VYBRALI SME 6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 30.8.2021 | 7 MIN | 1x komentár

Potápačské hodinky musia byť predovšetkým funkčné a spoľahlivé. Ale čo si budeme hovoriť, ide tiež o dizajn. Potápačské hodinky patria medzi kategóriu, ktorá je dnes populárna omnoho viac na zápästí suchozemských milovníkov hodiniek než potápačov. Preto výber šiestich modelov pánskych potápačských hodiniek cieli nielen na potápačské kvality, ale aj na vzhľad, zaujímavosť a originalitu.

V tomto článku sme sa cenovo nijak neobmedzovali. Článok, v ktorom sme si stanovili cenovú hranicu, nájdete nižšie:

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

Musím povedať, že dnešný výber bola doslova Sophiina voľba. Kolegovia v redakcii by vám potvrdili, že som sa pri ňom skutočne zapotila. Ale verím, že finálny výber vás presvedčí, že aj taká špecifická kategória, ako sú potápačské hodinky, má mnoho podôb.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Možno medzi šesticou nenájdete svojho favorita, ale každé hodinky vo výbere sú niečím unikátne. Nájdete tu nestarnúcu klasiku, ktorú ste mohli vidieť pred šesťdesiatimi rokmi rovnako ako dnes, jeden vyložene retro kúsok, potápky s chronografom aj najmodernejšie technológie synchronizácie času aj napájania. Nezabudnite v diskusii pod článkom uviesť, aké sú vaše vysnené potápky a prečo.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

(1) Tissot Seastar 2000 Automatic

Keď sa povie potápky, značka Tissot podľa mňa nie je prvá, čo sa väčšine vybaví. Avšak – model Tissot Seastar 2000 vzbudil takú malú tsunami vlnu záujmu a túžby jedny vlastniť.

Nie je to ani tak tým, že by vnútri tikal bohvieaký strojček (ide o Powermatic 80.111, ktorý má svoje muchy, aj keď je nutné pochváliť antimagnetický vlások), ale sú proste krásne.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Hlavná pozornosť sa tu stáča na číselník, ktorý dostal parádnu štruktúru vody a farebné odtiene. Naviac sa jedná o skutočne poriadne hodinky, takže pre toho, kto hľadá robustné potápky, u Tissotu ich bez obáv nájde.

Z potápačských kvalít sú práve 2000 asi najďalej, čo si u Tissotu pamätám. Vodeodolnosť sa vyšplhala na 600 metrov (2000 stôp, a odtiaľ tiež názov), nechýba šrobovacia korunka ani dienko a ako prekvapenie je naviac héliový ventil a priehľadné dienko, čo nie je u potápok úplne bežné.

Model s tyrkysovým číselníkem.Model s tyrkysovým číselníkom.

Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov
10.8.2022 - Eliška Měrková
Tissot Seastar – Fotogaléria potápačských svalovcov

O perfektnej čitateľnosti, zafírovom sklíčku a dobrej luminiscencii sa nedá ani diskutovať. Veď sú to tiež prvé Seastary, ktoré spĺňajú potápačské ISO 6425.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Super-LumiNova je tady opravdu účinná.Super-LumiNova je tu naozaj účinná.

S týmito špecifikáciami sa tak nemôžeme čudovať, že sa stali najobľúbenejšími potápkami nielen u švajčiarskeho Tissotu, ale aj medzi ďalšími značkami v tejto cenovej hladine.

(2) Seiko Prospex Save the Ocean King Turtle

Bez Seika by som sa za výber hanbila. Pravdepodobne ide o najobľúbenejšiu kategóriu hodiniek od tejto japonskej značky. A ani na okamih to neprekvapí. Seiko sa profi potápkami začalo zaoberať už v polovici 60. rokov a vyrobilo prvé potápačské japonské hodinky. Od tej doby si vybudovalo silnú pozíciu v tomto odvetví a vraj malo prsty aj pri stanovovaní certifikácie ISO 6425 pre potápačské hodinky.

Keď siahnete po akýchkoľvek Diver's hodinkách od Seika, môžete sa spoľahnúť hneď na niekoľko vecí: všetky budú mať medzinárodnú potápačskú certifikáciu ISO, minimálne 200metrovú vodeodolnosť, šrobovaciu korunku a spoľahlivé kalibre, či už mechanické alebo quartzové. Svoju povesť výrobcu vynikajúcich potápačských hodiniek si Seiko skutočne chráni.

Model Seiko SRPE07K1 Save the Ocean som vybrala hneď z niekoľkých dôvodov. Predovšetkým, číselníky z tejto kolekcie na záchranu oceánov sú vždy originálne, nápadité a bavia premyslenými detailmi. Po druhé, ide o korytnačky – teda dizajnový potápačský poklad z japonských vôd. Vyrába sa už desiatky rokov a prakticky na ňom niet čo vylepšiť. A po tretie, na tejto vylepšenej „king“ verzii mám rada pre bežné nosenie zafírové sklo a samozrejme ten lesk keramickej lunety.

Seiko King Turtle: vytúžený upgrade kultových korytnačiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko King Turtle: vytúžený upgrade kultových korytnačiek

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

(3) Certina DS Action Powermatic 80

Keď som hodinky Certina DS Action recenzovala, vyložene som si ich zamilovala. Sú to totiž klasiky v štýle Jamesa Bonda a táto ich nonšalantnosť vás dostane rovnako ako nesmrteľný agent. Aj keď majú všetky potápačské prvky, vďaka nim by som dokázala pripustiť, že je možné si beztrestne vziať potápky k smokingu. Nie, to nerobte, ale okrem vrcholne spoločenských akcií ich oblečiete skutočne ku všetkému a bude to bomba.

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Hodinky majú mechanický strojček Powermatic 80 s rezervou chodu 80 hodín a vláskom z antimagnetickej zliatiny Nivachron. V tejto cenovej kategórii nič lepšie v mechanike už snáď ani nemôžete požadovať. Certifikované sú podľa normy ISO 6425 pre potápačské hodinky a vodeodolnosť je 300 metrov. Samozrejme tomu zodpovedá aj šrobovacia korunka a dienko.

Mala by som spomenúť, že ide o rozmerovo menšie hodinky. Niečo, čo na trhu nie je zas tak ľahké dostať, pokiaľ sa bavíme o potápačských hodinkách. Aj tým sú práve tieto Certiny zaujímavé. Pre majiteľov menšieho zápästia alebo priaznivcov menších hodiniek je priemer 38 mm (45 mm lug to lug) úplne ideálny.

Model v celostříbrném provedení s modrým číselníkem.Model v celostriebornom prevedení s modrým číselníkom.

Nové Certiny a Tour de Turtles – Vyhrá Mumu tohtoročný pretek korytnačiek?
10.8.2021 - Agáta Vřeská
Nové Certiny a Tour de Turtles – Vyhrá Mumu tohtoročný pretek korytnačiek?

A pokiaľ ste sa v klasickom dizajne našli, ale táto záverečná informácia o menšej veľkosti vás sklamala, Certina ich ponúka v podobnom vzhľade aj s 43mm priemerom.

(4) Certina DS PH200M

Jedny z najkrásnejších retro potápačských hodiniek, ktoré v tejto cenovej kategórii môžete mať. V dobe uvedenia na trh (2018) vzbudili neočakávaný ohlas. A to dokonca aj za veľkou mlákou, pritom v tej dobe Certina ani do Ameriky hodinky nedistribuovala. Za ich úspechom stojí určite hneď niekoľko vecí, ale za mňa je to bezpochyby nadčasový dizajn a dobre zvládnuté prevedenie historického modelu do súčasnosti.

Vychádzajú totiž z predlohy, ktorú Certina vyrábala od roku 1967. Aby zachovala pocit autentickosti, zvolila pre súčasný model vypuklé hesalitové sklíčko. Avšak vybavila ho modernou antireflexnou úpravou a najmä povlakom NEX Scratchguard chrániacom inak ľahko poškriabateľný plast.

Z podobného dôvodu siahla po hliníkovej vložke lunety, ktorá sa k vernému retro modelu hodí lepšie než lesklá keramická. Ich historickým poňatím sa ale nenechajte zmýliť. Majú vodeodolnosť 200 metrov, spĺňajú podmienky pre certifikácie ISO 6425 a o dĺžke rezervy chodu plných 80 by si hodinky v 60. rokoch mohli nechať asi zdať.

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti
14.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

Hodinky sú v špeciálnom boxe s adekvátne dopasovaným koženým a NATO remienkom. A ak ste retro vzhľadu podľahli, ale na materiálovej autentickosti zas tak netrváte, Certina má novšiu vyšperkovanú podobu so zafírom a krásne zaoblenou keramickou lunetou. Oba varianty nájdete v rade Heritage pod označením DS PH200M.

Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
11.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánske hodinky Certina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

(5) Citizen Promaster Marine Aqualand Eco-Drive

Tieto hodinky urobia na zápästí skutočne dojem. A to ako pri bazéne, tak pri skutočnom potápaní. Ponúkajú všetko a ešte oveľa viac.

Hodinky okrem času sledujú aktuálnu hĺbku (červená ručička, do 70 metrov) a majú pamäť vášho posledného najhlbšieho ponoru (biela menšia ručička), čo sa dá využiť pre výpočet bezpečnostných zastávok alebo intervalov medzi opakovanými ponormi. Súčasne ponúka alarm rýchleho výstupu, kedy hodinky pípnu, keď sa vynorujete príliš rýchlo.

Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom
23.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom

Akonáhle sa hodinky ponoria do vody, aktivuje sa „dive mód“. Senzor je ukrytý na tretej hodine. A keďže sú napájané svetlom, nehrozí, že im dôjde batéria. Na dostatočné nabitie naviac upozorňuje senzor na 10. hodine. Citizen Promaster Aqualand už skrátka nie sú len bežné analógové potápky, ale jednoduchý, zato vysoko funkčný hodinkový počítač.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Po dizajnovej stránke sú fantastické úplne rovnako. Pepsi schéma nikdy nevyjde z módy a dodáva hodinkám skutočne športový charakter. A to nehovoríme o robustnosti a priemere 46,5 mm (52 mm na dĺžku, medzi nožičkami 22 mm). Výrazným prvkom je hĺbkový senzor na 9. hodine a tlačidlá, ktoré ovládajú prídavné funkcie.

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu
3.5.2023 - Eliška Měrková
Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu

(6) Citizen Promaster Satellite-Wave

Prvé certifikované potápačské hodinky riadené GPS na svete. Podľa mňa by aj táto veta stačila ako dostatočný dôvod, prečo sú Citizen Promaster Satellite-Wave na zozname TOP potápok. Ale tých dôvodov je omnoho, omnoho viac.

Synchronizácia pomocou GPS družíc samozrejme patrí medzi prémiové funkcie. Ale tu ide o potápačské modely, takže poďme sa pozrieť hlavne na tieto kvality. Hodinky majú režim DIVE, kedy se obmedzia všetky nepotrebné funkcie. Ak teda pod vodou zavadíte o tlačidlo, ručičky zostanú vo svojej polohe a ďalej sledujú len čas.

Samozrejme majú certifikáciu pre potápačské hodinky, ale Citizen ich ďalej vybavil funkciou tlmenia nárazu. Zjednodušene hodinky poznajú, že došlo k nárazu a zablokujú rotor aby nedošlo k vychýleniu ručičiek. Samozrejme sú napájané svetlom, majú ukazovateľ stavu nabitia a dokonca aj ukazovateľ intenzity nabíjania. A teraz pozor, pri plnom dobití vydržia v tme bežať dva roky, v úspornom režime dokonca sedem. To je pri soláre skutočne nadštandard.

Hodinky sú naviac zo Super Titania, ľahkého, ale vďaka povrchovej úprave Duratec odolného materiálu, takže je skutočne ľahké zvoliť tieto hodinky aj na celodenné nosenie, nielen potápanie. A ten dizajn – no, za mňa tá modro-biela kombinácia funguje.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Výpis všetkého čo dokážu, ako dobre, ako rýchlo, ako presne nájdete v samostatnej podrobnej recenzii:

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Ďalšie inšpirácie:

Seastar, DS Action Diver, Ocean Star, Khaki Navy: Porovnanie 4 potápok zo Swatch Group
23.2.2021 - Eduard Tomas
Seastar, DS Action Diver, Ocean Star, Khaki Navy: Porovnanie 4 potápok zo Swatch Group

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Tomášpred 928 dňami, reagovať
Dobrý deň, možno som Zaťažený na Géčka ale chýbajú mi tu digi / nové ana-digi frogmany ktoré majú taktiež ISO certifikáciu :)

Hodinky zmienené v článku