Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

Tagy: Fotogaléria | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Eliška Měrková | 3.5.2021 | 5 MIN

Dominancia moderných veľkých hodiniek je trendom, ktorý od prelomu tisícročia zachvátil svet hodiniek. Prečo sa to však stalo? A čo vôbec znamená pojem "veľké hodinky"? Dnes sa na to pozrieme. Pripravili sme pre vás fotogalériu elegantných a cenovo dostupných dámskych hodiniek s priemerom 38 mm a viac.

Minimalistické

Najobľúbenejším modelom z našej ponuky sú hodinky Festina Boyfriend. A to nielen pokiaľ ide o kategóriu veľkých dámskych hodiniek. Celkovo.

90,00 € (doručíme do 2.8.)

Ale ako? Nie je na nich nič "zaujímavé", mohlo by sa zdať. A to je práve to.

Festina Boyfriend – V jednoduchosti je sila
17.5.2021 - Eliška Měrková
Festina Boyfriend – V jednoduchosti je sila

Keď hovoríme o veľkosti hodiniek, máme na mysli priemer puzdra. Podľa klasickej konvencie sa hodinky do 38 mm všeobecne považujú za ideálne pre priemerné ženské zápästie (približne 16 cm). Trendom pri veľkých hodinkách je však neklesnúť pod túto hodnotu a namiesto toho si vyberať hodinky od 38 mm vyššie. Existujú však aj jednoduché pravidlá, ktoré určujú, či je konkrétna veľkosť hodiniek ešte "módne veľká" pre konkrétnu veľkosť zápästia (používajme termín oversize), alebo je jednoducho príliš veľká, a preto sa nehodí.

Na hodinkách Festina Boyfriend naozaj nie je veľa vecí, ktoré by vyčnievali, neboli nápadné a nepútali pozornosť – a v tom je ich čaro. Čaro nadčasovej univerzálnosti.

90,00 € (doručíme do 2.8.)

S džínsami a malými večernými šatami? Elegancia čisto rezaného ciferníka a jednoduchých, štíhlych línií zvýrazní vzhľad akéhokoľvek outfitu, ktorý si v ten deň vyberiete, a nadrozmerný 38 mm ciferník im dodá dávku moderného švihu.

Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria

Jemne prepletený oceľový náramok je potom už len čerešničkou na torte minimalistického vzhľadu hodiniek. Ak vám nevyhovuje, tento Festina Boyfriend sa ponúka aj v koženom prevedení.

Kritériá, ktoré určujú, či sú hodinky nadrozmerné alebo nie, sú skutočne individuálne a uvádzať priemerné číselné hodnoty by bolo zbytočné (nezáleží len na obvode zápästia, ale aj na jeho tvare). V každom prípade je ideálne vyskúšať si ich na sebe. Sedia vám hodinky pekne na zápästí a napriek ich veľkosti priliehajú nožičky tesne k okrajom a dokonca nevyčnievajú? Potom sedia, sú trendy oversize a pravidlá štýlu zostávajú nedotknuté. Vzniká medzi náramkom a vaším zápästím medzera? Potom bohužiaľ...

Zvláštnemu čaru veľkých jednoduchých hodiniek prepadla aj švajčiarska značka Wenger s modelom Wenger Metropolitan Donnissima (priemer 38 mm).

Prečo sú u žien obľúbené hodinky nadmerných rozmerov? Odpovede na túto otázku nie sú úplne jednoznačné, ale všeobecne sa tu predpokladá, že s tým, ako sa ženy dostali na úroveň mužov, prijali aj pôvodne pánske veľkosti hodiniek (hovorí sa, že to čiastočne spôsobilo následnú mužskú reakciu – skokové zväčšenie pánskych modelov). A ženy láka aj schopnosť veľkých hodiniek opticky zoštíhliť zápästie. Na rozdiel od veľkých hodiniek pôsobí ženské zápästie malým a éterickým dojmom, a ktorá žena by to neocenila?

Vo svete módy žiari aj kolekcia Pyper od Michaela Korsa.

Jemný vzhľad jemne dopĺňajú trblietavé kamene ukryté za indexmi.

143,00 € skladom

Kedy sa začal trend veľkých hodiniek? Nezabúdajme, že trendy sa netýkajú len žien. Vo svete hodiniek dominujú muži, a tak sa história tohto moderného trendu týka práve ich. Približne do 90. rokov 20. storočia sa typická veľkosť pánskych hodiniek pohybovala v rozmedzí 37-39 mm, v nasledujúcich rokoch sa vyšplhala na 41-44 mm a vrchol dosiahla okolo roku 2015, keď boli bežne k videniu hodinky s priemerom 45-48 mm. Dnes tento údaj mierne klesá a mnohé značky dokonca hlásia návrat k retro vlne menších hodiniek.

Hodinky Bering Classic sa vyznačujú severským minimalistickým dizajnom, ktorý je tak veľmi charakteristický pre dánsku značku Bering. Obľúbená je u značky Bering tmavomodrá farba, ktorá pôsobí takmer omamne na čistý dizajn, ktorý je šikovne rozbitý kontrastnými jednoduchými ručičkami a minimalistickým logom Bering.

170,00 € skladom

Ak sa pozrieme do Švajčiarska a trochu vyššej cenovej kategórie, nemali by sme vynechať tradičnú značku Tissot, ktorá ponúka tieto 40 mm minimalistické krásky zaliate v zlate (PVD úprava).

Najobľúbenejšie dámske hodinky Tissot
26.10.2020 - Eliška Měrková
Najobľúbenejšie dámske hodinky Tissot

Aj spoločnosť Invicta pochopila, že honosný minimalizmus je správna cesta.

Prečo sa tento trend začal? Na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia sa po ohromujúcej vlne lacnejších hodiniek na batérie na piedestál opäť vracali klasické mechanické hodinky. Švajčiarske značky to urobili tak, že povýšili status mechanických hodiniek na luxusný tovar, ktorý kontrastoval s utilitárnymi lacnejšími hodinkami. V 90. rokoch 20. storočia boli hodinky viac ako kedykoľvek predtým symbolom postavenia a vkusu nositeľa, a nie iba ukazovateľom času. To znamenalo väčší dôraz na to, aby ľudia videli, že nosíte hodinky. A tak sa puzdrá začali zväčšovať...

Veľké, elegantné a so športovým štýlom

Kráľovnou športovej funkčnosti, ktorá balansuje na hrane elegancie, sú elegantné rádiom riadené hodinky Citizen.

Lesk, prepracovanosť a zároveň veľkú praktickosť hodinkám dodala rádiová synchronizácia času a solárne napájanie.

Jednoduchosť nie je vaša parketa? Veľké, robustnejšie a pútavé hodinky sú opäť silnou stránkou spoločnosti Festina.

Športový štýl s módnou veľkosťou použila Festina na hodinky Festina Boyfriend, ktoré sú vo vitríne neprehliadnuteľné. A ich veľkosť nie je to jediné, čo vás zaujme.

166,00 € skladom

Hodinkám dominujú trblietavé kamienky, ktoré pôvabne obopínajú ciferník.

166,00 € skladom

Festina Boyfriend "Rainbow" – štýl ako od Rolexu a svetová Misska z Třinca
2.6.2022 - Eliška Měrková
Festina Boyfriend "Rainbow" – štýl ako od Rolexu a svetová Misska z Třinca

Tieto elegantné prvky spolu s čiastkovými ciferníkmi stopiek a robustnou lunetou tvoria neotrelý kontrast, ktorý ocenia najmä energické ženy so športovo-elegantným štýlom obliekania. A hodinky Michael Kors Parker nie sú iné.

194,00 € skladom

Alebo s hodinkami Invicta, ktoré v tejto kategórii vynikajú svojou kolekciou Angel.

Tie sú vlastne celkom malé, subtílne na pomery značky Invicta, ktorá je známa svojimi skutočne masívnymi a často až diabolsky prepracovanými hodinkami...

Na pomery klasickejších dámskych hodiniek je však ich veľkosť 38 mm nadpriemerná a nie sú to ani jemné drobnosti.

Našu prehliadku veľkých hodiniek ukončíme na veselú nôtu - hodinky Mickey Mouse, Invicta Disney s veľkým priemerom 43 mm.

Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov

Jednou z prvých spoločností, ktorá zväčšila priemernú veľkosť svojich hodiniek, bola svetoznáma značka Rolex, ktorou sa následne inšpirovali aj ďalšie hodinárske spoločnosti. A tak sa zrodil moderný trend veľkých hodiniek.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku