Fotogaléria dámskych mechanických automatov

Tagy: Fotogaléria | Dámske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 18.1.2023 | 4 MIN

Mechanické hodinky sú navrhnuté tak, aby vám vydržali po celý život... A pokiaľ im venujete náležitú starostlivosť, môžu tých životov vydržať aj niekoľko. Dnes sme pre vás pripravili malé okienko do histórie mechanických hodiniek a vybrali najkrajšie dámske mechanické hodiniky s automatickým náťahom, ktoré podľa nás rozhodne stoja za pozornosť.

Mechanické hodinky neobsahujú žiadne elektronické súčiastky a fungujú len na základe mechanických komponentov. V súčasnosti má úplná väčšina mechanických hodiniek automatický náťah, takže ich nie je potreba ručne doťahovať korunkou.

Díky rotoru se při nošení hodinky dotahují samy. Na obr. je rotor zdoben zlacením a zakrývá spodní polovinu strojku.Väčšinou je z druhej strany hodiniek na mechanický strojček vidieť cez priehľadné dienko. Vďaka rotoru sa hodinky pri nosení doťahujú samy. Na obr. je rotor zdobený zlátením a zakrýva spodnú polovicu strojčeka.

Skrátene sa takým hodinkám vraví "automaty", pretože sú oproti hodinkám s ručným náťahom doťahované rotorom, čo je mechanizmus pre automatické doťahovanie perka. Pri nosení sa teda hodinky doťahujú samy.

Japonské Seiko išlo s drobnými Seiko 5 "Compact" oproti všetkým ženám, ktoré zaujal športový štýl ich inak pánskeho radu Seiko 5 Sports. Hodinky z tohto radu nekompromisne zachovávajú atribúty, ako je vysoká vodeodolnosť, automatický strojček a krytá korunka na štvrtej hodine.

Nástenné mechanické hodiny boli dané do podoby vreckových hodiniek už v 16. storočí, pričom bola táto ranná podoba hodiniek vyhradená len pre členov kráľovskej rodiny a šľachty. Zaujímavosťou je, že boli navrhnuté na nosenie na retiazke okolo krku, a pretože boli vtedajšie hodinky naozaj ťažké, spôsobovali kráľovskej smotánke nemalú bolesť za krkom. Až do 16. storočia boli vreckové hodinky doménou Nemcov, potom prevzali hodinárske okovy Briti a až počiatkom 19. storočia nastala vláda Švajčiarov.

Tzv. Open Heart – priehľad cez číselník na srdce hodiniek (zotrvačku), nie je u dámskych hodiniek zrovna tuctový rys. Hamilton však v kreativite a odvahe vytvoriť niečo iné, originálne, zašiel ešte ďalej.

Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart - recenzia na zdravé sebavedomie
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart - recenzia na zdravé sebavedomie

Číselník dámskych Hamilton Jazzmaster rozráža asymetrické výrezy s priehľadom na krásne zdobené súčiastky strojčeka.

Otvorené srdce strojčeka zvolil aj japonský Orient Star, ktorý sa v oblasti dámskych hodiniek zameriava na výrazne elegantné, drobnejšie kúsky.

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Švajčiari prišli tiež s prvými náramkovými hodinkami. Návrh a prvý model vyšiel v roku 1810 z dielne hodinárskeho majstra menom Abraham-Louis Breguet, a aj keď bol pôvodne zamýšľaný iba pre ženy (ako praktický šperk v podobe náramku, k pánskemu odevu stále náležali hodinky vreckové), praktickosť náramkových hodiniek následne pritiahla aj mužskú pozornosť. Prvá polovica 20. storočia potom priniesla enormný nárast popularity (najmä švajčiarskych) mechanických náramkových hodiniek po celom svete.

Keď je potom cez číselník strojček odkrytý kompletne, jedná sa o takzvané skeletonové hodinky. Na tie je špecialista značka Ingersoll.

Fotogaléria pánskych hodiniek Ingersoll – Raj pre milovníkov odhalených strojčekov
9.9.2022 - Agáta Vřeská
Fotogaléria pánskych hodiniek Ingersoll – Raj pre milovníkov odhalených strojčekov

Minimalistickú stratégiu, ktorá bola vlastná slávnemu dizajnérovi Max Billovi, si naopak osvojil nemecký Junghans.

Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill

Ale potom, koncom 60. rokov, prišla z východu technológia, ktorá prevrátila hodinársky svet hore nohami a zmenila ho navždy. Keď totiž japonská spoločnosť Seiko vyvinula quartzové hodinky poháňané batériou (ktoré boli presnejšie, odolnejšie, nenáročnejšie na údržbu a tiež omnoho jednoduchšie na výrobu než hodinky mechanické – ich cenovka sa teda pohybovala omnoho nižšie), spôsobila tým doslova hodinársky prevrat, ktorému sa dnes príznačne prezýva "Quartzová revolúcia". Lacnejšie hodinky na batériu ovládli trh.

Švajčiarske hodinky Certina sú určené ženám, ktoré hľadajú nielen krásny vzhľad, ale aj dôstojnú tradíciu a patričnú praktickosť a odolnosť.

Odolnosť je vlastná všetkým hodinkám Certina bez výnimky. A tak nájdete zvýšenú vodeodolnosť a zafírové sklo na každých hodinkách. Aj na tých s perleťou a diamantmi.

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenzia – Nevtieravý lesk diamantov v odolnom balení
10.3.2022 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenzia – Nevtieravý lesk diamantov v odolnom balení

O "quartzovej revolúcii" prebiehajúcej v nasledujúcich 70. a 80. rokoch sa však hovorí tiež ako o "quartzovej kríze", keďže na čas kompletne ochromila švajčiarsky trh. Švajčiari boli nakoniec schopní reagovať a niektoré z najprestížnejších hodinárskych značiek na svete, ako Patek Philippe a Rolex, začali vedľa mechanických vytvárať aj lacnejšie quartzové modely – samozrejme však v špičkovom hodinárskom prevedení. Iné švajčiarske hodinárske značky vlastnému zániku vzdorovali spojením v súčasné zoskupenie Swatch Group.

Na svoju dlhoročnú históriu sa švajčiarsky Tissot odkazuje radom Le Locle. Jeho meno vychádza z názvu švajčiarskeho mestečka, v ktorom sa v roku 1853 začala história Tissotu písať.

Napriek tomu, že majú quartzové hodinky oproti mechanickým veľa racionálnych výhod, mnoho milovníkov hodiniek na mechanické strojčeky stále nedá dopustiť. Prečo? Najčastejšie odpovede sa na racionalitu rozhodne neodvolávajú: tým, že sú nielen historicky staršie, ale aj ďaleko náročnejšie na zhotovenie a vyžadujú určitú starostlivosť, získavajú mechanické hodinky niečo ako dušu či osobnosť, ktorá nositeľovi prináša pocit istoty a nemennosti v zahlcujúcom mori moderných technológií. A tomu sa lacnejšie quartzky skrátka nevyrovnajú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku