» Blog » Hamilton

VYBRALI SME 6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Tagy: Výber najlepších | Hamilton | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 8.2.2022 | 6 MIN | 3x komentár

Žiarili na filmových plátnach, spoliehali na nich v zákopoch, obľúbili si ich celebrity, dostali ikonické dizajny. Hamilton má čo ponúknuť. Vybrať tie najikonickejšie hodinky Hamilton bola preto neľahká úloha. Sú na zozname tie správne?

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Hamilton Khaki Field Auto. Hodinky Kapitána Amerika, ktoré Steve nikdy nenosil

Hovorí sa im „hodinky Kapitána Amerika“. Ale pravdu povediac, Avangery som videla (veľakrát). A Khaki Fieldy Auto som na Rogersovej ruke nevidela nikdy (vyveďte ma prosím keď tak z omylu v komentároch). A napriek tomu im to neuberá na popularite. Nie sú totiž obľúbené pre prezývku, ale pre (a to si dovolím napísať že bez zveličenia) dokonalý dizajnový koncept.

Hamilton Khaki Field sú totiž ukážkou klasických poľných hodiniek prevedených do modernejšej podoby. Keby sa Hamilton držal za každú cenu autentického retra, asi by nezvolil 42mm priemer, automatický strojček s 80hodinovou rezervou a zafírové sklíčko k tomu. Ale presne toto sú parametre, ktoré dnešnému hodinkovému publiku hrajú do karát.

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

A ďalšia vec je samotný vzhľad. Jednoduchý, ale natoľko zaujímavý, že len o číselníku by sa dali napísať odstavce a odstavce. Prvok vinylovej platne, červené zakončenie sekundovky… Veď ich vidíte sami.

Vidíme v nich teda odkaz Hamiltonu na svoju historickú éru vojenských hodiniek, súčasne majú rafinovane nenápadný vzhľad a ideálne proporcie takmer pre každého. Takmer, pretože predsa len, úplne malé zrovna nie sú. (Asi aj preto sa vyrábajú aj v menšej 38mm verzii)

A k tomu si vyslúžili jednu z najviac cool prezývok vo svete filmových hodiniek. Takže aj keď ich Captain America zrejme fakt nenosil, nemáte problém uveriť tomu, že toto by boli presne tie hodinky, ktoré by si Steve Rogers vybral.

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov
28.3.2024 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov

Hamilton Ventura Elvis80. Arbibovo futuristické cool-retro

Neviem, čo by sa muselo stať, aby vo výbere najikonickejších Hamiltonov chýbali Ventury. Model, ktorý je ovenčený príbehmi a pikantnosťami a ktorý nad všetkými vyčnieva už len tým trianglovým dizajnom!

Keby som mala vymenovať v skratke všetky unikátnosti Ventúr, vyzeralo by to nejak takto: prvé elektronické hodinky na svete, aj keď ešte bez quartzu; Elvisove hodinky, ktoré Kráľ rock 'n' rollu mal vo filme aj súkromej zbierke; originálny futuristický dizajn, ktorý navrhol Richard Arbib; povinná výbava Mužov v čiernom…

Dnes môžete mať Ventury v mnohých dizajnoch, v quartze aj mechanike, v pánskej aj dámskej veľkosti. Ale nie každému budú sedieť a nie každý na nich bude mať odvahu. Nie je to totiž zrovna klasický štýl, avšak v správnych rukách to bude neskutočná jazda…

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom
29.10.2019 - Agáta Vřeská
V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom

Hamilton Khaki Field Mechanical. Zákopové hodinky, ktoré budete naťahovať

Keby som napísala, že sú obľúbené vďaka inšpirácii vojenskými hodinkami vyrábanými v 60.-80. rokoch podľa americkej vládnej špecifikácie GG-W-113A, neznelo by to veľmi presvedčivo, že? A pritom v tejto vete sa ukrýva podstatná časť úspechu Hamilton Mechanical 38 mm.

Hamilton má totiž fakt bohatú minulosť v celom rade odvetví. Letecké hodinky, námorné chronometre, filmové hodinky, hodinky pre železničný personál a tiež vojenské. Predovšetkým vojenské. Pretože za časť svojho úspechu ešte na americkej pôde vďačil práve svojím dodávkam armádnym silám. Zapojil sa už do prvej svetovej, počas druhej sa venoval iba výrobe pre vojenské účely a následne prijal výzvu vyrábať hodinky pre vojakov podľa spomínanej špecifikácie.

Keď podobný model v dnes retro rozmeroch a dizajnovo tak krásne autentický začal Hamilton znovu vyrábať pred pár rokmi, fanúšikovia mu div ruky neutrhli. Vyzerajú totiž ako by ste ich našli v pozostalosti z Vietnamskej vojny, nikto nemôže nič namietať na 38mm puzdro a sú tu detaily ako falošná patina, mechanický strojček bez automatického náťahu alebo matné puzdro, ako sa na zákopové hodinky patrí.

Sú to proste perfektné mechanické fieldy. Hamilton naviac vylepšil ešte strojček o vyššiu rezervu 80 hodín a ponúka ho v mnohých variantoch. Niet divu, že vo svojej kategórii hľadajú súpera len horko ťažko a rozhodne patria medzi jedny z najzaujímavejších hodiniek v ponuke Hamiltonu.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Hamilton PSR. Z čias, kedy to Amerika mala už spočítané

Za čias, kedy sa zdalo, že americké hodinárstvo už nikdy nebude čo bývalo, sa zrodila hviezda. Prvé digitálne hodinky na svete Hamilton Pulsar. Mali LEDkové číslice, do tej doby niečo nevídané a okamžite ich museli mať celebrity tej doby. Elvis, prezidenti, herci, speváci (Jacka Nicholsonona alebo Eltona Johna nevynímajúc) a v neposlednom rade aj James Bond.

Mnohí verili, že sa vďaka nim Amerika opäť vráti medzi hodinárske veľmoci. Ale vydržalo to len pár rokov, než ich vytlačili LCDčkové lacné digitálky a hviezda Pulsar dosvietila. Nie však navždy. Boh žehnaj Švajčiarsku. Hamilton tento historický kúsok vydal v reedícii Hamilton PSR a okamžite sa z nich stal hit. Aj keď vedia iba ukazovať čas, Hamilton použil novo patentovaný typ displeja, ktorý kombinuje LCD a LED. Ale najviac príťažlivý je proste ten retro štýl hodiniek.

Hamilton nám modelom PSR pripomína, čo v histórii hodinárstva len tak mimochodom dokázal. A nám, hodinkovým nadšencom prináša vítaný vietor v retro kolekcii a neočakávaný v peňaženke. Ale tak už to u ikonických modelov hold býva.

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Hamilton Khaki Field Murph. Tie druhé Interstellary

Kvôli týmto hodinkám Murph som sa konečne pozrela na film Interstellar. A kvôli filmu Interstellar sa vyrobili hodinky Murph. Model, ktorý vznikol výhradne pre filmové účely si do predaja vydupali samotní fanúšikovia. Nechal ich ale čakať päť rokov, než ponúkol limitku v najviac božskej teseraktovej krabičke. A pretože to nestačilo, uviedol ich do bežnej produkcie.

A vďaka za to, Hamilton. Pretože sa z toho vyliahol ikonický model v nezabudnuteľnom dizajne a detailom, ktorý odhalí len skutočný hodinkový nadšenec. A pochopí pre zmenu iba filmový. Na sekundovke je morzeovkou „eureka“. Ale aj bez filmového spojenia sú to krásne hodinky.

Mám rada tú nevšednú kombináciu katedrálnej a syringe ručičiek, jednoduchý „fieldovský“ číselník a príjemnú fauxtinu, ktoré hodinky pocitovo odvádzajú do minulosti, ale nikto by ma nepresvedčil, že toto nie je presne ten nadčasový kúsok.

Kromě Murphu si ve filmu Interstellar zahrály Khaki Pilot Day Date.Okrem Murphu si vo filme Interstellar zahrali Khaki Pilot Day Date.

Osobne im vyčítam jednu jedinú vec. Že nie sú aj v menšej, pre mňa nositeľnej podobe. Stáli by za hriech. A za tie peniaze. Do posledného centu. Pretože Murphy, to je proste guilty pleasure.

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar
6.6.2019 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar

Hamilton BeLOWZERO. Nekompromisná filmová hviezda

Dlho, dlho som zvažovala, ktorý model by mal zaujať čestné posledné miesto v zozname najikonickejších hodiniek Hamilton. Mali by to byť letecké X-Windy? Alebo neskutočne príťažlivé vintage-style pandy Hamilton Chronomatic? Alebo Jazzmastery? Ale nie. Všetky sú krásne a nad všetkými sa dokážem rozplývať pre mnohé dôvody, ale museli to byť Khaki Navy BeLOWZERO.

Tieto čierne stealthy sú totiž iné. Masívne, ale súčasne tak vyvážené. Čierne, ale pritom nie temné. Preslávené filmami, ale neskutočne funkčne vytunené v reále.

BeLOWZERO sa najviac dostali do povedomia vďaka filmu Marťan, s ktorým už asi budú navždy spjaté. Pôvodný model tam nosil Matt Damon. Dnes ich poznáte vďaka kontrastnej dátumovke a staršiemu strojčeku ETA 2826-2. Rovnaké mal aj Dwayne Johnson v komédii Centrálna inteligencia.

Tie novšie, vrátane limitovanej edície, sa spájajú pre zmenu s filmom iného veľkého režiséra Christophera Nolana TENET. Sú z titánu, nemajú dátumovku a vnútri beží upravený strojček H-10 s rezervou 80 hodín. Ale vo výsledku to sú stále tie isté odolné čiernočierne hodinky.

Často totiž uniká pozornosti, že okrem filmovej kariéry majú 1000metrovú vodeodolnosť, héliový ventil a akonáhle sa dostanú na zápästie tak aj masívny sexappeal. Možno aj preto si ich tímy Scotta a Nolana vybrali do svojich veľkofilmov...

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Hamilton Khaki Navy Pioneer – zaujímavý kúsok pre milovníkov hodiniek s príbehom
26.11.2019 - Petr Luner
Hamilton Khaki Navy Pioneer – zaujímavý kúsok pre milovníkov hodiniek s príbehom

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzia – Stopky pilota Daria Costu
9.2.2022 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzia – Stopky pilota Daria Costu

Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť
30.11.2021 - Vojtěch Höhe
Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Marekpred 782 dňami, reagovať
Či to nebol iný kapitán Amerika, napríklad z Bezstarostnej jazdy... ale to vám nebude pasovať do PR koncepcie lebo úvodná scéna obsahuje zbavenie sa hodiniek ako predpoklad šťastnej budúcnosti protagonistov.
Agáta Vřeskápred 780 dňami
A predpokladám, že vy ste Marku veľmi šťastný muž. :)
Marekpred 781 dňami, reagovať
Konkrétne toť: https://www.youtube.com/watch?v=l3-pup-IiA0 :)

Hodinky zmienené v článku