6 NAJ: Športtestery pre vášnivých bežcov

Tagy: Výber najlepších | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 28.12.2021 | 7 MIN

Pre tých, ktorí chcú často makať a mať svoj tréning pod kontrolou, je potrebné mať poriadny športtester. Preto sme pre vás dnes pripravili výber 6 najlepších smart hodiniek pre tých, ktorí to myslia so športom naozaj vážne.

V tomto článku nájdete hodinky, ktoré sú podľa nás tie najvhodnejšie pre beh a všetky kombinujú dlhú výdrž batérie, pokročilé športové metriky a skvelé vyhodnotenie tréningu. V podstate ten správny základ pre každodenný tréning a posúvanie svojich limitov k možnému maximu.

(1) Garmin Fenix 7

Hneď zo začiatku roku přišla bomba v podobe dlho očakávaných Garmin Fenix 7. Po príchode na trh má opäť všetky naj u seba. Najdlhšia výdrž batérie, najlepšie funkcie, najviac možných variantov a tak by som mohol pokračovať. To všetko kombinuje s exkluzívnym vzhľadom, ktorý sa hodí ako do divočiny, tak do mestskej džungle.

Najväčším lákadlom sú topografické mapové podklady celého sveta (TopoActive), úložisko pre hudbu alebo napríklad NFC platenie. Pre športovcov sú potom hodinky rozšírené o veľa tréningových funkcií pre vyhodnotenie vášho výkonu, predikciu časov na rôzne vzdialenosti, odhad hodnoty VO2 Max a ďalšie funkcie pre uľahčenie vášho tréningu (Stamina režim, Up Ahead...). To všetko podtrhuje novinka v podobe dotykového displeja, ktorý sa v tomto rade objavuje úplne prvýkrát. V kombinácii s ovládaním tlačidlami je to dokonalý pomocník.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Čo si budeme, je to mudrlant ako v športe, tak pri bežnom nosení. Vyrába sa v troch veľkostiach (S, štandardná a X), aby sadol na ruku ako svalovcovi, tak žene s tenkým zápästím. Okrem veľkostí si možno vybrať materiál sklíčka, titánovú alebo oceľovú verziu a tiež bundle s koženým remienkom alebo titánovým ťahom.

Pre všetkých športovcov je dôležité mať hodinky, ktoré ich nesklamú a hlavne vydržia ich tréning až do konca. Mali by ste tiež uvažovať výhľadovo, kedy je možné, že pobežíte možno nejaký dlhší pretek, ktorý by slabšia batéria nemusela zvládnuť.

(2) Suunto 9 Baro

Suunto pri svojich hodinkách zvolilo opačnú stratégiu než napríklad Garmin alebo ostatné značky smartwatchov. Zameriava sa čisto na výkon a vôbec nerieši smart funkcie. V hodinkách preto nenájdete hudobný prehrávač alebo platbu kartou, ale obrovskú batériu, tréningové plány a monitoring zdravotných funkcií 24/7.

Deviatky sa vyrábajú od roku 2018 a takmer každý rok prišla obmena dizajnu, funkcií alebo váhy a použitých materiálov. Okrem množstva športových funkcií sa Suunto 9 pýšia navigáciou po slepej mape a funkciou Fused Track, ktorá pri zníženom intervale merania GPS dopočítava zvyšné metre pomocou akcelerometra. Inteligenciou vyniká pomocou notifikácií z telefónu.

Najnovšie hodinky Suunto 9 Peak k svojim športovým funkciám pridali saturáciu kyslíkom (SpO2) a vodeodolnosť potvrdenú normou ISO 6425. Okrem toho razantne schudli a vďaka titánovej lunete a dienku sa dostali na váhu 52 g. Hodinky sa vyrábajú v niekoľkých veľkostiach puzdra, a to 51mm (Suunto 9 Baro), 50mm (Suunto 9 Pike) a 43mm (Suunto 9 Peak). Tiež si môžete vybrať oceľový alebo titánový variant.

Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami
5.1.2021 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami

O hodinkách sme natočili recenziu:

Ďalšou barličkou pre športovcov je snímačová vybavenosť a hlavne ich presnosť. Pokiaľ chcete dosiahnuť tých najlepších výsledkov, mali by ste merať každý tréning najlepšie s pomocou hrudného pásu, aby ste dosiahli najpresnejších výsledkov a tým mohli posúvať svoj tréning správnym smerom. Okrem hodiniek Amazfit Stratos a Honor GS PRO majú možnosť spárovania s hrudným pásom všetky hodinky z výberu.

(3) Polar Vantage V2

Ďalší z rýdzich fínskych športtesterov je Polar Vantage V2. Najväčšou výhodou tohto modelu je nepochybne výdrž batérie pri monitoringu športovej aktivity a veľmi presný snímač tepovej frekvencie. Polar ako jedna z mála značiek ponúka aj meranie výkonu (wattov) zo zápästia pri behu. Precíznu presnosť možno tiež vidieť na puzdre hodiniek, kde je použitá zliatina hliníka, ktorý sa používa v letectve. Hodinky vyzerajú minimalisticky a minimalizmus potvrdzuje aj váha 52 g.

[[209073]]
397,01 € skladom

Bohužiaľ, rovnako ako u Suunta, nenájdeme v hodinkách moc smart funkcií. Pri Polare teda nájdeme zobrazenie notifikácií z telefónu (bez možnosti rýchlej odpovede), ovládanie muziky v telefóne a užitočný základ ako budík, stopky atp.

397,01 € skladom

Prednosťou týchto hodiniek je hlavne šport, takže sú cielené na ostrieľaných športovcov alebo niekoho, kto to so športom začína myslieť naozaj vážne a chce svoje limity posunúť zasa o kúsok bližšie k dokonalosti. Samozrejmosťou je ale celodenné meranie tepovej frekvencie, krokov, kalórií a v noci spánku.

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

V posledných rokoch sa do módy dostala nová bežecká metrika – watty alebo výkon. Túto metriku sme väčšinu času stretávali len u cyklistov ale tým, že watty ukazujú váš aktuálny výkon lepšie než tepovka, dostalo sa s wattmetrami aj na bežcov. V jednoduchosti, výkon nám ukazuje koľko úsilia dávame aktuálne do pohybu a je vyjadrený číselnou hodnotou. Polar (ako jeden z mála športtesterov) dokáže merať watty priamo zo zápästia.

(4) Honor GS Pro

Štvrtou a lacnejšou voľbou nášho výberu sú hodinky Honor GS Pro. Sama spoločnosť tieto hodinky proklamuje ako smartwatche pre všetkých dobrodruhov, ktorí nechcú robiť kompromisy medzi športovým a mestským smartwatchom.

Prednosťou Honorov, ako pri ostatných čínskych hodinkách, je rozhodne super AMOLED displej kombinujúci dlhú výdrž batérie a vďaka silnému podsvieteniu aj nádhernú čitateľnosť na priamom slnku.

Zo športových funkcií sa hodí možnosť vybrať si tréningový plán prednahratý priamo v hodinkách a možnosť navigácie späť po trase nazývanou ako Route back. Okrem monitoringu športových aktivít si z hodiniek napríklad zavoláte (iba cez Bluetooth), prečítate notifikácie z telefónu alebo si môžete cez deň strážiť tepovku, kroky, kalórie a v noci spánok.

Nevýhodou týchto hodiniek je rozhodne vzhľad. Tu sa proste trošku pošetrilo a na výsledku to ide vidieť na prvý pohľad. Vďaka tomu, že spĺňajú 14 testov vojenského štandardu, sú hodinky robustné a na ruke relatívne veľké. Niekoho tiež môže odradiť fakt, že sa k hodinkám nedá pripojiť hrudný merač tepovky. Nelogickosťou je, že pás (iba od Suunta a Polaru) môžete pripojiť len k aplikácii v telefóne, ale k hodinkám nie. Ale v pomere cena/výkon sú tieto hodinky rozhodne unikátom na trhu.

Honor Watch GS Pro recenzia – Inteligencia, odolnosť a sila v jednom
13.8.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Watch GS Pro recenzia – Inteligencia, odolnosť a sila v jednom

Honor Watch GS Pro je dôkazom, že pre ozajstný šport nepotrebujete hodinky za desiatky tisíc. V porovnaní so svojími konkurentmi z rovnakej kategórie je porovnateľne presný čo sa týka snímačovej vybavenosti. Aj tepovka zo zápästia je veľmi presná a to je jeden z najdôležitejších parametrov, pretože tepovka je dôležitá pre správne zaťaženie tela.

(5) Coros Vertix 2

Coros sa k nám do redakcie dostal celkom nedávno, ale okamžite sa stal jednou z našich najobľúbenejších značiek. Model Vertix 2 to len podtrhuje svojou výkonnosťou, odolnosťou a tieto hodinky rozhodne ašpirujú na najlepší športtester, ale aj smartwatch, ktorý sme kedy na ruke mali.

Coros Vertix 2 zaujme hneď od začiatku. Za povšimnutie rozhodne stojí vzhľad, vyšperkovaný do najmenšieho detailu a ovládací prvok hodiniek – otočná korunka. Tou možno jednoducho ovládať takmer celé hodinky a je to veľmi elegantné riešenie. Inak hodinky kombinujú dotykovú obrazovku (len pri mape alebo posúvaní grafov) a ovládanie tlačidlami.

Coros Vertix recenzia – Cítiš ten dych na krku Garmin?
20.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix recenzia – Cítiš ten dych na krku Garmin?

Vnútornosťami je model Vertix 2 špička a nechýba tu žiadny potrebný snímač. Celé to podtrhuje výdrž batérie, ktorá pri bežnom používaní dosahuje až k 60 dňom. V režime GPS hodinky vydržia v sekundovom intervale až 140 hodín. V hodinkách nájdeme aj celodenný monitoring tepu, krokov, spánku a smart funkcie tu zastávajú notifikácie z telefónu (bez možnosti odpísať) a jednoduchšia topografická mapa.

Naopak, čo rozhodne nepoteší, je absencia slovenčiny ako priamo v hodinkách, tak v aplikácii v telefóne. Pri ďalšom skúmaní bohužiaľ vyšlo najavo, že slovenčina sa zatiaľ ani nepripravuje a realizácia do ďalších rokov nie je v pláne.

Kolega Dominik sa k hodinkám vyjadril takto:

Coros Vertix 2 sú smart hodinky, ktoré ma doslova uchvátili. Tomuto prístroju proste koluje v elektrickom obvode šport. Možno preto tam nenájdete takmer žiadne smart funkcie, len tie športové. To je ale možno dobre. Pretože sa zameriava na jedno odvetvie a robí to viac než dobre.

(6) Amazfit T-Rex PRO

Možno si vravíte, čo tu robia Amazfit T-Rex PRO? V pomere k ostatným kúskom je cenovka dosť nízko, ale nenechajte sa pomýliť. Tento model sa pýši splnením niekoľkých vojenských štandardov, pokročilými tréningovými funkciami (doba regenerácie, odhad VO2 Max, tréningové zaťaženie ai.) a slušným outdoorovým dizajnom, ktorý ocenia prevažne trailoví bežci. V prípade pádu aj ten vojenský štandard...

131,10 € Predaj ukončený

Ovládanie je praktické, pretože máte na výber buď vrúbkované mechanické tlačidlá alebo dotykový displej. Oboma sa dajú hodinky kompletne ovládať. Výrobca uvádza výdrž batérie až 18 dní, ale pri nejakom "typickejšom" používaní sa dostanete niečo cez 1 týždeň. Čo tiež nie je zlé! Pri kontinuálnom snímaní GPS sa dostanete na 40 hodín, čo nie je zlé taktiež!

138,00 € Predaj ukončený

Vzhľadom k cenovke sa tomuto dinosauriemu modelu dostalo peknej senzorovej výbavy, ktorá zahŕňa aj nadštandardné snímače ako je napríklad pulzný oxymeter či barometer. Počas dňa meria kroky, spálené kalórie, stres a v noci samozrejme aj spánok (všetky fázy). V hodinkách nenájdeme snáď žiadne smart funkcie okrem notifikácií a ovládania hudby v telefóne. Ale čo viac by sme chceli? Veď tá športová základňa je skvelá!

Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho
28.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro recenzia – Kamarát do dažďa aj horšieho

Ktoré smart hodinky z výberu sa páčia najviac vám a čo by vás presvedčilo k ich kúpe? Alebo si myslíte, že by do tejto šestice mal patriť iný model? Napíšte nám to do komentárov. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

488,00 € (doručíme do 6.5.)
222 € (doručíme do 6.5.)
713 € skladom
799 € (doručíme do 6.5.)
Zľava 17%
397,01 € skladom
Zľava 30% do vypredania
337,09 € skladom
Zobraziť ďalší