» Blog » Timex

VYBRALI SME 6 NAJ: Najzaujímavejšie pánske hodinky Timex

Tagy: Výber najlepších | Timex | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 21.11.2023 | 5 MIN

Timex začal svoju cestu už v roku 1854. Ale hodinársky debut pod menom Timex mal pred širšou verejnosťou až o sto rokov neskôr. A za tú dobu stihol pár super vecí. Napríklad byť jedným z najväčších výrobcov hodiniek na svete. Niekoľko kúskov v dnešnom výbere pánskych hodiniek Timex sa vracia k tomu najlepšiemu z tejto histórie, ale hlavne je to prierez toho, čo dnes od tejto značky môžete získať. A to za menej, než možno čakáte.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

(1) Timex Q Reissue. Kryštálové retro

V dnešnom výbere vidíme veľa zaujímavých kúskov. Timex Q Reissue však patrí prvé miesto. Vlastne všetko, čo by ste im mohli vyčítať, je v tomto prípade plusovým bodom. A súčet týchto bodov z nich robí úžasný retro kúsok za veľmi slušné peniaze.

Ciferník vo veľmi známom dizajne pokrýva vypuklé plastové sklíčko, ktoré k retro hodinkám už akosi patrí. Ciferník odhaľuje špeciálne navrhnutú batériu, ktorú si môžete vymeniť sami bez toho, aby ste museli liezť priamo do hodiniek. A v neposlednom rade je dobrou správou menší priemer, ktorý naozaj vynahradí ten vintage štýl.

Timex x Coca Cola.

Timex x Coca Cola.

Keď vyšla reedícia modelu, ktorý Timex vyrábal koncom 70. rokov, vyvolala veľký záujem nadšencov hodiniek. Po čase humbuk okolo novinky vždy opadne, ale Q Reissue zostávajú vynikajúco skonštruované hodinky, ktoré odkazujú na históriu hodinárstva.

Hodinky Timex Q sa prvýkrát objavili v roku 1979. Q znamenalo quartzový strojček – v tom čase ešte synonymum supermoderných hodiniek. Timex sa rozhodol pre dostupnú cenu, dizajn ciferníka vychádzajúci z populárneho modelu Rolex a hranaté puzdro, ktoré vládlo 70. rokom. A výsledné hodinky Q boli pre Timex záchranou počas krízy quartzového strojčeka.

(2) Timex Marlin. Legendárna mechanika 60. rokov

Medzi obľúbené modely 60. rokov patrili hodinky Timex Marlin, ktoré predstavovali klasické pánske spoločenské hodinky. Jednoduchý dizajn, cenovo dostupné, so spoľahlivým strojčekom vo vnútri. Americké.

Timex pokračuje v tejto kolekcii aj v 21. storočí, avšak s modelom s quartzovým chronografom, avšak s jasnou DNA Marlin.

Zaujme dizajnom pandieho ciferníka, peknou veľkosťou 40 mm a vypuklým minerálnym sklíčkom. Zaujímavým detailom sú vyvýšené indexy s arabskými číslicami a samozrejme funkcia stopiek.

Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami
24.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami

Typická panda na oceli.

Typická panda na oceli.

Dnes Timex poznáme skôr ako výrobcu ľudových batériových hodiniek. Ale Timex bol svojho času (hovoríme o krásnych 50. a 60. rokoch minulého storočia) jedným z najväčších výrobcov hodiniek v Amerike. Údajne takmer polovica predaných náramkových hodiniek bola od Timexu. Samozrejme, v tom čase mechanické.

Marlin Chronograph s fantastickým zeleným odstínem číselníku.

Chronograf Marlin s fantastickým zeleným odtieňom ciferníka.

(3) Timex T-80. Návrat do osemdesiatok

Timex T-80 sú nostalgickou spomienkou pre všetkých, ktorí v 80. a 90. rokoch vyradili digitálne hodinky z nočného stolíka. Timex nebol výnimkou, aj keď si asi väčšina vybaví skôr casiovky. A predsa, alebo možno práve preto, je reedícia digitálok Timex príjemným spestrením takmer každej zbierky hodiniek.

Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky
22.2.2022 - Igor Kratochvíl
Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky

Najmä preto, že Timex si pre svoje špeciálne edície vybral model T-80. Nedávno sme videli napríklad model Pac-Man, ale zaujal nás aj Timex T-80 Coca Cola, ktorý pripomínal slávnu reklamu na Hilltop z roku 1971, alebo model s témou Stranger Things. A pre fanúšikov hry Space Invaders je tu dokonca herná edícia.

Okrem hravého dizajnu hrajú aj ústrednú pieseň z herného trháku, a to sa u konkurencie veľmi nevidí. Hodinky však samozrejme nie sú ochudobnené o bežné funkcie digitálnych hodiniek, ako je budík, stopky a, keďže ide o Timex, aj o parádne Indiglo podsvietenie.

Timex x Stranger Things predstavenie – Retro, ktoré prevráti váš svet
24.6.2022 - Eliška Měrková
Timex x Stranger Things predstavenie – Retro, ktoré prevráti váš svet

To, že prvé quartzové hodinky sa objavili v roku 1969, je všeobecne známe. Rovnako ako to, že počas nasledujúcich 70. a 80. rokov minulého storočia prevalcovali mechanické hodinky. Menej sa však uvádza, že to boli digitálne hodinky, ktoré znamenali rozmach quartzových, a až neskôr sa presadili analógové.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

(4) Timex Standard. Superior Indiglo

Timex má niekoľko kolekcií, ktoré obsahujú len jednoduché klasické hodinky. Okrem Timex Original alebo Waterbury je tu aj línia Standard. V skutočnosti patrí medzi moje obľúbené, pretože Timex v nej občas skrýva zaujímavé zberateľské zaujímavosti, ako napríklad model Coca Cola, Snoopy alebo Día de Muertos.

Vďaka svojej predajnej popularite sa však do výberu dostal aj chronograf s mosadzným puzdrom, typicky tvarovanou korunkou a koženým remienkom. Vzhľadom na stopky a tachymetrickú stupnicu vynikajú naozaj dobrou čitateľnosťou. A nechýba ani dátumovka. Ale hlavne – majú Indiglo!

Pretože keď zatúžite po klasických ručičkových hodinkách, ktoré majú podsvietenie (a nemyslím tým luminiscenciu, ktorá po niekoľkých hodinách skončí), máte vyhranené. Buď sa musíte zmieriť s tým, že bude digitálny displej, alebo si na hodinky budete svietiť čelovkou. Čisto analógových hodiniek s kvalitným podsvietením je ako šafranu. Ešte že je tu Timex. Len čo na hodinkách uvidíte Indiglo, máte vyhraté.

A pomáha aj to, že rad Standard sa môže pochváliť podsvietením pri stlačení korunky. Výsledkom sú prehľadné, športové hodinky, ktoré sa doma nestratia.

Indiglo prvýkrát osvetlilo hodinky v roku 1992. Boli to hodinky Ironman, prvé náramkové hodinky s elektroluminiscenciou. O rok neskôr získali veľkú mediálnu popularitu, keď Indiglo poslúžilo ako zdroj osvetlenia na tmavých schodoch počas útoku na Svetové obchodné centrum.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

(5) Timex x The MET

Je to ako stiahnuť zo steny umelecké plátno a nasadiť si ho na zápästie. Takto vyzerajú modely Timex v spolupráci s MET.

Timex x The MET – 5 slávnych diel prenesených na hodinky
5.12.2023 - Agáta Vřeská
Timex x The MET – 5 slávnych diel prenesených na hodinky

Timex si vybral niekoľko známych obrazov, pričom asi najvýraznejší je Van Goghov Autoportrét alebo Klimt.

Puzdro s priemerom 40 mm je vyrobené z mosadze, je príjemne tenké a kožený remienok sa tiež stal plochou na prezentáciu majstrovského diela.

Originálna je aj krabička v podobe akejsi kartónovej knihy, kde sa po otvorení opäť prezentuje daný obraz.

Timex x The MET Klimt

Timex x The MET Klimt

Najlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi (cenovo dostupné)
19.10.2021 - Agáta Vřeská
Najlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi (cenovo dostupné)

(6) Timex Expedition. Vyrazte za dobružstvom

Model, ktorý vás pozýva na expedíciu. Do prírody. Na dobrodružstvo. Do prírody. Outdoorové hodinky s neobvyklými (aspoň pre analógové hodinky) funkciami, ako je kompas, teplomer a ukazovateľ prílivu a odlivu.

152,00 € (doručíme do 2.5.)

Navyše vyzerajú naozaj štýlovo, najmä ak hľadáte väčšie hodinky. Priemer puzdra je 45 mm a dojem robustnosti umocňuje obojsmerne otočná azimutálna luneta.

Hodinky sú tiež vybavené ukazovateľom dátumu a, čo je dôležitejšie, vodotesnosťou 100 metrov. A samozrejme, má Indiglo!

6 NAJ: Hodinky do apokalypsy
2.4.2024 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Hodinky do apokalypsy

A tu sa pátranie po najobľúbenejších hodinkách Timex končí. Niekedy ma celkom mrzí, že nie všetko sa dostane na český trh, alebo sú niektoré top kúsky neustále vypredané. Timex MK1"Khaki Fieldy pre chudobných." Ponuka Timex je naozaj široká, vrátane dámskych modelov. Stačí si len nájsť tie správne. Čo vzhľadom na nízke ceny nebude ťažké. Vďaka (kvôli) tomuto článku som do svojej zbierky pridal hodinky Marlins so Snoopym. Pretože, no, jednoducho, prišlo také to „musím nutne mať“ volanie.

A tak mi neostáva nič iné, len sa rozlúčiť hláškou zo slávnej reklamy na Timex: "Isn´t it time for Timex in your life?“

Naša videorecenzia:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku