5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Tagy: Sprievodca výberom | Pánske | Spoločenské

Martin Koňařík | 31.8.2018 | 3 MIN

"Prvé lepšie" hodinky, ktoré si muž zaobstará, by mali byť spoločenské. Oproti športovým alebo módnym hodinkám sú totiž univerzálnejšie. Hodia sa k obleku pri spoločenských udalostiach, môžete ich nosiť v práci ku košeli, ale aj počas grilovačky s priateľmi.

Tissot Heritage Visodate Automatic T019.430.16.031.01

Hlavným pravidlom pri výbere spoločenských hodiniek je, aby boli analógové (ručičkové), digitálky vôbec neprichádzajú do úvahy. Túto chybu ale viac-menej nikto nerobí, tak ju do zoznamu nezaraďujem.

1) Chronografy - hodinky so stopkami sú spoločenské asi ako tenisky

Chronograf (stopky) je funkcia typická pre športové hodinky. V športe ide o čas a ten potrebujeme merať. Pri spoločenských událostiach je to ale naopak. Sme s ľuďmi, na ktorých nám záleží a čas nie je taký významný. Nemáme ďalšie plány, nikam sa neponáhľame a rozhodne nič nepotrebujeme stopovať.

Certina DS Podium Chronograph 1/10 SECChronografy sú športové hodinky, opak spoločenských

Chronografy sú typicky tvorené niekoľkými sčítačmi na číselníku (na zobrazenie stopovaného času) a dvojicou tlačidel nad a pod korunkou. Čo hodinkám pridává na rozmanitosti a zložitosti. Teda opak elegancie. Elegancia sa zvyčajne dosahuje odoberaním sa takmer až k minimalizmu. Spoločenské hodinky by mali mať minimum komplikácií (funkcií).

2) Príliš veľké hodinky upútavajú pozornosť - presne to pri spoločenských hodinkách nechceme

Svojím voľnočasovým odevom a doplnkami dávame radi najavo, kto sme, čo máme radi a prezentujeme svoju osobnosť.

Pri spoločenských udalostiach sme v sebaprejavovaní viac konzervatívni. To platí aj pre hodinky. Nemali by upútavať pozornosť svojou nadmernou veľkosťou. Za prijateľné môžeme považovať čokoľvek medzi 38-42mm. Samozrejme veľkú úlohu hrá obvod nášho zápästia.

Invicta Coalition Forces Automatic 24708Príliš veľké hodinky (tieto 48mm) sú veľmi výrazné, a preto nevhodné ako spoločenské

Na hrúbke puzdra záleží. Malo by byť dosť tenké (cca do 12mm), aby ľahko skĺzlo pod sako alebo košelu.

3) Červená, zelená, žltá? Na formálnu událosť radšej nie.

Slovo, ktoré najlepšie vystihuje spoločenské hodinky, je jednoduchosť. Týka sa to tvarov, funkcií, prevedenia aj farieb. Remienok by mal byť čierny alebo hnedý. Pokiaľ má prešitie, tak v rovnakej farbe ako remienok.

Seiko Prospex Sea SRPA21K1 PADI Special Edition Farebné hodinky sú k spoločenskému odevu nevhodné

Kovové časti hodiniek by mali byť buď strieborné alebo zlaté (ružové zlato je tiež prijateľné). Číselník čierny, biely, alebo metalický. Čokoľvek iné je ústupok z konzervativnej zóny.  Hodinky môžu mať nejaký drobný farebný prvok, ale veľmi záleží na tom, aby bol spracovaný decentne a nepútal pozornosť. Napríklad následujúce Seiko Presage SPB039 majú červenú dvanástku, ale stále to sú nádherné spoločenské hodinky. Spôsob použitia farby je veľmi decentný a neuberá z elegancie.

Hodinky Seiko Presage SPB039J1Decentné a minimalistické použitie farby nevadí

Všetky kovové časti hodiniek by mali mať jednu farbu. Takzvané bi-color (napr. kombinácia striebornej a zlatej) sú skôr v zóne módnej, než tradičnej a elegantnej.

Certina DS-4 QuartzBi-color hodinky (dve farby kovu) sú menej spoločenské

4) Guma, plast a textil na spoločenské hodinky nepatria

S materiálmi to je jednoduché. Kov a koža. Kožený remienok je elegantnejší ako kovový ťah a pri vysoko formálnych událostiach je jedinou správnou voľbou (čierny alebo hnedý).

Hodinky Casio G-Shock G-Classic GA-110C-7AERČokoľvek okrem kovu a kože nie je na spoločenské hodinky vhodné

Živicové G-Shocky, vojenské hodinky s NATO remienkom, alebo plastové Swatchky sú samozrejme presným opakom spoločenských hodiniek.

5) Hnedý remienok hodiniek, čierny opasok na nohaviciach a biele topánky. Tu niečo nesedí.

Pri hodinkách s koženým remienkom by jeho farba mala ladiť s farbou opasku na nohaviciach a tiež s farbou topánok.

A podobné pravidlo platí aj pre kovové časti hodiniek. Ku zlatým (alebo pozlateným) hodinkám dobre ladí zlatá spona opasku, prípadne zlaté manžetové gombíky.

Tissot PRS 516 Quartz T100.417.16.051.00Keď neladí farba remienku hodiniek s farbou opasku nohavíc, nie je to ono.

Pozrite si našu kompletnú ponuku pánskych spoločenských hodiniek, alebo si prečítajte článok, v kterom odporúčame 6 TOP pánskych spoločenských hodiniek do 800€.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre