6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické | Vojenské

Agáta Vřeská | 18.10.2022 | 5 MIN

Vojenské hodinky, v tom klasickom slova zmysle, patria medzi obľúbenú skupinu športovejších hodiniek. Niet divu, vyzerajú štýlovo, sú dobre čitateľné a vyjadrujú vašu pripravenosť. Aj keď na bojisko si ich vojaci už nevezmú, v hodinárskom svete majú silné postavenie. Vyberáme šesť zaujímavých kúskov v cenovo dostupných vodách.

Boli to práve vojenské účely, ktoré hodinkám dopomohli z vreciek na pánske zápästia. Popularitu odštartovala najmä prvá svetová vojna a tiež ďalšie konflikty určovali smer a vývoj vojenských hodiniek.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Americká vláda dokonca vydala normu, ktorá jasne určovala požiadavky na vzhľad aj funkčnosť hodiniek pre armádne jednotky. A pokiaľ výrobcovia chceli dodávať vládnym zložkám, museli sa tejto normy držať. Aj preto je mnoho poľných hodiniek podobných ako vajce vajcu a určité parametre zostávajú u retro modelov dodnes.

Často narazíte na prezývku „hacked“, pretože jedna z požiadaviek bola komplikácia mechanického strojčeka zvaná hacking, teda zastavenie sekundovej ručičky pri nastavovaní času. Zásadná funkcia pre synchronizáciu času členov vojenských jednotiek.

Zdroj: www.60clicks.czZdroj: www.60clicks.cz

To je ale len jedna vetva poľných hodiniek. Presné pravidlá, ako by vojenské hodinky mali vyzerať, alebo čo by mali spĺňať, vlastne dnes nie sú. Zatiaľ čo napríklad potápačské hodinky špecifikuje konkrétna norma, pre vojenské nič také nie je. Určite sa dá povedať, že moderné vojenské hodinky vyzerajú dosť inak než tie historické. Dnes nosia vojaci hodinky s taktickými funkciami a extrémnou odolnosťou. G-Shock, Garmin, Luminoxy… K týmto značkám by som dnešné silové zložky poslala.

My sa dnes ale budeme baviť o „field watch“, teda hodinkách, ktoré vychádzajú skôr z tej historickej vetvy. A u nich nájdeme niekoľko kritérií, ktoré sú u field watchov typické:

  • Odolnosť
  • Skvelá čitateľnosť
  • Podsvietenie
  • Nenápadné farby
  • Hacking

Často sa stretáme aj s 24hodinovou stupnicou, tzv. americkým časom, aby vojaci, ktorí nie sú zvyknutí na európsky formát času nemali problém s určovaním. A obvyklé je aj použitie NATO nylonového alebo koženého remienka v prírodných farbách.

(1) Hamilton Mechanical Khaki Field

Podľa mňa nie je známejší model v kategórii dostupných vojenských hodiniek než práve Khaki Field od Hamiltonu. Vychádza dizajnovo zo spomínanej US normy pre vojenské hodinky a prináša veľmi autentický historický dojem.

Zaujme hlavne mechanickým strojčekom bez automatického náťahu, menším matným puzdrom a fauxtinou, teda luminiscenciou s okrovým odtieňom, ktorý napodobňuje patinu na tríciovej luminiscencii používanej v minulosti.

Aj keď presahuje hranicu 400 eur, stále je to skvelá ponuka za hodnotu, ktorú dostanete – legitímny odkaz na historický model, nadčasový dizajn, kvalitné spracovanie a mechanický strojček s 80hodinovu rezervou. A dizajnovo by Khaki Fieldy vlastne mohli byť na piedestále ako majú field watch vyzerať.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

(2) Seiko 5 Sports Automatic Field

Seiko nemá vyložene slávny model, ktorý by bol jasným zástupcom „field watch“. Najznámejšími outdoor hodinkami sú určite Alpinist, ktoré boli stvorené pre „muža hôr“ a vlastne spĺňajú požiadavky na vojenské hodinky. Avšak, v takom tom tradičnejšom dizajne sa objavovali v minulosti skôr v rade Seiko 5.

Keď svoje Päťky v roku 2019 dizajnovo refreshovali, zdalo sa, že hlavná pozornosť bude venovaná potápačskému dizajnu aka SKX. Neskôr sa ale objavila práve aj Field verzia, a rozhodne vydarená.

Vo vnútri menšieho puzdra (39,4 mm) je stále klasika v podobe automatického strojčeka 4R36. Vyznačujú sa zemitejšími farbami a stretnete sa s verziou na oceli, ale aj na NATO remienku.

Veľkou prednosťou je aj cena, pretože za necelých 330 eur dostanete spoľahlivé automaty so 100metrovou vodeodolnosťou, kvalitnou luminiscenciou a nadčasovým dizajnom. Nechýbajú ani typické znaky ako obrátený trojuholník na dvanástke alebo 24hodinová stupnica.

(3) Citizen Eco-Drive BM847

Ak vojenské hodinky majú byť predovšetkým dobre čitateľné a v minimalistickom duchu, Citizen BM847 je dokonalý príklad. Nie sú to síce typické „fieldy“, ale rozhodne sa do našej kategórie perfektne hodia.

A hodia sa aj do terénu či na bežné nosenie. Vzhľadom k cene vám nebude ľúto vziať si ich kamkoľvek. Na túru, na záhradu, grilovačku. Sú ľahké, napriek tomu pomerne veľké (42 mm) a vodeodolnosť 100 metrov je jasný dôkaz, že tieto hodinky sú určené na každodenné nosenie.

Naviac majú solárny strojček Citizen E101 (samozrejme s hackingom), takže odpadá aj nutnosť starať sa o výmenu batérie. Príkladná je aj luminiscencia a textilný remienok s koženou podšívkou v prírodných farbách.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

(4) Bulova Automatic Archive Series Hack

Bulova je krásny príklad „field watch“ vychádzajúci z historickej predlohy. Aj preto sa im vraví „Hack“, pretože majú funkciu hacking, ktorá bola u vojenských hodiniek podmienkou.

Dizajnovo pripomínajú Khaki Fieldy od Hamiltonu, ale červená 24hodinová stupnica je zaujímavým spestrením. Veľkosť puzdra je 38 mm, teda rovnako ako u Hamiltonu a aj tu je cítiť zámer ponúknuť silný autentický dojem.

To platí aj pre vypuklé minerálne sklíčko. Vo vnútri je potom automatický strojček od Miyoty (Citizen) a hodinky sú na koženom NATO remienku. Jedinú výčitku mám k základnej 30metrovej vodeodolnosti, ktorá by u outdoorových hodiniek mohla byť aspoň 50 metrov.

Inak sú to ale podarené automaty od tradičnej značky so zaujímavou minulosťou a verím, že aj s perspektívnou budúcnosťou.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

(5) Timex Quartz Standard Chronograph

Americký Timex mal jeden totálne božský model – Timex MK1. Hliníkové puzdro, plastové sklíčko, ale dizajn ala Hamilton Khaki Field, Indiglo podsvietenie a hlavne cena do 100 eur! Pokiaľ na nich niekde narazíte, smelo do nich. Avšak, aktuálne ich má Timex nedostupné.

Aj tak u neho nájdeme nejedny dizajnovo jednoduché hodinky, ktoré z tradície vojenských hodiniek čerpajú. Najpríhodnejší je trojručičkový Timex Standard alebo Timex Standard Chronograph.

Ten je obľúbený nielen kvôli dostupnej cene, ale aj dizajnu. Mosadzné puzdro s priemerom 41 mm a čiernou úpravou doplnené textilným remienkom s koženým podkladom vyzerá proste štýlovo.

Funkciu stopiek v praxi ocenia len niektorí, ale podsvietenie Indiglo podľa mňa každý. Naviac majú hodinky aj luminiscenciu, takže čitateľnosť v noci je bez problémov.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

(6) Orient Automatic Defender

Japonský Orient má veľa senzačných cenovo dostupných hodiniek v leteckom dizajne. Tieto dva štýly sa pravdu povediac dosť prelínajú, ale pre náš výber siahneme po modeli Defender 2nd Generation, ktorý sa prikláňa skôr k tým pozemným dobrodruhom.

Dobrá čitateľnosť, kvalitná luminiscencia, vodeodolnosť 100 metrov, robustné oceľové puzdro v matnej a tmavej úprave. Takto si predstavujem odolné hodinky pre každodenné dobrodružstvo. A v pomere cena výkon je Orient bezkonkurenčný.

U Orientu sa môžete spoľahnúť aj na remeselne zvládnutý automatický strojček s rezervou 40 hodín, ktorý ponúka naviac dátum, deň v týždni a am/pm ukazovateľ. K dokonalosti im chýba len zafírové sklíčko, ale za cenu okolo 300 eur? Vlastne sú neskutočné aj tak.

Orient model sa ponúka vo verzii s tmavým, modrým aj svetlým číselníkom. Na koži, nylone aj oceli. Stačí si teda vybrať...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku