6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske hodinky Prim

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Fashion

Agáta Vřeská | 18.12.2023 | 6 MIN

Kúsok od Ostravy sídli spoločnosť MPM Quality. Väčšine ten názov nič nepovie, ale akonáhle padne zmienka o hodinkách Prim, všetkým zrazu blikne v očiach poznania. Ajó, Primky... V dnešnom výbere je šesť modelov pánskych hodiniek Prim MPM Quality, ktoré sa u nás tešia najväčšej obľube.

(1) Prim Pilot JP75

Pilotný štýl sa odráža v každom detaile týchto hodiniek. Nechýbajú výrazné indexy, typicky tvarovaný 12. index a vynikajúca čitateľnosť. Napriek tomu sú ale ešte niečím iné.

Nadšenci do aviatiky si iste všimli, že v subčíselníku je silueta československého cvičného lietadla Albatros L-39 a určite im bude povedomý aj názov PILOT s ukazovateľom priečneho sklonomeru.

Prim o značke. Súboj o meno
23.3.2022 - Agáta Vřeská
Prim o značke. Súboj o meno

Oceníte ale aj ďalšie detaily. Napríklad slovenské zobrazenie dní v týždňov, praktickú dátumovku, vysokú vodeodolnosť 100 metrov či duálny a 24 hodinový čas.

Športový štýl Prim Pilot je podčiarknutý pevným 42 mm veľkým puzdrom v brúsenej úprave. Podarená je aj luminiscencia v dvojakom farebnom odtieni pre rúčky a indexy. Pod tekvičkou potom nájdeme japonský quartzový strojček, ktorý ponúka nadštandardnú výdrž batérie.

Pokiaľ by ste hľadali podobne pilotný model, ale so zaujímavým automatickým strojčekom, rozhodne neprehliadnite modely Prim Dual Time s komplikáciou GMT, ktoré sa veľmi podarili!

Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom
5.8.2022 - Agáta Vřeská
Prim Aviator Automatic LE 2022 recenzia – Zaujal strojčekom, prekvapil dizajnom

Spoločnosť MPM Quality z Frýdku-Místku kúpila ochranné známky pre značku Prim v roku 2001. Odvtedy produkuje širokú kolekciu pánskych, dámskych, vreckových aj detských hodiniek. A snaží sa zákazníkom ponúknuť odkaz na české Primky za dostupnú cenu. Odkúpením ale vznikol právny spor o meno s Prim Elton hodinárskou z Nového Mesta nad Metují, ktorý sa vlečie do dnešných dní.

(2) Prim Dakar

Dakarská limitka je každoročnou záležitosťou, ktorú vo Frýdku navrhujú už cez dekádu. Za ten čas vzniklo už 13 rôznych modelov. Veľkú obľubu si získal model Prim Dakar 2021, ktorý má v balení aj kovový náramok. Všetky ale spájajú spoločné znaky – športový drive, limitovaný počet kusov a spojenie so slávnymi pretekmi Rally Dakar.

Za tie roky sa s Primkami spojilo niekoľko zvučných mien. Ambasádorom bol aj sám Karel Loprais. V aktuálnych ročníkoch sú to členovia tímu Ultimate Dakar Racing na čele s Tomášom Ouředníčkom, ktorí testujú hodinky priamo v teréne.

PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla
7.1.2022 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2022 recenzia – V tieni Karla

PRIM Dakar 2021 recenzia: Matrixové farby a prvýkrát aj dámsky variant
20.1.2021 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2021 recenzia: Matrixové farby a prvýkrát aj dámsky variant

PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvoch svetových rallye
17.12.2020 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar a PRIM Eco Race 2020: české limitky dvoch svetových rallye

Dizajny sa za tie roky obmenili, a to je vlastne celkom obdivuhodné. Že v Prime stále dokážu rok čo rok priniesť niečo nové, ale pritom stále typicky dakarské. Parametrovo sa tiež nemajú za čo hanbiť. Zafírové sklíčko, spoľahlivý švajčiarsky chronograf, 100 metrová vodeodolnosť a dobre spracované puzdro aj detaily.

Táto kolekcia patrí medzi najvyhľadávanejšie športové Primky v ich aktuálnej kolekcii. Možno je to tým závodom. A možno jednoducho tým, že zaujmú svojim výrazným a vždy unikátnym dizajnom.

(3) Prim Sport Tritium Automatic GMT

Pri modeli Prim Sport Tritium GMT sa Primu podarilo neuveriteľné kombo. Veľmi príjemné rozmery, fantastický design, zaujímavý strojček a navyše tritiové osvetlenie.

Materiály sú prémiové, teda vrátane zafírového sklíčka a keramickej lunety. Na rúčkach a indexoch sú potom tritiové kapsule, ktoré nepotrebujú predchádzajúce nasvietenie, aby v tme žiarili.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

V oceľovom puzdre (40 mm) tiká automatický strojček z produkcie japonského Seika. Ale čo je ešte lepšie, ponúka komplikáciu GMT, teda možnosť zobrazovať čas v druhej časovej zóne.

A to nie je všetko. S rovnakým strojčekom sa potom ponúka aj model Prim Dual Time, ktorý je v obľúbenom pilotnom štýle a má špecifickú úpravu puzdra.

Stejně zajímavý strojek, ale tentokrát v pilotním modelu Pilot Dual Time.

Rovnako zaujímavý strojček, ale tentoraz v pilotnom modeli Pilot Dual Time.

Dizajny hodiniek Prim MPM Quality sú navrhované priamo vo Frýdeckej centrále. Tam tiež prebieha kompletizácia hodiniek. Ako spoločnosť je potom Prim držiteľom certifikácie Czech Made. Avšak toto označenie nie je presne definované a neznačí, že sú Prim MPM Quality rýdzo českej výroby.

(4) Prim Legenda 1962

Absolútna klasika. Jednoduché, elegantné, nadčasové.

Model Prim Legenda je zaručený úspech, pokiaľ hľadáte cenovo dostupné hodinky s batériovým strojčekom a jednoduchou funkciou času spolu s dátumovkou.

Má aj decentnú luminiscenciu, ale inak si zachováva ráz spoločenských hodiniek. Veľkou výhodou je tu zafírové sklíčko s výbornou odolnosťou proti poškriabaniu.

Ponúka sa ako v striebornom prevedení, tak v ďalších decentných farbách vrátane bicoloru či s čiernym alebo modrým číselníkom. V ponuke je táto aktuálna verzia od jesene 2023.

Model prim Legenda 1962 s černým číselníkem.

Model Prim Legenda 1962 s čiernym číselníkom.

Milovníci historických Primok určite pookriali, keď videli aj nové Prim Repre. Akoby tým pôvodným z oka vypadli. Aj tu sa hrá na klasický, veľmi elegantný design, strojček je ale mechanický s automatickým náťahom japonskej produkcie.

Prim Repre nabízí alternativu pro milovníky mechanických hodinek.

Prim Repre ponúka alternatívu pre milovníkov mechanických hodiniek.

PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov
28.12.2023 - Lukáš Hamřík
PRIM Repre recenzia – Návrat legendy zo 60. rokov

Mnohé komponenty si v Prime vyrába sami. Vo Frýdku nájdete nielen dizajnérov, ale aj skúsených hodinárov. Avšak samotné strojčeky Prim kupuje – nnajčastejšie sa spolieha na švajčiarske Rondy, japonské Miyoty a strojčeky od Seika av ponuke má napríklad aj tourbillon Seagull. Je to podstatný detail, ale vďaka tomu môžu ponúknuť dostupnejšie ceny. Pri niektorých automatoch si v Prime navrhli a vyrobili vlastné originálne rotory.

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou
3.11.2021 - Agáta Vřeská
Prim Orloj 1410 Tourbillon recenzia – Astroláb s kráľovskou komplikáciou

(5) Prim Chronograph Jan Jánský

Na jeseň 2023 sa Prim vytasil s novou limitovanou edíciou, ktorá zaujala ako dizajnom, tak aj tematikou.

Edícia troch modelov je venovaná objaviteľovi štyroch krvných skupín MUDr. Jánovi Jánskemu. Detaily na tento historický odkaz sú potom zakomponované ako na dynku, tak aj v podobe napríklad červenej špičky sekundovej rúčky či u jedného z variantov červených subčíselníkov.

Špeciálna je tiež krabička a všetky farebné varianty sú v číslovanej limitovanej edícii.

Strojček je quartzový chronograf a funkcia stopiek je tu príhodne prepojená s pulzometrickou stupnicou, pomocou ktorej sa môže merať priemerná tepová frekvencia. Predtým sa také hodinky označovali ako lekárske, dnes v tom vidíme príjemný retro nádych.

Prim Chronograph Jan Jánský v modrém provedení.

Prim Chronograph Jan Jánský v modrom prevedení.

Treba dodať, že Prim sa vyhral aj so spracovaním a kvalitne prevedeným remienkom. Spona aj korunka má signovanie a celkový dojem je tak viac ako prepracovaný a športovo-elegantný. Toto sa Primu fakt podarilo.

(6) Prim Retro Automatic 21

O Primkách veľmi často nepíšem. Ale kedykoľvek idem okolo vitríny Prim, môj pohľad pritiahnu jedny konkrétne. Prim Retro Automatic 21. Že ide o retro spoznáte na prvý pohľad, nemusíte asi vedieť, ako sa volajú.

Dôvod, prečo som si ich obľúbila je celkom jednoduché. Mám rada zaoblené číselníky, v tomto prípade aj sklíčko, ktoré hodinkám dáva zaujímavú hĺbku. A ten retro nádych... Dizajnovo sa mi vždy v podvedomí vybavia staré Primky Lúč, hoci tu je číselník jednoduchší. Zaujímavo poňaté číslovanie hodín a minút ma ale baví. Celý koncept funguje dobre. Zvlášť, ak hľadáte jednoduché hodinky spoločenského razenia, ale súčasne cítite potrebu veľkých hodiniek na svojom zápästí.

Fotogaléria hodiniek Prim – Retro pre pánov aj pre dámy
10.9.2021 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Prim – Retro pre pánov aj pre dámy

Originálně navržený rotor s motivem lva.

Originálne navrhnutý rotor s motívom leva.

Priemer je totiž nemalých 45 mm. V tomto ohľade ide skôr o priklonenie k moderným parametrom ako retru. Ale možno aj tým sú zvláštne. Tá vintage atmosféra z nich doslova sála, ale napriek tomu by ste si ich s historickým modelom nepomýlili.

A to najlepšie na koniec, alebo skôr zo zadnej strany. V Prime vyrobili úplne nový rotor s logom leva, pre nás Čechov vyložene národným symbolom. Strojček je ale samozrejme zahraničný, konkrétne tu ide o celkom základnú japonskú Miyotu 8215, ktorá ponúka ručný náťah, rezervu chodu okolo 40 hodín a beží na 3 Hz. Bohužiaľ je bez hackingu.

Pre tých, ktorí s mechanikami ešte len začína môže byť ale práve Retro Automatic 21 zaujímavou vstupnou bránou.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku