VYBRALI SME 6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 28.6.2022 | 8 MIN

Bezstarostnosť. To je dôvod, prečo si kúpiť hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou. Technológia, ako mať neustále presný čas a správny dátum. A nemusieť pre to pohnúť prstom. A samozrejme, také hodinky musia byť na zápästí závideniahodné. Dnešný výber pánskych hodiniek je presne o takých. Bezstarostných.

Poďme najprv na tie rádiovky. Hodinky riadené rádiovým signálom si berú čas z rádiových staníc. Znie to jednoducho, a vlastne to aj celkom jednoduché je. Majú v sebe prijímač, ktorý dokáže zachytiť informácie o atómovom čase, ktoré rádiové stanice vysielajú. Obvykle sa nachádza medzi 9. a 12. hodinou.

V praxi to znamená, že akonáhle hodinky príjmu rádiový signál, nastavia si presný čas, prípadne dátum. A to je dosť praktické. Pretože nemusíte strážiť, či sa vám hodinky nepredbiehajú, neoneskorujú, ale hlavne – na konci mesiaca nemusíte riešiť, či má mesiac 30, 31 alebo snáď 28 dní.

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

Asi nie je treba spomínať, že sa to hodí pri cestovaní, pre udržanie maximálne presného času a uprednostnia ich všetci milovníci technologických vychytávok. V dnešnej topke som vybrala tie skutočne naj – a vyberala som nielen podľa funkčnosti, ale aj dlhodobej zákazníckej obľúbenosti.

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

1) Citizen Promaster Sky Pilot Global Eco-Drive Radiocontrolled JY802

Výsadu presnej synchronizácie času pomocou rádiových vĺn nájdete najmä u japonských značiek. Najširšiu ponuku kvalitných rádioviek má japonský Citizen. Svoje prvé rádiom riadené hodinky predstavil už rok po Junghanse, teda v roku 1993. A bol prvý, kto svetu ponúkol kombináciu rádiovo riadených a solárne napájaných hodiniek. Dnes už sú tieto technológie neodmysliteľne spojené.

Dlhovlnný rádiový signál prejde aj hrubými múrmi. Naopak rušiť príjem môžu železobetónové konštrukcie alebo zariadenia ako sú televízory či smartphony. Rádiových staníc sú po celom svete desiatky, pričom výrobcovia hodiniek využívajú najčastejšie stanice v Číne, Japonsku, USA, Anglicku a pre nás najbližšie v Nemecku.

Citizen spája RC modely najčastejšie so svojim radom Promaster Sky, teda kolekciou technologicky aj esteticky prispôsobenom pilotom. Pravda, zvyčajne si ich kupujú „normálny chlapíci“, ktorí v kokpite sedeli nanajvýš počas nejakého adrenalínového zážitku zo Zľavomatu. Ale dôvod obľúbenosti je jasný – vyzerajú chlapsky, sú spoľahlivé a hlavne sú praktické.

Práve z pilotiek zostala funkcia logaritmického pravítka na lunete. Neviem, či pomocou nej skutočne ešte dnes niekto vypočítava spotrebu paliva svojho súkromého lietadla, ale je to jeden z dizajnových prvkov, ktorý moderným pilotkám svedčí a tvorí vyhľadávaný športový štýl hodiniek.

U modelu Pilot JY802 je praktickou funkciou duálne zobrazenie času – teda analóg (s príkladnou luminiscenciou) a digitálny displej, ktorý dosť pomáha orientácii – pri synchronizácii, ale aj pri používaní funkcií. Hodinky ponúkajú budík aj stopky. Príjem signálu prebieha o 2, o 3 a o 4 hodine ráno s tým, že príjem o 4 hodine si môžete zmeniť na ľubovolný čas počas dňa, a automatickú synchronizáciu môžete aj vypnúť. Napríklad keď viete, že ste dlho mimo dosah.

Dosah staníc vysielajúcich časové údaje je zvyčajne od jedného do troch tisíc kilometrov. Nemecká stanica vo Frankfurte má dosah okolo 1500 kilometrov. Nie na všetkých miestach planéty je teda príjem signálov možný. Naviac stanice sú iba v severnej časti pologule, takže napríklad na dovolenke v Maroku alebo Sydney si musíte vystačiť s manuálnym nastavením času. Celkové pokrytie planéty je okolo 10 %.

Ďalšou veľkou výhodou tohto modelu je aj použitie SuperTitania – hodinky sú tak aj cez svoju robustnosť a väčší priemer pomerne ľahké, čo uľahčuje pohodlnosť pri celodennom nosení. K tomu pripočítajte zafírové sklo, 200metrovú vodeodolnosť a kvalitnú luminiscenciu. Niet divu, že je tento model obľúbený už 10 rokov!

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

2) Citizen Sports Eco-Drive Radiocontrolled CB588

Citizen je na rádiovky skutočne macher. Niektoré modely sú na trhu už mnoho rokov a ich obľúbenosť nepoľavuje. Ale japonský hodinkový velikán dokáže aj nové kúsky. A dôkaz sme videli v roku 2021, kedy predstavil model CB588.

Dizajnovo tu Citizen skutočne zabodoval a podarilo sa nakombinovať také parametre, že sa hodinkám skutočne ťažko odoláva. Skvelé na nich je, že aj cez mnoho funkcií sú dobre prehľadné, čo sa u Citizenu nedá vždy tvrdiť.

Čo je potrebné nastaviť manuálne u RC hodiniek? Predovšetkým časovú zónu, inak povedané domovské mesto. Naše najbližšie je obvykle Berlín alebo Paríž. Praha na zozname obvykle nie je. Nie všetky hodinky tiež dokážu automaticky nastaviť letný čas (DST), takže prepnúť ho musíte v niektorých prípadoch sami.

Samozrejmosťou je solárne napájanie, kedy hodinky dokážu bežať v tme až 10 mesiacov (a v úspornom režime dokonca 3 roky – ručičky sa zastavia, ale v hodinkách stále „beží čas“, takže akonáhle sú opäť vystavené svetlu, čas zodpovedá). Úroveň nabitia si naviac pri tomto modeli môžete overiť, takže dokážete predísť nedostatočnému nabitiu akumulátora, kvôli ktorému by hodinky nedokázali prijať signál a synchronizovať sa.

O funkciách aj kvalite spracovania už sa rozpisovala kolegyňa v podrobnejšej recenzii. Mne teda zostáva len doplniť, že tieto hodinky sa dokázali neskutočne rýchlo stať jednými z najobľúbenejších vo svojej kategórii a skutočne nadchnú úrovňou spracovania, intuitívnym ovládaním a samozrejme – dizajnom. Vyberať možno z troch farebných variantov. Naviac sa jedná o parádny pomer cena/výkon. Ako inak, u Citizenu.

Citizen CB588 recenzia – Elegán s dušou praktika
24.4.2023 - Eliška Měrková
Citizen CB588 recenzia – Elegán s dušou praktika

3) Casio G-Shock Original GMW-B5000 "Full Metal"

Tieto hodinky boli splneným snom fanúšikov hodiniek Casio G-Shock. Objavili sa v roku 2018 ako darček k 35. výročiu uvedenia povestných G-Shockov na trh. To, čo je na týchto G-Shockoch výnimočné však nie je RC, ale materiál.

Išlo o prvé celooceľové G-Shocky, takže získali označenie „Full Metal“. Tým aj omnoho luxusnejší pocit z hodiniek a prekvapivé množstvo elegancie, ktoré u G-Shockov a digitálok obzvlášť, len tak nevidíte.

Casio splnilo fanúšikom sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"
18.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Casio splnilo fanúšikom sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"

A k tomu rádiovému nastaveniu. Hodinky prijímajú signál hneď zo 6 staníc (preto aj označenie Multiband 6), a to v Japonsku, Číne, Nemecku, Anglicku aj USA. Avšak, je treba dodať, že tu je RC tak trochu do počtu, pretože hodinky majú aj Bluetooth konektivitu, takže pokiaľ nie ste v dosahu signálu, môžete presný čas a dátum synchronizovať aj pripojením k aplikácii od Casia.

V aplikácii sa dá nastaviť nielen čas, alebo budík, ale napríklad aj pridať nejaké upozornenie. Napríklad na narodeniny alebo stretnutie. Na displeji sa potom objaví „REM“, ktoré vám pripomenie, že na niečo nemáte zabudnúť.

Medzi prednosti fulmetaliek patrí kvalitné spracovanie, robustnosť aj odolnosť G-Shocku, a to vrátane oceľového náramku. Aj keď najobľúbenejšia je strieborná oceľová klasika, asi mi to nedá, aby som neupozornila aj na farebné varianty, ktoré dokážu upútať pozornosť a novšie potom pridalo Casio aj celotitánový model.

4) G-Shock MT-G Core Guard Carbon Monocoque MTG-B200

Dosť možno je synchronizácia cez rádiové vlny nadobro prekonaná modernejším Bluetooth. Touto technológiou disponujú aj MT-G (môžete si prostredníctvom hodiniek napríklad prezvoniť mobil alebo nastaviť všetky funkcie). Avšak – Casio im necháva aj nastavenie pomocou rádiového signálu. A ja verím, že robí dobre.

Možno nie každý z nás ešte potrebuje mať všetko prepojené so všetkým a spoliehať sa na svoj telefón viac, než na sedliacky rozum. Dlhovlnný signál možno nie je tak rýchly a moderný, zato obvykle funguje aj v krízovejších situáciách. Platí to o telefóne, ktorý je za deň kaput, keď vypadne prúd?

Radiovo riadené hodinky prijímajú signál automaticky vždy v noci, okolo druhej, tretej ráno. Je to preto, aby príjem rušilo čo najmenej okolitých signálov. Pokiaľ príjem nie je úspešný, pokúsia sa o to hodinky ešte niekoľkokrát znovu. Pokiaľ sa to nepodarí, pobežia ďalej skrátka s bežnou odchýlkou. Príjem potom môžete urobiť aj manuálne kedykoľvek počas dňa – zaberie to zvyčajne niekoľko minút a väčšinou stačí stlačiť len jedno konkrétne tlačidlo.

Pravdou ale je, že G-Shock MTG-B2000 je moderne poňatý nástroj. A to ako po funkčnej stránke, tak tej dizajnovej a materiálovej. O tom všetkom už písal kolega v recenzii, ale mali by ste vedieť, že s týmito kráskami si v Japonsku skutočne pohrali.

Aj preto zaraďujem MTG-B2000 nielen mezi topku medzi prémiovými hodinkami s funkciou RC/GPS synchronizácie, ale aj medzi topku najlepších pánskych hodiniek roku 2021.

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

5) Citizen Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E

Tú najlepšiu synchronizáciu ponúkajú modely s GPS. Zistenie presného času aj dátumu je nielen úplne presné, ale aj veľmi rýchle.

Túto technológiu ako prvý priviedol na svetlo Citizen. Jeho prvé hodinky Citizen Satellite Wave boli uvedené na trh v roku 2011. A od tej doby sa Citizen nezastavil.

Synchronizácia času pomocou rádiových vĺn alebo GPS vyžaduje celkom dosť energie. Preto majú hodinky solárne napájanie, kedy strojčeky dokážu premeniť svetlo na elektrickú energiu, ktorú ukladajú do akumulátorov. Vďaka tomu utiahnu nielen príjem signálu, ale často aj ďalšie funkcie.

Športovo ladené modely Sattelite Wave sú tak to najlepšie, čo môžete od Citizenu získať. Naviac používa svoj osvedčený materiál Super-Titanium, takže hodinky sú aj neskutočne ľahké. A to aj cez robustnejšie rozmery, ktoré oslovia mužov hľadajúcich poriadne hodinky.

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Atómový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách
20.8.2018 - Petr Borovec
Atómový čas z GPS satelitu v náramkových hodinkách

Z funkcií ponúkajú napríklad aj stopky či alarm a využiť môžete aj logaritmickú stupnicu. Pokiaľ viete, ako na to.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

GPS synchronizácia času má oproti RC dve obrovské výhody: je dostupná po celej našej planéte, kde je výhľad na oblohu. Po druhé, je omnoho rýchlejšia. RC zvyčajne vyžaduje až desiatky minút, GPS desiatky sekúnd. Pre synchronizáciu času stačí príjem z jedného satelitu (celkom je ich niekoľko desiatok). Pokiaľ cestujete do inej časovej zóny, môže príjem zabrať viac času a pre správnu synchronizáciu je treba aspoň 4 viditeľné stanice.

Citizen, Seiko, Casio - kto zvláda GPS korekciu času najlepšie?
22.8.2018 - Martin Koňařík
Citizen, Seiko, Casio - kto zvláda GPS korekciu času najlepšie?

6) Seiko Astron GPS SSH069J1

Vrcholom rebríčka nemôže byť nikto iný než Seiko so svojimi Astronmi. Dizajnovo podobné modely vyrába aj Citizen, ale Seiko je proste Seiko.

Zatiaľ čo rádiovky poznáme už od 90. rokov, prvé GPS riadené hodinky boli v roku 2011. Stála za nimi značka Citizen. Prvé hodinky, ktoré okrem času zvládli aj automaticky nastaviť časovú zónu potom boli od Seika. Dodnes zostáva táto technológia výsadou japonských značiek.

Názov radu s modernou GPS technológiou dali prvé quartzové hodinky na svete, ktoré Seiko predstavilo v roku 1969. Bola to pre japonskú značku veľká výhra a tak svojmu prémiovému radu nemohla dať menej honosné meno.

Astrony sú dnes synonymom pre bezchybne spracované, dizajnovo vyčančané hodinky, pre ktoré je typická práve funkcia GPS synchronizácie.

Strojček 5X ponúka majiteľom všetky benefity tejto funkcie. Tak napríklad možnosť počas okamihu prepnúť medzi domovským a duálnym časom. Mojou obľúbenou funkciou je mód lietadla, kedy sa deaktivuje automatický príjem signálu, aby hodinky nerušili palubné prístroje. Áno, Astrony sú ako stvorené pre mužov, ktorých súčasťou života je časté cestovanie. A chcú parádne a bezstarostné hodinky. Pretože také sú Astrony.

A čas? Čas je tak presný, ako je to len možné. Dokonca si poradí aj s prestupnou sekundou.

Snáď by bolo vhodné rozpísať sa o titánovom materiáli, zafíre s dvojitým antireflexom, alebo ručnom leštení technikou Zaratsu. Ale podľa mňa – pokiaľ to neuvidíte naživo, nebudete presne vedieť, prečo sa z nich zbiehajú sliny.

GPS synchronizácia času - nejčastejšie otázky
20.8.2018 - Martin Koňařík
GPS synchronizácia času - nejčastejšie otázky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku