» Blog » Suunto

5 dôvodov, prečo siahnuť po smart hodinkách Suunto

Tagy: O značke | Sprievodca výberom | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 14.3.2024 | 5 MIN

Chcete vedieť, prečo by ste si mali zaobstarať inteligentné hodinky od kultovej fínskej značky Suunto? Tu je 5 najdôležitejších dôvodov.

Značka Suunto je jednou z najstarších značiek, pokiaľ ide o športtestery a inteligentné hodinky. Títo Fíni sú na trhu už nejaký čas a naozaj rozumejú tomu, čo robia. Ak by ste chceli poznať ich históriu, nechám článok nižšie.

Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám
22.3.2022 - Matěj Urbaczka
Príbeh značky Suunto – Od kompasov k hodinkám

Teraz však prejdime k 5 základným dôvodom.

  1. Dizajn
  2. Spoľahlivosť
  3. Životnosť batérie
  4. Športové funkcie
  5. História a komunita

(1) Jedinečný dizajn každého modelu

Už od prvých modelov má Suunto osobitý vzhľad. Či už to boli modré alebo neónovo žlté Ambity, drsne vyzerajúce Suunto 9 Baro alebo minimalistické Suunto 9 Peak PRO. Tieto hodinky majú dušu, a ak ich budete nosiť, určite nakoniec upútate niekoľko pohľadov z ulice – ten vzhľad jednoducho stojí za to.

Ak mám byť úprimný, vždy sa mi najviac páčili hodinky Suunto 9 Baro a Suunto Vertical (preto Suunto Race), pretože sú obrovské a aj keď vás prešiel tank, hodinky môžete používať ďalej. Nemôžem však vynechať Suunto 9 Peak PRO, ktoré všetkých prekvapili svojím minimalizmom s biznisovým vzhľadom. A vlastne prečo nie. Na kompaktnosť sa hrá vo viacerých odvetviach, tak prečo nie aj pri hodinkách.

Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!
2.11.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO predstavenie – Rýchlosť a výdrž opäť na scéne!

(2) Pod pojmom "hodinky čo prežijú atomovku" si vybavím práve Suunto

Ak hľadáte skutočný držiak, ktorý sa nerozpadne za pár rokov a vydrží pokojne desať a viac rokov, so značkou Suunto ste na správnom mieste. Niekedy, keď pádlujem medzi ľuďmi na pretekoch alebo len tak behám dlhý tréningový beh v horách, nemôžem si pomôcť a musím sa čudovať. Často stretávam ľudí s hodinkami Suunto Ambit 2 / 3, ktoré vyšli v roku 2013 / 2014. Čo je naozaj desať rokov od ich vydania a máloktorá spoločnosť môže tvrdiť, že vyrába takú kvalitnú elektroniku, ktorá vydrží celodenné nosenie 10 rokov.

A okrem ich životnosti by sme sa mali zastaviť aj pri konštrukcii hodiniek. Väčšina ich špičkových modelov sa môže pochváliť titánovým alebo oceľovým telom, ako aj zafírovým sklíčkom. A potom všetky modely vyššej triedy spĺňajú vojenskú normu pre odolnosť, takže nezáleží na tom, či leziete na horu Blanc, plazíte sa pod ostnatým drôtom na pretekoch Spartan Race alebo letíte na bicykli dolu kopcom počas zjazdových pretekov. Dávam ruku do ohňa za to, že Suunto toto všetko prežije.

Suunto Vertical recenzia - Outsider späť medzi elitu
16.5.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Vertical recenzia - Outsider späť medzi elitu

(3) Výdrž batérie bola pri hodinkách Suunto vždy numero uno

Ak sa ma spýtate na prvú vec, ktorá mi napadne pri hodinkách Suunto, je to vzhľad a práve výdrž batérie, ktorá je neuveriteľná. A to tak v režime inteligentných hodiniek, ako aj v režime behu s GPS. Najlepším modelom od Suunto je momentálne Suunto Vertical, ktorý v režime inteligentných hodiniek vydrží na jedno nabitie približne 30 dní a v režime GPS s meraním každej sekundy a všetkými spustenými navigačnými systémami až 90 hodín.

Vertical sú zároveň prvou generáciou hodiniek od Suunto, do ktorej bolo pridané solárne napájanie, takže hodinky môžete raz nabiť v režime inteligentných hodiniek a predĺžiť ich až na 140 hodín s rovnakým režimom GPS.

Ani základné modely Suunto, ako napríklad Suunto 5 Peak, nemajú zlú batériu. Ak neoslní 7 dňami v režime smartwatch, určite oslní výdržou batérie viac ako 20 hodín pri najpresnejšom snímaní a nízkou cenou k tomu.

(4) DNA u Suunta je tvorená športovou dvojskrutkovicou

Suunto a šport idú k sebe ako Bach a klasická hudba. Spoločnosť Suunto sa od začiatku zameriava predovšetkým na kvalitné športové zázemie všetkých svojich hodiniek – a v tom je aj neuveriteľne úspešná. Majú nielen základné športové funkcie ako všetky inteligentné hodinky, ale aj niekoľko perličiek, ktoré inde nenájdete.

V ich aplikácii nájdete napríklad také perličky, ako je chronická (CTL) a akútna tréningová záťaž (ATL), porovnanie týchto dvoch záťaží vo funkcii Forma TSB alebo dokonca skóre tréningového stresu (TSS). Všetky tieto hodnoty vám môžu pomôcť zlepšiť tréningový proces a vyhnúť sa nepríjemnostiam.

Značka tiež ako jedna z prvých predstavila wattmeter zabudovaný priamo v hodinkách a prepočítava vaše tempo v rovine (hoci je škoda, že vyhodnotenie je v aplikácii až po uložení aktivity).

V posledných rokoch sa aj Suunto vydalo cestou niektorých čínskych značiek a do zoznamu športových aktivít pridáva všetko, čo mu príde pod ruku. V zásade to nemusí byť zlé, a ak hľadáte akúkoľvek aktivitu, pri ktorej chcete mať záznam o tom, koľko času ste jej obetovali. So značkou Suunto máte možnosť.

Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste
8.11.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste

(5) Fínske srdce bije pre Suunto

Posledným bodom a dôvodom, prečo si kúpiť Suunto, je určite ich história a komunita, ktorá za značkou stojí. Ako som napísal na začiatku, história spoločnosti Suunto je zaujímavá a veľmi dôležitá pre svet inteligentných hodiniek.

Druhou stránkou veci je takzvaná Suunto rodina, ktorá za túto značku jednoducho kope. A ja sa im nedivím. Ak je človek zvyknutý na kvalitu, jednoduchosť používania a skvelé parametre a má Suunto od začiatku svojej športovej kariéry, ide opäť do Suunta. A podpora značky je veľmi dôležitá.

Takže ak si zaobstaráte hodinky Suunto, budete tiež patriť do tejto "Suunto rodiny" a možno si nájdete nových priateľov, partnerov v športových aktivitách alebo možno lásku svojho života.

Osobný názor na hodinky Suunto

Ak sledujete náš kanál YouTube a/alebo čítate iné recenzie, viete, že v súčasnosti používam hodinky Garmin Fenix 7X PRO a so spoločnosťou Garmin pracujem už desaťročia. Napriek tomu vždy rád testujem Suunto a teším sa na ich ďalší vývoj.

Testovačka Suunto Vertical

Suunto Vertical tester.

Na hodinkách Suunto najviac obdivujem dizajn a športové funkcie, ktoré sa snažia pracovať s únavou tela. Čo mi trochu vadí, sú menej presné snímače a používateľské rozhranie, ktoré nie je úplne vyladené a rýchle. Veci sa však uberajú dobrým smerom a verím, že "medzera", ktorú Suunto naháňalo, keď nezachytilo trend GPS hodiniek, rýchlo zmizne a vytiahne sa do popredia. Tam, kam neodmysliteľne patrí po boku Garminu a Polaru – svätej trojice športtesterov.

Vyjadrenie kolegu Dominika:

V skutočnosti som mal značku Suunto vždy rád, ale ak mám byť úprimný, od vydania pôvodného modelu Suunto 9 (ktorý bol pre mňa úžasný) značka tak trochu pláva a úprimne povedané... Utopila sa. Teraz si tak trochu napravujú reputáciu novými modelmi, ako sú Suunto Race alebo Vertical, ktoré majú konečne rýchlejšie systémy a modernejšie funkcie. Čo im však veľa uberá, je snímanie tepovej frekvencie. Úprava optického snímača by ich posunula na míle dopredu, a to je presne to, čo si značka s takou bohatou a zaujímavou históriou zaslúži.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Marec
707 € skladom
Novinka Marec
703 € skladom
Novinka Február
449 € skladom
Novinka Február
449 € skladom
599,00 € skladom
449 € skladom
599,00 € skladom
599,00 € skladom
599,00 € skladom
Novinka Február
Rozbalené, zľava 3%
421,95 € skladom
Zobraziť ďalší
Novinka Marec
707 € nedostupné
349 € nedostupné
349 € nedostupné
191 € nedostupné
191 € nedostupné
191 € nedostupné
399,00 € nedostupné
191 € nedostupné
303 € nedostupné
399,00 € nedostupné
349 € nedostupné
191 € nedostupné
191 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
529,62 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
514,10 € nedostupné
Rozbalené, zľava 3%
514,10 € nedostupné