» Blog » Hamilton

6 NAJ – Filmové hodinky Hamilton, ktoré môžete mať doma

Tagy: Výber najlepších | Hamilton | Klasické

Aleš Pavelek | 21.12.2023 | 8 MIN

Dvorný dodávateľ filmových hodiniek. Aj to je Hamilton. Kto iný sa môže pochváliť, že jeho hodinky sa objavili vo viac ako 500 filmoch? Ale len niektoré z nich si ešte môžete zaobstarať. A dnešný článok bude o výbere tých najzaujímavejších filmových hodiniek Hamilton vôbec.

Asi so mnou budete súhlasiť, že filmy a televízne seriály majú veľký vplyv na našu popkultúru. Sú nielen jej obrazom, ale často aj jej hnacím motorom. Vidíme to na banálnych maličkostiach, keď sa nejaký výrobok objaví na striebornom plátne a jeho predaj a popularita prudko stúpnu. Ale platí to aj naopak. A tento vplyv pociťujeme aj na trendoch. Len si spomeňte na príval ružovej farby po vydaní Barbie.

Nie nadarmo výrobcovia zaraďujú svoje výrobky do filmov ako product placement. Prečo je v niektorých filmoch na stole Pepsi a nie Cola, určite nie je náhoda. Ale – nie všetko je len reklama. Každý detail musí zodpovedať aj štýlu filmu a predovšetkým samotným postavám. Je takmer umením zladiť každý kúsok oblečenia a doplnkov s ich charakterom.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Ale keď sa to podarí a vznikne silná postava, ktorá sa zapíše do filmového a širšieho povedomia... vtedy vznikajú legendy. A ak majú na sebe hodinky?

1) Hamilton PSR. Ako James Bond pomohol revolúcii

Žiť a nechať zomrieť (1973)
James Bond (Roger Moore)
Hamilton American Classic PSR

Začiatok 70. rokov. M zaklope na dvere Bondovho bytu. James so zvodnou Bondovou po boku rýchlo skontroluje čas na hodinkách. 5:48. Pre istotu si ich ešte raz zapne. Nenecháva divákov na pochybách, aké fascinujúce sú jeho hodinky. A na tú dobu moderné, takmer futuristické, takmer bondovské skrz naskrz.

Sú to digitálne hodinky Hamilton, ktoré svet pozná ako Pulsar. Hodinky Hamilton Pulsar The Time Computer P2 model 2900 nosil James Bond v celej úvodnej scéne filmu Žiť a nechať zomrieť, ktorý mal premiéru v roku 1973.

Mimoriadne presné, s technológiou quartz, ktorá sa objavila len pred niekoľkými rokmi. A s digitálnym displejom, na ktorom sa po stlačení tlačidla rozsvietia LED diódy. Nevídané. Boli to prvé úspešné sériovo vyrábané digitálne hodinky na svete, ktoré chcel každý. Ale kvôli vysokej cene ich mohli vlastniť len niektorí ľudia. James Bond bol, samozrejme, jedným z nich. Dokonalé umiestnenie produktu.

Práve tieto hodinky výrazne prispeli k prelomu quartzových hodiniek, hoci vo filmovej scéne je čoskoro vidieť Moneypenny, ako podáva Jamesovi jeho Rolexky so slovami, že už sú opravené. Je pravda, že ponorky mali mnoho bondovských vychytávok, zatiaľ čo Pulsary mohli – zobrazovať čas. Ten sa navyše nastavoval pomocou magnetu v spone a batéria nevydržala príliš dlho. A vidíte, stále ide o jedny z najslávnejších hodiniek všetkých čias.

Pôvodný model sa dokonca ešte stále dá nájsť, ale hodinky mali množstvo nedokonalostí a technologických problémov. Dokonca aj Bond potom prešiel na digitálky s LCD displejom (pre zmenu vyrobené spoločnosťou Seiko). Historické kúsky si preto vyberajte s rozvahou.

Alebo siahnite po modernej reedícii priamo od spoločnosti Hamilton, ktorá v minulosti trochu neuvážene predala práva na názov Pulsar, takže ich nájdete pod názvom PSR.

Poctivý špión, že sú dokonalé. Dizajnovo sú takmer na nerozoznanie od prototypu, ale LED podsvietenie už nerobí svoje. A nastavenia idú pohodlne cez tlačidlo. A hodinky sú aj pohodlné!

Zakaždým, keď na ne upriamite pohľad a stlačíte tlačidlo, môžete sa vžiť do kože agenta 007. Uvidíte scénu z bondovky alebo z jedného z najdôležitejších hodinárskych období. Elegantné, také originálne, ale musíte o nich niečo vedieť, aby ste ich ocenili. Aspoň to, čo som o nich práve napísal.

Alebo niečo viac z nášho článku venovaného tomuto modelu:

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

2) Hamilton Ventura. Muži v čiernom a ich výbava

Muži v čiernom (od roku 1993, všetky epizódy)
Všetci agenti a agentky
Hamilton Ventura

Ak by som mal vybrať jeden film, ktorý posunul Hamiltona ako hollywoodskeho výrobcu hodiniek na vyššiu úroveň, bola by to séria Muži v čiernom. Od prvého dielu až po... no, vlastne všetky, pretože vo všetkých sa objavili Ventury ako povinná výbava MIB.

Will Smith a Tommy Lee Jones. Zdroj: Columbia Pictures

Will Smith a Tommy Lee Jones. Zdroj.

Tu už hodinky nie sú doplnkom kostýmu. Sú súčasťou príbehu. Výpovedným prvkom postáv. Elegantné, klasické, ale zároveň opäť silne futuristické, s jasným poslaním. Boli, sú a budú absolútne dokonalou voľbou pre Muža (a ženu) v čiernom.

Vo filmoch sú zreteľné zábery na hodinky. Medzi najznámejšie patrí scéna, v ktorej Tommy Lee Jones otvorí škatuľu, v ktorej žijú miniatúrni mimozemšťania, a vezme si z nej digitálne hodinky, ktoré uctievajú. Tým sa to pochopiteľne nepáči, a tak im Will Smith prenechá svoj chronograf Ventury.

Dokonca je tu aj chybný záber, v ktorom vidia digitálne hodinky (mimochodom, Hamilton Pulsar) aj po tom, čo Ventury umiestnili na ich miesto...

A takýchto detailných scén s hodinkami Hamilton Ventura je vo filmovej sérii MIB niekoľko. Predovšetkým však ide o hodinky, ktoré majú jedinečný dizajn, a pritom ich môžete pokojne nosiť ako oblek! Nie sú nudné v žiadnej situácii. Napriek tomu neoplývajú bohvieakými funkciami, základné modely (podľa mňa tie najlepšie) dokonca nemajú prakticky žiadne.

Dnes sú v ponuke od trojručných qurtov, cez chronony, automaty až po XL skeletony. Samozrejme, len niektoré sa objavili vo filme. Odporúčam vám však vyskúšať si veľkosť na všetkých. Ak Hamilton PSR podľa mňa sadne aj nízkym chlapom, Ventur je trochu väčší oriešok.

Je pravda, že Ventury boli slávne už pred 90. rokmi a MIB. Vo svete hodiniek aj vo svete filmu. Ale dovolím si tvrdiť, že to bola práve séria Muži v čiernom, ktorá im okrem nesmrteľnosti vyniesla aj nezameniteľný kultúrny status.

Hamilton Ventura Chrono, které nosí Will Smith.

Hodinky Hamilton Ventura Chrono, ktoré nosil Will Smith.

V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom
29.10.2019 - Agáta Vřeská
V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom

3) Hamilton Boulton. Lepšie si Indiana Jones vybrať nemohol

Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
Indiana Jones (Harrison Ford)
Hamilton Boulton Quartz

Model Boulton sa objavil ako trochu nečakaný darček. Tí, ktorí poznajú filmovú sériu Indiana Jones, vedia, že Indy bežne nenosil hodinky. A predsa! Záverečná epizóda odhaľuje, že jedny konkrétne hodinky mali pre neho silný sentimentálny význam.

Pre tvorcov bolo kľúčové nájsť hodinky, ktoré by sa hodili k postave a časovej osi. Oslovenie spoločnosti Hamilton, ktorá je pri výrobe filmových hodiniek ako doma, bol geniálny nápad. Koniec koncov – aké iné hodinky by mohol mať sympatický Američan doma ako hodinky od jednej z najväčších amerických hodiniek tej doby.

A čo sa týka Hamiltona, načo nosiť nové drevo do lesa, keď v zásuvke bude niečo tak akurát. No, takmer. Dizajnovo je Boulton výpravným kúskom modelov z 30. rokov, ale so strojčekom bol trochu väčší problém.

Ako nájsť súčasný, pomerne malý mechanický strojček vyrobený spoločnosťou Eta pre štvorcové hodinky? Ťažko. Takže je tu quartzový. Vo filme si ho nemôžete všimnúť, pretože nikde nevidíte detailný záber. Chytré. A v našom svete? Tam vám to asi tiež nebude vadiť, keď si ich vyskúšate a uvedomíte si, že práve toto chcete mať.

Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, ktoré nosí Indiana Jones
25.7.2023 - Aleš Pavelek
Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, ktoré nosí Indiana Jones

4) Hamilton Murph. Hodinky z inej dimenzie

Interstellar (2014)
Murph Cooper (Jessica Chastain, Mackenzie Foy)
Hamilton Khaki Field Murph

Doteraz sme hovorili o modeloch, ktoré sa dostali do filmov, pretože zodpovedali štýlu postáv alebo potrebám producentov a kostymérov. Ale až pri Murphovi prichádza skutočná výzva.

Hodinky Murph boli vytvorené pre film Interstellar jednoducho preto, že žiadne iné hodinky nezodpovedali požiadavkám filmárov.

A tak Hamilton navrhol úplne nové. Ale ani on pravdepodobne netušil, že sa stanú jedným z najlepších modelov, ktoré vznikli na základe kresieb H-loga.

Každý pozná povesť, že sa pôvodne ani nemali predávať. Až tlak fanúšikov priniesol limitovanú predajnú edíciu a následne ju zaradil do stálej ponuky. Podobne potom dala život aj menšej verzii s 38 mm puzdrom.

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!
5.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!

Murph sú filmové hodinky skrz na skrz. Posúva totiž samotný dej príbehu. Je to nástroj, ktorý zachraňuje ľudstvo. A sú stelesnením symetrickej krásy. Je v ňom výrazná dôstojnosť, historický šarm, a dokonca aj skrytá hravosť. To všetko v jedných hodinkách je malý zázrak.

Možno práve preto patrí príbeh o Murphovi k mojim najobľúbenejším. Pôvodne mali pomôcť vyrozprávať príbeh. A nakoniec sa stali samotným príbehom.

EURECA v morseovce na sekundové ručce.

EURECA v morzeovke na druhej ručičke.

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

5) Hamilton Khaki Field King – Houseovky do každej rodiny

House M.D. 
Dr. Gregory House (Hugh Laurie)
Hamilton Khaki Field King

Jedny hodinky sú často – a treba uznať, že právom – vychvaľované. Model s názvom Captain America, ktorý podľa webovej stránky Hamilton nosil Chris Evans vo filme Avangers.

Je to skutočne dokonalý kúsok. Ciferník je vyrezaný z vinylovej platne, tradičný vojenský dizajn starej školy a efektné červené vyhotovenie sekundovej ručičky. Samozrejme, kto ho niekedy skutočne videl na zápästí filmového Avangera?

Ja som to šťastie nemal. Ale mal som to šťastie, že som sa stretol s hodinkami doktora Housa. Sú takmer identické s tými americkými, a predsa iné. A vlastne v niektorých ohľadoch ešte lepšie.

691,00 € (doručíme do 7.5.)

Oproti kpt. America sú Houseove hodinky podľa mňa horšie len v absencii červenej špičky sekundovej ručičky, inak majú oveľa viac šteklivých detailov.

Po prvé, majú v ideálnom prípade priemer 40 mm, čo je niekde medzi modelom America, ktorý má 42 mm, a jeho menším bratom v 38 mm puzdre.

Po druhé, majú zobrazenie celého dňa v týždni – veľmi vyhľadávanú, ale nie veľmi bežnú komplikáciu, po ktorej nasleduje zobrazenie dňa v mesiaci.

A po tretie, nosil ich Hugh Laurie ako Dr. House.

Na Housovi sa mi vždy páčil jeho cynicko-ironický pohľad na svet, ktorý si môžu dovoliť len skutočne vysoko inteligentní jedinci. A ešte jedna vec, jeho niekedy až brutálna úprimnosť. Hamilton Khaki Field King je tak trochu taký. Sú brutálne úprimní v tom, čo ponúkajú; triezvy dizajn vychádzajúci z klasických Fieldov.

Hamilton Khaki Field King: hodinky Dr. Housa
5.1.2021 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: hodinky Dr. Housa

6) Hamilton Khaki Aviator Day-Date – Intestellar v pilotnom štýle

Interstellar (2014)
Joseph Cooper (Matthew McConaughey)
Hamilton Khaki Pilot Day-Date

Často zabudnutý model som si nechal na úplný koniec. Napriek tomu ide o jedny z najkrajších a najštýlovejších hodiniek z celej produkcie spoločnosti Hamilton.

Model Khaki Pilot Day-Date sa preslávil svojou úlohou vo filme Interstellar Chrostophera Nolana z roku 2014. Nosila ho hlavná postava a hrdina filmu Pilot Cooper, ktorého si zahral vynikajúci Matthew McConaughey.

Ale mne sa páčia aj bez filmu. Také jednoduché a zároveň sofistikované hodinky, ktoré treba hľadať. Stačí sa pozrieť, ako krásne sa stretávajú ručičky a rámček. Ako sú hodinová a minútová ručička "prepojené", ako je dobre navrhnutá luminiscencia.

To, že pilot uprednostňuje minúty pred hodinami, výrazné indexy a tvar samotných ručičiek im dodávajú jedinečnosť.

Oceľovej čistote tu sekunduje strohá čierna farba ciferníka, všetko v dokonalej rovnováhe. A opäť tu máme celodenný displej, ktorý sa tu s ľahkosťou pohybuje medzi 11. a 1. hodinou. A ak by vám to nestačilo, môžete sa pokochať pohľadom na automatický strojček s 80-hodinovou rezervou chodu.

Títo piloti sa hodia k postave Coopera lepšie, než by to dokázal akýkoľvek Breitling. A spoľahlivo im to ide aj dnes.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar
6.6.2019 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar

Samozrejme, nie všetko sa dá vypočuť z viac ako 500 filmov a televíznych seriálov. Ale z tých, ktoré si ešte dnes môžete vziať domov, by som nerád vynechal siedmy model, charakteristický BeLOWZERO, ktorý sa v rôznych podobách objavil vo filmoch Marťan, Centrálna inteligencia a TENET, pre ktoré bol špeciálne upravený.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku