» Blog » Garmin

6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 15.9.2023 | 4 MIN | 5x komentár

Hodinky Garmin Fenix 7 PRO vyšli len rok po klasickom modeli Fenix 7. Aké sú najdôležitejšie dôvody, prečo si zaobstarať tieto hodinky?

Trochu parafrázujem slávnu vetu pána Vrchlického – "Pre trochu presnosti by som išiel aj na kraj sveta". Toto sú najdôležitejšie dôvody, prečo si vybrať hodinky Fenix 7 PRO. Skôr než sa im budem podrobne venovať, zhrniem ich v bodoch:

  • Fenix 7 PRO sú jednoducho najlepšie a najluxusnejšie,
  • nové svieže farby a prémiové možnosti,
  • nová technológia displeja,
  • baterka pre všetky veľkosti,
  • presnejší snímač srdcového tepu,
  • "nárast" batérie.

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

1. Kto je tu šéf?

Na to existuje len jedna odpoveď – Garmin Fenix 7 PRO. Ťažko by ste našli viac nabité hodinky, ako sú tieto. Má všetko, čo človek potrebuje, a ak mi niekto povie, že nemá telefón... No podľa mňa to nie je funkcia, ktorá by patrila do týchto hodiniek.

[[240689]]

Najdôležitejšími aspektmi sú pre mňa dizajn, presnosť GPS a monitoru tepu, sakramentsky dlhá výdrž batérie a tréningové funkcie. Čo viac chcete? Je to FENIX!

2. Dizajn sa nezmenil, ale svieže farby stoja za to

Prečo meniť niečo, čo funguje - to je tak trochu dizajnový motív radu Fenix už peknú radu rokov. Jediné menšie zmeny sa týkajú lunety, ale štýl zostáva rovnaký.

Nové svieže farby sú však skvelé a obzvlášť ma zaujal "biely" variant. Použil som úvodzovky, pretože na fotografii vyzerajú hodinky čisto bielo, ale v skutočnosti sú svetlosivé a čo je dôležité - na mojom zápästí vyzerajú jednoducho skvele! Táto farba je najväčšou novinkou v porovnaní so staršou generáciou. Keď sa však pozrieme na kožu a kov, ktoré dostávame na prémiových modeloch, určite sa tiež má čo páčiť.

Mať bežnú verziu do práce a športovú na všetky dobrodružstvá? To sa oplatí priplatiť pár dolárov navyše.

3. Nová technológia transflektívneho displeja

Garmin konečne prišiel na to, že aj transflektívny displej môže byť ostrejší a mať skvelú čitateľnosť napriek zafíru/solaru. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami je to naozaj nebo a dym. Veľký rozdiel vidím aj v podsvietení displeja, ktoré nabralo na výkone a teraz dokáže displej vykresliť oveľa lepšie. Kedysi som mal podsvietenie na 10–15%, teraz mi stačí 5% a vidím presne to isté.

K dispozícii je aj solárne napájanie displeja a sklíčka, kde sa kruh okolo displeja, ktorý berie 100 % slnečných lúčov, zdá byť o niečo silnejší. Takže ak ste často občas na slnku, solárne osvetlenie na Fenixe má konečne zmysel.

Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

4. Baterka pre všetky veľkosti

Jednou z najväčších inovácií je baterka zabudovaná v puzdre. Túto výsadu mal predtým len Fenix 7X, ale teraz ju majú všetky veľkosti puzdier. Ak vám teda baterka na starých hodinkách chýbala, teraz ju máte!

Hoci sú LED diódy na menších puzdrách logicky viac pri sebe, svietivosť je dobrá aj na najmenšej veľkosti. Garmin tiež "vyčistil" sklo baterky, takže už nie je zakalené, a baterka je vďaka tomu o niečo ostrejšia.

5. Šesť LED diód pre väčší úspech

Garmin mal jeden neduh: srdcový tep bol len priemerný. Pôvodný model Elevate 4 bol postavený na 2 LED diódach, ktoré mali len jeden svetelný výkon. V pokoji to bolo celkom v pohode, ale na niektorých väčších trasách mal srdcový tep problém.

Ale Elevate 5, ktorý teraz používajú nové hodinky Fenix 7 PRO a Epixy 2 PRO, je na inej úrovni. Šesť LED diód, ktoré dokážu meniť intenzitu svetla, dokážu merať tep naozaj presne a po dlhšom testovaní som zistil, že nemajú problémy s behom, náhlymi zmenami tempa alebo tepu a inými "nepríjemnosťami".

6. Prepätie batérie, ktoré sa však nedá zistiť

Batéria sa zväčšila, hoci zostala na rovnakých číslach. V skutočnosti nový displej a batéria žerú oveľa viac energie (a preto je skôr obdivuhodné, že sa výdrž batérie neznížila). Najväčší problém s "utiahnutím LED diód" má Polar, ktorý síce má super presné meranie tepovej frekvencie, ale nedokáže tomu primerane optimalizovať výdrž batérie.

Tu však údaje zostali rovnaké a vôbec nie zlé:

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7X
V režime inteligentných hodiniek
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
Režim úspory energie
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
37 hodín (46 hodín)
57 hodín (73 hodín)
89 hodín (122 hodín)
Príjem všetkých satelitov
26 hodín (30 hodín)
40 hodín (48 hodín)
63 hodín (77 hodín)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvenčný)
15 hodín (16 hodín)
23 hodín (26 hodín)
36 hodín (41 hodín)
Príjem všetkých satelitov + hudby
7 hod.
10 hod.
16 hod.
GPS (max. úsporný režim)
90 hodín (162 hodín)
136 hodín (289 hodín)
213 hodín (578 hodín)

A keď Garmin píše o výdrži, naozaj nežartuje ani nepreháňa. Potom faktory, ktoré najviac ovplyvňujú výdrž, sú úroveň jasu, pulzný oxymeter počas celého dňa a frekvencia jednotlivých cvičení so spusteným GPS. Posledný spomínaný, ak chceme cvičiť, nemá veľký vplyv, ale prvé dva môžeme vypnúť alebo znížiť.

Zhrnutie

Možno na prvý pohľad nie sú rozdiely oproti predchádzajúcej generácii veľmi viditeľné, ale sú tu. A sú veľkými zmenami v hre. Mať hodinky, pri ktorých nemusíte používať hrudný pás, ktoré majú veľkú výdrž batérie a superkontrastný transflexný displej, je naozaj výhra.

V podstate už nie je čo viac napísať. Ak si odtušíte najlepšie outdoorové hodinky na trhu, získate len extra dávku luxusu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Danielapred 218 dňami, reagovať
Majú mikrofón? Dajú sa ovládať hlasom resp.spravy sa dajú diktovať?
Matěj Urbaczkapred 216 dňami
Zdravím, nemají.
Jozefpred 195 dňami, reagovať
Zdar, existuje fenix 7pro vo verzii zafír aj bez solaru? Ďakujem
Jozefpred 195 dňami, reagovať
Zdar, existuje fenix 7pro vo verzii zafír aj bez solaru? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 194 dňami
Zdravím, Jozefe, bohužel neexistují, ale v tomto provedení existují hodinky Garmin Tactix 7 Sapphire. Bez Solaru.:-)

Hodinky zmienené v článku