus, že nachodiť desaťtisíc krokov za deň je tá správna zdravá hranica, tak to nie je od veci a je fajn, že pre telo niečo robíme.

Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenzia – Predĺžená výdrž batérie výdrž a čo ďalej?
30.9.2022 - Matěj Urbaczka
Samsung Galaxy Watch 5 PRO a Watch 5 recenzia – Predĺžená výdrž batérie výdrž a čo ďalej?

Niektoré hodinky povýšili svoje zdravotné funkcie natoľko, že pridali aj meranie tlaku a EKG. Napríklad Huawei Watch D merajú tlak dokonca pomocou nafukovacej manžety na zápästí a môžete dostať naozaj presné výsledky, aby ste vedeli, ako na tom ste.

Tento rok na Vianoce som bol prvýkrát asi za 10 rokov naozaj chorý. Bolo zaujímavé sledovať hodnoty na hodinkách, ktoré ukazovali až neuveriteľné čísla. Napríklad tepovú frekvenciu s hodnotou 126, keď som ležal o desiatej večer v posteli. Potom mi hodinky pomaly ukazovali, kedy má cenu začať trénovať, aby som to neuponáhľal.

Huawei Watch D recenzia – Merajú tlak pomocou manžety v remienku
6.12.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch D recenzia – Merajú tlak pomocou manžety v remienku

V zdravom tele

Prapôvod smart hodiniek vychádza zo športtesterov. Tie sa brali na začiatku len na šport, nemali optický snímač tepovej frekvencie, len hrudný pás a to bolo takmer všetko, čo tieto hodinky vedeli. Postupne sa pridávali ďalšie senzory, kedy najhlavnejší zlom prišiel, keď sa pridal senzor GPS, ktorý dokázal presne merať zdolanú vzdialenosť.

Některé hodinky mají i mapové podklady, jako třeba Garmin Fenix 7XNiektoré hodinky majú aj mapové podklady, ako napríklad Garmin Fenix 7X

Postupne sa samozrejme hodinky zdokonaľovali po všetkých stránkach, a teraz už smart hodinky tvoria komplexný nástroj pre pokročilého aj začínajúceho športovca. Ostrieľaní borci si podľa nameraných dát vedú ako tréning, tak regeneráciu. Tí, čo so športom len začínajú, môžu v hodinkách nájsť oporu v podobe tréningových plánov, stráženia tepovej frekvencie (pre správnu zónu tréningu) alebo doby regenerácie po športovom výkone.

Hodinky mohou predikovat i vaše časy na různé distanceHodinky môžu predikovať aj vaše časy na rôzne vzdialenosti

Skvelým motivačným motorom pre nováčikov sú tiež odznaky za rôzne zdolané výzvy. Napríklad, keď ubehnete päť kilometrov, idete behať skoro ráno, cvičíte viac než 1,5 hodiny a ďalšie. Táto motivácia môže urobiť zdravý návyk na pohyb, kedy si zvyknete pravidelne cvičiť a potom už ani odznačiky nebudete potrebovať.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Nemusíte ísť za hranicu extrému, aby sa niečo stalo

Sem tam sa človek dostane do situácie, kde by naozaj byť nechcel. Ostane mu zle, omdlie alebo sa na horách napríklad zrúti zo zrázu. Veľa značiek (Garmin, Apple, Samsung) ponúka detekciu a asistenta nehody.

Ten funguje na báze spojenia s telefónom. Keď hodinky zaznamenajú pád, odošlú správu na prednastavené kontakty. Túto smsku môžete zaslať aj pomocou tlačidla. U hodiniek od Applu je tiež novinkou detekcia autonehody.

Pokiaľ chcete strážiť deti, moderná náramková technológia už to tiež dovoľuje. Za pomoci GPS prijímača a SIM karty vloženej do hodiniek môžete dieťa sledovať, kde sa zrovna pohybuje. Viete teda, či dorazilo v poriadku do školy, na krúžok alebo ku kamarátovi.

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Hudba, platby, dokonca aj hry

Ja som človek, ktorý bez slúchadiel nevybehne z domu. Mať hudbu v hodinkách je naozaj výhoda. Najmä, keď si spárujete nejakú z hudobných streamovacích služieb ako napríklad Spotify. Je to jednoduché, spárujete hodinky a môžete frčať na flow muziky, dokiaľ vám nedôjde baterka.

Ďalšou stálicou býva platba kartou. Nájdete ju napríklad u hodiniek Garmin, Samsung, Apple a dokonca aj u jedného modelu Xiaomi, konkrétne náramku Xiaomi Band 6 NFC. Úprimne, nepoužívam moc smart funkcií, ale bez tejto už by som si nedokázal hodinky predstaviť. Platba hodinkami je bezpečnejšia než kartou alebo telefónom a hlavne viac "po ruke" už to mať nejde.

Zastavím sa aj nad tým, že pokiaľ nemáte zrovna čo robiť a čakáte na električku, autobus alebo si len niekde krátite dlhú chvíľu, môžete na hodinkách hrať aj hry. Vynikajú v tom skôr hodinky s WearOS od Googlu alebo watchOS od Applu, ale aj na Garmin sa nejaký základ dá nainštalovať. Či je to už moc alebo je to mega využiteľné, je na vás.

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Osobné zamyslenie nad danou problematikou

Pre mňa samotného sú hodinky ako pre alkoholika fľaška. Nedokážem si predstaviť, že by som si hodinky mal dať dole a už ich nenosiť. Po nejakej odvykačke by som si ale možno zvykol len na klasické hodinky rovnako ako alkoholici na nealko.

Denne mám teda na ruke smart hodinky od Garminu – konkrétne Garmin Fenix 7X. Som spokojný a meniť nehodlám. Je to môj parťák na šport aj na bežný pracovný deň. Ako športovec ich denne zapínam na tréning, kontrolujem si tepovku, spánok a "životné funkcie", ktoré mi prezradia či som ready na ďalší tréning.

Poznám ale aj prípady, kedy to ľudia vyložene preháňajú a idú sa vyslovene po....... z toho, že sa im nezdvihla hodnota VO2 Max a ďalšie metriky. Smart hodinky môžu byť dobrý sluha, ale zlý pán.

A aký názor máte na smartwatch vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre